Natuurlijke bevalling: proces en duur en wanneer het niet mogelijk is

De meeste vrouwen denken al vóór of uiterlijk tijdens hun zwangerschap na over de manier waarop zij hun kind ter wereld willen brengen. Hoewel het percentage ziekenhuisbevallingen met een keizersnede ongeveer 30% bedraagt, willen veel …

Natuurlijke bevalling: proces en duur en wanneer het niet mogelijk is

natuerliche geburt
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Zwangerschap
  4. »
  5. Tijdens de zwangerschap
  6. »
  7. Natuurlijke bevalling: proces en duur en wanneer het niet mogelijk is
Wat zijn de kenmerken van een natuurlijke bevalling?

Een natuurlijke bevalling is een spontane geboorte waarbij de weeën op natuurlijke wijze beginnen en zich ontwikkelen. Hulpmiddelen en pijnstillers worden helemaal niet gebruikt. Alleen maatregelen om de bevalling op natuurlijke wijze op te wekken zijn toegestaan.

Hoe verloopt een spontane bevalling?

Een natuurlijke bevalling begint met voorweeën. Deze zorgen ervoor dat de baarmoedermond zich enkele centimeters opent, waardoor de ontsluitingsfase kan beginnen. In de daaropvolgende uitdrijvingsfase gaat de baby met behulp van persweeën door het geboortekanaal.

In welke gevallen is een natuurlijke bevalling niet mogelijk?

Bij sommige vrouwen moet om medische redenen een keizersnede worden uitgevoerd om de gezondheid van de moeder en de baby niet in gevaar te brengen. Veel voorkomende redenen zijn een stuitligging of een verzakte navelstreng.

De meeste vrouwen denken al vóór of uiterlijk tijdens hun zwangerschap na over de manier waarop zij hun kind ter wereld willen brengen. Hoewel het percentage ziekenhuisbevallingen met een keizersnede ongeveer 30% bedraagt, willen veel vrouwen toch een natuurlijke bevalling.

In dit artikel leggen we uit wat een natuurlijke bevalling is en hoe die meestal verloopt. We laten de voor- en nadelen van een natuurlijke bevalling zien en geven informatie over wanneer een natuurlijke bevalling niet mogelijk is.

[button]Meer literatuur over natuurlijke bevalling[/button]

1. een natuurlijke geboorte begint spontaan en komt tot stand zonder tussenkomst van buitenaf.

schwangere frau mit einem vorzeitigen blasensprung
Soms begint de geboorte door het voortijdig breken van de vliezen.

Tot enkele tientallen jaren geleden was het volkomen normaal om op natuurlijke wijze van een baby te bevallen. In de meeste gevallen werden kinderen in het comfort van hun eigen huis geboren, in plaats van in het ziekenhuis. Dit leidde echter ook tot veel miskramen en doodgeborenen.

Dankzij de technische en medische vooruitgang is het nu mogelijk om de bevalling voor de moeder gemakkelijker te maken. Er zijn veel verschillende middelen om de pijn te verzachten en zo de bevalling draaglijker te maken. Desgewenst kan tegenwoordig ook zonder medische indicatie een keizersnede worden uitgevoerd.

Volgens het Federaal Bureau voor de Statistiek vond in 2017 30,5% van de ziekenhuisbevallingen plaats via een keizersnede. Toch wensen veel zwangere vrouwen nog steeds een natuurlijke bevalling. Maar wat betekent het eigenlijk om een kind op natuurlijke wijze ter wereld te brengen?

Een natuurlijke bevalling, ook wel vaginale bevalling genoemd, is allereerst een spontane bevalling. Dit betekent dat de bevalling spontaan begint en er dus niet van buitenaf wordt ingegrepen. De weeën moeten vanzelf op gang komen en een passend ritme vinden. Bovendien is er geen behoefte aan een ruggenprik of andere hulpmiddelen. Een natuurlijke bevalling met een ruggenprik bestaat per definitie niet.

Veel verloskundigen vertrouwen nu op natuurlijke inductie van de arbeid en natuurlijke arbeidstriggers om de bevalling te bevorderen. Dit zijn bijvoorbeeld warme baden, een wandeling of buikmassages.

2. Angst voor pijn staat op de voorgrond

Natuurlijke bevalling na myoomverwijdering

Veel vrouwen denken dat ze na een myoomverwijdering alleen via een keizersnede kunnen bevallen. Dit is echter niet waar. Volgens een Italiaans onderzoek is 90% van de betrokken vrouwen vaginaal bevallen.

Maar ook al kiezen veel vrouwen bij voorbaat voor een natuurlijke bevalling, het aandeel keizersneden is de laatste decennia sterk gestegen. Wat is hiervan de reden?

