Baby van het bed gevallen: Mogelijke gevaren

Eén milliseconde niet opletten en het gebeurt – vallen uit een babybedje of commode is niet zo zeldzaam. In de meeste gevallen zijn deze incidenten niet ernstig. Er kunnen echter ook ernstiger verwondingen optreden, die …

Baby van het bed gevallen: Mogelijke gevaren

baby vom bett gefallen
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Kinderen
  4. »
  5. Baby van het bed gevallen: Mogelijke gevaren
Hoe gevaarlijk is een val uit bed?

Een val van het bed of de commode leidt vaak tot hoofdletsel. In 90% van de gevallen gaat het echter slechts om kleine craniocerebrale trauma’s die meestal geen behandeling behoeven.

Wat moet ik doen als mijn baby uit het bed is gevallen?

Als uw kind op de grond valt, moet u eerst rustig blijven en uw kind goed bekijken. Kijk naar uitwendige tekenen zoals bloedingen of breuken. Als uw kind versuft of bewusteloos is, moet u onmiddellijk de spoedarts bellen.

Kan een val van het bed of de commode worden voorkomen?

Aangezien kinderen een enorme bewegingsdrang hebben, kan een val niet volledig worden vermeden. Het is echter belangrijk dat u uw kind altijd in de gaten houdt en het huis dienovereenkomstig inricht.

Eén milliseconde niet opletten en het gebeurt – vallen uit een babybedje of commode is niet zo zeldzaam. In de meeste gevallen zijn deze incidenten niet ernstig. Er kunnen echter ook ernstiger verwondingen optreden, die gevolgen kunnen hebben.

Als een baby van het bed valt, reageren de meeste ouders in complete paniek. Het is echter belangrijk dat u rustig blijft en uw kind grondig onderzoekt. In dit artikel leest u wanneer u thuis moet blijven en wanneer u naar de kinderarts of het ziekenhuis moet gaan.

[button]Beveilig je huis voor je baby[/button]

1. vallen kan nauwelijks worden vermeden

mutter wickelt ihr baby
Zelfs een kortstondig gebrek aan aandacht kan leiden tot een val.

Het instinct van elke moeder is om haar kind in elke situatie te beschermen. Dit moederinstinct bestaat al direct na de geboorte. Het staat voor een enorm hechte band tussen moeder en kind die door niets of niemand kan worden gescheiden.

Daarom is het de nachtmerrie van elke ouder dat hun kind gevaarlijke verwondingen oploopt. Veel ouders denken echter dat het pas gevaarlijk wordt als een kind kan kruipen of lopen. Verre van dat. Zelfs kleine baby’s kunnen zich zo bewegen dat er een val kan plaatsvinden.

Als baby’s worden verschoond of even op het bed of de bank worden gelegd, is er maar een moment van onoplettendheid nodig en de baby is al op de grond gevallen. Dit overkomt niet alleen “slechte ouders”, maar ook moeders en vaders die normaal gesproken voorbeeldig voor hun kind zorgen.

Soms kan een ongeluk eenvoudigweg niet worden voorkomen. Volgens het Federaal Bureau voor de Statistiek is vallen van de luiertafel de meest voorkomende oorzaak van ongevallen. Daarom moet u uw kind altijd in de gaten houden als het anders dreigt te vallen. In sommige gevallen slagen ouders er nog in hun kind op tijd vast te houden of op te vangen. Helaas lukt dat echter niet altijd.

2. een val kan zowel onschuldig zijn als ernstig letsel veroorzaken

kleines kind mit einem pflaster auf der stirn
In de meeste gevallen komt een kind er met een kleine verwonding vanaf.

Maar wat kan er gebeuren als een baby van het bed valt? Hoe kleiner de kinderen zijn, hoe groter de kans dat ze bij een val op hun hoofd vallen. Ongeveer 90% van deze hoofdletsels zijn echter lichte traumatische hersenletsels.

Dit hoofdletsel ontstaat wanneer kinderen met hun gezicht, voorhoofd of achterhoofd de grond raken. Het betreffende gebied kan rood zijn en gemakkelijk bloeden. In sommige gevallen vormt zich een kleine bult op het hoofd.

