Bronchitis bij baby’s: hoe te herkennen en correct te behandelen

Door het nog zwakke immuunsysteem van baby’s kan bronchitis ernstige symptomen veroorzaken. Niet alle kinderen hebben dezelfde symptomen. Sommigen reageren met verhoogde temperatuur of koorts, anderen hebben geen eetlust. Als uw baby geen eetlust lijkt …

Bronchitis bij baby’s: hoe te herkennen en correct te behandelen

Wenn ihr Baby unter Bronchitis leidet
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Gezondheid
 4. »
 5. Kinderziekten
 6. »
 7. Bronchitis bij baby’s: hoe te herkennen en correct te behandelen
 • Door het nog zwakke immuunsysteem van baby’s kan bronchitis ernstige symptomen veroorzaken.
 • Niet alle kinderen hebben dezelfde symptomen. Sommigen reageren met verhoogde temperatuur of koorts, anderen hebben geen eetlust.
 • Als uw baby geen eetlust lijkt te hebben of een opvallend droge luier heeft, moet een arts worden geraadpleegd.

Bronchitis bij een baby komt vooral voor tussen 2 en 6 maanden. De luchtwegen van de baby hebben nog geen volledig afweersysteem ontwikkeld en zijn daarom vatbaarder voor infecties. De ziekte treedt vaak op in de koudere wintermaanden of in de lente als het nog niet echt warm is. In onze gids laten we u kennismaken met de symptomen van bronchitis bij baby’s en leggen we uit wat helpt om de aandoening te behandelen.

Wat is babybronchitis?

Was tun bei einer ansteckenden Bronchitis Erkrankung bei Babys?
Bronchitis ziekte bij een baby.

Bronchitis is een ontsteking van de bronchiale slijmvliezen. Het komt vaak voor in de wintermaanden als het buiten koud en vochtig is. Bronchitis kan worden veroorzaakt door virussen of bacteriën. Kleine kinderen en baby’s krijgen vaak bronchitis in de vorm van een virusinfectie.

Baby’s en peuters worden vaak getroffen door aandoeningen van de luchtwegen zoals bronchitis omdat het immuunsysteem van een baby in het eerste levensjaar nog niet volledig ontwikkeld is. Naarmate kinderen ouder worden, is hun immuunsysteem robuuster en zouden bronchitisziekten minder vaak moeten voorkomen. Door de zwakke afweer van een baby kan bronchitis gevaarlijk zijn. In de regel duren de symptomen tot twee weken, een ernstige bronchitis kan tot vier weken duren.

2. symptomen van bronchitis

Eine Bronchitis bei Babys beginnt zunächst ohne Husten.
Symptomen van bronchitis bij baby’s.

Babybronchitis begint met de typische verkoudheidsverschijnselen, zoals een loopneus, koorts en een lichte hoest. Na een paar dagen kan de baby steeds meer moeite krijgen met ademhalen en kan de hoest heviger worden. In het begin is de hoest nog droog en nog niet slijmerig, pas later begint het slijm zich te vormen.

Als gevolg van bronchitis verslechtert de algemene conditie van de baby, hij verliest vaak zijn eetlust en kan moeilijk eten.
Baby’s en peuters krijgen vaak obstructieve bronchitis in de eerste drie levensjaren. Deze ziekte wordt veroorzaakt door virussen en kan ervoor zorgen dat de baby moeite heeft met ademhalen. Een typisch teken van obstructieve bronchitis is een fluitend of ratelend geluid bij het uitademen.

De ademhalingsmoeilijkheden kunnen leiden tot kortademigheid. Een teken van ademnood bij de baby is te zien aan de neusgaten wanneer deze zichtbaar bewegen bij het in- en uitademen, fladderen als het ware. In zeldzame gevallen kunnen de slijmvliezen, lippen, handen of voeten door de kortademigheid enigszins blauw worden. Dit kan levensbedreigend zijn voor de baby. Daarom moet in dergelijke gevallen onmiddellijk een arts of ziekenhuis worden geraadpleegd.

Het is heel goed mogelijk dat uw baby bronchitis heeft zonder koorts te krijgen. Afhankelijk van het kind en het type bronchitis kunnen verschillende symptomen optreden. Terwijl sommige een verhoogde temperatuur of koorts vertonen, hebben andere baby’s geen eetlust.

3. Ga naar het ziekenhuis of ga naar de dokter

Muss das Baby bei einer Bronchitis dauerhaft spucken, muss ein Arzt aufgesucht werden.
Als er langdurige tekenen van bronchitis zijn, moet een arts worden geraadpleegd.

