Koude handen bij baby’s: oorzaken en tips om ze te vermijden

Veel nieuwe ouders maken zich grote zorgen als ze merken dat hun baby koude handjes heeft. Maar koude handjes zeggen heel weinig over de werkelijke lichaamstemperatuur van een baby. Het is veel belangrijker dat de …

Koude handen bij baby’s: oorzaken en tips om ze te vermijden

baby kalte haende
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Kinderen
  4. »
  5. Koude handen bij baby’s: oorzaken en tips om ze te vermijden
Waarom hebben baby’s koude handen?

Baby’s zijn vanuit de baarmoeder gewend aan een zeer warme omgevingstemperatuur. Als deze nu aanzienlijk kouder is, kunnen koude handen ontstaan. Het lichaam moet eerst leren hoe het zijn eigen temperatuur kan regelen en handhaven.

Kunnen koude handen ook een teken van ziekte zijn?

In de regel zijn ook blauw verkleurde handen volkomen onschuldig. Als ze gemarmerd zijn of blauw worden, betekent dit dat de algehele lichaamstemperatuur te laag of te hoog is. In dat geval moet u voor de zekerheid een kinderarts raadplegen.

Wat helpt tegen koude handjes?

Om de handjes van uw baby te verwarmen, kunt u sokken of handschoenen aantrekken. U kunt uw baby ook verwarmen door hem of haar te knuffelen en lichamelijk contact te houden.

Veel nieuwe ouders maken zich grote zorgen als ze merken dat hun baby koude handjes heeft. Maar koude handjes zeggen heel weinig over de werkelijke lichaamstemperatuur van een baby. Het is veel belangrijker dat de voeten en de nek warm zijn.

In de volgende hoofdstukken leggen we uit waarom baby’s vaak last hebben van koude handjes en in welke gevallen een bezoek aan de dokter nodig kan zijn. Ook krijgt u tips hoe u de koude handjes van uw baby kunt verwarmen.
[Button]Bestel handschoenen voor baby’s direct online[/button]

1. koude handen zeggen niet noodzakelijkerwijs iets over de lichaamstemperatuur

Koude handen en de hik
Veel ouders merken dat hun baby’s ook hikken als hun handen koud zijn. Dit kan gebeuren door een verstrakking van het middenrif. Leg in dat geval bijvoorbeeld een warm kersenpitkussentje op de buik van je kind, zodat het middenrif zich weer kan ontspannen.

De geboorte van een baby is niet alleen een spannende en nieuwe situatie voor de ouders, een baby wordt na negen maanden ook plotseling blootgesteld aan heel andere omstandigheden. Terwijl het vroeger altijd gezellig en warm was, zijn de temperaturen nu veel lager.

Het lichaam van een baby moet eerst leren zijn eigen lichaamstemperatuur te regelen. Dat lukt de eerste weken en maanden nog niet zo goed. Om eerst de vitale organen te verwarmen, zijn de handen en voeten tijdelijk ondergeschikt.

Als een baby koude handen heeft, betekent dat niet automatisch dat de lichaamstemperatuur laag is. Het is belangrijker dat de voeten en de nek warm zijn. Als de handjes van uw baby koud zijn, moet u daarom altijd aan de achterkant van zijn nek voelen om de temperatuur te controleren. Daarnaast kun je ook zien of je kind het koud heeft door naar zijn neus te kijken.

Koude handjes komen vooral ’s nachts voor, omdat baby’s weinig lichamelijk contact hebben als hun ouders slapen. In dat geval kunt u uw kind dikkere kleren aantrekken, een warmere slaapzak kopen of handschoenen over de handjes doen.

Veel ouders vrezen dat koude handjes kunnen wijzen op een dreigend plotselinge kinderdoodsyndroom. Dit is echter slechts een hardnekkige misvatting. In een recente studie ontdekten wetenschappers dat het plotselinge wiegendoodsyndroom genetisch bepaald zou kunnen zijn.

2. in geval van blauwachtige verkleuring voor alle zekerheid een arts raadplegen.

kinderaerztin untersucht ein baby
Bij verkleuring moet u een kinderarts raadplegen om de oorzaak te achterhalen
.

Als baby’s langere tijd in een koudere omgeving verblijven zonder dat hun handen worden beschermd, kan dit ertoe leiden dat hun handen niet alleen koud zijn, maar ook blauwachtig worden. De lichaamstemperatuur daalt in de extremiteiten omdat de warmte zich binnenin ophoopt.

Dehandjes van eenbaby kunnen ook blauwig worden als de koorts hoger is. In dit geval is het een beschermende reactie van het lichaam. Het lichaam moet meer belangrijke organen bevoorraden, zodat de extremiteiten minder van bloed worden voorzien. Een warm hoofd is een ander teken van koorts.

In principe is er geen reden tot bezorgdheid als een baby koude handen krijgt door een verhoogde lichaamstemperatuur. Als de koorts echter snel oploopt, moet u de oorzaken door een arts laten ophelderen. Voor baby’s jonger dan 3 maanden is een lichaamstemperatuur van meer dan 37,8 graden al ongebruikelijk.

Terwijl bij volwassenen vaak een stoornis in de bloedsomloop verantwoordelijk is voor koude handen, is dat bij baby’s zeer zelden het geval.

3 Koude handen bij baby’s – met deze tips kunt u de situatie verhelpen

glueckliche eltern kuscheln mit ihrem baby
Baby’s houden van direct huidcontact.

Draag een baby zo vaak mogelijk dicht bij je. Als je je baby knuffelt, borstvoeding geeft of dicht tegen je lichaam draagt met behulp van een doek, zullen zijn of haar handjes altijd warm en rozig zijn. De lichaamswarmte van de ouders maakt het ook veel gemakkelijker voor een kind om zijn eigen lichaamstemperatuur te behouden. Zo kunt u het uw kind gemakkelijker maken om zich stap voor stap aan de nieuwe omgeving aan te passen.

U kunt de koude handjes van uw baby ook verwarmen door ze in uw eigen warme handen te leggen. Een zachte massage kan ook de bloedsomloop stimuleren, zodat de handjes snel weer warm worden.

s Nachts moet u uw baby in een warme slaapzak leggen, zodat hij het niet koud krijgt. De kamertemperatuur moet idealiter tussen de 16 en 18 graden zijn. Als uw baby het nog koud heeft, kunt u hem een mutsje of dikke wollen sokken aandoen. Je moet je baby vooral in de winter warm aankleden.

Tip: U kunt gemakkelijk voorkomen dat uw handen koud worden door ze dicht bij uw lichaam te houden. Baby’s voelen zich vooral op hun gemak als ze sowieso met mama of papa kunnen knuffelen.

4. Geschikte wanten om baby’s handjes warm te houden

No products found.

Gerelateerde berichten