Wanneer de moeder een burn-out heeft: Tekenen, symptomen en therapiemogelijkheden

Baan, kinderen, huishouden – als moeder is het niet altijd gemakkelijk om alles te jongleren. In het ergste geval is de stress zo groot dat moeders de grenzen van hun uithoudingsvermogen bereiken en een staat …

Wanneer de moeder een burn-out heeft: Tekenen, symptomen en therapiemogelijkheden

burnout mutter neben ihrem kind
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Gezondheid
  4. »
  5. Wanneer de moeder een burn-out heeft: Tekenen, symptomen en therapiemogelijkheden
Hoe herken je een burn-out als moeder?

Burn-out kan veel verschillende symptomen hebben. De duidelijkste tekenen zijn permanente emotionele uitputting, afnemende lichamelijke en geestelijke veerkracht en diffuse lichamelijke klachten.

Waarom lijden steeds meer moeders aan burn-out?

Het feit dat het vooral vrouwen zijn die getroffen worden, heeft vooral te maken met de veranderde gezinssituatie. Vrouwen moeten zoveel rollen tegelijk op zich nemen dat ze door de situatie overweldigd worden en hun breekpunt bereiken.

Is behandeling nodig bij burn-out?

Het burn-outsyndroom moet beslist zo vroeg mogelijk worden behandeld. Zoek hulp en volg cursussen om stressbeheersingsstrategieën te leren.

Baan, kinderen, huishouden – als moeder is het niet altijd gemakkelijk om alles te jongleren. In het ergste geval is de stress zo groot dat moeders de grenzen van hun uithoudingsvermogen bereiken en een staat van uitputting intreedt. Maar wat betekent het eigenlijk als een moeder aan een burn-out lijdt?

Burn-out is een uitputtingssyndroom dat chronisch optreedt met depressieve fasen. In dit artikel leest u welke symptomen samenhangen met burn-out en welke groepen mensen er bijzonder vaak mee te maken krijgen. Daarnaast leggen we uit wat u kunt doen als u de verschijnselen opmerkt en in hoeverre therapie zinvol is.

[button]Meer literatuur over moeder burnout[/button]

1. burnout is een chronische staat van uitputting

voller terminkalender
Een overvolle agenda kan op den duur leiden tot chronische overbelasting
.

De term burn-out komt uit het Engels en wordt vertaald als uitbranden. Het woord beschrijft een toestand van emotionele en fysieke uitputting. In tegenstelling tot normale stress ervaren moeders de uitputting niet alleen kortstondig tijdens moeilijke fasen, maar chronisch.

De eerste tekenen van burn-out kunnen zeer uiteenlopend zijn. In de beginfase merken veel vrouwen voor het eerst dat ze niet meer goed kunnen schakelen. Daardoor is het niet meer mogelijk de batterijen op te laden die nodig zijn om het dagelijkse leven aan te kunnen. Op den duur ontwikkelt deze toestand zich tot een vicieuze cirkel.

De meest voorkomende tekenen van een zogenaamde mama burn-out zijn:

  • Afnemende veerkracht
  • Gebrek aan concentratie
  • Constante vermoeidheid
  • Slaapproblemen
  • Chronische emotionele uitputting
  • lusteloosheid
  • Gevoel van innerlijke leegte
  • Angststoornissen
  • Aspecifieke lichamelijke klachten, zoals duizeligheid, hoofdpijn, rugpijn, maag- en darmproblemen of hartproblemen.

In de meeste gevallen ontstaan de symptomen eerst op mentaal niveau. Pas in de loop van de ziekte ontstaan ook lichamelijke klachten, die de gezondheid aanzienlijk aantasten.

Let op: al deze tekenen kunnen ook wijzen op andere ziekten. Het is daarom essentieel om bij klachten een arts te raadplegen.

2 De veranderde gezinsstructuren zorgen voor tijds- en prestatiedruk.

De perfecte moeder

Moeders stellen tegenwoordig zeer hoge eisen aan zichzelf. Voor de buitenwereld willen zij een perfecte moeder zijn die zich opoffert, haar kinderen zo goed mogelijk ondersteunt en ook het huishouden en haar baan moeiteloos beheert. Deze eisen zijn zowel vermoeiend als zenuwslopend.

Burn-out kan in principe iedereen treffen. Uit het TK-stressonderzoek uit 2016 blijkt dat zes op de tien mensen in Duitsland zich gestrest voelen. Het stressniveau bereikt piekwaarden tussen de leeftijd van 30 en 39 jaar.

Er zijn echter groepen mensen die er vaker last van hebben dan anderen. Burn-out manifesteert zich meestal bij mensen die aan veel prestatie- en tijdsdruk worden blootgesteld en veel rollen tegelijk moeten vervullen. In de huidige wereld omvat deze doelgroep vooral moeders en vaders die alleenstaande ouders zijn. Voor hen is het bijzonder moeilijk om werk en gezin te combineren.