Hoewel het idee van een natuurlijke bevalling voor veel vrouwen heel mooi is, ontstaan er tijdens de zwangerschap vaak angsten en twijfels.

De grootste zorgen van vrouwen zijn:

  • Angst voor de pijn
  • Paniek over het verliezen van de controle
  • Bezorgdheid om hun eigen gezondheid en die van hun kind
  • Angst voor mislukking
  • Angst voor urine-incontinentie of perineumbreuk

In de meeste gevallen zijn deze zorgen echter volledig ongegrond. In feite heeft een natuurlijke bevalling veel voordelen. Vrouwen die op natuurlijke wijze bevallen zijn sneller weer op de been en hebben minder problemen met borstvoeding. Bovendien bevordert een natuurlijke bevalling de band tussen moeder en kind.

Een spontane geboorte heeft ook het voordeel dat de moeder er zeker van kan zijn dat het kind klaar is om de wereld te ontdekken. Dit heeft een positief effect op de warmteregulatie, de ontwikkeling van de longen en de ademhalingsreflex.

Ook na een keizersnede kunnen late effecten optreden. In het ergste geval kan de chirurgische ingreep leiden tot gezwellen en verklevingen.

3. natuurlijke bevalling – zo werkt het

frau mit schmerzen bei der geburt
Bij een natuurlijke bevalling worden geen pijnstillers gebruikt.

Er is geen vaste procedure voor een natuurlijke bevalling. Zowel de duur als het gevoel van pijn kan sterk variëren. Toch worden tijdens een bevalling verschillende fasen doorlopen.

Een natuurlijke bevalling begint met voorweeën. Deze zijn in het begin zeer onregelmatig, maar worden na verloop van tijd regelmatiger en sterker. Deze spiersamentrekkingen zorgen ervoor dat de baarmoederhals steeds wijder open gaat. Deze fase kan echter meerdere dagen duren.

Daarna volgtde openingsfase, die gemiddeld acht tot twaalf uur duurt. In deze fase is de baarmoederhals al drie tot vier centimeter open. Meet nu de tijd tussen de weeën. Als dat minder dan tien minuten is, moet je naar het ziekenhuis.

Als debaarmoederhals zich tot ongeveer tien centimeter opent, begint de beslissende fase van de geboorte, de uitdrijvingsfase. De baby glijdt met zijn hoofdje in het geboortekanaal en baant zich een weg naar buiten door persweeën. Dit kan echter wel een uur duren.

Als de baby eenmaal door het geboortekanaal is, wordt hij meestal korte tijd later aan de borst van de moeder gelegd. Hier wordt de navelstreng doorgeknipt. Nu zijn er nog maar een paar weeën nodig om de placenta uit te drijven.

Tip: Met een intensieve geboortevoorbereiding kun je de bevalling voor jezelf gemakkelijker maken en ben je beter in staat om de pijn te verwerken.

Een persoonlijk geboorteverslag van een natuurlijke bevalling kun je in deze video bekijken:

4. Soms is een keizersnede de enige optie.

zwillingsschwangerschaft
Ook bij een tweelingzwangerschap is soms een natuurlijke bevalling mogelijk.

Ook al willen de meeste vrouwen een natuurlijke bevalling voor zichzelf en hun kind, het is niet altijd mogelijk om de baby op natuurlijke wijze ter wereld te brengen. Als de verwachte geboortedatum ver overschreden wordt, kan het zijn dat artsen de bevalling kunstmatig moeten opwekken. Voor sommige vrouwen wordt al tijdens de zwangerschap duidelijk dat een keizersnede noodzakelijk is.

Een keizersnede is altijd de enige optie als de gezondheid van de baby en/of de moeder anders in gevaar is. De meest voorkomende redenen zijn de dwarsligging van de baby, een verzakte navelstreng, stuitligging of een dreigende baarmoederbreuk. Een keizersnede kan ook nodig zijn als het bekken van de moeder niet is afgestemd op de grootte van het hoofd van de baby.

Veel aanstaande moeders weten niet zeker of ze hun tweeling op natuurlijke wijze ter wereld kunnen brengen. Er is geen duidelijk antwoord op deze vraag. Bij een tweeling moet altijd spontaan en op korte termijn worden besloten of een natuurlijke bevalling mogelijk is. Omdat de risico’s groter zijn, is in ieder geval meer medische inspanning nodig.

Als de gezondheid van de moeder of het kind tijdens de geboorte verslechtert, moet een keizersnede worden uitgevoerd.

5 Verdere literatuur over natuurlijke bevalling

No products found.

Gerelateerde berichten