Uw huis koelen: 10 tips en trucs voor hittebescherming binnen uw eigen vier muren

Hittegolven in de zomer worden steeds langer en frequenter, en ze gaan meestal gepaard met talrijke aanbevelingen van artsen. Een van de basisaspecten daarvan is het vermijden van direct zonlicht, vooral ’s middags; alle buitenactiviteiten …

Uw huis koelen: 10 tips en trucs voor hittebescherming binnen uw eigen vier muren

Wohnung kuehlen, Kind mit Ventilator
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Gezondheid
  4. »
  5. Uw huis koelen: 10 tips en trucs voor hittebescherming binnen uw eigen vier muren

Hittegolven in de zomer worden steeds langer en frequenter, en ze gaan meestal gepaard met talrijke aanbevelingen van artsen. Een van de basisaspecten daarvan is het vermijden van direct zonlicht, vooral ’s middags; alle buitenactiviteiten moeten zo mogelijk ’s ochtends of ’s avonds plaatsvinden. Maar dit lost slechts een deel van het probleem op. Want ook binnenshuis is de hitte voor veel mensen, maar vooral voor kinderen en baby’s, moeilijk te verdragen. Zonder airconditioning kan in slaap vallen al snel moeilijk worden.

In deze gids laten we u zien hoe u de hitte in uw huis kunt verminderen om een draaglijk uitgangspunt te creëren voor zowel kinderen als ouders.

1. de lichttransmissie van de ramen bepaalt de basis voor de kamertemperatuur

Of het nu ’s nachts is of overdag, kinderen hebben vooral last van de effecten op warme dagen.

Elke flat is natuurlijk anders, en bepaalde bouwmethoden of locaties bieden voor- of nadelen op het gebied van warmteontwikkeling die u niet kunt beïnvloeden. Sommige flats zijn zelfs bij milde temperaturen een ware oven, terwijl andere onder koele omstandigheden tegen alles bestand zijn, behalve tegen een hittegolf. Maar ook al zijn de omstandigheden verschillend, er is altijd ruimte voor verbetering.

De ramen moeten uw eerste aanknopingspunt zijn. Vaak kunt u veel doen met weinig, bijvoorbeeld met het juiste rolluik. En als u meer warmtevermindering nodig hebt, kan een zonwerende folie op de juiste plaats wonderen doen. De temperatuurvermindering kan in de dubbele cijfers lopen.

1.1 Rolgordijnen met verduisteringsgraad en thermische rolgordijnen

Van eenvoudige rolgordijnen tot thermische rolgordijnen met aluminiumfolie tot zonwerende folie: er is veel wat je aan de ramen kunt doen om de temperatuur in je huis te verlagen.

De keuze van de juiste raamverduistering hangt sterk af van de invalshoek van de zonnestralen en de warmteontwikkeling in huis. Voor milde gevallen kan het voldoende zijn om een licht verduisterend effect te creëren met bijvoorbeeld plisségordijnen. Dit helpt in de kinderkamer wanneer er problemen zijn om in slaap te vallen door de helderheid en de warmte.

Als er meer moet worden gedaan met een rolgordijn, moet een product met een hoge mate van verduistering worden gekozen. Dit zal het zonlicht gedeeltelijk tegenhouden, maar natuurlijk zal het raamoppervlak nog steeds opwarmen. Thermische rolgordijnen hebben aan de achterkant een warmtewerende laag, meestal een aluminiumfolie. Deze weerkaatst de stralen terug in plaats van ze alleen te verzachten. Daarom zijn thermische rolgordijnen geschikt voor een hogere warmteontwikkeling.

1.2 Zonwerende folies

Grotere vensterpuien zijn welkom omdat ze de flat helderder en vriendelijker maken. Maar ze zijn ook bijzonder problematisch tijdens een hittegolf. Het glazen oppervlak verandert de kamers in de zomer in sauna’s, en het koelen van de flat zonder airconditioning wordt een onmogelijkheid. Het is gemakkelijker om de glazen pui vooraf goed te balanceren.

Een zonwerende folie kan doeltreffend beschermen tegen de warmte van de zon en de kamertemperatuur aanzienlijk verlagen. Idealiter worden ze aan de buitenkant geïnstalleerd om de zonnestralen direct te weerkaatsen voordat ze het glas raken.