Als een kind echter vanaf meer dan twee meter de grond raakt, kunnen ernstige verwondingen ontstaan, die in het ergste geval dodelijk kunnen zijn. Dit is vooral het geval bij lateraal hoofdletsel. Als er bijvoorbeeld een schedelbreuk met hersenbloeding ontstaat, is snelle hulp nodig om verdere gevolgen te voorkomen.

In principe kan een driejarige een val beter opvangen dan een kind van 6 maanden. Toch moet u ook in dit geval niet lichtvaardig met de situatie omgaan.

Blijf kalm en raadpleeg een arts in geval van twijfel.

Koorts bij hoofdletsel?

Als een kind koorts of een verhoogde temperatuur heeft na een val, houdt dit meestal geen verband met het ongeval. Het is waarschijnlijker dat uw kind een infectie heeft opgelopen.

De meeste ouders raken volledig in paniek als hun baby van het bed is gevallen. Dat is begrijpelijk, maar het helpt in deze situatie niet. Het is veel belangrijker dat u op dit moment rustig blijft. Zo kunt u uw kind zo goed mogelijk helpen en ervoor zorgen dat hij of zij niet ook in paniek raakt.

Kijk naar uw kind na een val. Observeer hoe hij of zij zich gedraagt en palpeer het lichaam om te controleren op breuken. Een lichte hersenschudding hoeft bijvoorbeeld niet behandeld te worden. Dit geldt echter alleen als uw kind verder alert lijkt. Ook ontwikkelen sommige symptomen zich pas na een paar uur.

Om te beoordelen wanneer u een arts moet raadplegen, moet u zich de volgende vragen stellen:

  • Zijn er uiterlijke tekenen?
  • Bloedt mijn kind (bijvoorbeeld neusbloedingen, bloedingen uit het oor)?
  • Zijn er andere duidelijke symptomen?
  • Is/was mijn kind bewusteloos?
  • Reageren de pupillen normaal?
  • Wil hij/zij slapen ook al is het nog geen bedtijd?
  • Is mijn kind bleek of moet het zelfs overgeven?
  • Komt er vocht uit de neus of oren?

Als u meerdere van deze vragen met ja beantwoordt, moet u dringend naar het ziekenhuis gaan of de spoedarts bellen. In dat geval kan het gaan om een ernstig hoofdletsel dat zo snel mogelijk moet worden behandeld.

Hoe u uw kind met hoofdletsel het beste kunt helpen, ziet u in deze video:

https://www.youtube.com/watch?v=noACCZpwK1s

4. tips om het risico op een val te minimaliseren

babyhaende auf einem teppich
Bij een val op een tapijt is de kans op letsel veel kleiner.

Het is in principe onmogelijk omvolledig te voorkomen dat een baby van het bed of de commode valt. In plaats van je schuldig te voelen, moet je nadenken over hoe je dergelijke incidenten in de toekomst kunt voorkomen.

Want er zijn enkele maatregelen die u kunt nemen om het risico of de gevolgen van een val zoveel mogelijk te beperken.
Deze omvatten:

  • Laat uw kind nooit uit het zicht op hoge voorwerpen of meubels. U kunt het beste altijd één hand op het lichaam van het kind houden.
  • Zet het bedje van de baby altijd vast met spijlen. Dit voorkomt dat een baby uit het bed rolt.
  • Koop een luiertafel met hoge zijkanten.
  • Plak scherpe en puntige hoeken op meubels af met speciale plakstrips. Deze zijn te verkrijgen op internet of in gespecialiseerde winkels.
  • Leg kleden rond de luiertafel en het bed. Het maakt een aanzienlijk verschil of een baby op een zacht tapijt valt of op harde vloeren zoals tegels of parket.
  • Omdat kinderen een sterkere bewegingsdrang ontwikkelen naarmate ze ouder worden, moet u het verschonen na verloop van tijd op een lagere hoogte doen.

5. beveilig uw huis voor uw baby

No products found.

Gerelateerde berichten