Huilbaby: oorzaken, late effecten en tips om je baby te kalmeren

Elke baby huilt en krijst vaker. Maar welke intensiteit is nog binnen de normale grenzen en wanneer spreken we van een huilbaby of een huilbaby? Wat zijn de oorzaken? Hoe lang duurt zo’n fase, wanneer …

Huilbaby: oorzaken, late effecten en tips om je baby te kalmeren

Schreikind
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Gezondheid
  4. »
  5. Ontwikkeling van het kind
  6. »
  7. Huilbaby: oorzaken, late effecten en tips om je baby te kalmeren
Wanneer wordt een kind geclassificeerd als een huilbaby?

Medische deskundigen zien hier drie voorwaarden. Het huilen duurt minstens drie weken, het kind huilt drie of meer dagen per week en het huilen duurt meer dan drie uur per dag.

Hoe kun je een huilend kind kalmeren?

Een intensieve ouder-kind relatie is uiterst belangrijk. Nabijheid en geborgenheid zijn de factoren die je kind uiteindelijk het meest helpen. Probeer ook een zo prikkelarm mogelijke omgeving te creëren.

Waar kan ik hulp vinden voor mij en mijn huilende kind?

Er zijn nu in heel Duitsland huilklinieken waar ouders die hulp zoeken terecht kunnen. Een link met de locaties van deze diensten vindt u in hoofdstuk 4.

Elke baby huilt en krijst vaker. Maar welke intensiteit is nog binnen de normale grenzen en wanneer spreken we van een huilbaby of een huilbaby?

Wat zijn de oorzaken? Hoe lang duurt zo’n fase, wanneer houdt het op en welke oplossingen zijn er voor ouders?

In ons artikel kijken we naar de oorzaken en leggen we uit welke tips gebruikt kunnen worden om een huilend kind te kalmeren.

[button]Gids voor ouders met huilende kinderen[/button]

1. een huilend kind drijft ouders tot het uiterste.

Als er geen direct aanwijsbare lichamelijke oorzaken zijn voor het huilen van een baby, rijst de vraag waarom juist het eigen kind zo vaak huilt.

erschöpfte Frau am Schreibtisch.
Een huilende baby belast ouders enorm.

Koliek bij kinderen wordt vaak genoemd als reden voor het huilen. Omdat dit meestal na ongeveer drie maanden ophoudt, wordt ook wel gesproken van 3-maandskoliek.
Behalve gissingen is er echter geen duidelijk bewijs waarom kinderen zo vaak huilen en schreeuwen. Maagdarmklachten kunnen slechts in ongeveer 5 tot 10 % van de gevallen worden vastgesteld. Deze zijn vaak een gevolg van het huilen, omdat kinderen zoveel lucht inslikken.

In de regel begint het huilen ongeveer twee weken na de geboorte. Aangezien baby’s echter vaak huilen, moest een onderscheid worden gemaakt met normaal gedrag. De regel van drie, die al in 1954 werd ontwikkeld, is bekend geworden. Volgens deze regel noemen artsen een kind een huilbaby onder de volgende omstandigheden:

  • het huilen duurt minstens drie weken
  • een kind huilt drie of meer dagen per week
  • het huilen duurt meer dan drie uur per dag

Als deze factoren aanwezig zijn, staan de zenuwen van de nieuwe ouders meestal op scherp. Er is veel stress, slapen is bijna ondenkbaar en vrije tijd is een absoluut vreemd woord.

Hoe zwaarder de buitensporige eisen die aan de moeder en de vader worden gesteld, hoe problematischer de symptomen vaak worden. Ouders brengen onbewust hun eigen stress over op hun baby’s, waardoor die nog meer gaan huilen.

Tip: Probeer af en toe diep adem te halen en neem om de beurt met uw partner een korte time-out.

De uitgesproken huilfase eindigt meestal uiterlijk na 3 maanden, in zeldzame gevallen pas na ongeveer 6 maanden.

2. een huilend kind kalmeren – zo werkt het

Baby liegt im Kinderwagen.
Ga het huis uit om de stress bij jou en je kind te verlichten.

