Sinterklaas schilderen: schilder- en tekenideeën voor kinderen

De meeste kinderen kunnen nauwelijks wachten tot 6 december. Ook al is het Sinterklaasfeest in vergelijking met Kerstmis wat minder belangrijk, het verkort toch de wachttijd op het Christuskind. In deze nogal sombere tijd van …

Sinterklaas schilderen: schilder- en tekenideeën voor kinderen

Kinderbild zu Weihnachten
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Kinderen
 4. »
 5. Vrije tijd
 6. »
 7. Knutselideeën
 8. »
 9. Sinterklaas schilderen: schilder- en tekenideeën voor kinderen
Welke ideeën zijn geschikt voor jonge kinderen?

De eenvoudigste variant voor kinderen is om een plaatje te gebruiken om in te kleuren. Op internet zijn talloze kerstmannenplaten te vinden om uit te printen.

Welke materialen heb je nodig als je de kerstman zelf wilt schilderen?

Als kinderen zelf een kerstman willen schilderen, zijn enige handigheid, een scherp potlood en een gum voor de eerste mislukte pogingen noodzakelijk.

Hoe schilder je een kerstman?

Stapsgewijze instructies voor het tekenen van de kerstman op papier zonder sjabloon vind je hier.

De meeste kinderen kunnen nauwelijks wachten tot 6 december. Ook al is het Sinterklaasfeest in vergelijking met Kerstmis wat minder belangrijk, het verkort toch de wachttijd op het Christuskind.

In deze nogal sombere tijd van het jaar, eind november en in december, komen handwerken bijzonder goed van pas. In ons artikel willen wij u daarom uitleggen welke mogelijkheden er zijn om een kerstman en andere kerstmotieven te schilderen.

[button]Aanbeveling van de redactie: Kleurboeken voor de kersttijd[/button]

1. een kerstman schilderen – zo beginnen de kleintjes

gemalter Nikolaus
Een plaatje als dit vergt veel werk.

Zodra kinderen een potlood kunnen vasthouden, begint het gekrabbel en gekrabbel. Er gaat echter veel tijd voorbij voordat het eerste afgewerkte plaatje gemaakt is.

Bied kinderen echter de mogelijkheid om hun vaardigheden in een vroeg stadium langzaam maar zeker te ontwikkelen. Gebruik hiervoor kleurplaten. U kunt ze bijvoorbeeld hier vinden.

Hoe ouder de kinderen worden, hoe ingewikkelder de details en hoe zelfverzekerder ze worden in het tekenen. Voordat kinderen echter zelf een kerstman kunnen tekenen, moet er voldoende papier beschikbaar zijn voor de eerste pogingen.

Met behulp van een schildersjabloon kunnen kinderen zich echter leren concentreren op afzonderlijke elementen en zo gevoel krijgen voor de subtiliteiten van een afbeelding. Op deze manier kan ook een focus worden gelegd en de blik op bepaalde dingen worden gericht, bijv.

 • de kerstmuts
 • de kerstmanlaarzen
 • of de Kerstman slee

kan gestuurd worden.

2. schilderen uit de vrije hand – een echte uitdaging

Kinderzeichnung Weihnachten
De eerste tekenpogingen van kinderen lijken meestal een beetje bizar.

Niet alleen kinderen, maar ook veel volwassenen vinden het een enorme uitdaging om een kerstman helemaal zonder model te tekenen.
Verschillende vragen doemen tegelijk op:

 • Waar begin ik eigenlijk?
 • Welke details zijn absoluut noodzakelijk om Sinterklaas als zodanig herkenbaar te maken?
 • Kan ik de afbeelding stap voor stap uitbreiden en hoe zit het met de verhoudingen?

Neem eerst een vel papier en een potlood. Vergeet de gum niet, want de eerste poging om uit de vrije hand een cirkel te tekenen lukt meestal niet helemaal.
Voeg wat kleurpotloden toe om het plaatje later geleidelijk om te vormen tot een klein kunstwerk.

Een eenvoudige en snelle tutorial over het tekenen van een kerstman is te zien in deze YouTube-video:

3. schilder een kerstman stap voor stap

Dit is het huis van de Kerstman:

Wist je dat de puzzel om het huis van Sinterklaas te tekenen zonder één keer het potlood neer te leggen al op 44 verschillende manieren kan worden opgelost als je steeds bij dezelfde hoek begint?

Teken eerst een grotere cirkel in het bovenste derde deel van de afbeelding. Vervolgens is de baard van Sinterklaas aan de beurt. Begin hiervoor net onder het middelpunt van de cirkel aan de twee buitenzijden door het potlood in licht gebogen halve cirkels van de ene naar de andere kant te bewegen.

Nu volgt de neus, een kleine cirkel net onder het midden van de grote cirkel. Daarboven zitten de ogen en daaronder de mond.

Begin nu met de hoed door een smalle strook direct bovenaan de grote cirkel te schilderen. Trek nu de buitenste randen omhoog om een hoed te maken.

drei gezeichnete Nikoläuse
Armen en benen zijn niet absoluut noodzakelijk als je een kerstman schildert.

Het onderlijf ontstaat door onder de baard twee lijnen te trekken die licht naar buiten buigen naar de onderkant toe. De onderste verbindingslijn wordt ook gevormd door een licht gebogen boog.

Met een riem in het midden bestaande uit twee eenvoudige lijnen en een vierkant als gesp is het lichaam perfect.

Nu ontbreken alleen nog korte armen en laarzen, want de rest wordt bedekt door de jas van de Kerstman, en de eerste handgetekende Kerstman is al compleet.

Tip: Probeer het gewoon een keer op je gevoel. Zelfs als u niet slaagt bij de eerste poging, traint dit uw creativiteit in hoge mate. Schilderen uit de vrije hand is dus niet alleen een goede training voor kinderen, maar ook voor volwassenen.

4. schilder meer kerstmotieven

Je hoeft natuurlijk niet alleen de kerstman te schilderen. Wat dacht je van een van de volgende motieven?

Schneemann auf einer Karte
De constructie van de sneeuwpop is eenvoudig.
 • Een kerstboom is in een handomdraai getekend, maar kan gemakkelijk worden uitgebreid met kleurrijke kerstballen en een lichtsnoer.
 • De sneeuwpop is een van de populairste motieven en bestaat eenvoudigweg uit drie cirkels van verschillende grootte en een cilinder. Met een wortel als neus en een bezemsteel in de hand kunt u de moeilijkheidsgraad geleidelijk verhogen.
 • Engelen schilderen is relatief eenvoudig. Het onderste gedeelte wordt gevormd door een driehoek. De vleugels daarboven zijn in feite een omgekeerde driehoek die er bovenop is geplaatst, licht overlappend met de eerste.
  Met een paar golven naar beneden worden de vleugels als zodanig herkenbaar. Erboven ontbreekt alleen nog een kleine ronde cirkel als hoofd en de eenvoudige versie van de engel is klaar.

5. aanbeveling van de redactie: kerstkleurboeken

No products found.

Gerelateerde berichten