Gevoeligheid en de invloed daarvan op de band tussen ouder en kind

Gevoeligheid is meer dan een term, het verwijst ook naar een concept van Mary Ainsworth. Wij informeren u over de invloed van sensitiviteit met betrekking tot ouder-kind hechting en leggen uit welke andere factoren belangrijk …

Gevoeligheid en de invloed daarvan op de band tussen ouder en kind

Mutter und Kind liegend lachend auf dem Bett
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Ouders
 4. »
 5. Onderwijs voor kinderen
 6. »
 7. Gevoeligheid en de invloed daarvan op de band tussen ouder en kind
Wat betekent gevoeligheid?

Volgens de definitie kan gevoeligheid worden gezien als het vermogen om adequaat te reageren op de wensen van kinderen. Afhankelijk van hoe sterk de gevoeligheid is, beïnvloedt dit de veiligheid van de band tussen ouders en kinderen.

Met welke aspecten van gevoeligheid moet rekening worden gehouden?

Volgens het begrip gevoeligheid zijn de vier pijlers waarneming, interpretatie, passende reactie en onmiddellijke actie cruciaal voor een veilige en diepe ouder-kind band.

Wat is het doel van het concept gevoeligheid?

Het doel van het concept gevoeligheid is dat kinderen het vermogen tot zelfregulering ontwikkelen. Door uw gevoelig gedrag legt u als het ware de basis voor uw kind om te leren omgaan met zijn eigen gevoelens.

Gevoeligheid is meer dan een term, het verwijst ook naar een concept van Mary Ainsworth.

Wij informeren u over de invloed van sensitiviteit met betrekking tot ouder-kind hechting en leggen uit welke andere factoren belangrijk zijn voor een veilige hechting tussen kinderen en hun verzorgers.

[button]Verder lezen over het onderwerp gevoeligheid en gehechtheid[/button]

1. gevoeligheid – het vermogen om behoeften te herkennen

ein Baby liegt dick eingepackt in einem Kinderwagen
Het is niet altijd gemakkelijk om de emoties van kinderen correct te classificeren.

In de eerste weken en maanden van zijn leven heeft een zuigeling voedsel en vooral fysieke genegenheid nodig. Vooral onbekende situaties maken baby’s snel bang en vereisen dat de ouders zo snel mogelijk reageren.

Mary Ainsworth onderzoekt precies dit fenomeen in haar concept van moederlijke gevoeligheid.

Volgens de definitie kan gevoeligheid worden gezien als het vermogen om adequaat te reageren op de wensen van kinderen. Afhankelijk van hoe sterk de gevoeligheid is, beïnvloedt dit de veiligheid van de band tussen ouders en kinderen.

Hoewel de definitie oorspronkelijk uitsluitend betrekking had op moeder-kindrelaties, kan zij gemakkelijk worden overgedragen op een vader-kindrelatie.

Aangezien taal voor baby’s nog geen betekenis heeft, moeten ze op andere manieren proberen te communiceren. Degenen die op dit niveau het best aan de behoeften van het kind kunnen voldoen, vormen een veilige haven voor kinderen, zodat een sterke band kan worden opgebouwd.

Tip: Luister naar je gevoelens en evalueer het gedrag van je kind zo uitgebreid mogelijk om gevoeliger te worden.

2. aspecten van gevoeligheid in één oogopslag

Volgens het concept gevoeligheid zijn vier pijlers cruciaal voor een veilige en diepe ouder-kind band:

Vater schaut nach seinem Kind im Kinderwagen
Geef je kind veel aandacht.
 • Perceptie:
  Allereerst moeten moeders en vaders de behoeften van je kind waarnemen. Het is niet altijd gemakkelijk om non-verbale signalen te herkennen en veranderingen in gedrag op te merken. Daarom is het bijzonder belangrijk om je zo goed mogelijk te verhouden tot je eigen kind.
 • Interpretatie:
  De signalen van een kind herkennen is één ding, maar ze correct interpreteren is een veel moeilijkere taak. Als u in het algemeen weinig belangstelling toont voor uw kind, zult u moeite hebben de signalen correct te interpreteren.
  Is er op dit punt sprake van een verkeerde inschatting, dan is het volgende gedrag niet bevorderlijk voor een veilige gehechtheid. Het is ook belangrijk dat de interpretatie van de behoeften van het kind onafhankelijk is van zijn eigen actuele stemming.P
 • Passende reactie:
  Naast honger en dorst en een volle luier zoeken baby’s en peuters vaak bescherming en veiligheid als ze angst voelen of willen ze de omgeving verkennen als de nieuwsgierigheid de overhand heeft. Een baby die bang is kan weinig met een speeltje, terwijl een kind dat graag op verkenning gaat niet per se blij is met een knuffel.
 • Onmiddellijke actie:
  Om te begrijpen dat hun uitgezonden signalen daadwerkelijk effect hebben gehad, moet de reactie zo snel mogelijk zijn. Lange wachttijden maken het voor kinderen moeilijk om het verband te leggen tussen hun wens en de mogelijk zelfs exacte vervulling van de behoefte.


3. leren van gevoelig gedrag – zo werkt het

Onderschat gevoeligheid niet:

Volgens een Amerikaanse studie heeft de gevoeligheid van naaste verzorgers een grotere invloed op veilige gehechtheid dan het type kinderopvang.

Elke moeder, vader en opvoeder heeft veel te leren in de omgang met kinderen. Gevoeligheid is niet iets dat vanzelf komt. Een emotioneel begrip van de behoeften van anderen ontwikkelt zich veeleer gedurende het hele leven.

Een bijzonder belangrijke factor om gevoeliger te worden is tijd. Hoe meer tijd je neemt voor een kind, of het nu je eigen kind is of een kind in de kinderopvang, hoe sneller je een gevoel ontwikkelt voor wat het beste is om te doen, wanneer en hoe.

Wees niet bang om fouten te maken. Uiteindelijk is elk kind anders en zullen algemene adviezen vroeg of laat altijd hun grenzen bereiken. Gebruik dus je instinct om de signalen van kinderen zo correct mogelijk te interpreteren.

Hoe ouder kinderen worden, hoe meer u ervoor moet zorgen dat uw kind begrijpt dat niet elke wens onmiddellijk kan worden vervuld. In de eerste levensmaanden is dat echter niet nodig. Te veel liefde en nabijheid bestaat in deze fase niet.

Het doel van het begrip gevoeligheid is dat kinderen langzaam maar zeker het vermogen tot zelfregulering ontwikkelen. Door uw gevoelig gedrag legt u als het ware de basis voor uw kind om te leren omgaan met zijn eigen gevoelens.

Tip: Naast het vermogen om gevoelig te zijn, speelt de wil om het kind te begrijpen een doorslaggevende rol op het gebied van psychologie, pedagogie en de ontwikkeling van jonge kinderen.
Zelfs mensen die de neiging hebben minder empathisch te zijn, kunnen goede moeders of vaders zijn.

4 Verder lezen over gevoeligheid en gehechtheid

No products found.


No products found.


No products found.

Gerelateerde berichten