Autogene training voor kinderen: gerichte maatregelen om stress te verminderen

Veel huiswerk, veel deadlines, druk om te presteren – in onze moderne tijd zijn niet alleen volwassenen maar zelfs kinderen vaak gestrest. Het lichaam van het kind is meestal nog niet bestand tegen deze stress, …

Autogene training voor kinderen: gerichte maatregelen om stress te verminderen

autogenes training kinder
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Gezondheid
 4. »
 5. Ontwikkeling van het kind
 6. »
 7. Autogene training voor kinderen: gerichte maatregelen om stress te verminderen
Wat is autogene training?

Autogene training is een ontspanningsmethode. Het doel van autosuggestie is het lichaam via gedachten en ideeën tot ontspanning te brengen.

Bij welke klachten kan autogene training helpen?

Door autogene training is het mogelijk om stressgerelateerde ziekten te verlichten of zelfs te genezen.

Moeten kinderen autogene training thuis leren of in een cursus?

Autogene training is zeer veeleisend. Om de technieken goed te leren moet uw kind beslist een cursus volgen bij een professionele trainer.

Veel huiswerk, veel deadlines, druk om te presteren – in onze moderne tijd zijn niet alleen volwassenen maar zelfs kinderen vaak gestrest. Het lichaam van het kind is meestal nog niet bestand tegen deze stress, zodat de druk zich vaak laat voelen door lichamelijke klachten. Autogene training voor kinderen kan snel en effectief verlichting geven.

Autogene training is niet alleen geschikt voor kleuters, maar ook voor schoolkinderen en tieners. We laten zien hoe de training eruit ziet en hoe deze methode kan helpen om beter met stress en overbelasting om te gaan.

[button]Vind de juiste muziek voor autogene training met kinderen[/button]

1. autogene training is een ontspanningstechniek

kind liegt im gras
Autogene training gaat over het vinden van rust en ontspanning.

Tegenwoordig worden zelfs kleine kinderen dagelijks blootgesteld aan echte stress. Door druk om te presteren op school, overbelasting van de media en gezinsproblemen worden kinderen overweldigd en weten ze niet hoe ze met deze stress moeten omgaan.

Ontspanningstechnieken zoals autogene training zijn een goede manier om wat rust en ontspanning in het dagelijks leven te brengen. Deze methode werd in 1932 ontwikkeld door de Duitse arts Johannes Heinrich Schultz. Via een soort zelfhypnose moeten kinderen en volwassenen leren hun eigen lichaamsfuncties in een ruststand te zetten. Autogene training is een erkende psychotherapiemethode in Duitsland.

In de cabinehouding, die zittend of liggend kan worden aangenomen, worden gedachten en ideeën gestuurd door verschillende formules. Op deze manier kan een van binnenuit komende ontspanning worden bewerkstelligd.

Autogene training wordt onderverdeeld in de volgende twee niveaus:

 • Basisniveau (lager niveau): In zes verschillende oefeningen is het vooral de bedoeling de fysieke processen (ademhaling en hartslag) actief te beïnvloeden.
 • Hoger niveau: Het hogere niveau bouwt voort op de beheersing van het basisniveau. In dit niveau ligt de nadruk op meditatieve, beeldende verbeelding. Het doel is de staat van zelfkennis te bereiken.

2. hoe autogene training kinderen kan helpen om te gaan met stress

kleines maedchen haelt sich den bauch vor schmerzen
Autogene training kan gebruikt worden om psychosomatische klachten te verlichten.

Kinderen die in het dagelijks leven al met veel stress worden geconfronteerd, ontwikkelen heel vaak psychosomatische stoornissen. Deze worden gekenmerkt door het feit dat ze niet worden veroorzaakt door organische ziekten, maar door een psychische disbalans.

Autogene training kan helpen bij de volgende door stress veroorzaakte lichamelijke klachten:

 • Hoofdpijn en migraine
 • Buikpijn
 • Slaapstoornissen (problemen met inslapen en in slaap blijven)
 • Concentratieproblemen
 • Eetstoornissen
 • Plassen
 • Allergieën en astma
 • Angst en paniekaanvallen

De wetenschap dat gedachten zenuwimpulsen opwekken kan positief gebruikt worden bij autogene training. Alleen al door gedachten, beelden en verbeelding kunnen kinderen hun lichaam actief ontspannen. Het is gunstig dat kinderen een zeer goed voorstellingsvermogen hebben.