Maar zelfs voor vrouwen met een partner kunnen de verschillende rollen leiden tot overbelasting. Als een vrouw tegelijkertijd echtgenote, moeder, huisvrouw en beroepsbeoefenaar is, heeft zij 24 uur per dag dienst, waardoor er weinig of geen tijd overblijft voor haar eigen behoeften. Als deze echter voortdurend worden genegeerd en buiten beschouwing worden gelaten, ontstaat permanente overbelasting. 3. Burn-out

3 Burn-out vereist dringende behandeling

mutter mit ihrem Kind bekommt eine ueberweisung fuer eine kur
In een moeder-kind-kuur krijgen moeders in stressvolle situaties professionele hulp.

Tegenwoordig is de diagnose burn-out een moderne ziekte geworden die snel wordt afgedaan. Is niet iedere moeder wel eens gestrest en overweldigd?

Terwijl normale stress gezond is en bij het leven hoort, leidt permanente overbelasting tot de grenzen van het uithoudingsvermogen en verder.

De Vereniging Pro Psychotherapie e.V. biedt een gratis test waarmee u als moeder uw individuele burn-out risico kunt testen. Als je als moeder de eerste tekenen van een burn-out opmerkt, moet je onmiddellijk hulp zoeken. U kunt het beste eerst contact opnemen met uw huisarts. Hij of zij kan je doorverwijzen of een moeder-kind-kuur voor je aanvragen. Daarnaast kunt u uw zorgverzekeraar vragen of zij de kosten van een kuur of aangepaste cursussen vergoeden.

Bespreek het probleem ook met uw partner en uw hele familie om mogelijke oplossingen te vinden die de situatie kunnen verbeteren. Misschien kunnen uw eigen ouders, vrienden of familieleden u helpen door een deel van de taken over te nemen.

Tip: Het Müttergenesungswerk is een stichting die zich inzet om moeders gezond te houden. In de adviescentra kun je gratis advies krijgen over passende gezondheidsbevorderende maatregelen. Adviescentra bij u in de buurt vindt u hier.

Moeders kunnen bijvoorbeeld ook hulp krijgen ineen speciale burn-outkliniek. In deze voorzieningen behandelen specialisten uw problemen individueel en zoeken ze naar passende oplossingen. Daarnaast zijn er groepstherapieën waar je kunt praten met andere mensen die met een burn-out te maken hebben.

Burn-out is meestal goed te behandelen. Maar zelfs als het kan worden genezen, zijn er in veel gevallen ongewenste terugvallen. Die treden vaak op omdat er niets wordt gedaan om de omstandigheden te veranderen. Om te voorkomen dat uw kinderen overweldigd raken, moet u dringend werken aan uw eigen stressmanagement.

4. tips om de stress van alledag te beheersen

mutter trifft sich mit freunden zum kaffee
Gun jezelf een time-out waarin je eigen behoeften voorop staan.

Naast het volgen van een kuur of een verblijf in een burn-outkliniek kunnen ook kleine dingen helpen om de stress te verminderen en zo aan een moeder burn-out te ontsnappen.

Hieronder hebben we een paar tips voor je op een rijtje gezet die het dagelijks leven makkelijker kunnen maken.

  • Neemregelmatig een time-out: Als je het gevoel hebt dat je alleen maar voor anderen zorgt, moet je ervoor zorgen dat je in de toekomst momenten neemt waarop alleen voor je eigen behoeften wordt gezorgd. Spreek af met vrienden, ga wandelen in de stad of verwen jezelf in een kuuroord. Zorg er ook voor dat je kleine rituelen opneemt in je dagelijkse routine.
  • Identificeer bronnen van stress: Om stress te verminderen, moet je eerst uitzoeken wat jou het meest stress bezorgt. In veel gevallen helpt het al om je dag beter te plannen om tijdsdruk te voorkomen.
  • Zoek en accepteer hulp: Vaak krijgen veel moeders hulpaanbiedingen van lieve vrienden of familieleden, maar wijs je die uit trots af. Maar vooral in tijden dat je merkt dat je steeds meer overweldigd wordt, moet je zeker die hulp inroepen. Wees niet bang om je ouders in te schakelen of een huishoudelijke hulp in te huren.
  • Stressbeheersingsmethoden: Om een burn-out te voorkomen kun je passende preventieve maatregelen nemen. Ontspanningstechnieken zoals yoga, progressieve spierontspanning of autogene training kunnen helpen om je lichaam en geest te ontspannen. Zorg ook voor voldoende beweging in de frisse lucht, eet gezond en slaap voldoende.

Hoe moeders en vaders het beste met de nieuwe gezinssituatie kunnen omgaan, zie je ookin deze video:

5. verdere literatuur over burn-out bij moeders

No products found.

No products found.

No products found.

Gerelateerde berichten