KiSS-syndroom: wat u moet weten over de kinderziekte

Voor elk vooronderzoek zijn de meeste ouders bang dat de kinderarts een ziekte of een ontwikkelingsstoornis zal vaststellen. Een gevreesde diagnose is bijvoorbeeld het KiSS-syndroom, dat volgens osteopaten of fysiotherapeuten verdere ontwikkelingsstoornissen kan uitlokken. Maar …

KiSS-syndroom: wat u moet weten over de kinderziekte

Baby erhält Manualtherapie
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Gezondheid
  4. »
  5. Kinderziekten
  6. »
  7. KiSS-syndroom: wat u moet weten over de kinderziekte
Wat is het KiSS-syndroom?

Het KiSS-syndroom is niet direct een ziekte, maar een mispositie van het hoofd en de halswervelkolom. Het bestaan van de ziekte is echter zeer omstreden.

Hoe kan het KiSS-syndroom worden voorkomen?

Wetenschappers gaan ervan uit dat de geboorte het verloop van de afwijking bepaalt. De oorzaken kunnen dus niet worden voorkomen.

Hoe kan het worden behandeld?

Verschillende manuele therapieën helpen tegen het KiSS-syndroom. Behandeling kan verdere ontwikkelingsstoornissen voorkomen.

Voor elk vooronderzoek zijn de meeste ouders bang dat de kinderarts een ziekte of een ontwikkelingsstoornis zal vaststellen. Een gevreesde diagnose is bijvoorbeeld het KiSS-syndroom, dat volgens osteopaten of fysiotherapeuten verdere ontwikkelingsstoornissen kan uitlokken. Maar wat is het KiSS-syndroom eigenlijk? En hoe kanik tekenen bij mijn kind herkennen?

In onze gids leggen we alles uit wat je moet weten over het KiSS-syndroom. We leggen de mogelijke oorzaken van de misvorming uit en de symptomen die optreden. Ook laten we zien welke behandelmogelijkheden er zijn.

[button]Meer lezen over de ontwikkeling van baby’s[/button]

1.Het KiSS-syndroom is een scheefstand van de nekwervels.

Kinderkrankheit
Kinderen met het KiSS-syndroom hebben vaak een zogenaamde torticollis
.

Het KiSS-syndroom is dezogenaamde upper cervical joint-induced symmetry disorder. Het syndroom is geen ziekte, maar een malpositie van de twee bovenste nekwervels. Het leidt tot houdingsstoornissen en is volgens medische deskundigen verantwoordelijk voor vele andere ontwikkelingsstoornissen.

Het syndroom wordt onderverdeeld in de volgende twee verschillende vormen:

  • KiSS 1: Laterale kanteling van het hoofd, asymmetrische lichaamsvorm.
  • KiSS 2: Hoofd is naar achteren gebogen

Bij beide vormen is er een bewegingsbeperking die tot pijn kan leiden. Bovendien wordt een onnatuurlijke ontlastende houding aangemoedigd.

Het KiSS-syndroom is echter zeer omstreden. Het kan niet worden bewezen, dus wordt het niet erkend als ziekte. Er is geen wetenschappelijk onderzoek dat bewijst dat de verkeerde stand van de wervelkolom leidt tot ontwikkelingsstoornissen. Daarom worden de kosten voor de therapie niet gedekt door de wettelijke ziektekostenverzekeringen.

Critici beschouwen de diagnose als een modeverschijnsel, omdat het heel gewoon is dat afzonderlijke wervels bij zuigelingen worden verplaatst. Deze scheefstand is te wijten aan het feit dat de baby tegen het einde van de zwangerschap weinig ruimte had in de baarmoeder en daarom alleen in een bepaalde houding kon liggen. Door de buikligging groeit deze scheefstand in de meeste gevallen na enige tijd vanzelf over. Alternatieve artsen verdedigen echter heftig het bestaan van het KiSS-syndroom. Naar eigen zeggen boeken zij goede behandelresultaten.

2. traumatische geboorte-ervaringen worden beschouwd als de belangrijkste oorzaak

Keizersneden in Duitsland

Het aantal keizersneden dat in Duitsland wordt uitgevoerd neemt al jaren toe. Volgens recente statistieken bedroeg het aantal 232.500 in 2016.

Het ontstaan van het KiSS-syndroom kan veel verschillende oorzaken hebben. Deze hebben echter allemaal te maken met de structuur van de baarmoeder of de geboorte, zodat het syndroom niet actief kan worden voorkomen. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is de misvorming niet erfelijk.

