Vakantie als alleenstaande ouder – tips en informatie voor een leuke tijd als klein gezin

Alleenstaande ouders of mensen met een laag inkomen kunnen subsidies aanvragen om zich een vakantie met hun kind te kunnen veroorloven. Speciale vakantieaanbiedingen voor alleenstaanden met kinderen zijn bijzonder goedkoop en je ontmoet er vaak …

Vakantie als alleenstaande ouder – tips en informatie voor een leuke tijd als klein gezin

Tips für einen tollen Urlaub
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Ouders
 4. »
 5. Vakantie als alleenstaande ouder – tips en informatie voor een leuke tijd als klein gezin
 • Alleenstaande ouders of mensen met een laag inkomen kunnen subsidies aanvragen om zich een vakantie met hun kind te kunnen veroorloven.
 • Speciale vakantieaanbiedingen voor alleenstaanden met kinderen zijn bijzonder goedkoop en je ontmoet er vaak gelijkgestemden – plezier is gegarandeerd, niet alleen voor de kinderen.
 • De eerste vakantie als alleenstaande ouder met een kind hoeft niet ver weg te zijn. Er zijn in Duitsland al leuke reisbestemmingen en in geval van nood kunnen familieleden of vrienden sneller ter plaatse zijn.

Op vakantie gaan met een kind is voor de vader of moeder vaak het mooiste wat er is. Zo’n vakantie voor alleenstaande ouders vergt echter niet alleen veel planning en voorbereiding, maar moet ook financieel haalbaar zijn.

In deze gids leggen we uit hoe alleenstaande ouders goedkoop op vakantie kunnen, hoe de vakantie ontspannen kan zijn voor de vader/moeder en het kind, en wanneer een vergoeding voor een vakantie voor alleenstaande ouders mogelijk is.

1. verlof voor alleenstaande ouders wordt ondersteund met subsidies

Eigen initiatief is belangrijk

Er zijn subsidies beschikbaar, maar die moet je zelf aanvragen. Wie contacteren? De Federale Werkgroep voor Gezinsrecreatie!

Als u als alleenstaande ouder beslist om op vakantie te gaan in een gezinsvakantiecentrum zonder winstoogmerk, krijgt u een financiering van de staat. Alleenstaande ouders kunnen zich anders vaak geen vakantie veroorloven, maar het is toch noodzakelijk – al was het maar voor hun eigen ziel. Overigens heeft niet alleen de moeder of vader als alleenstaande ouder met een kind recht op de subsidie, maar ook gezinnen met een te laag inkomen. Of een subsidie wordt toegekend en hoe hoog die is, hangt af van verschillende factoren.

frau mit kindern beim wandern
Als er niet genoeg geld is voor een vakantie als alleenstaande ouder, kunnen subsidies zorgen voor een leuke vakantie.

Cruciaal zijn bijvoorbeeld:

 • de hoogte van het inkomen uit een vaste baan
 • eventuele subsidies van het arbeidsbureau
 • gezondheid (kinderen met een handicap krijgen meestal een hogere subsidie)
 • het subsidiebedrag van de desbetreffende deelstaat waarin men woont

Vakantiecentra voor gezinnen zijn instellingen die de speciale behoeften van gezinnen met kinderen kennen en daaraan tegemoet kunnen komen. Vakanties zijn op zich goedkoop, en als je bijvoorbeeld als alleenstaande ouder met Caritas op vakantie gaat, zul je waarschijnlijk snel gelijkgestemden ontmoeten. Je bent dus niet per se alleen op vakantie als alleenstaande ouder, zodat een vakantie met een klein kind ook heel ontspannend kan zijn.

2. alleenstaande ouders hebben geen arbeidsrechtelijke voordelen als het gaat om vakantie

mädchen sucht mit lupe auf landkarte
Het kind verheugt zich op vakantie, maar de baas staat in de weg? Hij moet vakantie verlenen – en de ouders moeten dat doen tijdens de vakantieperiode!

Natuurlijk is het dagelijks leven als alleenstaande ouder niet altijd gemakkelijk. Vooral als het kind ziek wordt. Maar er wordt geen onderscheid gemaakt tussen alleenstaande ouders en echtparen – ook niet wat betreft vakantiedagen. Ze hebben allemaal recht op hetzelfde verlof. Als je als alleenstaande ouder op vakantie wilt, heb je dezelfde rechten als ieder ander, maar ook dezelfde plichten: Je moet je houden aan de richtlijnen van de baas. De enige uitzondering is de timing van het verlof. Hier moet de werkgever ervoor zorgen dat de werknemer (alleenstaande ouder of niet) de vakantieperiode (van kleuterschool of school) met het kind kan gebruiken.