Door de oefeningen leren kinderen het parasympathische zenuwstelsel te versterken en het sympathische zenuwstelsel te verlagen. Op die manier kunnen stresshormonen worden verminderd en gevoelens van geluk vrijkomen. Hoewel de training geen medische of psychologische behandeling vervangt, kan het veel symptomen en problemen verlichten.

Door meditatie kunnen kinderen niet alleen stress verminderen, maar ook hun concentratie verbeteren. Bovendien stimuleert het de verbeelding en creativiteit. Het is voor ieder kind een voordeel om middelen te kennen waarmee ontspanning actief kan worden opgewekt.

Als je als ouder merkt dat je kind gestrest en overweldigd is, moet je zo snel mogelijk ingrijpen om de gezondheid van je kind niet in gevaar te brengen.

3. om de ontspanningstechniek aan te leren zijn uitgebreide instructies nodig.

kinder in einem kurs fuer autogenes training
In een geschikte cursus kunnen kinderen spelenderwijs kennismaken met de ontspanningstechniek.

Autogene training is zeer populair en daardoor zeer wijdverbreid. Inmiddels zijn er ook tal van aanbiedingen voor kinderen en jongeren. Het is echter niet eenvoudig om de ontspanningstechnieken aan te leren. Dit proces vergt tijd en geduld.

Omdat kinderen het nog erg moeilijk vinden om het zichzelf aan te leren, moeten ze beslist een geschikte cursus volgen. Competente cursusleiders geven de deelnemers concrete begeleiding om de technieken te verinnerlijken.

Cursussen om de basistechnieken te leren bestaan meestal uit een tiental sessies. In één cursus mogen niet meer dan acht tot tien kinderen les krijgen. In kleine groepen leren de kinderen zich uitsluitend op hun lichaam te concentreren. Idealiter zijn dit kinderen van dezelfde leeftijdsgroep.

Autogene training voor kinderen wordt door veel verschillende instellingen aangeboden. Daartoe behoren scholen, sportclubs en psychotherapiepraktijken. Ook veel ziektekostenverzekeraars bieden deze cursussen speciaal voor kinderen aan. Tijdens proefcursussen kunnen kinderen testen of deze vorm van ontspanning voor hen geschikt is.

Om de volgorde van de oefeningen te internaliseren is het noodzakelijk de technieken regelmatig thuis te oefenen. Een oefening om in slaap te vallen vindt u in deze video:

https://www.youtube.com/watch?v=I4X222Uwdi8

In principe leren kinderen de technieken veel sneller dan volwassenen, omdat ze nog niet bevooroordeeld zijn en zonder vooroordelen naar de cursus komen.

4 FAQ’s – Veelgestelde vragen en antwoorden

kinder in einem yoga-kurs
Bij yoga kunnen kinderen hun hele lichaam gebruiken.

Worden de kosten van autogene training voor kinderen gedekt door de ziektekostenverzekering?

In Duitsland is autogene training een erkende behandelmethode binnen de psychologie en psychiatrie. Daarom dekken sommige ziektekostenverzekeraars de kosten voor deze cursussen. Hier vindt u welke ziektekostenverzekeraars de kosten van autogene training vergoeden.

Kunnen de ontspanningsoefeningen ook thuis geleerd worden?

Terwijl volwassenen zich vaak wenden tot cd’s en teksten om zichzelf de ontspanningstechnieken aan te leren, zouden kinderen, indien mogelijk, geschikte cursussen moeten volgen. Deze geven hen de mogelijkheid om onder professionele begeleiding en in een aangename omgeving autogene training te leren. De autogene training kan en moet echter ook thuis worden voortgezet.

Vanaf welke leeftijd kunnen kinderen autogene training beoefenen?

In principe kunnen kinderen de technieken van autogene training leren vanaf ongeveer vier jaar. Het is belangrijk dat de kinderen over voldoende verbale vaardigheden beschikken en zich kunnen concentreren op de oefeningen. Vanaf zes jaar zijn kinderen dan vaak in staat zichzelf te begeleiden.

Welke andere manieren zijn er om met stress om te gaan?

Naast autogene training kan ook progressieve spierontspanning helpen om stress te verminderen en ontspanning te vinden. Kinderen kunnen ook kalmeren en ontspannen door fantasiereizen en het voorlezen van verhalen. Yoga voor kinderen strekt ook het hele lichaam. Je kunt hier yogalessen voor kinderen vinden.

5. Kopen

No products found.

Gerelateerde berichten