Haaruitval bij kinderen – de dokter weet wat te doen

[Met haaruitval wordt meestal het overmatig verlies van haar op het hoofd bedoeld. Dit kan ook kinderen treffen, die er nog meer last van hebben dan volwassenen. Bij baby’s kan haaruitval volkomen normaal zijn, bijvoorbeeld …

Haaruitval bij kinderen – de dokter weet wat te doen

Kinder leiden unter Haarausfall: Ursachen erkennen und richtig behandeln.
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Gezondheid
 4. »
 5. Haaruitval bij kinderen – de dokter weet wat te doen

Gezond haar is heel belangrijk voor kinderen. Ouders moeten snel handelen in geval van haarziekten.

Een tekort aan voedingsstoffen, ziekteverwekkers en andere oorzaken kunnen echter leiden tot haaruitval bij kinderen. In dit geval is een gerichte therapie nodig om het kind te beschermen tegen ernstige psychische problemen.

In deze gids leest u wat u kunt doen als uw kind haar verliest en welke maatregelen snel helpen.

[Met haaruitval wordt meestal het overmatig verlies van haar op het hoofd bedoeld. Dit kan ook kinderen treffen, die er nog meer last van hebben dan volwassenen. Bij baby’s kan haaruitval volkomen normaal zijn, bijvoorbeeld omdat ze te lang op één deel van het hoofd liggen. Als de haaruitval echter optreedt wanneer de permanente haargroei is begonnen, is het essentieel om de oorzaak te vinden.

Als ruwe indeling kunnen de volgende vormen van haaruitval worden onderscheiden:

 • Omgeschreven haaruitval, die beperkt is tot een specifiek gebied,
 • gegeneraliseerde of diffuse haaruitval, die zich over het hele hoofd voordoet,
 • littekenvormig haarverlies en
 • niet-vormende haaruitval.

Vormen van behandeling van haaruitval bij kinderen

Haaruitval is vaak een schok voor kinderen en hun ouders. De reacties van de omgeving maken dit nog erger. Daarom is het bijzonder belangrijk om de kinderen tijdens de therapie emotioneel te begeleiden. Het is belangrijk dat het kind begrijpt dat haarverlies niet het einde van de wereld is. Kinderen moeten zich mooi en waardevol voelen, ook als hun haar uitvalt.

Als kinderen en adolescenten last hebben van haaruitval, moeten de ouders afzien van zelfonderzoek en zo snel mogelijk advies inwinnen bij een arts. Voor een behandeling is het noodzakelijk de oorzaak te kennen. Bovendien zijn de kansen op genezing veel groter als de juiste behandeling heel vroeg begint. De juiste contactpersoon is hier de huisarts, de dermatoloog, de kinderarts of een haarspecialist.

Ervaren haarspecialisten houden zich uitsluitend bezig met haaruitval en de oorzaken daarvan. Achtergrondinformatie, vormen en hulp bij de behandeling van bepaalde vormen van haaruitval en tips voor preventie vindt u bijvoorbeeld in het artikel van haarspecialist Reza P. Azar.

Tip: Let op uw voeding!

Een gezonde voeding is belangrijk voor gezond haar. Te veel suiker en sterk industrieel bewerkt voedsel zijn niet goed voor het haar. In plaats daarvan zorgen vers fruit, bessen, groenten, noten en avocado’s voor een gezonde haardos.

Om haaruitval te voorkomen is een goede haarverzorging ook een essentieel punt. Kammen en stylen moet zorgvuldig gebeuren om de hoofdhuid en de haarwortels niet te beschadigen. De haargroei kan ook een beetje gestimuleerd worden met een hoofdhuidmassage met een hoogwaardige olie met essentiële oliën van lavendel, cederhout of tijm. Dit ontspant en stimuleert. De milde shampoo mag geen irriterende of chemische toevoegingen bevatten.

Haartransplantatie als therapievorm voor kinderen wordt zeer zelden toegepast. Bij kinderen is het meestal effectiever om de onderliggende ziekte te behandelen en de haargroei weer te stimuleren met regeneratieve behandelingen. Aangezien psychische aandoeningen ook de oorzaak van haaruitval kunnen zijn, moet in sommige gevallen een geschikte specialist worden geraadpleegd.

De belangrijkste problemen die tot haaruitval kunnen leiden zijn, naast de reeds genoemde redenen, de volgende:

 • Tekort aan voedingsstoffen: er is een tekort aan ijzer, zink, selenium of vitaminen. Dit kan gemakkelijk worden opgespoord door een bloedbeeld.
 • disfunctie van de schildklier
 • Ziekteverwekkers
 • Zelf veroorzaakte haaruitval

Ziekteverwekkers die haaruitval bij kinderen kunnen veroorzaken

Bacteriën, schimmels en virussen kunnen ook haaruitval veroorzaken. De meest voorkomende oorzaak zijn schimmelinfecties van de hoofdhuid. Deze leiden tot een schilferige en inflammatoire vorm van diffuse haaruitval. Tinea capitis is de meest voorkomende vorm, die wordt veroorzaakt door de trichohytonschimmel. Bij deze dermatomycose ontstaan ringvormige gebieden die omgeven zijn door schubben. Ook wimpers en wenkbrauwen kunnen worden aangetast. De schimmel dringt de oppervlakkige hoofdhuid binnen en tast de haarschacht aan. Een uitstrijkje en een daaropvolgende celcultuur geven informatie over het exacte type schimmel. In de meeste gevallen gaat het om een Trichophyton- of Microsporum-schimmel.

