Constipatie bij baby’s – oorzaken en wat echt helpt

Welke symptomen wijzen op constipatie bij de baby? Er zijn verschillende symptomen die wijzen op constipatie bij baby’s. Deze zijn: minder dan drie stoelgang per week, vaak huilen en rusteloosheid tijdens de stoelgang, overmatige kramp …

Constipatie bij baby’s – oorzaken en wat echt helpt

verstopfung baby
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Gezondheid
 4. »
 5. Constipatie bij baby’s – oorzaken en wat echt helpt

Welke symptomen wijzen op constipatie bij de baby?

Er zijn verschillende symptomen die wijzen op constipatie bij baby’s. Deze zijn: minder dan drie stoelgang per week, vaak huilen en rusteloosheid tijdens de stoelgang, overmatige kramp en winderigheid en buikpijn.

Hoe krijg ik de ontlasting van mijn baby los?

De vochtinname moet worden verhoogd en er moeten meer vezels in de voeding worden opgenomen. In ieder geval is behandeling van het probleem belangrijk.

Wanneer moet ik naar de dokter gaan als mijn baby geen stoelgang heeft?

Als u merkt dat uw baby te weinig stoelgang heeft, mogelijk ook last heeft van veel inspanning tijdens de stoelgang en het niet overgaat met eenvoudige trucjes, dan moet u overwegen een arts te raadplegen.

Constipatie bij baby’s is een veel voorkomend probleem dat veel ouders verontrustend vinden. Als je eigen baby geen stoelgang heeft, is het begrijpelijk dat je je zorgen maakt. Maar maak je geen zorgen. Het is belangrijk om te weten dat het normaal is dat baby’s regelmatig stoelgang hebben en dat hun spijsvertering zich in de loop van de tijd ontwikkelt. Constipatie bij baby’s is in de meeste gevallen tijdelijk en kan met eenvoudige maatregelen worden verlicht.

Oorzaken van constipatie bij baby’s

Kan je baby zijn stoelgang niet uitdrukken? Hier zijn enkele mogelijke oorzaken.

Onevenwichtige voeding

Baby’s die alleen borstvoeding of flesvoeding krijgen, hebben meestal geen problemen met constipatie. Als de baby echter te vroeg op vast voedsel wordt overgeschakeld of niet genoeg water drinkt, kan verstopping optreden. Daarom kan het nodig zijn het voedingsschema aan te passen.

Uitdroging

Als de baby niet genoeg water drinkt, kan verstopping optreden. Het is belangrijk dat de baby voldoende water of thee krijgt om de ontlasting zacht en gemakkelijk door te laten.

Overmatige consumptie van zuivelproducten

Als de baby te veel zuivelproducten consumeert, kan constipatie optreden. Dit is vooral een probleem voor baby’s met zuivelintoleranties.

Overmatige consumptie van vezelarme voeding

Baby’s die te veel vezelarme voeding eten, zoals aardappelen, pasta en rijst, kunnen constipatie krijgen. Het is belangrijk dat de baby voldoende vezelrijke voeding krijgt, zoals volle granen, fruit en groenten.

Stofwisselingsproblemen

Baby’s met een stofwisselingsstoornis, zoals een schildklieraandoening, kunnen last hebben van constipatie. Het is belangrijk dat de baby regelmatig door een arts wordt gecontroleerd om er zeker van te zijn dat hij of zij geen stofwisselingsproblemen heeft.

Stress en angst

Baby’s kunnen geen stoelgang hebben als ze gestrest of angstig zijn. Het is belangrijk dat de baby opgroeit in een rustige en stressvrije omgeving.

Verstopfung Baby
Constipatie baby

Tekenen en symptomen

Constipatie bij baby’s komt vaak voor en is meestal geen teken van een ernstige ziekte. Er zijn tekenen en symptomen waar ouders op moeten letten om te weten of hun baby last heeft van constipatie.

