Blijf van de baby af: Uitleg en tips over de “luiervrije” methode

Sinds enkele jaren is de luiervrije methode in Duitsland in opmars. Steeds meer ouders kiezen er bewust voor om geheel of gedeeltelijk zonder luiers te leven en ze bijvoorbeeld alleen ’s nachts te gebruiken. Maar …

Blijf van de baby af: Uitleg en tips over de “luiervrije” methode

Windelfrei Baby abhalten
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Gezondheid
 4. »
 5. Ontwikkeling van het kind
 6. »
 7. Blijf van de baby af: Uitleg en tips over de “luiervrije” methode
Hoe houd je een baby goed vast?

Bij babyvoeding gaat het erom dat het kind ontlasting en urine kan uitscheiden zonder luier. Zo wordt de zuigeling zich al bewust van de uitscheiding. Er zijn verschillende technieken om je baby vast te houden. Bij pasgeborenen is dit iets moeilijker dan bij een ouder kind, omdat hij of zij nog intensieve ondersteuning nodig heeft.

Vanaf wanneer kun je een baby vasthouden?

In principe mag een baby vanaf de geboorte zonder luier worden vastgehouden. In Duitsland is dat vrij ongebruikelijk. In andere culturen wordt het echter als heel normaal beschouwd. Er is echter niet één tijdstip dat algemeen als juist kan worden beschouwd. Als u wilt dat uw kind consequent luierloos is, kunt u daar thuis in de eerste weken mee beginnen. Als u uw kind van de luiers wilt afhelpen, let dan op kleine signalen waaruit blijkt dat uw kind er klaar voor is.

Hoe weet je wanneer je baby er klaar voor is?

Als uw baby klaar is om opgehaald te worden, lijkt hij of zij meer ontspannen. Let goed op hem. Afhankelijk van zijn leeftijd zullen de signalen dat hij klaar is voor het oppakken verschillen. Oudere kinderen vestigen al verbaal de aandacht op zichzelf. Als uw baby nog maar een paar maanden oud is, moet u zijn gezicht en houding in de gaten houden.

Sinds enkele jaren is de luiervrije methode in Duitsland in opmars. Steeds meer ouders kiezen er bewust voor om geheel of gedeeltelijk zonder luiers te leven en ze bijvoorbeeld alleen ’s nachts te gebruiken. Maar hoe kun je je baby goed buitenhouden? Welke houdingen zijn geschikt en welke hulpmiddelen zijn er? Wij hebben verschillende tips op een rijtje gezet.[button]Verder lezen over dit onderwerp[/button]

1. baby vasthouden: dit is wat er achter de luiervrije methode zit

Abhalten eines Babys
Potje in plaats van luiers – een element van vasthouden.
.

Mensen die horen over de luiervrije methode of het eerste ophouden van de baby gaan er meestal van uit dat het vooral gaat om het doen zonder luiers. Als het kind al een paar maanden oud is, gaan velen ervan uit dat het gaat om jongens en meisjes die snel droog worden. Geen van beide is het geval.

De kerngedachte van de luiervrije methode is dat de kinderen niet in hun uitwerpselen liggen. Er moet veeleer een intensieve communicatie over de uitscheiding ontstaan tussen moeder en kind. Dit wordt“eliminatiecommunicatie” genoemd. Beetje bij beetje worden de kinderen ertoe gebracht aan te geven wanneer ze moeten. Zo kunnen de ouders reageren en het kind boven de pot, de gootsteen of het toilet houden om urine en ontlasting uit te scheiden.

2. baby afhouden: Met deze gids voor de juiste positie

Het is heel normaal dat u in het begin niet zeker weet hoe u uw baby goed moet vasthouden. Gun uzelf daarom de tijd, want er bestaat geen eenduidige aanbeveling. Er zijn echter enkele tips die we voor u hebben samengevat in deze gids voor de juiste houding.

