Doorkomende puberteit bij kinderen: Typische symptomen en tips voor ouders

Het dagelijks leven met kinderen is niet altijd gemakkelijk. Er zijn altijd fasen die gepaard gaan met bijzondere moeilijkheden. De meeste ouders bereiden zich al heel vroeg voor op de uitdagende fase en de puberteit …

Doorkomende puberteit bij kinderen: Typische symptomen en tips voor ouders

wackelzahnpubertaet
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Gezondheid
  4. »
  5. Ontwikkeling van het kind
  6. »
  7. Doorkomende puberteit bij kinderen: Typische symptomen en tips voor ouders
Wat is de puberteit?

Het is de ontwikkeling van een peuter tot een schoolkind. Het gaat gepaard met lichamelijke en psychische veranderingen.

Wat zijn de symptomen van doorkomende tandjes?

Er zijn verschillende factoren waaraan je de ontwikkeling merkt. Sommige daarvan zijn angsten en nachtmerries of frequente driftbuien en huilbuien.

Hoe ga ik om met mijn kind dat tandjes krijgt?

Veel ouders zijn overweldigd door de enorme boosheid en agressiviteit van hun kind. Het is echter belangrijk dat u kalm blijft en begrip toont.

Het dagelijks leven met kinderen is niet altijd gemakkelijk. Er zijn altijd fasen die gepaard gaan met bijzondere moeilijkheden. De meeste ouders bereiden zich al heel vroeg voor op de uitdagende fase en de puberteit .Minder bekend is de zogenaamde wiebeltandpuberteit, die eenhele uitdaging kan zijn.

Tandjes krijgen kan in veel gezinnen een zeer moeilijke fase zijn. We leggen uit wanneer deze fase begint en wat de meest voorkomende symptomen zijn. Daarna krijgt u veel tips over hoe u uw kind het beste door deze moeilijke tijd kunt begeleiden.

[button]Best verkochte gids voor het ouderschap van 5 tot 10 jaar[/button].

1. de wiebeltand puberteit begint meestal kort voor het naar school gaan

Bepalen van de schoolrijpheid

Voordat een kind naar school gaat, moet de zogenaamde schoolrijpheid worden vastgesteld. Bij dit schoolintredingsonderzoek, dat wordt uitgevoerd door een arts, worden de lichamelijke rijpheid, de cognitieve vaardigheden en de sociale competentie gecontroleerd.

Er zijn veel fasen die voor ouders een bijzondere uitdaging vormen. De term wiebeltand puberteit is nog erg nieuw en wordt daarom nog niet veel gebruikt. Een andere term voor deze levensfase is de zogenaamde 6-jarige crisis. Volgens de definitie is dit de ontwikkeling van peuter tot schoolkind.

Depuberteit begint rond het vijfde levensjaar en duurt tot het zevende levensjaar. Omdat elk kind zich individueel ontwikkelt, kan de duur echter ook sterk variëren. Kinderen veranderen in deze periode zowel lichamelijk als geestelijk. Jongens en meisjes hebben evenveel last van deze fase.

Fysiek gezien zijn er in deze periode grote veranderingen. Zijn peuters nog wat mollig en vormeloos, op de kleuterleeftijd verschijnen er plotseling tal van spieren. Het lichaam krijgt een nieuwe vorm, zodat ook de coördinatie volledig moet veranderen.

Maar niet alleen het lichaam, ook de psyche ondergaat een grote transformatie. Emoties worden gek en kunnen niet meer onder controle worden gehouden. Het naderen van de schooltijd brengt enerzijds vreugde, maar anderzijds ook grote angst met zich mee. Terwijl de kinderen uitkijken naar de nieuwe fase, staan ze ook op het punt afscheid te nemen van de kleuterschool.

2 Wanneer “nee” het favoriete woord wordt

Junge sitzt traurig und verzweifelt mit seinem Teddy am Boden
Kinderen zijn helemaal bedolven onder hun eigen gevoelens.

“Ik wil dat hebben” of “Nee, laat me met rust” – dit zijn zinnen die de meeste ouders van hun kinderen horen tijdens de tandjes. Het kind kan gewoon niet beslissen of het nog een klein kind is of al volwassen wil worden.

Veel ouders herkennen hun kinderen niet meer als ze tandjes krijgen. Dat ze voortdurend boos, toornig en agressief zijn, is meestal een probleem voor het hele gezin. Zij vragen zich af wat er met hun kind aan de hand is en waarom deze woede-uitbarstingen zich voordoen. Is het echt een geval van doorkomende puberteit?