 • Minder frequente stoelgang: kan je baby zijn stoelgang niet uitpersen? Een van de duidelijkste tekenen van constipatie bij baby’s is dat ze minder frequente stoelgang hebben. Normaal gesproken moet een baby minstens één keer per dag een stoelgang hebben, maar als deze plotseling stopt of minder frequent wordt, kan dit wijzen op constipatie.
 • Harde ontlasting bij baby’s: Een ander teken van constipatie bij baby’s is wanneer uw baby harde ontlasting heeft en deze moeilijk te passeren is. Dit kan pijn en ongemak veroorzaken voor de baby. Harde stoelgang bij baby’s kan daarom ook erg ongemakkelijk zijn.
 • Huilen en grimassen: Wanneer een baby pijn heeft tijdens de stoelgang, kan hij gaan huilen en grimassen. Dit kan een teken zijn van constipatie.
 • Onrustig gedrag: Als een baby rusteloos en ongelukkig is, ook al heeft hij geen honger of is hij niet moe, kan dit wijzen op constipatie.
 • Buikpijn: Constipatie kan ook buikpijn bij baby’s veroorzaken. Hierdoor kan de baby onrustig zijn en huilen.
Bauchschmerzen Baby
Buikpijn baby

Als u een van deze tekenen bij uw baby langdurig opmerkt, moet u uw kinderarts raadplegen om er zeker van te zijn dat er geen andere gezondheidsproblemen zijn. In de meeste gevallen kan constipatie bij baby’s worden opgelost door het dieet te veranderen of vocht toe te voegen.

Let op: Doe niet gek als u een van de tekenen van constipatie bij uw baby opmerkt. In de meeste gevallen duurt constipatie niet lang. Let echter goed op de symptomen.

Behandeling van constipatie bij baby’s

Er zijn enkele natuurlijke methoden die kunnen helpen om constipatie te behandelen en de stoelgang van de baby te bevorderen.

 1. Drinken: Zorg ervoor dat uw baby voldoende vocht drinkt. Water en rustige thee zijn de beste opties.
 2. Vezelrijke voeding: Voeg vezelrijke voeding zoals vers fruit en groenten toe aan het dieet van uw baby. Dit kan helpen het spijsverteringskanaal te reguleren.
 3. Massage: Een zachte buikmassage kan ook helpen. Strijk zachtjes met de klok mee over het buikje van je baby om de stoelgang te bevorderen.
 4. Bewegen: Baby’s die veel bewegen hebben ook een regelmatige stoelgang. Stimuleer dus fysieke activiteit, zoals kruipen of op de grond spelen.
 5. Warmte: een warme kruik op de buik kan ook helpen om de darmen te ontspannen.
Verstopfung Baby
Constipatie baby

Wanneer moet u naar de dokter gaan?

Het is altijd een goed idee om eerst enkele natuurlijke maatregelen te nemen wanneer baby’s last hebben van constipatie. In de meeste gevallen wordt de stoelgang van de baby gestimuleerd en zal deze na een paar dagen tot rust komen en zal uw baby zich beter voelen.

Maar als natuurlijke maatregelen niet helpen en de constipatie aanhoudt, is het een goed idee om een kinderarts te raadplegen. Er bestaan ook medische behandelingen als uw baby aanhoudende constipatie heeft. In dat geval moet u zeker uw kinderarts raadplegen om een aanbeveling te krijgen voor een geschikte behandeling.

Let op: geef uw baby geen laxeermiddelen zonder overleg met uw kinderarts!

Constipatie tijdens de stoelgang voorkomen

Constipatie bij baby’s kan een groot probleem zijn als uw baby daardoor geen ontlasting krijgt. Maar er zijn een paar eenvoudige stappen die ouders kunnen nemen om dit te voorkomen.

Baby Toilette
Babytoilet

Zorg ervoor dat je baby voldoende vocht binnenkrijgt

Voldoende vocht helpt om de ontlasting zacht en gemakkelijk door te laten. Zorg ervoor dat je baby voldoende water of moedermelk binnenkrijgt.