 1. Ga achter uw kind staan.
 2. Pak de dijen vast met uw handen. Zorg ervoor dat de handen zich net boven de achterkant van de knie bevinden.
 3. In deze positie kan uw kind tegen u aan leunen. Hij zal zich ontspannen, waardoor hij gemakkelijker kan elimineren.
 4. Voor jongens: zorg ervoor dat uw zoon in deze houding iets naar voren leunt. Anders gaat de urinestraal ongecontroleerd omhoog.
 5. Wacht tot uw kind klaar is.
 6. Afhankelijk van zijn leeftijd kunt u hem dan op de grond zetten of bijvoorbeeld op het aankleedkussen om hem schoon te maken.

Tip: Je kind kan er wat langer over doen om de grote zaak te doen, en dat is heel normaal. Zoek daarom een comfortabele houding voor jezelf door gewoon achter je kind op het toilet te gaan zitten.

3. Gebruik van luiers: Ouders moeten hier aandacht aan besteden

vater wechselt windeln seines kindes
Bij het verschonen van luiers gaat het om de omgang.

Bij het vasthouden van je baby wordt vaak gesproken over de luiervrije methode. Maar kun je echt zonder luiers? Dat hoeft niet. Natuurlijk is het goed als je een absolute voorstander bent van het luiervrije principe, maar je kunt ook kiezen voor de parttime luiervrije variant. Net als bij borstvoeding geldt hier hetzelfde: Doe wat het beste is voor je kind en jezelf.

Kinderen merken vaak niet wanneer ze moeten, vooral tijdens het spelen of op uitstapjes. Ze plassen dan gewoon in hun broek. Om onnodige stress voor alle betrokkenen te voorkomen, is het dus prima als uw kind onderweg een luier draagt. Thuis heb je immers alles klaarliggen om je baby buiten te houden.

Het is aan jou of je doekluiers of wegwerpluiers gebruikt voor de parttime luiervrije methode. Gebruik wat jij prettig vindt.

4. Na de geboorte of pas op peuterleeftijd: Wanneer is het juiste moment voor het kind?

Elk kind is individueel. Dit geldt ook voor babywearing. Wanneer je begint met babywearing is jouw beslissing. Er zijn gezinnen waar dit heel goed werkt met een baby van een paar weken oud. Voor anderen is het totaal ongeschikt.

Wij raden aan: Vooral in de eerste levensweken hebben veel baby’s last van winderigheid en buikkrampen. Hier kan vasthouden enorm helpen bij de stoelgang. Door de benen te buigen, worden de krampen verlicht en verloopt de ontlasting gemakkelijker.

Als u de darmen van uw baby later gaat vasthouden en hem of haar wilt helpen om droog te worden, moet u letten op typische signalen:

 • Bij pasgeborenen kun je aan hun gezichtsuitdrukking of houding zien of ze moeten. Veel kinderen hebben hun eigen “poepgezichtje” of beginnen te spartelen als ze borstvoeding krijgen.
 • Oudere baby’s worden onrustig als ze moeten of ontwikkelen weer hun typische gezichtsuitdrukking.
 • Peuters geven aan dat ze moeten poepen door naar de luier te wijzen of door bepaalde geluiden en woorden te maken.

5. baby afhouden: Dit zijn de voor- en nadelen voor kind en ouders

Zoals bij alle kindgerelateerde onderwerpen lopen de meningen over de luiervrije methode sterk uiteen. Vooral bij baby’s die pas een paar maanden oud zijn, komen de meeste gezinnen niet op één lijn. Vaak wordt gemeld dat het luierloos houden van baby’s voor- en nadelen heeft.

Voordelen

Nadelen

 • Bevordert een hechte band tussen kind en ouders
 • er wordt intensiever rekening gehouden met de behoeften van het kind
 • Veel milieuvriendelijker
 • grote hoeveelheden afval worden vermeden
 • kinderen ontwikkelen vaak sneller een gevoel voor hun eigen uitwerpselen
 • veel goedkoper
 • niet bijzonder comfortabel ’s nachts
 • Niet elk kind geeft aan wanneer het moet
 • kinderen zijn gemakkelijk afgeleid
 • aanzienlijk meer wasgoed
 • vrij tijdrovend
 • kind moet voortdurend in de gaten worden gehouden
 • minder geschikt voor kleine baby’s onderweg

Gerelateerde berichten