Belangrijk voor peuters en kleuters!

Dergelijke ziekten kunnen besmettelijk zijn en zich zeer snel verspreiden in de crèche of het kinderdagverblijf. Daarom mogen kinderen geen mutsen, borstels of kussens delen met andere kinderen.

Als therapie zijn er speciale geneesmiddelen beschikbaar, de zogenaamde antimycotica. Ze worden eerst plaatselijk toegepast in de vorm van een zalf. Als dit geen effect heeft, is systemische medicatie nodig. Er moet rekening worden gehouden met de leeftijd van het kind. Sommige medicijnen zijn niet geschikt voor kinderen.

Alopecia areata – circulair haarverlies bij kinderen

Circulaire haaruitval komt typisch voor bij alopecia areata. Ongeveer 0,03 tot 0,1 procent van de kinderen lijdt eraan, waarbij jongens en meisjes even vaak worden getroffen. Deze ziekte verschijnt zeer plotseling. De haaruitval verloopt zonder schubben en zonder littekens. De onderliggende ziekte is een auto-immuunziekte, waarbij het eigen afweersysteem zich tegen het eigen lichaam richt. In dit geval is het alleen gericht tegen de haarwortels. Het beschouwt de haarwortels als lichaamsvreemd en moet ze bestrijden. Dit leidt tot ontstekingsreacties die haaruitval veroorzaken.

Het is niet helemaal duidelijk waarom niet het hele hoofd wordt aangetast. Deze ziekte is genetisch bepaald en kan steeds opnieuw uitbreken. Permanente haaruitval kan ook het gevolg zijn. 30 procent van de patiënten vertoont tegelijkertijd veranderingen aan de nagels. Als deze ziekte op de basisschoolleeftijd verschijnt, kan dit leiden tot ernstige groepsproblemen en identiteitsconflicten.

Zieke kinderen hebben behoefte aan troost en veiligheid. Bij haaruitval moet u uw kind uitleggen dat hij of zij ook zonder haar mooi en waardevol is.

Zelf veroorzaakte haaruitval

Deze vorm van haaruitval is psychologisch. De getroffenen veroorzaken de haaruitval zelf. Bij trichotillomanie trekken patiënten hun eigen haar uit. Ze plukken , trekken, wrijven en draaien hun haar. Bij jongens komt deze stoornis vaker voor in de kindertijd, terwijl meisjes vaker in de puberteit worden getroffen. Dit resulteert in onbeperkte gebieden met uitgetrokken of gebroken haar van verschillende lengte. Een pluktest bij de huisarts is meestal negatief.

Een microscopisch onderzoek zal bloedingen op de huid aantonen. Oorzaken zijn onder meer stress, angst, verlies van een belangrijke verzorger of echtscheiding.

Trichtemnomanie is een andere vorm van zelf veroorzaakte haaruitval. Patiënten knippen in dit geval hun eigen haar af.

Tractiealopecia treft vooral kinderen die altijd een paardenstaartkapsel dragen. De trekkracht op het voorste deel van het haar veroorzaakt haaruitval aan de voorste haarlijn. Andere mechanische irritaties kunnen zijn het te krachtig kammen van het haar of het strak invlechten ervan. Ook shampoos of hete haardrogers bevorderen dit type haaruitval.

Littekenhaaruitval bij kinderen

Littekenhaaruitval is meestal het gevolg van een diepgewortelde schimmelinfectie. Ook blaartrekkende huidziekten zoals epidermolysis bullosa of lichen ruber follicularis kunnen de oorzaak zijn. Ook immuunziekten, zoals lupus erythematosus, kunnen tot littekenvorming leiden.

Wat ouders kunnen doen

Er is veel verschil tussen “normaal” haarverlies en haarverlies dat behandeld moet worden. In cijfers betekent dit:

Kinderen die 50 tot 70 haren per dag verliezen, hebben geen last van haaruitval. Volgens kinderartsen is deze waarde vrij “normaal”. Zolang het haar niet in klontjes uitvalt, er geen ontstekingen of kale plekken op het hoofd ontstaan, is er geen reden tot zorg. Ook als de toegenomen haaruitval slechts twee tot drie maanden duurt, wordt in de praktijk niet aangenomen dat de haaruitval verband houdt met een ziekte.

Ouders moeten het haar van hun kinderen in de gaten houden – ook hun voeding en gedrag. Zo kan snel duidelijk worden of de vitaminekeuze niet goed is voor het haar of dat een pathologisch gedrag de haaruitval veroorzaakt. De overgang van de kindertijd naar de puberteit, die gepaard gaat met hormonale verwarring in het lichaam van het kind, kan ook een verandering in de haarstructuur teweegbrengen.

Gerelateerde berichten