U hebt talrijke opties in de instellingen van de IOS- en Android-toestellen. Als deze echter niet voldoende zijn, kunt u een speciale app voor ouderlijk toezicht gebruiken.
Veel apps berusten op soortgelijke componenten. De manier waarop ze werken verschilt echter in sommige gevallen. Daarom zijn niet alle apps op de markt overtuigend.
Wij stellen u graag enkele apps voor die ons hebben overtuigd.
Als het om een app voor ouderlijk toezicht gaat, rijzen er automatisch veel vragen. Enerzijds speelt bescherming een grote rol, maar anderzijds mogen we niet vergeten welke gegevens bepaalde aanbieders verzamelen.
Wij presenteren verschillende apps voor ouderlijk toezicht voor zowel Android-toestellen als voor de iPhone en laten u de voor- en nadelen van de afzonderlijke toepassingen zien.
[button]Verdere literatuur over kindvriendelijk gebruik van digitale media[/button]
Inhoudsopgave
1 De noodzaak van een app voor ouderlijk toezicht
De smartphone maakt deel uit van het dagelijks leven:
Volgens een recente studie gebruikt meer dan de helft van de kinderen op 6- tot 7-jarige leeftijd al af en toe een smartphone. Op 10-jarige leeftijd bezit een zeer groot aantal kinderen, 75% om precies te zijn, al een eigen toestel.
Voor de meeste ouders is het nu volkomen normaal dat hun kind een smartphone bezit. In principe is daar niets mis mee, zolang enkele veiligheidsregels in acht worden genomen.
Het beste is dus om ten minste één keer uitgebreid in te gaan op de verschillende functies en gevaren op internet.
Deze basisregels zorgen ervoor dat kinderen weten op welke pagina’s ze moeten letten en welke websites ze veilig kunnen gebruiken.
Dit alleen beschermt hen natuurlijk niet tegen kinderen die de mobiele telefoon gebruiken op een manier die niet gewenst is. Hier komt dus een app voor ouderlijk toezicht om de hoek kijken.
Tip: Zowel Android-apparaten als de iPhone met het IOS-besturingssysteem bieden u de mogelijkheid om schermtijdbeperkingen in te stellen en bepaalde inhoud of apps te blokkeren.
2 Apps voor ouderlijk toezicht – hoe de diensten werken
In principe blijkt uit een test van de verschillende apps die zowel in de Apple als in de Google store beschikbaar zijn, dat de applicaties relatief vergelijkbare functies bieden.
De volgende functies hebben bijna alle apps gemeen:
- Tijdslimiet: Hier kunt u instellen hoeveel tijd uw kind de smartphone per dag actief mag gebruiken. Zodra de limiet is bereikt, wordt het apparaat automatisch geblokkeerd.
- App-aankopen voorkomen: Op deze manier wordt zowel de aankoop van betaalde apps als in-app aankopen van apps die op zich gratis zijn geblokkeerd.
- Leeftijdsinstellingen: Door de leeftijd in te voeren, kunt u kinderen de toegang tot bepaalde inhoud met de browser toestaan of blokkeren. Deze invoer is ook mogelijk in de Play Store van Google en geldt niet alleen voor het downloaden van apps, maar ook voor films en muziek die een leeftijdsclassificatie hebben.
- Apps blokkeren: Je hebt de mogelijkheid om het gebruik van individuele apps volledig te verhinderen. Je kunt bijvoorbeeld ook WhatsApp of Facebook blokkeren als het gebruik van sociale diensten uit de hand loopt.
- Beperk apps in het verzamelen van gegevens: Bijna alle apps vragen je nu om bepaalde gegevens vrij te geven om deze applicaties te kunnen gebruiken.
Als je bijvoorbeeld niet wilt dat een app toegang heeft tot je gedeelde familiefoto’s of locatie, kun je deze uitsluiten. De betreffende apps zijn dan echter mogelijk niet meer bruikbaar.
Verder is het voor ouders vaak mogelijk om de mobiele telefoon te volgen, zodat de locatie in de gaten kan worden gehouden. U moet zelf bepalen in hoeverre dit de veiligheid dient of te ver gaat.
Tip: Als je meerdere kinderen hebt die een tablet gebruiken, is het zinvol om meerdere gebruikersprofielen aan te maken in een app voor ouderlijk toezicht. Op die manier laat u uw kinderen de app gebruiken op een manier die past bij hun leeftijd, zonder zich te veel met hun vrijheid te bemoeien.
3 Vergelijking van apps voor ouderlijk toezicht – sommige aanbieders verzamelen veel gegevens
Hoewel de basisfuncties van de meeste apps op het gebied van ouderlijk toezicht erg op elkaar lijken, zijn de verschillen het duidelijkst als het gaat om het verzamelen van persoonsgegevens.
In de volgende regels willen we kort verschillende aanbevelenswaardige apps voorstellen.
Qua vormgeving zijn er soms grote verschillen. U moet zelf maar uitzoeken wat u het meest aanspreekt.
- JoLo ouderlijk toezicht: De app is gratis beschikbaar. Voor het uitgebreide gebruik van de volledige versie moet je jaarlijks 1,99 euro betalen. Aangezien de app voorbeeldig is in zijn terughoudendheid, vooral op het gebied van gegevensverzameling, kan hij zonder voorbehoud worden aanbevolen. Wat vooral positief is, is dat er talloze instellingsmogelijkheden zijn. De exacte instellingen vergen echter wat tijd.
- Kids Zone: De app voor ouderlijk toezicht is vooral overtuigend als je kleine kinderen hebt. In tegenstelling tot JoLo zijn hier echter nauwelijks instelmogelijkheden. De bediening is daarentegen zeer eenvoudig.
- Qustodio Parental Control: De app overtuigt op bijna alle gebieden. Alleen het beheer van de app is niet eenvoudig, dus je moet iets meer tijd investeren om hem in te stellen.
- Kapersky Safe Kids: Het beveiligingsbedrijf laat ouders bijna alles volgen wat hun kinderen doen. In principe is het een soort spionagesoftware, want ouders kunnen zelfs de chatgeschiedenis op WhatsApp lezen als ze dat zo instellen.
De pure functies zijn echter goed, ook al is dit soort monitoring nogal twijfelachtig. - Norton Family Premier: De zeer uitgebreide app filtert pornografische inhoud evenals gok- en gewelddadige video’s uiterst effectief. Kindvriendelijke websites kunnen daarentegen ten volle worden gebruikt, zodat de door het ouderlijk toezicht opgelegde beperkingen nauwelijks merkbaar zijn.
4 Verdere literatuur over kindvriendelijk gebruik van digitale media
No products found.
No products found.
No products found.