Melkstase: alles over het ontstaan, de behandeling en de preventie ervan

De belangrijkste feiten in het kort Misschien heb je er zelf last van en zoek je hulp: melkverzadiging kan ongemakkelijk zijn en de borstvoedingsrelatie tussen moeder en baby onder druk zetten. Borstvoeding is eigenlijk een …

Melkstase: alles over het ontstaan, de behandeling en de preventie ervan

milchstau
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Gezondheid
  4. »
  5. Melkstase: alles over het ontstaan, de behandeling en de preventie ervan

De belangrijkste feiten in het kort

Wat kan ik doen tegen melkverzakking?

Om melkgebrek te verlichten, kunt u de getroffen borst masseren, warme kompressen aanbrengen, vaak borstvoeding geven of kolven en een comfortabele houding aannemen. Lees hier meer…

Wanneer moet ik naar de dokter als ik stuwing heb?

Als de stuwing niet binnen 24-48 uur verdwijnt of als u koorts heeft, moet u naar de dokter gaan.

Hoe voelt het vasthouden van melk eigenlijk?

Melkophoping kan aanvoelen als een pijnlijke, harde plek in de borst en kan leiden tot overproductie van melk, pijn en ontsteking.

Misschien heb je er zelf last van en zoek je hulp: melkverzadiging kan ongemakkelijk zijn en de borstvoedingsrelatie tussen moeder en baby onder druk zetten. Borstvoeding is eigenlijk een prachtige manier om de relatie met je baby te versterken, en het biedt veel gezondheidsvoordelen voor zowel moeder als baby. Sommige moeders kunnen echter problemen ondervinden zoals het vasthouden van melk.

Het goede nieuws is dat melkstuwing relatief eenvoudig te behandelen is. In dit artikel hebben we voor je samengevat hoe dat moet en welke maatregelen je kunt nemen om een melkstuwing te verlichten. Hier leest u wat melkstase is, hoe het ontstaat, welke symptomen het veroorzaakt en wat u kunt doen om het te behandelen en te voorkomen.

Wat is een melkstase?

Vastzittende melk is een verstopping van de melkkanalen in de borst waardoor de melk niet meer uit de borst stroomt en zich ophoopt in de borst. Het stuwverband kan verschillende oorzaken hebben, zoals onregelmatige of onvoldoende borstvoeding, strakke kleding, verwondingen of stress.

Een verstopping van de melkkanalen veroorzaakt ophoping van melk in de borst, waardoor een pijnlijke, harde plek in de borst ontstaat. Melkophoping kan pijn, roodheid en zwelling van de borst en koorts veroorzaken.

De risicofactoren voor melkverzadiging zijn velerlei

Sommige factoren verhogen het risico op melkstuwing, waaronder:

  • Onregelmatige of onvoldoende borstvoeding: Als u uw baby niet vaak genoeg borstvoeding geeft of de baby niet lang genoeg aan één borst laat drinken, kan de melk in de borst stagneren en melkstuwing veroorzaken.
  • Strakke kleding: Als u strakke kleding of beha’s draagt, kan dit de melkstroom beïnvloeden en melkverzadiging veroorzaken.
  • Verwondingen: Als u uw borst hebt verwond, kan dit ertoe leiden dat de melkkanalen verstopt raken en melkophoping veroorzaken.
  • Stress: Stress en uitputting kunnen de melkstroom beïnvloeden en een verstopping veroorzaken.
  • Een geschiedenis van melkverzakking: vrouwen die in het verleden een melkverzakking hebben gehad, lopen een groter risico om opnieuw melkverzakking te krijgen.

Symptomen van melkstuwing

Typische symptomen van melkstase worden hier opgesomd:

  • Pijn en druk in de borst
  • een harde, pijnlijke plek in de borst
  • roodheid en zwelling van de aangetaste borst
  • koorts
  • uitputting en vermoeidheid

Tip:

Moeders die borstvoeding geven, mogen paracetamol of ibuprofen innemen om de koorts te verlichten bij het vasthouden van melk en om de pijn te verzachten. Overleg echter altijd met uw arts voordat u medicijnen inneemt. Verder moet u ervoor zorgen dat u veel water drinkt en rust neemt.


Deze symptomen kunnen van vrouw tot vrouw verschillen. Als u symptomen van melkstilstand opmerkt, is het belangrijk snel te handelen om het ongemak te verlichten en de melk weer te laten stromen.

