Samen avonturen beleven, plezier maken en nieuwe dingen uitproberen – een actieve vakantie met kinderen kan op vele manieren worden georganiseerd. Van strandvakanties tot wandeltochten in de bergen en vakanties op het platteland, er is van alles mogelijk.
Inhoudsopgave
1. vakantie aan zee: actie, plezier & watersporten
Veel mensen associëren een vakantie aan zee met zonnebaden, zwemmen en relaxen. Er zijn echter ook tal van watersportactiviteiten waar het gezin samen van kan genieten.
1.1 Duiken
De onderwaterwereld heeft altijd een grote fascinatie voor mensen gehad. Maar voordat je op vakantie kunt gaan, moet je eerst leren duiken. Veel landen bieden cursussen aan voor gezinnen. Voor kinderen geeft de Vereniging van Duitse Duikers (VDST) een minimumleeftijd van acht jaar aan.Sommige artsen raden zelfs aan om vanaf 12 jaar te beginnen.
Kinderen mogen niet voor deze leeftijd met duiken beginnen. Bovendien zou een voorafgaand medisch onderzoek verplicht moeten zijn. Er moet rekening worden gehouden met de aanbevelingen van de arts. In Turkije, Egypte en de Malediven bijvoorbeeld worden duikcursussen met kinderen aangeboden.
1.2 Surfen
Of wat dacht u van een cursus surfen? Ook voor vakanties met kinderen zijn ertalloze bestemmingen. In veel gevallen worden in de verschillende landen cursussen voor volwassenen en speciale cursussen voor kinderen aangeboden vanaf zes of zeven jaar. Ze moeten al kunnen zwemmen. De eerste surfpogingen vinden meestal plaats in ondiep water en dicht bij de kust, zodat ouders zich geen zorgen hoeven te maken over hun kinderen.
Tip: Leren surfen is nog leuker in een gezinscursus. Iedereen kan zijn vaardigheden op de proef stellen. Wie houdt het langer vol op de plank, papa of de kinderen?
2. vakantie in de bergen: wandelen, klimmen & genieten
Ook in de bergen is plezier voor het hele gezin gegarandeerd. In de Alpen bijvoorbeeld zijn er afhankelijk van het seizoen talrijke recreatiemogelijkheden.
2.1 Zomervakantie in de bergen
In het warme seizoen heeft een vakantie in de bergen veel te bieden: Excursies in grotten, uitgebreide wandelingen en klimtochten. Wie een bijzondere uitdaging zoekt, kan een wildwatervaren boeken of een mountainbikeroute kiezen.
Een wildwatertocht door de bergen is vooral populair bij tienerkinderen. Zoals bij alle activiteiten staat veiligheid voorop. De belangrijkste vereisten zijn een gerenommeerde touroperator, een goed opgeleide gids en een geschikte uitrusting. Deze bestaat uit:
- een zwemvest,
- een helm
- en een neopreen pak,
die meestal door de organisator worden verstrekt.
Dekinderen moeten veilig kunnen zwemmen en geen watervreeshebben.Dan gaat het: in een opblaasboot met hoge snelheid door kristalhelder water en indrukwekkende kloven. Rafting tours worden bijvoorbeeld aangeboden in de vakantiegebieden van Frankrijk, Oostenrijk en Duitsland.
Fietsen in de bergen is ook bijzonder uitdagend. Voor fietsers in het Alpengebied zijn er inmiddels talloze bewegwijzerde routes. Controleer vooraf of de routes geschikt zijn voor kinderen. Ze moeten ook voldoende mogelijkheden voor pauzes bieden. Vooral in de bergen wordt het fietsen voor de kleine fietsers inspannend.
2.2 Wintervakantie in de bergen
In de winter zijn de Alpen vrijwel voorbestemd voor een skivakantie. Maar ook voor wie niet van skiën houdt, hebben de bergen een gevarieerd winterprogramma met activiteiten voor het hele gezin.
Wie in de zomer graag in de bergen wandelt, mag in de winter een sneeuwschoenwandeling niet missen. Veel plaatsen bieden begeleide tochten aan die door ongerepte sneeuwlandschappen voeren. Deze zijn zeker aan te raden voor onervaren sneeuwschoenwandelaars. Wie geen eigen sneeuwschoenen heeft, kan meestal ter plaatse geschikte schoenen huren. Daarnaast moeten wandelaars zich in de winter (net als in de zomer) voorzien van andere noodzakelijke uitrusting en zich houden aandegeldende regels en aanbevelingen bij het wandelen.
Wie van wat meer actie houdt, is misschien geïnteresseerd in dewintertrendsport “snowtubing”, die zijn oorsprong vindt in Amerika. Op een speciale rodelbaan brengen met lucht gevulde banden u in steile bochten van de berg naar beneden. Sommigen genieten staand van de snelle rit, anderen liggend. Kinderen onder de zes jaar rijden samen met hun ouders in een band. Oudere kinderen mogen ook alleen rijden. Een speciale lift trekt de “tubers” dan samen met de band weer de berg op. Het dragen van een veiligheidshelm is verplicht vanwege de hoge snelheid van het “bandrodelen”.
3. vakantie op het platteland: avontuur, ontspanning & puur natuur
Een vakantie op het platteland is een belevenis speciaal voor gezinnen uit de stad. Wat voor kinderen die op het platteland opgroeien vanzelfsprekend is, roept bij stadskinderen vaak vragen op. Een vakantie op het platteland gaat dan ook niet alleen over rust en ontspanning. Voor veel kinderen is het ook een groot avontuur. Hier krijgen ze de kans om zelf de natuur te verkennen.
Om te ervaren hoe het leven er op het platteland uitziet, is een vakantie op een boerderij een aanrader. Er zijn talloze vakantieboerderijen in Duitsland. Deze liggen in verschillende vakantieregio’s die uitnodigen om te gaan wandelen in de omliggende bergen of een museum te bezoeken.
Op een boerderij begint de dag vrij vroeg omdat er veel te doen is. De boer mest de stallen uit voordat de dieren vers hooi krijgen. De koeien moeten gemolken worden en de paarden naar de paddock geleid. De kleine gasten zijn welkom om te helpen met het dagelijks voeren van de dieren, of het nu kippen, konijnen of varkens zijn. De boerin legt de vakantiegasten in de groente- en fruittuin uit welke groenten en vruchten op welk moment rijp zijn en geoogst kunnen worden.
Terwijl de kinderen iets leren, is de vakantie op het platteland een goede gelegenheid voor papa en mama om te ontspannen van de hectiek van alledag. De frisse lucht, het getjilp van de vogels in de bomen en het gekabbel van het nabijgelegen beekje helpen om af te remmen en nieuwe energie op te doen. s Avonds zit iedereen samen rond het kampvuur en geniet van zelfgebakken stokbrood.
Overigens zijn er nu zelfs overal in Duitsland boerenkleuterscholen. In zo’n kleuterschool brengen de kinderen het grootste deel van hun tijd door in de natuur en leren die in al haar facetten kennen. Het pedagogische doel van een boerderijkleuterschool is de kinderen te leren hoezeer de mens afhankelijk is van de natuur en de dieren die daarin leven.