Milia bij baby’s: tips over de oorzaken en verwijdering van de kleine puistjes

De huid van een baby is nog erg gevoelig, dus het is geen wonder dat er bij een baby na de geboorte huidveranderingen optreden. Naast wiegkapje en acne komen milia ook veel voor bij baby’s. …

Milia bij baby’s: tips over de oorzaken en verwijdering van de kleine puistjes

milien baby
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Gezondheid
  4. »
  5. Milia bij baby’s: tips over de oorzaken en verwijdering van de kleine puistjes
Wat zijn milia?

Milia zijn kleine griesmeelkorrels die opvallen als kleine witte puntjes. Bij de meeste baby’s verschijnen ze vooral op de neus, het voorhoofd, de wangen en de kin. Ze zijn niet besmettelijk en niet pijnlijk.

Hoe en wanneer ontstaan milia?

Milia worden veroorzaakt door de invloed van maternale hormonen. Door de plotselinge daling van de hormonen na de geboorte kan een baby verschillende huidveranderingen krijgen. Bovendien nemen baby’s die borstvoeding krijgen veel oestrogenen op via de moedermelk, wat kan leiden tot verstopping van de talgklieren.

Moet ik milia bij een baby verwijderen?

Hoewel behandeling bij volwassenen mogelijk is, moet u bij een baby beslist afzien van het uitknijpen of laten verwijderen van de milia. In het ergste geval kan de huid daardoor ontstoken raken. Wacht daarom gewoon tot de milia vanzelf verdwijnen.

De huid van een baby is nog erg gevoelig, dus het is geen wonder dat er bij een baby na de geboorte huidveranderingen optreden. Naast wiegkapje en acne komen milia ook veel voor bij baby’s.

In dit artikel krijg je informatie over wat milia zijn, waarom ze ontstaan en of ze gevaarlijk zijn. We leggen uit waarom behandeling meestal niet nodig is en waar je in deze periode rekening mee moet houden qua huidverzorging.
[button]Bestel babywanten direct online[/button]

1. de kleine puistjes zijn griesmeelkorrels.

baby mit milien auf der nase
Milia komen vooral voor rond de neus van een baby.

In de baarmoeder groeien baby’s ongeveer 40 weken beschermd op tegen vruchtwater en kaasbrij. Bij de geboorte vindt er een verandering plaats die verantwoordelijk kan zijn voor veel huidveranderingen. Volgens een studie treden bij bijna 60% van de pasgeborenen al in de eerste vijf levensdagen huidveranderingen op.

Milia, ook wel griesmeelkorrels of huidgruis genoemd, verschijnen meestal ongeveer drie weken na de geboorte in de vorm van witgele puistjes, die vooral in het gezicht voorkomen. Vooral de neus, het voorhoofd, de wangen en de kin worden getroffen. Ze verschijnen ook vaak rond de ogen. Bij sommige pasgeborenen kunnen de kleine witte puistjes zelfs in de mond verschijnen.

Veel ouders schrikken als ze de kleine witte puistjes op hun baby ontdekken. Ze vinden het feit dat ze zich snel kunnen verspreiden bijzonder verontrustend. Wij kunnen u op dit punt echter geruststellen. Milia zijn geenszins gevaarlijk, zodat de gezondheid van het kind er niet onder lijdt.

Ook al zien de puistjes er erg pijnlijk uit, uw baby zal ze niet eens opmerken. Ze jeuken niet en zijn niet besmettelijk.

Tip: Als u niet zeker weet of het echt milia is of een andere huidziekte, moet u voor de zekerheid met uw kind naar een kinderarts gaan. Dit geldt vooral als er andere symptomen zijn.

2. hormonen zijn verantwoordelijk voor het ontstaan van milia

baby im mutterleib der mutter
Tijdens de zwangerschap komen er veel moederlijke hormonen in de bloedbaan van de baby terecht.