Oorzaken

Melkophoping treedt meestal op wanneer de melkkanalen in de borst verstopt zijn. De verstopping kan verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaken zijn de volgende:

  • Onregelmatige of onvoldoende borstvoeding: Als je niet vaak genoeg borstvoeding geeft of je baby niet lang genoeg aan één borst laat drinken, kan dit ervoor zorgen dat de melkkanaaltjes verstopt raken.
  • Strakke kleding: Als u een strakke beha draagt of kleding die de borst vernauwt, kan dit de melkstroom beïnvloeden en leiden tot melkverzadiging.
  • Verwondingen: Als u uw borst heeft verwond, bijvoorbeeld door een klap of een val, kan dit ertoe leiden dat de melkkanaaltjes verstopt raken.
  • Stress: Stress en uitputting kunnen de melkstroom beïnvloeden en leiden tot melkverzadiging.

Keyfactbox:

Melkophoping komt vaak voor aan het begin van de borstvoeding omdat het lichaam zich nog moet aanpassen aan de behoeften van de baby. In het begin van de borstvoeding produceert het lichaam meestal meer melk dan de baby nodig heeft om ervoor te zorgen dat de baby voldoende voeding krijgt. Als de baby niet regelmatig en onvoldoende borstvoeding krijgt, kan het teveel aan melk leiden tot verstopping van de melkkanaaltjes en melkverzadiging. Een onbekende borstvoedingshouding of het verkeerd aanleggen van de baby aan de borst kan er ook toe bijdragen dat de melk zich ophoopt in de borst en een melkverzakking veroorzaakt. Hoe beter de moeder en de baby de kunst van het borstvoeden beheersen, hoe kleiner de kans op stuwing.


Melkverzakking treedt vaak op wanneer er een teveel aan melk is

Melkverzakking treedt vaak op bij een teveel aan melk omdat het lichaam te veel melk produceert die niet door de baby wordt afgekolfd of opgedronken. Als de melk niet uit de borst kan stromen, kan ze zich in de borst ophopen en de melkkanalen blokkeren. Door een teveel aan melk kunnen de borsten vol en zwaar worden, wat de melkstroom kan belemmeren en tot melkverzakking kan leiden. Het is belangrijk om regelmatig borstvoeding te geven of te kolven om overtollige melk en daarmee gepaard gaande problemen zoals melkverzadiging te voorkomen.

De juiste borstvoedingshouding kan u helpen het ongemak van melkverzadiging te verlichten.

Bij melkverzadiging is de borst vaak erg gevoelig en pijnlijk. Borstvoeding kan daarom erg ongemakkelijk zijn. Tegelijkertijd is het belangrijk dat u doorgaat met borstvoeding geven, zodat de borst wordt geleegd en de druk in de borst afneemt.

Er zijn verschillende borstvoedingshoudingen die u kunnen helpen bij melkstuwing, omdat ze de melkstroom in bepaalde delen van de borst bevorderen en stuwing verlichten. Bovendien kunt u met sommige houdingen voorkomen dat uw baby de borst meer dan nodig aanraakt en u pijn doet.


Tip:

De viervoeterhouding is een houding waarbij de moeder op handen en knieën knielt terwijl de baby op de grond of een deken onder haar ligt. Door het lichaam in deze houding te schommelen, kan de zwaartekracht de melkstroom in de borst bevorderen en de melkophoping verlichten.


Melkverzadiging kan ervoor zorgen dat de borst pijnlijk en gevoelig wordt, dus sommige borstvoedingshoudingen kunnen nogal ongemakkelijk zijn als je melkverzadiging hebt. Hier volgen enkele borstvoedingshoudingen die ongemakkelijk kunnen zijn bij melkverzadiging:

  • Wieghouding: Als u de baby in de wieghouding borstvoeding probeert te geven, kan de druk van het gewicht van de baby op de borst pijnlijk zijn en de melkstroom beïnvloeden.
  • Rugligging: Als u op uw rug ligt met de baby bovenop u, kan dit de melkophoping aan de bovenste helft van de borst verergeren en onaangename pijn veroorzaken.
  • Krukhouding: Deze houding kan ongemakkelijk zijn als u last heeft van melkverzadiging, omdat de borstspieren in een ongebruikelijke positie worden gehouden en het moeilijker kan zijn om de melkstroom te bevorderen.

Tip:

Zijdelingse borstvoeding verwijst naar de positie waarin de baby zijwaarts op de borst van de moeder ligt en vanaf de zijkant voedt. Deze houding kan helpen om de onderste melkkanalen in de borst te legen, die vaak worden aangetast wanneer er melkophoping optreedt.


