Knutselen met kinderen in de zomer: knutselideeën en instructies voor zomerdecoraties

De zomer biedt veel mogelijkheden om met kinderen te knutselen. Voor veel kinderen is buiten knutselen een bijzondere ervaring. Gebruik daarom niet alleen dagen met slecht weer, maar ook bijzonder zonnige momenten om creatief te …

Knutselen met kinderen in de zomer: knutselideeën en instructies voor zomerdecoraties

Kinder basteln im Sommer
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Kinderen
 4. »
 5. Vrije tijd
 6. »
 7. Knutselideeën
 8. »
 9. Knutselen met kinderen in de zomer: knutselideeën en instructies voor zomerdecoraties
Welke gelegenheden zijn geschikt om in de zomer te knutselen?

Laat uw kinderen u helpen om samen uw zomerdecoraties te maken of gebruik enkele van de knutselideeën voor het volgende kinderfeestje.

Kan ik al knutselen met peuters?

Er zijn veel eenvoudige manieren om te knutselen, zodat zelfs peuters plezier kunnen beleven aan deze activiteit samen.

Welke knutselideeën zijn geschikt voor oudere kinderen?

Koppel het knutselen achteraf aan een spel. Wat dacht je ervan om indrukwekkende speren te maken en ze vervolgens te testen in een wedstrijd?

De zomer biedt veel mogelijkheden om met kinderen te knutselen. Voor veel kinderen is buiten knutselen een bijzondere ervaring. Gebruik daarom niet alleen dagen met slecht weer, maar ook bijzonder zonnige momenten om creatief te worden en verschillende knutselideeën uit te voeren. Ontdek onze knutselideeën voor de zomer om zowel eenvoudige als complexe knutselideeën uit te voeren met kleine of zelfs wat oudere kinderen.

[button]Voor zeemeerminnen en zeemeerminnen: onderwaterverf en knutselsjablonen[/button]

1. knutselen met kinderen in de zomer – ideeën voor kleuters

zwei Mädchen bemalen Steine
Voor sommige knutselideeën heb je alleen een beetje verf en veel fantasie nodig.

Knutselen is niet alleen een populaire activiteit op de kleuterschool. Je kunt ook thuis creatieve projecten proberen met kinderen onder de 3 jaar.

Zo leren de kleintjes verschillende natuurlijke materialen kennen en kunnen ze hun eigen idee van een zomerdecoratie verwezenlijken. Veel ideeën zijn echter ook bruikbaar voor oudere kinderen, want de moeilijkheidsgraad is zeer variabel.

Knutsel bijvoorbeeld met papier kleine dieren, zoals vlinders en lieveheersbeestjes, of mooie papieren bloemen. Gebruik stenen en acrylverf om ze te beschilderen als decoratie voor de tuin of vensterbank.

Voor jonge kinderen moet op dit moment de creatieve vrijheid voorop staan. Echte kunstwerken kun je in de leeftijdsgroep tot 3 jaar nog niet verwachten. Daarom kunt u het beste grotere stenen gebruiken, zodat de kleintjes niet zo ingewikkeld hoeven te werken.

Een paar eenvoudige ideeën met wc-papierrollen, eierdozen en een paar accessoires zie je in deze YouTube-video in fast forward:

1.1 Een zonnebloem maken – hoe kinderen over de natuur leren

Bijna niets symboliseert de zomer beter dan een zonnebloem. Maar omdat de echte niet al te lang in de vaas blijven staan, kun je gemakkelijk je eigen zomerse decoratie maken.

gebastelte Sonnenblumen
Experimenteer met zomerknutselen met kinderen.

Je hebt de volgende materialen nodig:

 • Kleipapier in geel en groen (eventueel aanvullend in bruin).
 • echte zonnebloempitten (bij voorkeur met en zonder dop)
 • Lijm
 • Schaar
 • Potlood

Teken met behulp van een bord een cirkel op het gele papier. Om de cirkel kun je bloemblaadjes tekenen (eenvoudige driehoekjes zijn voldoende voor kleine kinderen). Je kunt natuurlijk ook een sjabloon gebruiken.
Knip nu het karton op maat. Verf de binnenkant van het karton met lijmstift en strooi er zonnebloempitten op. De bloem is klaar.

Nu alleen nog de groene kartonnen bloemstengel en de originele raamdecoratie is klaar.

Naast de knutselopdracht biedt deze handleiding u de mogelijkheid om kinderen wat dichter bij de natuur te brengen. In ieder geval zal geen enkel kind ooit vragen waar de heerlijke zonnebloempitten eigenlijk vandaan komen.

