Incontinentie na de geboorte

Niezen, joggen of gewoon hoesten kan de bekkenbodem na de bevalling zo zwaar belasten dat er ongewild een druppel urine of ontlasting loskomt. Volgens de statistieken voelen meer vrouwen zich zo na een bevalling dan …

Incontinentie na de geboorte

Manche leiden unter Inkontinenz nach der Geburt
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Zwangerschap
  4. »
  5. Na de zwangerschap
  6. »
  7. Incontinentie na de geboorte
  • Niezen, joggen of gewoon hoesten kan de bekkenbodem na de bevalling zo zwaar belasten dat er ongewild een druppel urine of ontlasting loskomt. Volgens de statistieken voelen meer vrouwen zich zo na een bevalling dan je zou denken.
  • Het probleem ontstaat doordat de weefsels en spieren van de baarmoeder die de darm en de blaas ondersteunen, tijdens de zwangerschap uitrekken. Daardoor is het voor de zwangere vrouw moeilijk om de sluitspieren weer goed aan te spannen.
  • Gemiddeld kan echter tot 95% van de getroffenen worden geholpen. Als u na lochia problemen hebt om uw urine of ontlasting op te houden, moet u hierover met uw gynaecoloog praten.

1. incontinentie na de zwangerschap is geen zeldzaam probleem.

2. U staat niet alleen met uw probleem

Veel getroffen vrouwen lijden in stilte. De meeste vrouwen met blaasproblemen willen er niet over praten. Toch staan de getroffenen zeker niet alleen met hun probleem. Ongeveer 25% van alle moeders die op natuurlijke wijze zijn bevallen, heeft in het eerste jaar last van incontinentie.

Onvrijwillig plassen, dat vaak optreedt bij lachen, niezen of tijdens het sporten in het algemeen, wordt stressincontinentie genoemd. Ongeveer een derde van alle vrouwen heeft hier na de bevalling last van.

Direct na de bevalling heeft bijna elke vrouw zelfs problemen met plassen, omdat het gevoel in de bekkenbodemspieren zich eerst moet herstellen. Om zo snel mogelijk van dit probleem af te komen, kunt u in de meeste kraamklinieken al tijdens de kraamperiode deelnemen aan bekkenbodemgymnastiek.

Als de incontinentie langer duurt dan het bloeden tijdens de kraamperiode, is het raadzaam over te stappen op speciaal maandverband voor een zwakke blaas om de incontinentie na de zwangerschap in ieder geval iets draaglijker te maken.

2 De kans op het ontwikkelen van stressincontinentie hangt af van het verloop van de zwangerschap.

beckenbodenmuskulatur.
Deze illustratie laat zien waar de bekkenbodemspieren van een vrouw zich bevinden
.

Als de blaascontrole in het eerste en tweede trimester van de zwangerschap al niet altijd gewaarborgd is, is de kans op het krijgen van stressincontinentie na de geboorte vrij groot. Die kans neemt ook toe als de uitdrijvingsfase van de bevalling erg lang duurt of zelfs als er een tang moest worden gebruikt om de bevalling te begeleiden.

Als bij de bevalling een ruggenprik of ruggenprik (plaatselijke verdoving) is gebruikt om de moeder te helpen, is het moeilijk om zelf te weten wanneer het nodig is om naar het toilet te gaan. Dit komt doordat het gevoel sterk verminderd is en de aanwezige verloskundige of verpleegkundige moet assisteren. Dit is echter geen stressincontinentie, maar een nawerking van de verdoving.

Incontinentie na de zwangerschap heeft geen duidelijk afgebakende duur.

Hoe lang de incontinentie na de bevalling duurt, verschilt sterk van vrouw tot vrouw. Bij de een is er helemaal geen incontinentie en bij de ander kan het een kwestie van dagen, weken of zelfs maanden zijn. Het komt zelden voor dat het een langdurig probleem is.

Tip: Als er bij de eerste controle na ongeveer 6 tot 8 weken geen verbetering optreedt, moet u met uw arts over dit probleem praten. Deze stressincontinentie kan meestal goed worden behandeld en hoeft geen onderdeel van je moederschap te worden waar je op de lange termijn mee te maken krijgt.

Er zijn een paar manieren om je bekkenbodem weer onder controle te krijgen

beckenbodengymnastik
Je kunt stressincontinentie verlichten of voorkomen door bekkenbodemoefeningen.

Regelmatige bekkenbodemoefeningen zijn de beste manier om de blaascontrole terug te krijgen. Deze oefeningen zijn ook goed als preventieve maatregel, wat al door verschillende onderzoeken is bewezen.

Om maximaal succes te boeken met de bekkenbodemoefeningen moeten ze regelmatig twee tot drie keer per dag worden uitgevoerd gedurende een periode van minstens drie maanden. Deze oefeningen kunnen altijd en overal worden gedaan. Als de bekkenbodemoefeningen voortijdig worden gestaakt, kan de blaaszwakte terugkeren.

De bekkenbodemoefeningen helpen het lichaam om zich goed te herstellen. Bovendien krijgt u weer gevoel over uw bekkenbodem en heeft u weer volledige controle over uw blaas. Dus hoe eerder u met deze oefeningen begint, hoe groter de kans op snel succes.

Bekkenbodemoefeningen zijn belangrijk om problemen en zelfs een operatie te voorkomen. Hier volgt een korte handleiding over hoe je zo’n oefening kunt doen:

  • Ontspannen ademen in de buik
  • Als u uitademt, zakt uw buik naar beneden en daarbij moet u de bekkenbodemspieren aanspannen, waarbij u doet alsof u een urinestraal onderbreekt of gas tegenhoudt.
  • Dit moet een aanspanning van het anale gebied en de vagina veroorzaken.
  • Hierbij mag je niet je adem inhouden of je buik intrekken.

U moet deze lichte oefening drie keer per dag doen met acht tot tien herhalingen. Hier vindt u uitgebreide instructies voor bekkenbodemoefeningen.

De ziektekostenverzekering vergoedt de kosten van postnatale gymnastiekcursussen voor elke vrouw na de zwangerschap. Als de spieren in het begin niet lang kunnen worden aangespannen, moet u zich niet gek laten maken. Een langzame verhoging van de tijden is sowieso raadzamer. Begin met twee tot drie seconden spanning en verhoog langzaam.

5. de blaas kan ook op andere manieren worden getraind

Veel drinken kan helpen om de blaas, die tijdens de zwangerschap is samengedrukt, weer normaal te maken. Aanbevolen wordt om ten minste twee liter water te drinken.

Probeer daarbij de eerste aandrang om te plassen zo lang mogelijk te weerstaan. Natuurlijk is dit in het begin moeilijk en werkt het maar korte tijd, maar verbetering zal snel komen. Zo leert u de blaas dat hij pas geleegd moet worden als hij echt helemaal vol is.

Cafeïnehoudende dranken moet u in deze periode helemaal vermijden. Die verwarren de blaas en maken het moeilijk voor de spieren om zich aan te spannen. Als u de aandrang om te plassen niet onder controle kunt houden, hebt u misschien een urineweginfectie. U kunt zo’n infectie herkennen aan de volgende symptomen:

  • Pijn bij het plassen
  • Troebele urine
  • Onaangename geur van de urine
  • koorts
  • merkbaar frequente bezoeken aan het toilet

Gerelateerde berichten