Haar verven tijdens de zwangerschap

Er bestaan zeer uiteenlopende meningen en tegenstrijdige studies en onderzoeken over de vraag of haarkleuring een fundamenteel schadelijk effect op de gezondheid kan hebben. Er zijn geen aanwijzingen of bekende gevallen waarin het kleuren van …

Haar verven tijdens de zwangerschap

Während der Schwangerschaft sollten sie sich nicht die Haare färben
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Zwangerschap
 4. »
 5. Tijdens de zwangerschap
 6. »
 7. Haar verven tijdens de zwangerschap
 • Er bestaan zeer uiteenlopende meningen en tegenstrijdige studies en onderzoeken over de vraag of haarkleuring een fundamenteel schadelijk effect op de gezondheid kan hebben.
 • Er zijn geen aanwijzingen of bekende gevallen waarin het kleuren van het haar door de zwangere moeder gezondheidsproblemen bij het kind heeft veroorzaakt.
 • Alternatieven voor haarverf zijn het gebruik van natuurlijke en plantaardige kleurstoffen en het volledig afzien van haarverf.

Met het begin van de zwangerschap rijzen er veel vragen voor de aanstaande moeder. Naast het juiste dieet en geschikte zwangerschapskleding vragen veel zwangere vrouwen zich af of haarverven ondanks de zwangerschap gevaarlijk of toegestaan is. Hier lees je wat deskundigen zeggen over het verven van je haar tijdens de zwangerschap en welke alternatieven je hebt.

1. ja of nee? haarverven is over het algemeen toegestaan.

Haare färben in der Schwangerschaft
Je haar verven tijdens de zwangerschap is omstreden.

Het is een vaak gestelde vraag: is het goed om je haar te verven tijdens de zwangerschap? Feit is dat haarverf chemische stoffen bevat die mogelijk schadelijk kunnen zijn voor je gezondheid. Vooral als de stoffen via de slijmvliezen in het menselijk organisme terechtkomen, kunnen ze ernstige vergiftiging en ziekte veroorzaken.

Bij correct gebruik is de situatie echter anders. De werkzame stoffen komen niet via het haar in het menselijk organisme terecht, waardoor het risico van overdracht kleiner is.

1.1 Studies over de verdraagbaarheid zijn tegenstrijdig

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat er bij correct gebruik van haarkleurmiddelen geen schadelijke gevolgen voor de gezondheid zijn. Studies van onafhankelijke tijdschriften zoals Öko-Test doen echter aanzienlijke twijfel rijzen over de onbeperkte veiligheid van haarkleurmiddelen.

Haare färben in der Schwangerschaft
Henna kan worden gebruikt om het haar op natuurlijke wijze te verven tijdens de zwangerschap.

Daarom moeten vrouwen ook naar hun buikgevoel luisteren. Als ze zich zorgen maken, moeten ze alternatieven zoeken of in ieder geval afzien van het kleuren van hun haar tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap .

In het begin van de zwangerschap worden de organen van de foetus gevormd, ontwikkelen armen en benen zich en groeien de hersenen. In deze periode is de foetus bijzonder gevoelig voor ongewenste ontwikkelingen. Wilt u het zekere voor het onzekere nemen, neem dan de voorzorgsmaatregel om uw haar niet te verven.

De grootste risico’s zijn genetische misvormingen en het gebruik van alcohol en tabak door de moeder.

Ingrediënten van een haarverf Effect
Crèmebasis Meestal geven emulsies van olie en water de haarverf zijn romige consistentie.
Kleurstoffen De kleurloze moleculen dringen door in de haarschubben en vormen pas na een chemische reactie grote kleurmoleculen.
Pigmenten De helderheid van het haar kan worden versterkt door reeds gekleurde pigmenten te gebruiken.
Alkaliserende middelen Alkaliserende middelen zoals ammoniak openen de cuticula voor de kleurprecursoren.
Complexvormers Zij vangen de zware metalen op die in de haarkleuring aanwezig kunnen zijn. Ze binden de metalen elementen om een ongewenste reactie met de waterstofperoxide te voorkomen.
Geurstoffen Ze zorgen ervoor dat de haarverf lekker ruikt.
Antioxidanten Antioxidanten voorkomen een voortijdige reactie van de actieve bestanddelen.
Verzorgende middelen Indien mogelijk worden conditioneringsmiddelen toegevoegd om het haar te verzorgen.
Haare färben in der Schwangerschaft
Tijdens de borstvoeding hebben vrouwen vaak problemen met de haarverzorging.

Er zijn momenteel geen studies die haarkleuring tijdens zwangerschap en borstvoeding als gevaarlijk classificeren. Er is echter nog een reden waarom vrouwen het verven tijdens de borstvoeding zouden moeten heroverwegen.

Nadat het haar tijdens de zwangerschap lekker dik en glanzend was door de verhoogde oestrogeenspiegel, worstelen vrouwen na de zwangerschap vaak met haaruitval en dunner wordend haar. Het kan op de lange termijn nuttig zijn om het haar een pauze van kleuren te geven. Als de haaruitval ernstiger wordt, moet met de behandelend arts worden besproken of ijzersupplementen moeten worden gebruikt.

2. Het haar zelf verven: Let op beschermende instructies

Als u niet naar de kapper wilt om de eerste grijze haren te bedekken of uzelf een mooi kleurtje te geven, kunt u tijdens de zwangerschap ook zelf uw haar verven.