Tip: U kunt ook een wit papieren bord beschilderen en gele papierstroken op de buitenrand plakken. Dit is ook een makkelijke manier om papieren bordvisjes te maken.

1.2 Stokslangen maken

eine Schlange auf einem Ast
Gebruik foto’s van echte slangen als inspiratie.

Eerst heb je een aantal stokken nodig. Of ze nu krom of recht zijn, ze zijn perfect voor het schilderen van slangen. Het beste is om droge takken te gebruiken waar de schors al afgevallen is of gemakkelijk verwijderd kan worden.

Om de wachttijd voor kinderen te verkorten, kun je een paar stokken klaarleggen en ze met een kwast of spuitbus met witte verf bespuiten. Spuitverf droogt binnen enkele minuten, dus u kunt het idee ook op korte termijn uitvoeren. Met wit als grondlaag is het latere kleurontwerp gemakkelijker, zodat u meteen kunt beginnen met het schilderen van de slangen.

Tip: met een paar wollen draadjes en wat lijm kunnen de houten slangetjes ook een individueel kapsel krijgen. Een beetje fantasie moet immers kunnen.

Oudere kinderen kunnen hun eigen slang uit een stuk hout zagen en deze vervolgens bedrieglijk realistisch versieren. Met een tong van vilt zal menig kind schrikken als de slang plotseling in hun eigen tuin ligt.

2. knutselen met oudere kinderen in de zomer

Kinder bauen gemeinsam eine Sandburg am Strand
Een zandkasteel bouwen vraagt ook veel van kinderen.

Niet alleen kinderen die naar de kleuterschool gaan knutselen graag. Ook op 6, 7 of 8-jarige leeftijd is er niets op tegen deze bijzondere vorm van vrijetijdsbesteding.

Aangezien de vaardigheden van kinderen steeds beter worden, en menig kind op de lagere school al beter kan schilderen dan zijn eigen ouders, kun je je steeds meer wagen aan moeilijkere projecten.

Maak dus samen versieringen voor de tuin of uw ramen. Afhankelijk van het idee kan het de moeite waard zijn om sjablonen te gebruiken. Je kunt echter wat creatiever en vrijer zijn als je ze gewoon als leidraad gebruikt, maar altijd je eigen stijl inbrengt.

Gebruik de tijd voor knutselen in de zomer met kinderen echter niet alleen om mooie versieringen te maken. De kinderen kunnen achteraf met een deel van de knutselwerken spelen, zodat het knutselen slechts een tussendoel is.

2.1 Speren maken en laten vliegen

Om de speerwerpwedstrijd te kunnen beginnen, moet je eerst de volgende materialen maken:

als Neadertaler verkleidetes Kind hält einen Speer in der Hand
Alleen oudere kinderen mogen zich wagen aan het maken van speren met een punt.
 • enkele langere rechte takken (ongeveer 1 m)
 • een paar oude tennisballen
 • een stanleymes en een schaar
 • plakband (in verschillende kleuren voor het uiterlijk)
 • gekleurde veren (om een indianenspeer te maken)

Snij met het stanleymes een klein gaatje in de tennisbal, zodat je de bal op de tak kunt leggen. Zet hem vervolgens vast met veel plakband.

Bevestig een paar veren aan de andere kant van de speer met plakband en de speer is klaar. Je kunt de speer een individueel tintje geven met gekleurde tape, verf en een kwast of spuitverf.

Dankzij de tennisbal aan de punt is de kans op letsel aanzienlijk kleiner en staat niets het samen spelen in de weg.

Tip: Als de zoektocht naar rechte stokken in het bos te ingewikkeld blijkt, kun je bij de plaatselijke bouwmarkt ook geschikte boomstammen in de juiste lengte krijgen.

2.2 Mozaïeken maken – hoe maak je echte kunstwerken met kinderen in de zomer?

Mosaiksteine
Kleurrijke mozaïeken bieden kinderen nog meer creatieve mogelijkheden.

Om individuele mozaïektegels te maken, kun je het typische zoutdeeg gebruiken of wat cement mengen.

Zorg er bij het werken met cement wel voor dat alle kinderen handschoenen dragen.

Je hebt ook kiezelstenen van verschillende grootte nodig, bij voorkeur in verschillende kleuren.

Vervolgens kun je het zoutdeeg of cement in oude plastic schaaltjes vormen en de mozaïeksteentjes in patronen verwerken.

Dergelijke individueel gemaakte stenen kunnen ook het pad in uw tuin verfraaien, afhankelijk van de creatieve vaardigheden van de kinderen.

3. voor zeemeerminnen en zeemeerminnen: sjablonen voor het schilderen onder water

No products found.


No products found.


No products found.

Gerelateerde berichten