Vaderdag – Hoe maak je deze dag gedenkwaardig voor elke vader?

Vaderdag valt op Hemelvaartsdag, dus Vaderdag betekent altijd een (vrije) vakantie voor vader. Samen tijd doorbrengen met hun vader is voor de kinderen meestal het mooiste cadeau. Op korte termijn kunnen kleine kinderen ook zelf …

Vaderdag – Hoe maak je deze dag gedenkwaardig voor elke vader?

Besonderes für den Vatertag
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Ouders
 4. »
 5. Vaderdag – Hoe maak je deze dag gedenkwaardig voor elke vader?
 • Vaderdag valt op Hemelvaartsdag, dus Vaderdag betekent altijd een (vrije) vakantie voor vader.
 • Samen tijd doorbrengen met hun vader is voor de kinderen meestal het mooiste cadeau.
 • Op korte termijn kunnen kleine kinderen ook zelf mooie cadeaus maken of schilderen – daarna heeft papa altijd een leuk aandenken (bijvoorbeeld de geschilderde foto ingelijst op het bureau).

Vaderdag is een feestdag in Duitsland, wat vaak betekent dat vaders op deze dag met andere vaders op stap moeten. Maar een onvergetelijke Vaderdag kan ook door de kleintjes gemaakt worden!

In deze gids laten we je de mooiste ideeën voor Vaderdag zien en geven we tips om van deze dag een prachtige herinnering te maken (niet alleen voor de vaders).

1. Hemelvaartsdag is (toevallig) de datum waarop in Duitsland de paters worden geëerd.

Vaderdag en Hemelvaartsdag…

…zijn op dezelfde dag, omdat de herrezen Christus (in het Christendom) op deze dag “opsteeg” naar zijn Vader (God) in de hemel.

Hemelvaartsdag vindt 40 dagen na Pasen plaats. In Duitsland was dat in 2017 op 25 mei. De datum verschilt echter van jaar tot jaar en ook van land tot land. In de VS was Vaderdag in 2017 bijvoorbeeld op 18 juni. In de regel zijn winkels niet open op deze dag (in Duitsland), dus deze dag staat in het teken van vaders (en tijd doorbrengen met de familie).

Vatertag
Vaderdag is ontstaan in de VS – en is nu wereldwijd een mooie traditie.

De oorsprong en betekenis van Vaderdag liggen echter in de VS. In 1910 was het de Amerikaanse Sonora Louise Smart die haar vader met een eredag wilde bedanken voor zijn bijzondere prestatie – hij had zijn 6 kinderen alleen opgevoed nadat zijn vrouw veel te vroeg was overleden. Deze traditie verspreidde zich snel en laat uiteindelijk zien dat ook kinderen veel aan hun vaders te danken hebben – wat zou de wereld immers zijn zonder vaders?

2. kinderen moeten dankjewel kunnen zeggen op vaderdag

Cadeautjes maken op de basisschool, tekeningen maken, gedichten of spreuken uit het hoofd leren: er zijn veel manieren om gewoon dankjewel tegen je vader te kunnen zeggen. Vier daarom Vaderdag met je kind en maak samen cadeautjes of een kaart. De felicitaties van het kind zijn een bijzondere waardering en alleen al het gebaar van het knutselen op de basisschool of het leren van gedichten of spreuken laat de vader zien hoe belangrijk hij is voor zijn kind.

Als moeder moet je je kind zoveel mogelijk steunen. Bak samen een taart en laat je kind het versieren. Maak cadeautjes die papa op zijn bureau kan zetten of in zijn kantoor kan hangen. Als spreuken of gedichten uit het hoofd worden geleerd, moeten ze ook worden opgeschreven – als herinnering voor later!

https://www.youtube.com/watch?v=3CzUG1L2dVw

3. een vakantie op vaderdag is goed voor het hele gezin

Cadeaus en groeten op Vaderdag zijn geweldig, maar een kort uitstapje met het gezin is vaak ook veel persoonlijker en leuker. Als Vaderdag en Moederdag niet op een andere manier worden “gevierd”, kunnen ouders beter besparen op zelf te maken cadeaus en in plaats daarvan tijd investeren in hun eigen gezin. Het voordeel van alles vroegtijdig regelen is dat je voor het weekend een leuke, zij het korte, gezinsvakantie kunt boeken tegen een bijzonder lage prijs. En als vader en moeder hoef je je geen zorgen te maken over welk cadeau van de baby bij de ander in de smaak zal vallen. Je kunt je de (helaas nu nogal saaie) korte uitspraken of grapjes op het T-shirt op Vaderdag besparen.