Er zijn een paar dingen waar je op moet letten:

 • Handschoenen als bescherming tegen werkzame stoffen: Draag handschoenen om te voorkomen dat u in contact komt met de haarverf en een allergische reactie riskeert.
 • Ventileer de ruimte: Om te voorkomen dat u de chemische stoffen via de lucht inademt, moet de haarkleuring worden uitgevoerd in een goed geventileerde ruimte.
 • Volg de aanwijzingenop de verpakking: De kleur moet strikt volgens de instructies worden aangebracht. Bovendien mag de inwerktijd niet worden overschreden.

Tijdens de zwangerschap zijn er bepaalde hormonale veranderingen in het vrouwelijk lichaam. Zo kunnen er plotseling intoleranties en allergieën ontstaan die vóór de zwangerschap niet bestonden.

Er zijn nog geen studies over de nieuwere trend van haarkleuring met Olia (olie als additief in haarkleuring).

Alternatief 1: Gebruik plantaardige kleurstof voor haarkleuring

Haare färben in der Schwangerschaft
Highlights kunnen een compromis zijn.

Zwangere vrouwen die chemische haarverf willen vermijden, kunnen plantaardige kleurstoffen gebruiken. Deze natuurlijke kleuren werken zonder ammoniak en zijn gemaakt van natuurlijke kleurstoffen. Welke producten worden gebruikt hangt af van de gewenste kleur, maar het zijn altijd poeders die worden gemengd met water.

Natuurlijke kleurstoffen kunnen niet worden gebruikt om blond haar zwart te verven, maar ze kunnen toch zeer gevarieerde kleurresultaten opleveren. De inwerktijd van plantaardige kleurstoffen is langer dan die van conventionele haarverf, maar de ingrediënten zijn milieuvriendelijker en minder schadelijk voor de hoofdhuid.

3.1 Henna maakt het haar rood

Haare färben in der Schwangerschaft
Plantaardige kleurstoffen kunnen tijdens de zwangerschap het haar in natuurlijke tinten kleuren.

Als natuurlijke kleur kunnen de pigmenten van de henna-struik tinten bereiken van lichtoranje tot donkerrood. De basisregel is dat hoe langer de kleur blijft zitten, hoe sterker hij wordt. Het is belangrijk te letten op de juiste kleding en gebruik, want henna kleurt alles sterk.

Bietensap kan ook het haar kleuren. Hierbij ontstaat een donkere roodbruine tint. Lichte, koperkleurige accenten worden gezet door uienschillen die worden opgekookt.

Let op: wees voorzichtig met haarverfproducten die zogenaamd het haar donkerder maken met henna. Deze producten bevatten vaak toevoegingen die allergische reacties kunnen veroorzaken.

3.2 Blond: hoe het haar op te lichten

Verschillende huismiddeltjes kunnen worden gebruikt om lichtbruin of blond haar lichter te maken. Een afkooksel van kamillethee wordt in het haar gegoten en een nacht laten inwerken. Het haar zal er daarna stralender uitzien.

Vers citroensap wordt op afzonderlijke strengen of op het hele haar gesprenkeld. Het effect van het sap kan ook worden verzacht met water. Hetzelfde effect wordt bereikt met een mengsel van water en bakpoeder/soda dat op het haar wordt aangebracht. Het blondeffect wordt versterkt door warmte toe te passen. Zout water maakt het haar ook lichter, zoals veel mensen weten van hun zomervakantie.

3.3. bruin: conditioners geven glans

Haare färben in der Schwangerschaft
Haar kleuren tijdens de zwangerschap: citroen maakt het haar lichter.

Haar kan ook donker geverfd worden met natuurlijke kleurstoffen. Een brouwsel van zwarte thee kan bruine en brunettinten versterken. Het brouwsel wordt gewoon op het haar aangebracht en uitgewassen als een conditioner. Koffiedik kan ook in het haar worden gemasseerd na het wassen. Het geeft het haar een bijzondere glans. Hetzelfde effect wordt bereikt met walnootbladeren, waarvan een afkooksel wordt gekookt.

Alternatief 2: Highlights of kleuring

Henna

Henna wordt geteeld in Noord- en Zuid-Afrika en in Azië. Van de bladeren van de hennastruik wordt poeder gemaakt, dat vooral wordt gebruikt om de huid te beschilderen. Vooral in India wordt hennapoeder gebruikt voor rituele doeleinden. Het verven van haar met henna werd eind jaren negentig een wereldwijde trend.

Als je niet helemaal wilt stoppen met het kleuren van je haar, kun je ook een compromis vinden. Je kunt met je kapper afspreken om tijdens de komende maanden van de zwangerschap alleen individuele lokken in de gewenste kleur te verven. Zo komen er minder chemische bestanddelen in het haar en op de hoofdhuid terecht.

In principe worden haarkleuren ingedeeld in drie niveaus van kleurechtheid:

 • Tijdelijke haarkleur: Deze is slechts één tot twee haarwasbeurten houdbaar. Dit is het niveau waartoe plantaardige kleurstoffen behoren.
 • Semi-permanente haarverf: Deze blijft ongeveer 8 tot 10 haarwasbeurten zitten en verliest geleidelijk zijn glans. Hieronder vallen ook tinten.
 • Permanente haarkleur: Deze haarkleur kan niet worden uitgewassen, d.w.z. moet geleidelijk uitgroeien.

Wie de kleurkracht van conventionele haarverf niet wil missen, vindt een alternatief in een tint. Deze worden meestal als crème of schuim aangebracht en beloven stralende haarkleuren. Het verschil met tijdelijke haarverven is dat de actieve ingrediënten alleen op het haar worden aangebracht en niet in de haarstructuur doordringen.

Gerelateerde berichten