Om u te helpen uw kind beter te begrijpen, hebben we hieronder de meest voorkomende symptomen van doorkomende tandjes voor u op een rijtje gezet:

  • ernstige lichamelijke veranderingen
  • kinderen veranderen om de minuut van gedachten
  • frequente driftbuien en huilbuien
  • school wordt begeerd of afgewezen, afhankelijk van de stemming
  • verscheurd tussen nabijheid en afstand (Ga weg! Blijf hier!)
  • ontevredenheid door verveling
  • Angsten en nachtmerries

Volgens de Duitse vereniging voor slaaponderzoek en slaapgeneeskunde (DGSM) heeft ongeveer 5% van de onderzochte kinderen regelmatig last van nachtmerries (d.w.z. minstens één keer per week). Deze komen het vaakst voor tussen 6 en 10 jaar.

3. tips over hoe je het beste met deze fase kunt omgaan.

De ongecontroleerde stemmingswisselingen van meisjes en jongens kunnen sommige ouders tot wanhoop drijven. De gelijktijdige behoefte aan nabijheid en autonomie is soms moeilijk te begrijpen. Het ene moment willen kinderen wanhopig alleen in hun bed slapen, vijf minuten later komen ze knuffelen in het bed van de ouders.

In het onderstaande geven wij u graag tips over hoe u de tandjespuberteit van uw kind het beste kunt doorstaan.

3.1 Haal adem en blijf rustig

Frau sitzt auf der Couch und atmet durch
Probeer rustig te blijven en reageer zo min mogelijk op de driftbui van je kind.

Slaande deuren, schreeuwende kinderen, tranen – boze, driftige en opstandige kinderen kunnen erg stressvol zijn. Het is dus geen wonder dat het geduld soms opbreekt. Maar zelfs in deze situaties is de sleutel om kalm te blijven.

Geen enkel conflict kan worden opgelost in een boze toestand. Geef je kind de tijd die het nodig heeft om te kalmeren. Praat daarna over de situatie die tot de woede heeft geleid. Pas ook op dat u niet elk woord met goud beladen bent. Geniet in plaats daarvan van de tijd waarin u met uw kind kunt lachen.

3.2 Vat stemmingswisselingen niet persoonlijk op

Voor ouders voelt de tijd van doorkomende tandjes bijzonder akelig. Terwijl hun kind nog maar een kleine baby was, ontwikkelt het zich nu tot een zelfstandig persoon met eigen behoeften waarin moet worden voorzien. Deze eerste spenen zijn in het begin natuurlijk erg moeilijk voor een mama en/of papa.

Het isbelangrijk dat u de boosheid van uw kind niet persoonlijk opvat. Wees u ervan bewust dat uw kind ook nog niet goed weet hoe het met de verschillende gevoelens moet omgaan. Kinderen beseffen tegelijkertijd dat ze hun ouders nodig hebben, maar willen de dingen ook zelf aanpakken. Deze toestand kan heel verwarrend zijn. Geef de woede van uw kind de ruimte, zodat het ermee kan leren omgaan.

Tip: Probeer erachter te komen of uw kind behoefte heeft aan nabijheid of afstand. Zo kunt u de beste steun bieden.

3.3 Luister en toon begrip tijdens de tandjesperiode

Mutter spricht mit ihrem Kind
Praat open met je kind over problemen en gevoelens.

Je weet toch nog wel hoe al je gevoelens ineens veranderden tijdens de zwangerschap en hoe ook je lichaamsbeleving anders was. Je kind is niet anders tijdens de tandjesperiode. Het lichaam verandert, wat tegelijkertijd ook leidt tot innerlijke veranderingen.

Behandel je kind daarom met liefde, respect en begrip. Maak duidelijk dat deze emotionele schommelingen deel uitmaken van het ontwikkelingsproces en heel nuttig kunnen zijn voor de rest van het leven.

Laatje kind ook zien dat je altijd openstaat om te luisteren als het gaat om angsten of problemen. Samen is het altijd mogelijk een oplossing te vinden.

3.4 Stel duidelijke regels

Problemen en conflicten ontstaan vaak omdat er geen vaste regels en structuren zijn. Als u geen grenzen stelt voor uw kind, worden veel zaken een echte strijd. Dat komt omdat zelfs 5-jarigen in staat zijn om dingen tot in de puntjes uit te praten.

Vaste structuren en een regelmatige dagelijkse routine geven kinderen daarentegen een gevoel van stabiliteit. Vergeet echter niet vrije momenten in de dagindeling op te nemen. Dit geeft uw kind de kans om diep adem te halen en zijn of haar eigen interesses na te streven.

In de volgende video vindt u de informatie nogmaals:

4. bestseller gids voor ouderschap van 5 tot 10 jaar

No products found.

Gerelateerde berichten