Behandeling

Er zijn verschillende dingen die u kunt doen om melkstilstand te verlichten:

Regelmatig borstvoeding geven

Door regelmatig borstvoeding te geven, houdt u de melkstroom op gang en verlicht u het melkverzadigingsproces. Als u niet vaak genoeg borstvoeding kunt geven, kunt u ook een borstkolf gebruiken.

No products found.

Borstmassages

Een borstmassage kan nuttig zijn bij melkverzakking om de melk in de borst te verplaatsen, de melkstroom te bevorderen en melkverzakking te verlichten. Hier volgen enkele stappen om een borstmassage uit te voeren:

  1. Was uw handen grondig en droog ze af.
  2. Breng wat olie of lotion aan op de getroffen borst om uw vingers in te smeren.
  3. Begin aan de buitenkant van de borst en masseer langzaam met uw vingertoppen in een cirkelvormige beweging naar de tepel toe. Druk niet te hard of knijp niet in de borst om pijn te voorkomen.
  4. Masseer de hele borst en richt u vooral op de gebieden die hard of gezwollen aanvoelen.
  5. Probeer de baby aan te leggen of te kolven terwijl u masseert om de melkstroom te bevorderen.

Borstmassage kan de melkstroom in de borst bevorderen, melkverzadiging tegengaan en pijn verlichten. Het is echter belangrijk op te merken dat te krachtig of verkeerd masseren de borst kan verwonden en verdere problemen kan veroorzaken. Als u niet zeker weet welk type massage voor u het beste is, praat dan met uw arts of een lactatiekundige.


Let op:

Borstmassages kunnen ook helpen om het vasthouden van melk te voorkomen. Vooral vrouwen met knobbelig borstweefsel zouden hun borsten regelmatig moeten masseren als preventieve maatregel.


Warme kompressen

Het aanbrengen van warme kompressen op de aangedane borst kan de bloedcirculatie bevorderen en de melkstroom stimuleren.

Koude kompressen

Koude kompressen kunnen ook helpen bij melkophoping door ontstekingen en zwellingen te verminderen en de pijn te verlichten. Door koude op de aangetaste borst aan te brengen, kan de bloedstroom worden verminderd en de zwelling afnemen, wat de druk op de melkkanalen vermindert en de melkstroom vergemakkelijkt.

U kunt koude kompressen op de aangedane borst aanbrengen door een schone doek in koud water te weken en die vervolgens op de borst te leggen. U kunt ook een cold pack of een koelgel gebruiken. Het is belangrijk op te merken dat kou niet voor alle vrouwen comfortabel is en dat sommige vrouwen de voorkeur geven aan warmte om de melkstroom te bevorderen.

Neemvoldoende rust: Het is belangrijk dat u voldoende rust neemt om uw lichaam te laten herstellen. Probeer zoveel mogelijk te slapen en te ontspannen om de stress te verlichten en de melkstroom te bevorderen.


Tip:

Witte kool kompressen kunnen nuttig zijn bij melkophoping, omdat ze de melkstroom in de borst bevorderen en de pijn en zwelling verlichten. Witte kool bevat stoffen die ontstekingsremmend werken en de melkstroom kunnen bevorderen. Om een kompres van witte kool te maken, verwijdert u de buitenste bladeren van de kool en snijdt u de kool in kleine stukjes. Leg de stukjes kool op de aangetaste borst en dek af met een schone doek. Laat het kompres 20-30 minuten op de borst liggen en verwijder het dan. U kunt het kompres meerdere keren per dag gebruiken om de melkstroom te bevorderen en de pijn te verlichten.


Moet ik kolven als ik stuwing heb?

Afkolven kan nuttig zijn bij stuwing om de melkstroom te bevorderen en de aangedane borst te legen. Naast het kolven moet u uw baby echter ook regelmatig borstvoeding geven om ervoor te zorgen dat alle delen van de borst worden geleegd.

U moet echter ook voorzichtig zijn met afkolven: Als u naast de borstvoeding veel kolft, zal uw melkstroom hoger zijn dan wanneer u alleen borstvoeding geeft. Daarom kun je vaker last hebben van het vasthouden van melk, vooral als je onregelmatig afkolft. Vaak helpt het om te stoppen met kolven en te wachten tot je melkproductie weer gereguleerd is om een melkophoping onder controle te krijgen.

Als het vasthouden van melk aanhoudt, kan een bezoek aan de arts raadzaam zijn.

Vastzittende melk kan meestal binnen 24-48 uur worden behandeld door zelfzorg en veelvuldig borstvoeding geven of kolven. Als u tijdens het afkolven echter langere tijd koorts hebt, of als de koorts ondanks uw inspanningen niet verdwijnt, moet u naar uw arts gaan. Mogelijk hebt u een infectie die medische behandeling vereist.