Als er bepaalde tekenen zijn, moeten ouders zeker een ziekenhuis of een kinderarts raadplegen. Als u merkt dat uw baby beperkt ademt of zelfs kortademig is, moet u onmiddellijk een arts raadplegen. Als uw baby minder eet en drinkt dan normaal of als de luier merkbaar droog is, moet ook een arts worden geraadpleegd.

Dit is ook het geval als de algemene toestand van de baby verslechtert en hij of zij steeds suf lijkt. Een arts moet worden geraadpleegd zodat hij of zij een betrouwbare diagnose kan stellen en de juiste behandeling kan instellen.
Door naar de longen te luisteren, kan de arts al bepalen of uw baby bronchitis of een andere ziekte heeft.

Als de arts vermoedt dat het om obstructieve bronchitis zou kunnen gaan, zal hij of zij een röntgenonderzoek laten uitvoeren. In het geval van chronische bronchitis, d.w.z. terugkerende bronchitis, moet ook verder onderzoek worden gedaan om de oorzaak van de ziektete achterhalen.

U moet een arts raadplegen:

 • Als uw baby minder melk heeft gedronken dan normaal.
 • Als de luier opvallend droog blijft
 • Als de baby moeite heeft met ademhalen
 • Als de algemene toestand van de baby steeds slechter wordt.
 • Als de baby lusteloos lijkt

4. Therapie voor bronchitis: wat helpt?

Allereerst hebben baby’s met bronchitis veel rust nodig, moeten ze voldoende slapen en voldoende drinken, zodat het slijmvlies zich kan herstellen. Daarnaast zal de arts slijmoplossende medicijnen voorschrijven, zoals hoestdrankjes in de vorm van sap, capsules of bruistabletten. De arts moet beslissen of een antibioticum nuttig is. Het heeft alleen zin om antibiotica toe te dienen als de oorzaak van de bronchitis een bacterie is.

4.1 Huismiddeltjes en inhalatie

Bei einer Bronchitis sollte ein Baby nicht lange baden.
Inhaleren helpt bij bronchitis.

In veel gevallen kunnen huismiddeltjes ook helpen of in ieder geval het genezingsproces ondersteunen. Inhaleren is een beproefde methode bij bronchitis. In plaats van inhaleren boven een kom heet water is een inhalator geschikter. Een kom wordt als ineffectief beschouwd omdat het kind intuïtief terugdeinst voor de warmte en de inhalatieoplossing dus niet de bronchiën bereikt.

Bovendien bestaat het risico dat het kind zich brandt aan het hete water of dat de hete waterdamp de ogen irriteert. Een stoominhalator heeft een speciaal mond- of neusstuk. Hierdoor kunnen de stoomdruppels die het apparaat produceert direct en gericht de bovenste luchtwegen bereiken. Een voordeel is dat het hete water niet kan weglekken en zo het kind kan verbranden. Bovendien blijft de inhalatie lang warm en helpt het om het slijm in de bronchiën los te maken. Zo’n stoominhalator is al verkrijgbaar vanaf 50 euro. Ook baby’s kunnen al vanaf drie tot tien minuten inhaleren.

Tip: Om uw baby kennis te laten maken met inhaleren of om hem of haar voor de korte duur af te leiden, kan het helpen om een verhaaltje te vertellen of een luisterboek af te spelen.

Voor het inhaleren raden veel kinderartsen een 0,9 procent zoutoplossing aan, die verkrijgbaar is in de apotheek. Een dergelijke zoutoplossing is aangepast aan het zoutgehalte van het menselijk lichaam en is daarom bijzonder geschikt. Etherische oliën kunnen vooral bij baby’s irritatie veroorzaken. Daarom mogen ze niet worden gebruikt.

Let op: Vooral pepermunt- of eucalyptusolie wordt als gevaarlijk beschouwd voor kinderen jonger dan één jaar en moet daarom worden vermeden.

5. maak een wandeling in de frisse lucht

Mit dem Baby spazieren gehen bei einer Bronchitis.
Frisse lucht geeft verlichting bij bronchitis.

Wanneer een baby van 7 of 8 maanden bronchitis heeft, zijn ouders vaak onzeker en vragen ze zich af of ze hun kind kunnen meenemen voor een wandeling in de frisse lucht. Vooral in de wintermaanden, wanneer de verwarming in huis permanent aanstaat, kan de droge lucht de luchtwegen verder irriteren.

Naar buiten gaan in de koelere frisse lucht kan de slijmvliezen herstellen en verlichting brengen. U moet echter niet naar buiten gaan als het te koud is, d.w.z. zeer onder nul, omdat de zeer koude lucht de luchtwegen doet samentrekken. Dit kan een negatief effect hebben op het welzijn van de baby. Hoe lang u met uw kind buiten loopt, hangt af van de algemene conditie van uw kind. In ieder geval moet uw kind warm worden ingepakt, zodat het het niet koud krijgt.

Gerelateerde berichten