Luieruitslag bij baby’s: Hoe behandel je luieruitslag?

De huid van de billen van een baby is nog heel teer en zacht en daarom ook heel gevoelig. Omdat baby’s de hele dag een luier dragen, komt er veel vocht maar weinig lucht bij …

Luieruitslag bij baby’s: Hoe behandel je luieruitslag?

windelausschlag
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Zwangerschap
  4. »
  5. Na de zwangerschap
  6. »
  7. Luieruitslag bij baby’s: Hoe behandel je luieruitslag?
Wat is luieruitslag?

Luieruitslag is een pijnlijke, rode huid in de luierstreek. Deze huidaandoening komt vaak voor bij kinderen in het eerste levensjaar.

Wat zijn de oorzaken van luieruitslag?

In de meeste gevallen zijn nattigheid en vocht in het luiergebied verantwoordelijk voor de luieruitslag. Andere oorzaken kunnen voeding, diarree of doorkomende tandjes zijn. Slechts in zeer zeldzame gevallen ontstaat de uitslag als gevolg van een ernstige ziekte.

Hoe kan luieruitslag worden behandeld?

In de meeste gevallen gaat de uitslag binnen enkele dagen vanzelf over. Zorg ervoor dat u de luiers regelmatig verschoont en de huid zo droog mogelijk houdt. Daarnaast kunt u wat wondcrème aanbrengen. Is er sprake van een schimmel- of bacteriële infectie, dan moet u naar uw kinderarts voor behandeling.

De huid van de billen van een baby is nog heel teer en zacht en daarom ook heel gevoelig. Omdat baby’s de hele dag een luier dragen, komt er veel vocht maar weinig lucht bij de huid. Dit kan leiden tot het ontstaan van luieruitslag.

Luieruitslag is meestal te merken aan een rode huid in de luierstreek. In dit artikel lees je hoe deze uitslag ontstaat en hoe je hem het beste kunt behandelen. U krijgt ook tips over hoe u pijnlijke billen kunt voorkomen.

[knop]Verder lezen over babyverzorging[/knop]

1. Luieruitslag uit zich als een rode en geïrriteerde huid.

baby mit windelausschlag
Als een baby last heeft van luieruitslag, kan het hele luiergebied rood zijn
.

De billen van een baby krijgen de eerste weken en maanden veel te verduren. Het dragen van een luier betekent dat de huid voortdurend warm en vochtig is. Bovendien is de huid voortdurend in contact met urine en ontlasting. Bacteriën en schimmels kunnen zich in dit vocht bijzonder goed verspreiden.

Volgens een studie is luieruitslag, ook wel luierdermatitis genoemd, een van de meest voorkomende huidproblemen bij een baby of peuter. Geschat wordt dat minstens twee derde van alle kinderen in de loop van hun kindertijd last krijgt van een dergelijke uitslag. In de meeste gevallen treedt het op tussen de 9e en 12e levensmaand.

Luieruitslag wordt gekenmerkt door de volgende symptomen:

  • Roodheid van de huid in het luiergebied, soms met puistjes, puisten of korstjes.
  • Rode vlekken met witte stippen
  • sijpelende, pijnlijke plekken
  • Jeuk en pijn
  • In zeldzame gevallen koorts

Let op: Als een schimmel zich ook uitbreidt, verplaatsen de blaren en puisten zich naar de buik en de dijen. In dit geval is het noodzakelijk een antimycotische zalf aan te brengen.

2. het ontstaan van luieruitslag kan verschillende oorzaken hebben

Wegwerpluier versus stoffen luier

Over het gebruik van luiers lopen de meningen uiteen. Terwijl sommige ouders duidelijk voorstander zijn van wegwerpluiers, geven anderen de voorkeur aan herbruikbare stoffen luiers. Volgens een Britse studie is de ecologische balans van beide soorten in ieder geval vergelijkbaar.

Hoewel luiers tegenwoordig steeds beter absorberen en luchtdoorlatend zijn, hebben veel baby’s nog steeds last van een rode en jeukende huid. Dat komt vooral omdat een bepaald vochtgehalte gewoonweg niet te vermijden is. Bovendien is de huid van een baby nog erg dun en gevoelig.