Medische deskundigen gaan ervan uit dat de problemen met de halswervelkolom in de meeste gevallen te wijten zijn aan traumatische geboorte-ervaringen.
Deze omvatten:

  • keizersneden
  • Bevallingen met een zuignap of tang
  • een geboortegewicht van meer dan 4000 gram
  • meerlingen
  • stuitligging

In principe is dit een zuiver mechanische aandoening. Het feit dat er te veel druk is uitgeoefend op het hoofd en de halswervelkolom leidt onvermijdelijk tot een scheve stand van het hoofd.

3 De symptomen van het KiSS-syndroom zijn zeer uiteenlopend

überstrecken
Veelvuldig huilen kan wijzen op het KiSS-syndroom.

De meeste ouders zijn aanvankelijk overdonderd als hun baby de hele dag huilt en niet tot bedaren kan worden gebracht. Omdat de symptomen zeer uiteenlopend zijn, is het syndroom als leek niet altijd gemakkelijk te herkennen. Bovendien reageert elk kind anders op de klachten.

Het meest voorkomende symptoom is torticollis. Dit betekent dat het hoofd steeds naar één kant gekanteld is. Daardoor kunnen de kinderen hun hoofd vaak niet naar de andere kant draaien.

Quabeweging en houding wijzen de volgende tekenen op een atlasblokkade:

  • asymmetrische vorm van de schedel
  • zijdelings afgeplat hoofd
  • sterk uitgesproken eenzijdigheid
  • Scheefstand van de voeten en het heupgewricht
  • Asymmetrieën in het gezicht

Maar de volgende symptomen kunnen ook voorkomen bij de “kinderziekte”:

  • overmatig kwijlen met moeite met slikken
  • ongewoon drinkgedrag
  • veelvuldig huilen, vooral wanneer men de baby rechtop houdt
  • onrustige slaap
  • Problemen met borstvoeding
  • vermijden van buikligging

Het is heel normaal dat niet alle symptomen tegelijkertijd optreden of van toepassing zijn. Natuurlijk kunnen de symptomen ook vele andere mogelijke oorzaken hebben. Als echter meerdere symptomen op uw kind van toepassing zijn, moet u zeker een kinderarts of alternatieve behandelaar raadplegen voor opheldering.

4 Osteopathie kan baby’s helpen

Vererbung
Voor het syndroom worden verschillende manuele therapieën gebruikt.

Dediagnose wordt gesteld door de kinderarts of een kinderfysiotherapeut. Eerst worden de houding en de reflexen gecontroleerd. Meestal is echter een röntgenfoto van het hoofd en de halswervelkolom nodig om het KiSS-syndroom duidelijk vast te stellen.

Alshet syndroom duidelijk is vastgesteld, helpen verschillende therapieën om de spanning en de verkeerde houding te corrigeren. Normaal gesproken kan de ziekte zeer goed worden genezen.

Devolgende behandelingen kunnen worden toegepast bij het KiSS-syndroom:

  • Atlas therapie
  • HIO techniek
  • Manuele therapie volgens Gutmann/Biedermann
  • Chiropractie
  • Osteopathie

De behandeling moet altijd worden uitgevoerd door een ervaren en gekwalificeerde alternatieve behandelaar of osteopaat. Hij of zij zal druk en speciale handgrepen toepassen om de heersende blokkades op te heffen. Een sessie duurt gewoonlijk 15 tot 60 minuten. Sommige blokkades kunnen in de eerste sessie worden opgelost, maar in andere gevallen zijn meerdere sessies nodig.

Let op: na een behandeling kan er een reactiefase zijn waarin de symptomen sterker worden. Maakt u zich geen zorgen! Dit is heel normaal en zal na enkele weken verdwijnen.

Indien onbehandeld kan het KiSS-syndroom leiden tot ontwikkelingsstoornissen.

Osteopathie Baby
Om gevolgschade zoals ADHD te voorkomen, moet de therapie zo vroeg mogelijk beginnen.

Zoals gezegd is het bestaan van het KiSS-syndroom zeer omstreden. Voorstanders gaan ervan uit dat er late gevolgen zullen ontstaan als de ziekte niet wordt behandeld. Deze omvatten vooral motorische beperkingen, houdingsschade, vertraagde spraakontwikkeling en vele andere ontwikkelingsstoornissen.

In het verdere verloop kan het KiSS-syndroom dan leiden tot het KiDD-syndroom (upper cervical joint-induced dyspraxia/dysgnosia). Als gevolg daarvan kunnen ernstige rugpijn, evenwichtsstoornissen en hoofdpijn en zelfs migraine optreden. ADHD of concentratiestoornissen worden ook in verband gebracht met het syndroom.

6 Meer informatie over de ontwikkeling van baby’s

No products found.

No products found.

No products found.

Gerelateerde berichten