Wie bijvoorbeeld in de zomer een all-inclusive vakantie in Turkije wil boeken omdat die goedkoop is, moet de vakantieaanvraag tijdig bij zijn baas indienen. Hoe meer werknemers met kinderen er in het bedrijf zijn, hoe vroeger de bazen ook moeten kunnen plannen – en het plannen van voldoende tijd voor iedereen in zes weken zomervakantie moet voor elk bedrijf haalbaar zijn.

3. Speciale “vakantie voor alleenstaande ouders”-aanbiedingen kunnen de vakantieperiode verzachten.

Het maakt niet uit of u uw vakantie met kind wilt doorbrengen aan zee in Mallorca of op een boerderij in Oostenrijk: Op zoek gaan naar een speciale single vakantie met kind kan op twee manieren de moeite waard zijn. Enerzijds heb je het voordeel dat je onder gelijkgestemden bent. Je leert snel nieuwe mensen kennen en bovendien zijn de aanbiedingen van de vakantieaanbieders bijzonder kindvriendelijk, zodat er vaak ook een aanbod voor kinderopvang is – de kans voor alleenstaande ouders om weer tijd voor zichzelf te hebben. Bovendien hebben deze speciale aanbiedingen het voordeel dat je ze ook financieel kunt betalen.

De prijs-kwaliteitverhouding van vakantieaanbiedingen voor alleenstaande ouders is meestal top en vaak goedkoper dan vergelijkbare aanbiedingen die niet specifiek op alleenstaande ouders zijn gericht.

Voordelen en nadelen van speciale single vakantie aanbiedingen met kinderen

 • Je leert snel gelijkgestemden kennen en hebt de mogelijkheid om ervaringen uit te wisselen.
 • Veel vakantieaanbiedingen geven alleenstaande ouders tijd voor zichzelf en zijn toch goedkoop.
 • Er zijn andere kinderen in de buurt, zodat uw eigen kind zich nooit hoeft te vervelen.
 • Hotels/hostels zijn vaak gevuld met kinderen die de hele dag schreeuwen – niet altijd even ontspannend.
 • Minder de moeite waard voor alleenstaande ouders met een klein kind dat zich nog niet kan bezighouden.

4. belangrijke vragen en antwoorden

4.1 De eerste vakantie als alleenstaande moeder/vader met kind: Waar kan ik het beste heen gaan?

[caption id="attachment_7476" align="alignright" width="300"]vater und sohn sitzen auf steg Ook in Duitsland – bijvoorbeeld de Noordzee of de Oostzee – zijn er leuke vakantiemogelijkheden voor alleenstaande ouders. Het hoeft niet altijd ver weg te zijn!

Eigenlijk is het een goed idee om je eerste vakantie als alleenstaande ouder met kind in Duitsland door te brengen. Als je naar de zee wilt, zijn er veel leuke opties aan de Oostzee en de Noordzee. Maar waarom niet meteen naar Italië in plaats van naar de Oostzee? In feite heeft een reis naar een ver oord altijd het nadeel dat je alleen ter plaatse bent als er iets zou gebeuren. Wat doe je als je zelf ziek wordt op vakantie? Hoe snel kan er iemand bij je zijn om voor het kind te zorgen?

Een buitenlandse reisverzekering zorgt vaak voor het kind – maar meestal alleen in noodgevallen of bij een ongeval. Minder in het geval van een gastro-intestinale ziekte. In uw eigen land is het gemakkelijker om in de taal te communiceren en in geval van nood zal een van uw familieleden/vrienden sneller ter plaatse zijn.

Pakketreis of zelf geplande reis?

Pakketreis Volledig zelf gepland
Bijzonder handig, want u hoeft maar één keer te boeken. Meer tijdrovend, omdat je de beste aanbiedingen moet zoeken (voor accommodatie, reizen, enz.).
Meestal duurder, maar je hoeft je geen zorgen te maken over de catering ter plaatse. Vaak over het algemeen goedkoper, maar niet altijd even luxueus.

4.2 Ik voel me ongemakkelijk als alleenstaande ouder op vakantie. Zijn er nog andere opties?

Als je bijvoorbeeld niet op een begeleide groepsreis wilt (zoals aangeboden door Caritas) omdat je de andere mensen niet kent, kan het de moeite waard zijn om gewoon aan je vrienden te vragen of er nog iemand op vakantie moet! Vooral als er geen geld is voor een grote reis naar een ver oord, kan het de moeite waard zijn om met vrienden (liefst ook met een kind) een vakantiehuisje te huren. Zo kun je de kosten delen en sta je er niet alleen voor. De kinderen kunnen zich ook onderling bezighouden en er zijn goede vrienden bij, wat de onzekerheid als alleenstaande ouder moet wegnemen.

Gerelateerde berichten