Let op: Bij zolderramen mag de folie alleen aan de buitenkant worden aangebracht. Door de extreme zonnestraling bij schuine beglazing kan de spanning in het glas te hoog oplopen als de folie aan de binnenkant wordt aangebracht.

Voor verticale ramen is installatie aan de binnenkant ook mogelijk, afhankelijk van het type glas. De zonwering is in dit geval echter iets minder. Als u de flat ideaal wilt koelen, is buiteninstallatie dus de eerste keuze.

2. Een goede ventilatie voorkomt ophoping van warmte.

Luchten op de middag

Hoewel luchten tijdens de lunch meestal wordt afgeraden, bestaat er geen algemene consensus. Sommige tips en trucs vermelden ook de voordelen van luchten tussen de middag. Dit hangt echter sterk af van het aantal personen in een flat. Als er meerdere mensen zijn, warmt de lichaamstemperatuur de flat op, dus in dat geval kan ’s middags luchten ook een goed idee zijn.

Het koelen van de flat bij extreme hitte en het koel houden van de flat zijn twee verschillende factoren. Op korte termijn is de koeling meestal snel: u zet de ramen open en geniet van de binnenstromende lucht. Maar rond lunchtijd eist het effect vaak al na korte tijd zijn tol. De warme lucht van buiten warmt de flat alleen maar meer op.

Daarom is het belangrijk zorgvuldig te ventileren. De beste tijd om te ventileren is ‘ s morgens vroeg en ’s avonds. Alle ramen moeten tegelijkertijd worden geopend om een luchtstroom te creëren. En als u de mogelijkheid hebt om de ramen ook ’s nachts open te laten, kan dit de kwaliteit van de slaap aanzienlijk verhogen.

3. Vochtige doeken en lakens kunnen de lucht in de flat afkoelen.

Tip: Droge handdoeken kunnen de flat afkoelen met verdampingskoeling. Een eenvoudig maar doeltreffend huismiddeltje.

Verdampingskoeling is de naam voor het proces waarbij drogende materialen warmte onttrekken aan de omringende lucht. Je kunt hier gebruik van maken door doeken en lakens in koud water te laten weken. Daarna wordt de stof een beetje uitgewrongen en binnenshuis opgehangen.

Wanneer het water verdampt, heeft u het aangename neveneffect dat uw huis wordt gekoeld. Natuurlijk maakt het proces goed luchten nog belangrijker. De luchtvochtigheid zal namelijk aanzienlijk toenemen. Als u het vocht geen kans geeft om te ontsnappen, neemt ook de kans op schimmel in uw woning toe.

4 Wat te doen als de hitte niet weggaat?

Zonder ventilator wordt het op korte termijn koelen in de flat moeilijker.

Als u de woning bij extreme hitte nog steeds niet voldoende kunt koelen, of als de woning niet koel te houden is, moet u in plaats daarvan uzelf en uw gezin koel houden.

Vooral voor kinderen is oververhitting een groot risico dat zoveel mogelijk moet worden beperkt. Er is hier niet één truc, maar een groot aantal kleine dingen waarmee u rekening kunt houden.

  • Drink voldoende vloeistoffen! Koel, maar niet ijskoud drinken gedurende de hele dag. Water of verdund vruchtensap compenseren het vochtverlies door zweten. Fruit en groenten helpen ook.
  • Zonder airconditioning wordt de ventilator belangrijk. Een ventilator koelt een flat misschien niet, maar koelt tenminste de persoon ervoor. Bij extreme hitte bestaat echter het risico dat u oververhitting niet opmerkt, want ventilatoren koelen de omgeving niet echt!
  • Neem hooguit een lauwe douche, geen koude. Bij contact met koud water probeert het lichaam te compenseren en stijgt de lichaamstemperatuur.
  • Berg tapijten op. Vooral dikke tapijten zijn warmteaccumulatoren. In de zomer moeten ze waarschijnlijk in de kelder worden opgeborgen.
  • Schakel elektrische apparaten uit die niet absoluut noodzakelijk zijn. Zelfs kleine hoeveelheden warmte dragen bij.
  • Zelfs als ze geen goede isolatie vervangen, kunnen planten aan de muur van het huis voor extra isolatie zorgen.
  • Het bedlaken in de koelkast leggen kan het inslapen vergemakkelijken. Vooral voor kinderen kunnen de nachten anders vaak slapeloos zijn.

Gerelateerde berichten