Geef uw baby regelmatig vezels

Vezels helpen de darmen bewegen, wat constipatie helpt voorkomen. Baby’s kunnen vezels halen uit groenten en fruit als ze vast voedsel gaan eten.

Houd de baby in beweging

Bewegen helpt de darmen te stimuleren en constipatie te voorkomen. Probeer uw baby elke dag op zijn buik of rug te leggen, zodat hij kan bewegen en met zijn benen kan schoppen.

Vermijd lang zitten

Langer dan 30 minuten achter elkaar in één houding zitten kan constipatie veroorzaken. Probeer uw baby regelmatig te bewegen en te verschonen.

Het buikje masseren

Het masseren van het buikje kan helpen de darmen te stimuleren en constipatie te voorkomen. U kunt uw baby voorzichtig op uw buik leggen en cirkelvormige bewegingen met de klok mee maken. Deze methode kan vooral helpen bij harde stoelgang van de baby.

Vermijd te veel zuivelproducten

Te veel zuivelproducten kunnen constipatie bij baby’s veroorzaken. Controleer het dieet van je baby en zorg ervoor dat hij of zij niet te veel zuivelproducten binnenkrijgt.

Constipatie bij baby’s kan ongemakkelijk zijn, maar er zijn een paar eenvoudige stappen die ouders kunnen nemen om het te voorkomen. Door goed te hydrateren, regelmatig voedsel met vezels te geven, de baby te bewegen en het buikje te masseren, kan constipatie bij baby’s worden voorkomen.

Tip: Voorkomen is beter dan genezen. Voorkom daarom indien mogelijk constipatie bij uw baby.

Verstopfung Baby
Constipatie bij baby’s

Constipatie bij baby’s is niet ongewoon

Constipatie bij baby’s komt vaker voor dan je denkt en kan vaak worden veroorzaakt door veranderingen in de voeding of uitdroging. Het is belangrijk op tekenen en symptomen te letten en maatregelen te nemen om het te behandelen en te voorkomen. Ouders moeten een kinderarts raadplegen als zij zich zorgen maken of symptomen opmerken die langer dan een paar dagen duren.

Het is in ieder geval belangrijk om uw baby niet te pushen of te martelen als hij constipatie heeft. In plaats daarvan moet u hem rust en ontspanning geven en hem helpen de constipatie op natuurlijke wijze te beheersen.

FAQ over constipatie bij baby’s

Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van constipatie bij baby’s?

Veel voorkomende oorzaken van constipatie bij baby’s zijn een verandering van dieet, minder beweging, uitdroging, een andere omgeving of een verandering van routine.

Hoe kan ik mijn baby van constipatie afhelpen?

Om constipatie bij baby’s te verlichten, kunt u uw baby meer vocht geven, ervoor zorgen dat uw baby regelmatig beweegt en zijn of haar dieet in de gaten houden. Een massage of een warm bad kan de ontlasting ook losmaken.

Mag ik mijn baby laxeermiddelen geven?

Laxeermiddelen mogen alleen op advies van een arts worden gegeven. Baby’s kunnen gevoelig zijn voor laxeermiddelen en het is belangrijk dat een arts de juiste dosering en bereiding bepaalt.

Wat moet ik doen als mijn baby verstopt blijft?

Als uw baby constipatie blijft houden, moet u naar een kinderarts gaan. De arts kan nagaan of er geen andere gezondheidsproblemen zijn en zo nodig een behandeling aanbevelen.

Kan constipatie pijn veroorzaken bij baby’s?

Ja, constipatie kan pijn veroorzaken bij baby’s omdat ze moeite hebben met ontlasting. Het is belangrijk dat u uw baby helpt de constipatie te verlichten om pijn en ongemak te voorkomen.

Bronnen

 • Spijsvertering – kindergesundheit-info.de
 • Constipatie – swissmom.ch
 • Gezondheid en welzijn – milupa.de

Gerelateerde berichten