Vaderschapstest: Deze info en feiten moet je weten

Vaderschapstest positief, wat nu? In het beste geval is een positieve vaderschapstest een opluchting voor alle betrokkenen en geeft het zekerheid dat de vermeende vader ook de echte vader is. Een positieve vaderschapstest leidt dan …

Vaderschapstest: Deze info en feiten moet je weten

Wichtiges über den Vaterschaftstest
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Ouders
 4. »
 5. Vaderschapstest: Deze info en feiten moet je weten
 • Vaderschapstest positief, wat nu? In het beste geval is een positieve vaderschapstest een opluchting voor alle betrokkenen en geeft het zekerheid dat de vermeende vader ook de echte vader is. Een positieve vaderschapstest leidt dan echter ook tot verplichtingen voor de vader, bijvoorbeeld door alimentatiebetalingen.
 • Als de vaderschapstest niet door de rechter wordt bevolen, kan deze privé bij een apotheek of anoniem op internet worden besteld. De kosten beginnen bij ongeveer 150 euro.
 • Wanneer een vaderschapstest mogelijk is, hangt af van de omstandigheden. Als er een strafbaar feit was dat tot de zwangerschap leidde, zijn overeenkomstige tests al mogelijk vanaf de 9e week van de zwangerschap. Anders moet u wachten tot na de geboorte.

Niet iedereen is altijd 100% zeker of het kind echt van hem of haar is. Een vaderschapstest kan niet alleen zekerheid bieden voor de vader, maar uiteindelijk ook voor de moeder en het kind. Maar zo’n vaderschapstest kan verstrekkende gevolgen hebben – vooral voor het kind, als de vader toch niet de vader is en alle verplichtingen van zijn kant niet meer hoeven te worden nagekomen.

In deze gids informeren wij u over de mogelijkheden van het uitvoeren van een test, met welke juridische punten rekening moet worden gehouden en welke kosten kunnen ontstaan.

1. vanaf wanneer een vaderschapstest kan worden uitgevoerd hangt af van de testmethode

Een vaderschapstest kan niet worden uitgevoerd zonder een arts

Stalen voor een vaderschapstest (geregeld door de overheid) moeten altijd op een neutrale plaats worden genomen (bijvoorbeeld bij een arts).

In feite kan het vaderschap al in de 9e week van de zwangerschap worden vastgesteld. Deze procedure wordt echter alleen uitgevoerd als er sprake is van een strafbaar feit op grond van de artikelen 176 tot en met 179. Dit is mogelijk door een monster van het DNA in de baarmoeder te nemen, maar houdt ook een zeker risico op een miskraam in. Het in het geheim uitvoeren van een test tijdens de zwangerschap of zelfs het vervalsen van een test is strafbaar.

Maar wanneer is een legale vaderschapstest voor privédoeleinden mogelijk? Als u het vaderschap wilt erkennen of als u na de geboorte twijfelt of het kind wel echt van u is, kan de vaderschapstest in theorie direct na de geboorte worden uitgevoerd met een toestemmingsverklaring van de moeder.

Hiervoor kun je bijvoorbeeld een test voor de erkenning van het vaderschap kopen bij de apotheek of anoniem bestellen op internet. Zo’n test is relatief goedkoop, vanaf ongeveer 150 euro, maar vereist wel dringend de toestemming van de moeder (en van het kind, als dat al meerderjarig is).

De volgende soorten tests zijn beschikbaar:

Prenataal (vóór de geboorte) Test op broers en zussen Test op het DNA van de moeder
Mogelijk vanaf de 9e week van de zwangerschap.

Voorzichtig: risico op miskraam.

Mogelijk via DNA. Wordt bijvoorbeeld uitgevoerd als het vermoeden bestaat dat kinderen na de geboorte in het ziekenhuis zijn verwisseld.
Alleen toegestaan door de rechtbanken in Duitsland bij strafbare feiten. Meer tijd en moeite nodig om de test in het laboratorium uit te voeren, dus duurder. Kan dienen als bevestiging nadat kunstmatige inseminatie is uitgevoerd.