Preventie

U kunt een aantal dingen doen om melkgebrek te voorkomen. Met deze tips kunt u de kans op melkgebrek verkleinen en ervoor zorgen dat uw baby voldoende melk krijgt:

  • Geefregelmatig borstvoeding: Geef uw baby regelmatig en vaak genoeg borstvoeding om ervoor te zorgen dat uw moedermelk wordt uitgedrukt en geleegd. Idealiter geeft u elke 2-3 uur borstvoeding, ook ’s nachts.
  • Maak de borst volledig leeg: Geef uw baby volledige borstvoeding aan de ene borst voordat u hem aan de andere borst vastmaakt, zodat de borst volledig leeg is.
  • Comfortabele kleding: Draag losse, comfortabele kleding om de melkstroom niet te belemmeren en pijn en ongemak te voorkomen.
  • Vermijd strakke beha’s: Vermijd strakke beha’s die de borst kunnen vernauwen en de melkstroom kunnen belemmeren.
  • Verander vanborstvoedingshouding: Verander regelmatig van borstvoedingshouding om ervoor te zorgen dat alle delen van de borst geleegd worden.
  • Drink voldoende water: Drink voldoende water om gehydrateerd te blijven en de melkstroom te bevorderen.
  • Verminder stress: Probeer stress en uitputting te voorkomen door voldoende rust te nemen en ontspanningsoefeningen te doen.

Heb ik iets verkeerds gedaan?

Hoe kan ik een melkstilstand voorkomen?

Het is niet ongewoon dat moeders zichzelf de schuld geven wanneer ze geconfronteerd worden met melkverzadiging of andere borstvoedingsproblemen. Je moet er echter ook rekening mee houden dat jij en je baby bij wijze van spreken beginners zijn op het gebied van borstvoeding. Vooral als het uw eerste baby is, zal het waarschijnlijk enige tijd duren voordat de borstvoeding soepel verloopt, en het is niet erg om wat moeilijkheden of problemen te hebben. Maak je geen zorgen, met de tijd zullen jij en je baby een goed gecoördineerd team worden. Tot slot willen we u enkele tips geven die u kunnen helpen wanneer u met schuldgevoelens wordt geconfronteerd:

  1. Praat met een lactatiekundige: Een gekwalificeerde lactatiekundige kan je helpen je zorgen en vragen over borstvoeding te beantwoorden en je praktische tips geven om je borstvoedingsrelatie met je baby te verbeteren.
  2. Zoek steun bij andere moeders: Zoek een borstvoedingsgroep bij jou in de buurt waar je andere moeders kunt ontmoeten en ervaringen kunt uitwisselen. Het delen van ervaringen en problemen met andere moeders kan je geruststellen en je eraan herinneren dat je er niet alleen voor staat.
  3. Zelfzorg: Het is belangrijk om goed voor jezelf te zorgen door voldoende te slapen, voldoende te drinken en tijd te nemen om je te ontspannen.
  4. Positief denken: Probeer u te concentreren op de positieve aspecten van borstvoeding en bedenk dat het normaal is om uitdagingen tegen te komen als u borstvoeding geeft. Het is ook belangrijk jezelf niet te hard te bekritiseren en vriendelijk en begripvol voor jezelf te blijven.

No products found.

Een melkstuwing is gemakkelijk te behandelen

Melkstuwing is een pijnlijke en ongemakkelijke ervaring, maar er zijn veel dingen die je kunt doen om het te behandelen en te voorkomen. Regelmatig borstvoeding geven, massage, warme kompressen en veel rust kunnen de melkstroom stimuleren en het stuwmeer verlichten. Als de melkstuwing ondanks al uw inspanningen niet verdwijnt, moet u naar uw arts gaan. Door preventieve maatregelen te nemen, kunt u het vasthouden van melk voorkomen en genieten van een succesvolle borstvoedingsrelatie.

FAQ melkstuwing

Hoe ontstaat een melkstuwing?

Een melkstuwing ontstaat meestal door een verstopping van de melkkanaaltjes, vaak veroorzaakt door te weinig borstvoeding, een onhandige borstvoedingshouding of een strakke beha.

Hoe lang duurt een melkstuwing meestal?

Een melkstuwing kan meestal binnen 1-2 dagen worden opgeheven door gerichte maatregelen en borstvoeding/kolfen.

Hoe vaak moet ik kolven als ik stuwing heb?

Als u stuwing heeft, moet u minstens om de 2-3 uur kolven of borstvoeding geven om de melkproductie te stimuleren en verstopping van de melkkanaaltjes te voorkomen.

Gerelateerde berichten