Vakantie met peuter – Hoe maak je het ontspannen voor iedereen (plus checklist)

Deze tips van ouders met reiservaring, en het doorlopen van onze checklist voor vakanties met baby’s, zorgen ervoor dat de eerste vakantie met een peuter vooral één ding wordt: Ontspannend en rustgevend voor iedereen. Bijzonder …

Vakantie met peuter – Hoe maak je het ontspannen voor iedereen (plus checklist)

Auf Reisen gehen mit ihrem Baby
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Ouders
 4. »
 5. Vakantie met peuter – Hoe maak je het ontspannen voor iedereen (plus checklist)
 • Deze tips van ouders met reiservaring, en het doorlopen van onze checklist voor vakanties met baby’s, zorgen ervoor dat de eerste vakantie met een peuter vooral één ding wordt: Ontspannend en rustgevend voor iedereen.
 • Bijzonder belangrijk: reizen met een korte reistijd of vlieguren zijn ideaal in het eerste levensjaar van het kind en belasten ook het lichaam van uw baby niet onnodig (immuunsysteem, ruggengraat en meer…).
 • Als u met een peuter op vakantie naar zee gaat, moet u er rekening mee houden dat zwemmen in zee een gevaarlijke en moeilijke uitdaging is en in geen geval te vergelijken is met de situatie in een zwembad. Kinderen kunnen pas tot relatief goede zwemmers worden opgeleid als ze ongeveer 5 jaar oud zijn!
 • Kies voor die tijd liever een kindvriendelijk hotel met een verwarmd zwembad. Als de locatie direct aan het strand ligt, heb je meteen een enorme zandbak ter plaatse.

Vakantie met peuters en baby’s hoeft niet altijd zo stressvol te zijn als veel ouders je vertellen. De juiste voorbereiding op een vakantie met een peuter of baby is het belangrijkste en kan – als je alles goed doet – een prachtige ervaring worden voor het hele gezin.

In deze gids laten we je zien wanneer het zinvol is om met een baby te reizen, welk seizoen bijzonder geschikt is en waar je op moet letten bij het kiezen van een accommodatie!

1. vanaf de leeftijd van 3 maanden kan het reizen met een baby op een ontspannen manier beginnen.

U plant uw eerste vakantie met uw kind en vraagt zich af wanneer u kunt beginnen met reizen met uw baby? Dan zullen de volgende tips uit de checklist/overzicht je helpen:

Vliegtuig Auto
De meeste luchtvaartmaatschappijen laten baby’s toe aan boord vanaf de leeftijd van één week. Wanneer het zinvol is om met een baby in de auto te reizen, hangt af van de lengte van de reis. Tot 2 uur is het maximum voor kinderen jonger dan 6 weken – vanwege de zitpositie, die de wervelkolom nog belast.
Vanwege de drukvereffening raden de meeste kinderartsen echter aan te wachten met de eerste vlucht tot het kind minstens 6 maanden oud is. Voor veel langere reizen in de auto worden in de eerste maanden babywiegjes voor in de auto aanbevolen, omdat de kinderen daarin kunnen liggen in plaats van te moeten zitten.

Natuurlijk hangt de keuze van het vervoer ook af van de vakantiebestemming. Ouders met baby’s zijn echter meestal flexibeler met een auto en kunnen deze gebruiken om snel boodschappen te doen op de vakantiebestemming. Een eigen auto heeft ook het voordeel dat je in geval van nood sneller bij de dokter of het ziekenhuis bent. Als u besluit per vliegtuig te reizen, moet u in ieder geval een auto huren.

2 Strand of boerderij: de leeftijd van het kind is bepalend

Een vakantie met een peuter aan zee kan heel ontspannend zijn als het kind nog niet kan kruipen. Aan zee bestaat echter altijd het gevaar van een onvoorzichtig moment. Als het kind nog niet kan zwemmen, maar wel zelfstandig kan kruipen, bestaat er voor gezinnen een verhoogd risico dat het kind zelfstandig richting water gaat – ontspanning voor ouders ziet er anders uit.

Wie in augustus of september met een peuter op vakantie wil naar de Oostzee of Noordzee in Duitsland, moet zich daarom bewust zijn van de mogelijke stress. Zuidelijke vakantiebestemmingen zijn in deze tijd van het jaar geschikter, omdat het in het noorden meestal erg winderig is, het ’s nachts zelfs in de zomer vaak erg koel is en de kleintjes snel tekenen van verkoudheid kunnen vertonen.

Op vakantie in de meer zuidelijke regio’s moet u echter zeker denken aan bescherming tegen de zon en de gevaren van UV-stralen niet onderschatten.

3. Kamperen of gezinsvriendelijk hotel?

Het is sterk aan te raden het kind zo vroeg mogelijk vertrouwd te maken met het element water. Een kind hoeft niet per se te kunnen zwemmen om zich op zijn gemak te voelen in het water. Maar hoe later het in aanraking komt met oceaangolven of zwembaden, hoe moeilijker het zal zijn om te leren zwemmen, omdat eerst de angsten overwonnen moeten worden.

