Goed boeren: hoe helpt u uw baby

Wanneer een baby zijn honger met smaak heeft gestild aan de fles of aan de borst van de moeder, leggen de ouders hem meestal over de schouder. Daarbij wordt zachtjes op de rug geklopt. Als …

Goed boeren: hoe helpt u uw baby

baeuerchen-machen
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Zwangerschap
  4. »
  5. Na de zwangerschap
  6. »
  7. Goed boeren: hoe helpt u uw baby
Waarom is boeren zo belangrijk?

Als baby’s aan de fles of de borst van hun moeder zuigen, drinken ze vaak zo haastig dat ze ook veel lucht inslikken. Dit kan leiden tot onaangename winderigheid en pijn in de buik. Boeren helpt dan om de overtollige lucht eruit te laten.

Is boeren na de voeding absoluut noodzakelijk?

Veel nieuwe ouders zijn meteen bezorgd als hun baby na de voeding niet boert. Boeren is echter niet absoluut noodzakelijk. Als u het gevoel hebt dat uw baby zich goed voelt, hoeft u zich geen zorgen te maken.

Hoe kan ik mijn baby helpen met boeren?

Als een baby onrustig lijkt, is het handig om hem te helpen boeren. Zet uw baby rechtop, probeer verschillende posities en gebruik altijd de natuurlijke pauzes. Sommige kinderen hebben wat meer tijd nodig voordat de opluchtende boer komt.

Wanneer een baby zijn honger met smaak heeft gestild aan de fles of aan de borst van de moeder, leggen de ouders hem meestal over de schouder. Daarbij wordt zachtjes op de rug geklopt. Als de baby dan boert, zijn ze zichtbaar blij.

In dit artikel leggen we uit wat een boertje precies is en waarom het zo belangrijk is dat een baby boert na het drinken. Ook geven we tips hoe je je baby goed kunt laten boeren.
[button]Bestel absorberende boerendoeken direct online[/button]

1. lucht kan ontsnappen door een boer

neugeborenes weint aufgrund von bauchschmerzen
Te veel lucht in de maag kan leiden tot zeer onaangename buikpijn.

Of het nu gaat om borstvoeding of voeding uit een fles, de meeste ouders vervolgen door hun baby over de schouder te leggen en zachtjes op de rug te kloppen. Dit is om een baby te helpen boeren.

Veel baby’s drinken erg haastig, waardoor ze naast de melk ook veel lucht inslikken. Als die lucht in het maagdarmkanaal achterblijft, kan dat vervelende klachten veroorzaken, zoals buikpijn of winderigheid. Door te boeren daarentegen kan de overtollige lucht ontsnappen, zodat er geen spijsverteringsproblemen ontstaan.

Een opgeblazen gevoel en buikkrampen kunnen ook leiden tot de door ouders gevreesde driekoliek. Dit zijn hevige huilaanvallen waarbij een kind niet tot bedaren kan worden gebracht.

Tip: Sommige maaginhoud komt vaak met de lucht mee naar buiten. Om vlekken te voorkomen, moet u een speciale spuugdoek over uw schouder leggen.

2. Boeren na het drinken – is dat altijd nodig?

De invloed op huilgedrag

In een recente studie onderzochten wetenschappers in hoeverre boeren invloed heeft op het huilgedrag. Zij ontdekten dat deze instinctieve handeling van de ouders in de meeste gevallen geen positief effect heeft. Baby’s die niet geboerd worden, huilen niet vaker dan baby’s die wel geboerd worden.

Als een baby eenmaal geboerd heeft, wordt hij vaak zo moe dat hij korte tijd later in je armen in slaap valt. In dat geval weten veel ouders niet zeker of zij hun kind ’s nachts ook moeten wekken om het te laten boeren.

Als een baby slaapt, is het meestal niet nodig hem wakker te maken om te boeren. In het ergste geval kan het wakker maken van een kind het onrustig en kribbig maken, zodat het heel moeilijk weer in slaap kan vallen.

Als uw kind echter erg onrustig slaapt of woelt, kan het wakker maken om te boeren een goede manier zijn om de kwellende lucht eruit te laten. Dit geldt vooral als uw kind aan reflux lijdt of erg vatbaar is voor koliek.

Sommige pasgeborenen slikken ook heel weinig lucht in bij het drinken, dus het is niet essentieel om de lucht te laten ontsnappen. Bij het drinken uit een fles slikken baby’s meestal meer lucht in dan bij het geven van borstvoeding.

3. tips om uw baby te ondersteunen bij het boeren

mutter verhilft ihrem baby zu einem baeuerchen
Sommige baby’s boeren beter in buikligging.

Zelfs in prenatale lessen leren aanstaande moeders en vaders hoe ze hun baby kunnen helpen met boeren. Na de geboorte zijn er echter zoveel veranderingen voor de ouders dat veel van de informatie wordt vergeten.

Daarom willen wij u hieronder kennis laten maken met de verschillende manieren waarop u uw kind kunt laten boeren:

  • Zet de baby rechtop: Omdat lucht altijd opstijgt, moet u uw baby rechtop zetten om te boeren. Zo wordt de slokdarm uitgerekt zodat de lucht vanzelf kan ontsnappen.
  • Probeer verschillende houdingen uit: De positie waarin een baby het gemakkelijkst kan boeren kan sterk variëren. Als het boeren niet goed lukt, moet u uw baby in verschillende posities leggen. U kunt uw baby over uw schouder leggen of in een zittende houding. Sommige baby’s boeren ook beter in buikligging.
  • Klop met een gebogen hand: Om het boeren te bevorderen kunt u ook zachtjes op de rug van uw baby kloppen of hem masseren. Zorg er wel voor dat de handpalmen niet plat zijn, maar licht gebogen.
  • Gebruik natuurlijke pauzes: De meeste baby’s nemen af en toe een pauze tijdens het drinken, die je kunt gebruiken om lucht eruit te laten. Wacht dan ongeveer twee tot vijf minuten en laat ze verder drinken.
  • Boeren door beweging: Een beetje beweging kan ook helpen om het boeren aan te moedigen. Schommel hiervoor uw baby rechtop heen en weer.
  • Heb geduld: Hoe lang een baby nodig heeft om te boeren kan sterk verschillen van persoon tot persoon. In de regel duurt het boeren echter maar een paar minuten. Het is echter belangrijk dat u zich niet haast als het wat langer duurt.

In deze video kunt u ook zien hoeu uw kind kunt helpen bij het boeren:

4. geschikte boerendoeken die je kunt gebruiken als schouderdoeken bij het boeren.

No products found.

Gerelateerde berichten