Naast voortdurend contact met urine en ontlasting kunnen ook andere oorzaken verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van luieruitslag:

  • Voeding: Veel ouders weten niet dat voeding ook van invloed kan zijn op het ontstaan van luieruitslag. Als er een verandering is in de voeding, kan de stoelgang ondertussen ook veranderen, wat op zijn beurt een luieruitslag kan bevorderen. Ook het eten van citrusvruchten of gekruid voedsel kan pijnlijke plekken veroorzaken.
  • Diarree: Kinderen die tussentijds last hebben van diarree hebben ook meer kans op luieruitslag. Dit komt doordat de dunne ontlasting meer vocht bevat en ook agressiever is.
  • Doorkomende tandjes: Wanneer baby’s tandjes krijgen, tast dit het hele organisme aan. Daardoor kan huiduitslag ontstaan, wat ook kan leiden tot luieruitslag.
  • Overgevoeligheid voor bepaalde verzorgingsproducten: Hoewel verzorgingsproducten voor baby’s bijzonder mild moeten zijn, bevatten ze soms ook veel verschillende geurstoffen en conserveringsmiddelen. Afhankelijk van hoe gevoelig de huid van een baby is, kan hij daarop reageren met uitslag. Als dergelijke allergische reacties optreden, moet u beslist andere verzorgingsproducten gebruiken.
  • Ziekten: Verschillende onderliggende ziekten kunnen ook een oorzaak zijn van luieruitslag. Als een baby bijvoorbeeld lijdt aan neurodermitis of psoriasis, kan dit luieruitslag bevorderen. Ook een verzwakt immuunsysteem kan de kans op het ontstaan van de uitslag vergroten.

3. manieren om luieruitslag te behandelen

Maar wat helpt er als de rode luieruitslag zich heeft verspreid? Is een bezoek aan de kinderarts nodig of kan ik de luieruitslag zelf behandelen?

Er zijn verschillende manieren om luieruitslag te behandelen. Hieronder stellen we deze aan u voor. In de meeste gevallen volstaat het om de aangetaste huidzones te behandelen met eenvoudige huismiddeltjes.

Tips en trucs voor de behandeling van een pijnlijke babybil krijg je ook in deze video:

3.1 Luieruitslag bestrijden met huismiddeltjes

baby ohne windel
Laat je baby zo vaak mogelijk zonder luier spelen.

Zodraje merkt dat de huid van je kind rood wordt, moet je zo snel mogelijkin actie komen. Alleen zo kun je voorkomen dat de luieruitslag zich uitbreidt en dat er een infectie met schimmels of bacteriën ontstaat.

Hetbelangrijkste is om de billen van uw kind droog en schoon te houden. Daartoe moet u de luiers van uw kind regelmatig verschonen, dus ongeveer om de twee uur. Om de huid schoon te maken, moet u alleen water gebruiken en additieven zoals zeep vermijden. Voordat u een nieuwe luier omdoet, moet u ervoor zorgen dat de huid volledig droog is.

Er bestaatook een speciale wondbeschermende crème die u op de rode huid kunt aanbrengen. De crème verzacht de huid en vormt een beschermend laagje dat ervoor zorgt dat de huid droog blijft.

Tip: Laat zoveel mogelijk lucht bij de billen van uw kind komen. U kunt uw kind bijvoorbeeld een tijdje naakt in de flat laten rondkruipen.

3.2 Toevlucht nemen tot medicijnen bij langdurige klachten

mutter reibt babypopo mit salbe ein
Als de klachten niet verbeteren, kun je zalfjes met zink gebruiken
.

Alsde roodheid bijzonder ernstig is of zich over een groot gebied voordoet, moet u zo snel mogelijk naar uw kinderarts gaan. Dit geldt vooral als de getroffen gebieden ook open of gezwollen zijn en het kind een verhoogde temperatuur heeft.

Maar ook als de symptomen na twee tot drie dagen niet afnemen, is het raadzaam een arts te raadplegen. Anders loopt u het risico dat de luieruitslag zich uitbreidt naar het hele lichaam en dat er bacteriële of schimmelinfecties optreden.

De arts kan gemakkelijk zien of er bacteriën of schimmels op de huid zitten door een uitstrijkje te nemen. Om ze onder controle te krijgen, worden dienovereenkomstig antimycotica of antibiotica toegediend. Als er geen besmetting kan worden vastgesteld, volstaat in de meeste gevallen een zalf met zink.

4 Luieruitslag voorkomen

vater wechselt windeln seines kindes
U kunt de uitslag voorkomen door regelmatig luiers te verschonen.

Een pijnlijke onderkant is niet alleen ongemakkelijk, maar bezorgt een baby soms ook veel pijn. Daarom is het belangrijk dat je het ontstaan van luieruitslag zoveel mogelijk voorkomt.

De volgende preventieve maatregelen zijn bijzonder succesvol gebleken:

  • Om de huid te beschermen tegen vocht moet u de luiers regelmatig verschonen. Het beste is om dit onmiddellijk te doen als de luier nat of vuil is.
  • De billen van een baby moeten na elke stoelgang grondig worden schoongemaakt. Gebruik zo nodig water en een milde zeep.
  • Doe pas een nieuwe luier aan als het broekje echt droog is.
  • Let er vooral bij warm weer op dat de luier niet te strak zit, zodat de lucht voldoende kan circuleren.
  • Om de huid van de baby te beschermen kun je regelmatig een speciale beschermende crème aanbrengen.

5. verder lezen over babyverzorging

No products found.

No products found.

No products found.

Gerelateerde berichten