Je moet een huilende baby niet alleen laten uithuilen. Ook als je het gevoel hebt dat het huilen zelfs met jouw hulp niet zal stoppen, is dit geen optie.

Omdat huilbaby’s regelproblemen zijn, is een intensieve ouder-kindrelatie uiterst belangrijk. Nabijheid en geborgenheid zijn de factoren die uw kind uiteindelijk het meest helpen.

Probeer een zo prikkelarm mogelijke omgeving te creëren. Laat de tv niet op de achtergrond aanstaan en vermijd een permanent achtergrondgeluid.
In plaats daarvan helpen avondwandelingen in de frisse lucht om ze vermoeider te maken. Dit heeft overigens een dubbel effect. Zowel de frisse lucht als de beweging helpen je ook om je hoofd leeg te maken en wat stress te verlichten.

Sterk lichamelijk contact is vooral belangrijk voor huilende kinderen om aandacht te ervaren en te kunnen kalmeren. Er is niets mis als uw kind in uw armen in slaap valt of als u in de buurt blijft.
Zie deze tijd als een overgangsfase om wat druk van jezelf af te halen.

3. snelle tips die je snel ontspannen

Niet elke baby is hetzelfde. Het is daarom moeilijk te veralgemenen wanneer kinderen stoppen met huilen en hoe lang het huilen duurt. Toch zijn er enkele goede tips die kunnen helpen om je kind te kalmeren.

schreiendes Baby wird massiert.
Zachte massages helpen bij ontspanning.

Eerst controleren,

  • of je baby honger heeft (baby’s drinken relatief onregelmatig, en het is ook relatief moeilijk om te zien hoeveel melk er gedronken is bij borstvoeding),
  • of vermoeidheid het probleem is,
  • in hoeverre uw kind kan worden gekalmeerd door dicht bij u te zijn,
  • of de luier vol is,
  • of je kind te dik of te dun gekleed is.

Daarnaast helpt het veel kinderen als je hun buikje zachtjes masseert. Zorg ervoor dat je met de klok mee aait. Het nauwe lichaamscontact in combinatie met de zachte massage verlicht de pijn en zorgt voor een sterkere band.
Ook het masseren van de voetzolen is zinvol, omdat de voetreflexzones nauw verbonden zijn met het maag-darmkanaal.

Gebruik de fly-grip met de baby in buikligging. Een paar squats daarbij brengen de bloedsomloop op gang en de methode helpt veel kinderen om zichzelf snel op te vangen.

Meer tips voor gestreste ouders zie je in deze YouTube-video:

4. belangrijke vragen en antwoorden – FAQ’s

Gespräch bei einer Psychologin.
Vaak voelen overweldigde ouders zich voor het eerst begrepen in de huilkliniek.

Kunnen er late effecten optreden als mijn kind veel huilt?

In de regel zijn er geen problematische late effecten. Dit was de conclusie van een Australische studie die in 2018 werd gepubliceerd.
Sommige ouders melden echter dat kinderen die als baby veel huilden, later ook gevoeliger zijn. Voor een deel reageren ze wat gevoelig op invloeden van buitenaf, maar dit kan ook gunstig zijn omdat ze erg oplettend zijn.

Zijn er hulpcentra waar ik terecht kan met een huilend kind?

Inmiddels zijn er in heel Duitsland verschillende huilklinieken waar ouders die hulp zoeken terecht kunnen. Naast waardevolle tips en individuele zorg kunt u ook specifieke contactpersonen vinden die u helpen beter met de situatie om te gaan.

Waarom zou ik hulp zoeken?

Als je een huilbaby hebt, lijdt de relatie tussen ouders en kind daar vaak onder, evenals de hele samenwerking. Veel vrouwen zijn na de zwangerschap nog steeds uitgeput, maar krijgen niet de kans om voldoende te herstellen omdat hun baby voortdurend huilt.

Om dit probleem op te lossen en te voorkomen dat er überhaupt diepgewortelde problemen ontstaan, kan vroegtijdige therapie helpen. U kunt zich hierover het beste laten informeren bij een huilpolikliniek bij u in de buurt.

5. gids voor ouders met huilende kinderen

No products found.

Gerelateerde berichten