Wanneer u een camping of een hotel kiest, moet u er zeker van zijn dat de exploitant zichzelf als gezinsvriendelijk beschrijft en expliciet adverteert met aanbiedingen voor kleine kinderen. Dit omvat bijvoorbeeld kinderopvang door hotelpersoneel ter plaatse, een pierenbadje bij het zwembad of verschillende speeltuinen op de camping.

Als u voor een hotel kiest, zijn grote hotelgroepen die meerdere resorts met spa exploiteren en verschillende zwembadzones in één groot gebied hebben ideaal, zoals de Lopesan hotels. Dergelijke resorts hebben meestal veel gezinnen, het personeel is daarop getraind en de kinderen maken snel vriendjes in de speelgroepen, zodat ook de ouders tijd vinden om te ontspannen.

Besparingstip: Vooral wellnesshotels zijn een geweldig idee in de winter, vaak bijzonder goedkoop buiten het seizoen (in maart of november) (vooral last minute) en ook geweldig als eerste vakantie met opa en oma. Ouders of grootouders kunnen om de beurt op de kinderen passen en iedereen kan in alle rust de bezienswaardigheden in de omgeving verkennen.

Voordelen en nadelen van reizen met een klein kind

 • Het is een prachtige ervaring en kan de nodige ontspanning bieden voor ouders, vooral tijdens ouderschapsverlof.
 • Meestal versterkt het de band tussen ouder en kind nog meer.
 • Het kind wordt vaak sneller zelfstandig op reis.
 • Vereist een zeer goede voorbereiding.
 • Als het kind tijdens de vakantie ziek wordt, is stress voorgeprogrammeerd – vooral omdat de zorg niet overal zo goed is.
 • Vereist (afhankelijk van het vakantieland) een zeer goede naleving van de hygiëne, aangezien baby’s bijzonder gevoelig zijn voor ziektekiemen en bacteriën (betekent kokend water, enz.).

4. goede voorbereiding met checklist

Reizen
Ziektekostenverzekering

Een reisverzekering dekt de kosten voor behandeling of repatriëring indien dit medisch wenselijk is. Een must voor gezinnen!

Wat je mee moet nemen als je met een baby op vakantie gaat? Wat je mee moet nemen hangt natuurlijk af van waar je met je peuter op vakantie gaat (Beieren? Mallorca? In koele oktober of hete augustus?) en welke activiteiten je ter plaatse wilt doen.

Op de eerste vakantie met baby naar Italië naar de zee zijn zwemluiers en een zonnehoedje onmisbaar, terwijl reizen met peuter in de herfst naar Oostenrijk naar de boerderij regenbestendige kleding en rubberen laarzen tot de belangrijkste items op de checklist maakt. Stel een gedetailleerde paklijst op (en vooral vroeg genoeg om eventueel dingen te kunnen organiseren) en houd de volgende toppunten in gedachten:

  • Eten en drinken voor onderweg en ter plaatse (bijvoorbeeld babyvoeding als je ter plaatse niets kunt/wil organiseren).
  • Kleding voor het kind
  • Hygiëneartikelen (van luiers en vochtige doekjes tot aankleedkussen en molton)
  • voldoende bescherming tegen de zon in de zomer
  • een uitgebreide verbanddoos
  • Reisdocumenten (paspoort/ID-kaart, inentingsbewijs, ziektekostenverzekering voor reizen naar het buitenland, enz.)
  • Vervoersmogelijkheden voor het kind onderweg (draagdoek, kinderwagen?)
  • Vermaak voor het kind (boek, speelgoed of muziek)
  • Reisbedje

Tip: Hoe eerder u zich afvraagt “Wat heb ik nodig?” en op basis daarvan begint in te pakken, hoe relaxter het begin van uw vakantie zal zijn.

5. belangrijke vragen en antwoorden

Waarheen vliegen in het 1e jaar met baby?

Waarheen op vakantie gaan en waarmee rekening houden zijn punten die individueel zijn. Sommige ouders zijn zo relaxed dat ze al kleine stedentrips in Europa maken per camper met een baby van 9 maanden, terwijl anderen liever stressvrij met de trein in de omgeving reizen.

Voor de eerste vlucht raden we echter eigenlijk een bestemming in Europa aan. Zo ben je maar een paar uur onderweg (incl. inchecken op de luchthaven) en ben je, indien nodig, net zo snel weer thuis. Bovendien is de medische zorg in Europa vaak erg goed, wat niet onbelangrijk is op een vakantie met een klein kind.

Reizen met een kind en een hond: waar moet ik rekening mee houden?

Als je weet wat je mee moet nemen voor het kind en wat je nodig hebt voor de hond, kan een vakantie met kind en hond een (positieve) ervaring zijn. Waar je heen gaat, moet afhangen van het weer. In de zomer is een vakantie met hond en kind op het platteland geweldig. Je kunt veel wandelen in de natuur en de hond is op die manier ook meer ontspannen dan wanneer je met hond en kinderwagen door metropolen (druk met toeristen) loopt.

Tips voor ontspannen vakanties met de hond zijn te vinden op internet. Houd er wel rekening mee als je gaat reizen met hond en kind. De hond moet goed kunnen horen en niet je volledige aandacht opeisen – wat dan stressvol kan worden!

Gerelateerde berichten