Vatertag
Wat dacht je van een kort uitstapje naar het platteland? Kaarten lezen, tenten opzetten…

De mooiste ideeën voor een kort uitstapje met de familie na Vaderdag en Moederdag:

 • Een pretpark bezoeken (mama en papa mogen die dag ook genieten van tijd in de achtbaan).
 • Een weekendje kamperen (dit brengt de romantiek rond het kampvuur terug die ouders in het dagelijks leven vaak vergeten)
 • Avonturenvakantie op de boerderij (terwijl het kind de hele dag met de dieren in de stal bezig is, hebben de ouders ook tijd voor zichzelf – en papa mag ’s avonds een biertje drinken)

Men mag echter de wensen en voorkeuren van de vader niet vergeten. Een gezinsvakantie samen is zeker een geweldige ervaring, maar niet noodzakelijk wat elke vader wil – vooral als het momenteel een zeer stressvolle fase is met het kind/de baby, die elke nacht huilt, of als er geen geld is voor een kort uitstapje samen.

Als moeder moet je daarom samen met je kind afwegen of een korte trip met papa op Vaderdag echt een goed idee is. De voor- en nadelen van een kort uitstapje samen op een rijtje:

 • Eindelijk is er tijd (weg van het dagelijks leven en het werk) voor het gezin – zeker als de vader veel weg is voor zijn werk.
 • Het is een mooie gelegenheid om als gezin samen Moederdag en Vaderdag te vieren en het kind er direct bij te betrekken.
 • Themaparken zijn bijvoorbeeld een belevenis voor het hele gezin, zodat iedereen echt aan zijn trekken komt.
 • Kan een heel duur plezier worden (afhankelijk van de bestemming).
 • Bij overnachtingen is enige organisatie en planning vereist. Dit kan soms moeilijk zijn als beide ouders werken.
 • Heeft alleen zin als het kind al groot genoeg is om zichzelf af en toe bezig te houden. Anders hebben de ouders meestal meer stress dan wanneer ze thuis waren gebleven.

4 Belangrijke vragen en antwoorden

4.1 Zijn er leuke groeten op Vaderdag als ik zelf als kind al volwassen ben?

Vatertag
Dankjewel zeggen tegen je vader – een belangrijk gebaar van dankbaarheid en waardering op elke leeftijd!
.

Kind blijven we altijd van onze vader – ongeacht de leeftijd. Als je de mogelijkheid hebt om je vader op Vaderdag te zien, moet je de wensen natuurlijk persoonlijk overbrengen. In plaats van mooie ideeën is tijd samen meestal veel leuker. Nodig hem uit voor een etentje of breng samen een dag door op een plek. Het maakt niet uit of je samen een korte wandeling maakt met een picknick (zoals vroeger), een kanotocht maakt of een dagje een oldtimer huurt en samen door de omgeving rijdt: Op volwassen leeftijd mag je de groeten nog steeds knutselen, maar dan moet je ze wel persoonlijk overhandigen.

Let op: Als een persoonlijke groet niet mogelijk is vanwege de afstand, moeten je ideeën creatief genoeg zijn dat je vader ze nog zal onthouden. Geef hem een bon voor een cursus bierbrouwen of een rondleiding met proeverij in een wijnkelder. U kent uw vader het beste, u bedenkt vast wel iets!

4.2 Ik ben Vaderdag vergeten. Wat kan ik (met het kind of als kind zelf) nog meer organiseren op korte termijn?

Wanneer is het vaderdag? Elk jaar op Hemelvaartsdag en toch hebben we de neiging het te vergeten. Toch kunnen op korte termijn kleine dingen worden georganiseerd of knutselwerkjes worden gemaakt!

Zelf doen/schilderen van het kind Koop
Maak een tekening voor papa van wat we binnenkort samen gaan doen (bijvoorbeeld een overnachting in een tent met het kind in het weekend). Het favoriete drankje van papa met wat lekkers voor hem om op zijn gemak van te genieten.
Verzin een gezegde/gedicht met een persoonlijke verwijzing naar papa. Schrijf het vervolgens op en geef het weg als plaatje (voor op het bureau?). Een bon voor een professionele autoreiniging (die wellicht nodig is na een uitstapje naar het platteland met het hele gezin).
Maak zelf een cadeaubon. Bijvoorbeeld om de auto een keer schoon te maken of om samen met mama iets te koken of te bakken (afhankelijk van de leeftijd van het kind en het lievelingsgerecht van papa). Een set voor een barbecuemeester (als hij dat is) met tang, schort etc.

Gerelateerde berichten