Bij een klein leeftijdsverschil en tot het einde van de basisschool kan een gezamenlijke kinderkamer voor twee broers en zussen voordelen opleveren. Als tiener is het echter belangrijk voor de individuele ontwikkeling dat ieder zijn eigen koninkrijk krijgt.
Idealiter kies je je meubels zo dat ze geïntegreerde opbergmogelijkheden hebben, bijvoorbeeld bedlades waarin kleding en speelgoed kunnen worden verstopt.
Op zolder kunnen ingebouwde kasten ware opbergwonderen zijn, maar gevels en dakkapellen vormen ook gezellige hoekjes voor zolderbedden of het bureau.
Als u kinderen hebt en maar weinig ruimte in huis, kent u de uitdaging: de kinderkamer voor uw geliefden zo inrichten dat hij er gezellig uitziet en toch slim is ingericht met veel opbergruimte.
Wij informeren u over handige tips en ontwerpideeën waarmee u een speciale kamer voor uw kleintjes kunt creëren, waar zowel het bureau als het speelgoed hun plaats vinden en u de kleine kinderkamer ruimtebesparend kunt inrichten.
Inhoudsopgave
1. richt de kinderkamer in voor twee: Moeten broers en zussen een kamer delen?
Als je meerdere kinderen hebt en weinig ruimte in huis, ligt het voor de hand om een slaapkamer in te richten die twee van de kinderen kunnen delen. Met stapelbedden voor kinderen kunt u een ruimtebesparende slaapplaats voor uw kleintjes creëren of, als de kamer door één kind alleen wordt gebruikt, een slaapplaats voor het volgende pyjamafeestje creëren.
Als u besluit een kinderkamer voor twee kinderen in te richten, moet u ook altijd de voor- en nadelen van een gedeelde slaapkamer voor broers en zussen afwegen. We geven je een overzicht:
- kan de band tussen broers en zussen versterken en sociale vaardigheden bevorderen
- niemand is alleen tijdens nachtelijke angsten en nachtmerries
- speelgoed kan op één plek worden opgeborgen en gedeeld
- beperkte privacy en gebrek aan een plek om zich terug te trekken
- ongeschikt voor kinderen van verschillende leeftijden
- wederzijds wakker worden ’s nachts en ’s morgens mogelijk
Bij het delen van de kamer van een kind is het belangrijk op te merken dat het leeftijdsverschil tussen de broers en zussen niet groter mag zijn dan vier jaar. Ook wordt aanbevolen dat elk kind in dezelfde kamer een eigen, afzonderlijke ruimte heeft – wat niet altijd haalbaar is als de ruimte beperkt is.
Opmerking: Uiterlijk in de tienerjaren van 13 à 14 jaar zouden kinderen een kamer voor zichzelf moeten hebben en dus een eigen plek waar zij zich individueel kunnen uitdrukken.
2. kies meubels met opbergmogelijkheden om ruimte te besparen in de kleine kinderkamer.
Voor kleine kinderkamers is opbergruimte alles. Waar mogelijk moet je opbergmogelijkheden integreren voor speelgoed, kleding en co. In bedlades, bijvoorbeeld, kunnen allerlei spullen slim worden opgeborgen, maar blijven ze toch altijd toegankelijk voor de kleintjes.
Voor schoolkinderen kan het bureau ook worden voorzien van talloze lades en kastjes waarin potloden, kleurpotloden en natuurlijk schoolboeken enz. netjes kunnen worden opgeborgen. Zo ziet de smalle kinderkamer er veel opgeruimder uit dan wanneer schrijf- en leerspullen altijd in het zicht liggen.
Een hoogslaper is ook een verstandige manier om de kleine kinderkamer ruimtebesparend in te richten. Terwijl het uw kind boven een slaapplaats biedt, kan beneden een bureau worden ingericht, of een gezellige hoek of speelhoek worden gecreëerd.
Stapelbed vs. hoogslaper
Terwijl een stapelbed altijd twee slaapplaatsen heeft, is het loftbed gewoon een meubelstuk met een ligvlak ver boven de vloer, waardoor de ruimte eronder slim benut kan worden.
En een loftbed is niet alleen praktisch, het opent ook tal van ontwerpmogelijkheden om kinderdromen waar te maken.
Een glijbaan kan van het slaapgedeelte een avonturenbed maken en een scheepsontwerp nodigt kinderen uit tot fantaseren en spelen.
Wandkasten, bijvoorbeeld aan de muur gemonteerde boekenplanken of gesloten kasten, maken het ook mogelijk de wandruimte tot aan het plafond te benutten en houden de vloer vrij om te spelen of voor andere meubels.
Het enige nadeel: uw kind kan uw hulp nodig hebben om bij het daar opgeborgen keukengerei te komen.
3. Kinderkamers met schuine plafonds optimaal benutten
Bij schuine plafonds in de kinderkamer is er meestal nog minder ruimte beschikbaar en daarom moeten hoeken en hellingen zo slim mogelijk worden benut.
In het ideale geval kiest u bijvoorbeeld voor een inbouwkast die op maat is gemaakt en perfect in de hoeken van de zolder past.
Opmerking: U kunt online verschillende kasten en planken configureren, maar met een beetje vakmanschap kunt u misschien ook zelf zo’n DIY-meubel maken.
Als alternatief kunnen lage dressoirs ook worden gebruikt als opbergruimte in een smalle kinderkamer met schuine plafonds.
Deze zien er minder lomp uit dan grote hoekkasten en staan bovendien op perfecte kinderhoogte, zodat de kleintjes helemaal zelf bij hun speelgoed en co. kunnen.
Een gevel kan ook worden gebruikt voor een hoogslaper, afhankelijk van de hellingshoek en plafondhoogte. Om geen ruimte te verspillen met steunbalken, kan de kleerkast dienen als een van de steunen waarop een gezellig stapelbed wordt gebouwd.
Een dakkapel is ook een ideale plaats voor het bureau van uw kind, als de slaapkamer wordt ingericht voor een schoolkind.
Het daglicht biedt optimale omstandigheden voor huiswerk, knutselen of andere creatieve activiteiten. 4.
4. Speel in op de ontwerpwensen van uw kind.
Last but not least moet je natuurlijk ook rekening houden met de individuele wensen van je kind bij de inrichting van de kleine slaapkamer om ruimte te besparen. Vooral als het gaat om het schilderen van de muren, foto’s of andere decoratieve elementen, kun je je laten leiden door de interesses en voorkeuren van je kind.
Als uw kind nog op de kleuterschool zit, moet u hem of haar geen open keuze voorleggen, maar hem of haar een paar opties geven om tussen te kiezen. Dit helpt om het kind duidelijk te maken dat zijn of haar mening relevant is en dat de crèche een veilige plek zal zijn.
Natuurlijk is het niet altijd mogelijk om aan alle eisen van het kind tegemoet te komen, omdat dit kan leiden tot een zintuiglijke overbelasting of moeilijk uitvoerbare plannen. De juiste balans is wat het doet – een middenweg vinden tussen de wensen en behoeften van uw kleintjes.