Tijdens de zwangerschap wordt een baby via de navelstreng voorzien van voedingsstoffen. Daarnaast komen ook de hormonen van de moeder in de bloedbaan van de baby terecht. De geboorte veroorzaakt echter een plotselinge daling van de hormonen.

Omdat het lichaam van een baby niet is voorbereid op deze plotselinge daling van de hormonen, kunnen er huidveranderingen optreden, zoals het ontstaan van milia. Zodra de hormoonhuishouding van een baby is gereguleerd, verdwijnen de pukkeltjes weer.

Een andere oorzaak voor het ontstaan van milia is de voeding van een baby. Een baby neemt veel oestrogeen op via de moedermelk. Dit leidt ertoe dat de talgklieren zich niet goed kunnen openen en daardoor verstopt raken.

3. Milia bij de baby – waarom behandeling contraproductief is

Milia vs. babyacne

Zowel milia als babyacne behoren tot de meest voorkomende huidveranderingen bij een baby kort na de geboorte. In tegenstelling tot babyacne zijn milia niet roodachtig. Bovendien verschijnen de puistjes slechts sporadisch en bedekken ze niet het hele gebied.

Ook al kunnen kleine puistjes u hiertoe verleiden, u mag de milia nooit uitknijpen bij uw baby. Dit zou de tere huid van de baby beschadigen en ontstekingen veroorzaken. Dit leidt weer tot pijn voor uw kind.

Een ander risico van het uitknijpen van de milia is dat u de inhoud van de milia in de diepere lagen van de huid brengt. In dat geval kan de huid reageren met een uitgebreide ontsteking die ernstige gevolgen kan hebben.

Het advies van de artsen is omgewoon te wachten tot de milia vanzelfverdwijnen. Hoe lang dit duurt is niet precies te voorspellen. Bij de meeste kinderen genezen de milia al na enkele weken weer.

Maak u geen zorgen en bedenk dat uw kind niets van de kleine puistjes zal merken. Heb gewoon geduld totdat de griesmeelkorrels vanzelf verdwijnen.

Als de milia niet verdwijnen na een paar weken of als ze verschijnen bij een peuter van 6 maanden, moet u contact opnemen met uw kinderarts. Hij of zij zal verschillende behandelingsmogelijkheden met u bespreken.

4. De juiste huidverzorging kan het genezingsproces ondersteunen.

mutter cremt ihrem baby das gesicht ein
Het gebruik van vette crème kan de huidlaesies verergeren.

Veel ouders zijn geneigd de onzuivere huid van hun baby te behandelen met allerlei babycosmetica. Dit kan nuttig of noodzakelijk zijn bij een droge huid of andere huidaandoeningen.

In het geval van milia ligt dat echter heel anders. In dit geval moet u niets doen en gewoon geduldig afwachten.

Hieronder geven wij u enkele tips waarmee u het genezingsproces positief kunt beïnvloeden.

  • Houd de huid van uw baby schoon en droog: Zorg ervoor dat de huid van uw baby altijd droog en schoon is. Vermijd echter het droogwrijven van de huid na het wassen of baden. Dep het in plaats daarvan zachtjes en voorzichtig.
  • Vermijdvette crèmes: Aangezien milia wordt veroorzaakt door een overproductie van de talgklieren, moet u zeker afzien van het aanbrengen van crème op de getroffen gebieden. Dit zou het probleem niet wegnemen maar verergeren.
  • Gebruik babywanten: Sommige baby’s hebben de neiging om de kleine puistjes in hun gezicht te krabben met hun puntige vingernagels. Om te voorkomen dat de huid ontstoken raakt, moet u uw kind in dit geval babywanten aandoen.

Aangezien milia worden veroorzaakt door hormonen, kunnen ze niet worden voorkomen door speciale huidverzorging.

5 Milia voorkomen door krabben met babywanten

No products found.

Gerelateerde berichten