Het agressieve virus wordt overgedragen door druppelinfectie. Iedereen die naast een persoon met de bof staat, kan gemakkelijk besmet raken. Vooral kinderen op de kleuterschool en op school lopen risico.
De bof kan hersenvliesontsteking, orchitis, ontsteking van de alvleesklier en beschadiging van de gehoorzenuw veroorzaken. Dit laatste komt echter slechts zeer zelden voor.
Omdat de bof tot de meldingsplichtige ziekten behoort, zijn er betrouwbare cijfers. Volgens statistieken uit 2016 waren er in Duitsland beduidend minder dan 1.000 besmette mensen. Dit komt vooral doordat relatief veel mensen gevaccineerd zijn.
De bof is een van de bekendste kinderziekten. Gelukkig komt de ziekte tegenwoordig nog maar weinig voor, omdat veel mensen zich laten inenten tegen de gevaarlijke virusinfectie.
Maar wat is de bof nu precies? Wat zijn de symptomen en hoe verloopt de ziekte?
In onze gids komt u alles te weten over de infectie, het risico op besmetting en preventieve maatregelen. We leggen uit hoe de symptomen kunnen worden verlicht en welke complicaties mogelijk zijn.
[button]Gids voor kinderziekten[/button]
Inhoudsopgave
1. het risico op besmetting met de bof is groot
Het agressieve bofvirus wordt overgedragen door druppelinfectie. Iedereen die naast een persoon met de bof staat, kan gemakkelijk besmet raken. Vooral kinderen op de kleuterschool en op school lopen risico.
Hier komen veel mensen in nauw contact met elkaar, waardoor de virussen zich snel kunnen verspreiden.
Het virus tast vooral de speekselklieren aan. Het kan echter ook de inwendige organen aantasten. Als u met het bofvirus bent besmet, duurt het enige tijd voordat u de eerste symptomen merkt.
Besmetting is mogelijk ongeveer een week voordat u de eerste ziekteverschijnselen opmerkt. Zodra de eerste symptomen van de bof optreden, is er nog maximaal negen dagen kans op besmetting. De overdracht vindt het vaakst plaats in de tijd dat de ziekte nog niet zichtbaar is.
Net als bij mazelen zijn de symptomen van de bof moeilijk te onderscheiden van die van griep of verkoudheid. Eerst verschijnen
- Hoofdpijn en pijnlijke ledematen
- een gevoel van vermoeidheid
- en koorts
koorts.
Een duidelijk zichtbare zwelling van de oorspeekselklieren wordt slechts bij enkele getroffenen waargenomen. Dit is een duidelijke aanwijzing voor het uitbreken van de ziekte. In dit geval moet u een arts raadplegen en uw kind in geen geval verder naar de kleuterschool of school sturen.
2. het verloop van de ziekte kan ernstige gevolgen hebben
De ziekte van de bof:
De ziekte wordt in de volksmond ook wel bof of geitenpeter genoemd. De naam “geitenpeter” is waarschijnlijk afgeleid van de gelijknamige verse kaas, die er net als het gezicht van de patiënt melkachtig en gezwollen uitziet.
Als er alleen griepachtige symptomen optreden, heb je geluk. In veel gevallen verspreidt het bofvirus zich echter naar andere delen van het lichaam. Ongeveer 10% van alle mensen die ziek zijn van de bof ontwikkelen meningitis of, in zeldzame gevallen, encefalitis.
Als symptomen als stijve nek, bijzondere gevoeligheid voor licht en ernstige hoofdpijn optreden, is de kans groot dat u meningitis door de bof hebt opgelopen.
De volgende door de bof veroorzaakte ziekten zijn mogelijk:
- Meningitis (komt in ongeveer 10 % van alle gevallen voor).
- Orchitis (treft ongeveer 30 % van de mannelijke patiënten)
- Ontsteking van de alvleesklier (tussen 2 en 5 %)
- Beschadiging van de gehoorzenuw (zeer zeldzaam)
Let op: U kunt meningitis ontwikkelen, zelfs nadat alle andere symptomen zijn verdwenen.
Veel jongens ontwikkelen in de loop van de bof een ontsteking van de testikels (orchitis). Dit is te herkennen aan gezwollen testikels, hevige pijn en hernieuwde koorts. In de regel begint zo’n ontsteking als de andere symptomen langzaam verbeteren. In de regel wordt slechts één testikel aangetast.
Orchitis kan leiden tot tijdelijke, maar in het ergste geval tot permanente onvruchtbaarheid. Tussen 10 en 15 % van alle patiënten lijdt ten minste aan een tijdelijke vermindering van de vruchtbaarheid.
Bij vrouwen kan het virus ook de eierstokken aantasten, maar dat is uiterst zeldzaam.
Als de kinderziekte optreedt wanneer u al volwassen bent, heeft dit meestal ergere gevolgen. De kans dat u onvruchtbaar wordt, is in dat geval aanzienlijk groter.
3. behandeling en preventie – hoe kunt u zich beschermen?
Helaas kun je niet veel doen tegen de kinderziekte. De behandelingsmogelijkheden zijn gericht op het verminderen van de pijn en andere symptomen om het verloop van de ziekte wat aangenamer te maken.
Dit maakt preventie door middel van vaccinatie des te belangrijker. De bofvaccinatie kan niet meer individueel worden gegeven. In plaats daarvan wordt het gegeven tegen de drie ziekten mazelen, bof en rode hond.
De vaccinatie tegen bof, mazelen en rode hond, kortweg MMR, wordt twee keer gegeven. Kinderen moeten de eerste vaccinatie na ongeveer één jaar krijgen. Omdat slechts ongeveer 95 % van alle mensen na de eerste vaccinatie voldoende antistoffen tegen het virus vormt, is een tweede vaccinatie noodzakelijk. Dit kan het beste gebeuren voordat het kind 23 maanden oud is.
Als u deze twee vaccinaties krijgt, bent u voor de rest van uw leven voor 99% beschermd tegen besmetting met het gevaarlijke bofvirus. Je bent ook immuun voor de ziekte als je al eens de bof hebt opgelopen.
4. belangrijke vragen en antwoorden -FAQ’s
Is het mogelijk om de vaccinatie in te halen?
Alle kinderen en jongeren die niet of slechts eenmaal gevaccineerd zijn, moeten dat onmiddellijk doen. Door de gecombineerde werkzame stof MMR ben je tegelijkertijd ook beschermd tegen rodehond en mazelen.
Vaccinatie is ook mogelijk als u contact heeft gehad met mensen die de bof hebben gehad. Zo’n boostervaccinatie moet echter zo snel mogelijk worden gegeven om nog effectief te zijn.
Zijn er bijwerkingen van de vaccinatie?
Bijwerkingen komen slechts zelden voor. Ernstige problemen zijn vrijwel uitgesloten. In de regel verdwijnen milde symptomen binnen enkele dagen na de vaccinatie. In die tijd vormt het lichaam voldoende antistoffen om zich tegen de bofvirussen te beschermen.
Hoeveel gevallen van de ziekte zijn er in Duitsland?
Omdat de bof een aangifteplichtige ziekte is, zijn er betrouwbare cijfers. Volgens statistieken uit 2016 waren er in Duitsland beduidend minder dan 1.000 besmette mensen. Dit komt vooral doordat relatief veel mensen zich laten vaccineren.
Krijgen vooral kinderen de bof?
Toen er nog geen uitgebreid vaccinatieadvies was, werden vooral kinderen door de ziekte getroffen. Inmiddels zijn de nieuw besmette personen vooral adolescenten en jonge volwassenen.