2. Bij een vaderschapstest kunnen verschillende monsters het vaderschap vaststellen.

Terwijl de prenatale test bijvoorbeeld een test via het vruchtwater of een DNA-test in het geval van broers en zussen via de bloedgroep omvat, zijn er andere procedures die het mogelijk maken om door middel van een positieve test het vaderschap te erkennen.

Vater liegt mit Sohn auf dem Teppich und sie schauen sich an
Als u twijfelt of uw kind werkelijk uw biologische kind is, kan een eenvoudige test duidelijkheid verschaffen.

De middelen omvatten bijvoorbeeld de volgende opties:

 • via speeksel
 • via het haar (maar de wortels moeten aanwezig zijn)
 • via kleine stukjes huid
 • via sperma

In principe is de kwaliteit van deze test niet slechter dan een DNA-test via bloed, maar er bestaat altijd het risico dat er andere DNA-sporen op de monsters zitten. Deze kunnen dus een resultaat als vals beschouwen.

Voor- en nadelen van de vaderschapstest

 • Is gerenommeerd en wordt daarom erkend in de rechtbank, bijvoorbeeld als het gaat om alimentatieverklaringen of als er aan één kant twijfels zijn ondanks erkend vaderschap.
 • De wettelijke basis stelt dat een vaderschapstest alleen tijdens de zwangerschap mag worden uitgevoerd als daar wettelijke eisen voor zijn (bijvoorbeeld verkrachting).
 • Kan wantrouwen tussen partners aanwakkeren.
 • Kan niet zonder toestemming van alle betrokkenen, je kunt iemand alleen dwingen als je de chronologische volgorde voor de rechter geloofwaardig kunt maken (bijvoorbeeld als de ex-partner lang voor de conceptie naar het buitenland is gegaan en dus onmogelijk de vader kan zijn).
 • Het is alleen gratis als het op verzoek van de overheid gebeurt.

3. belangrijke vragen en antwoorden

3.1 Hoe lang duurt het voordat ik het resultaat ontvang als ik een vaderschapstest laat doen?

In feite is het laten uitvoeren van de test in het laboratorium een zeer korte procedure. De procedure is als volgt:

 • Het nemen van de monsters
 • Verzending van deze monsters naar het laboratorium
 • Uitvoeren van de test
 • Betaling van de test (vaak mogelijk in termijnen als de test particulier en niet door de rechtbank is besteld)
 • Resultaat van het laboratorium

In feite kan het resultaat van de vaderschapstest al na enkele dagen beschikbaar zijn. Er worden ook spoeduitslagen binnen 1-2 dagen aangeboden, die dan uiteraard iets duurder zijn.

3.2 Zijn er ook tijdslimieten voor een vaderschapstest?

junges paar sitzt vor dem anwalt und wendet sich voneinander ab
Conflicten tussen een echtpaar kunnen veel twijfels oproepen – ook over het (eigen) kind.

Als een stel na 20 jaar huwelijk uit elkaar gaat en de vader nu alimentatie moet betalen voor het minderjarige kind, ontstaan er vaak conflicten tussen het stel, omdat de vader nu twijfelt of de kosten wel terecht zijn en of er naast hem misschien niet nog een andere man is geweest die in het verleden een potentiële vader had kunnen zijn.

Volgens de wet kan het vaderschap in principe voor de rechter worden aangevochten. Dit kan binnen twee jaar. De termijn gaat in op het moment dat de vader ernstige twijfels heeft over zijn vaderschap. Theoretisch is het echter mogelijk dat na 10 jaar of zelfs nog later alsnog een vaderschapstest wordt uitgevoerd, mits alle betrokken partijen daartoe besluiten.

3.3 Wat te doen nadat het vaderschap is erkend?

Een vaderschapstest hoeft niet altijd uitgevoerd te worden. Bijvoorbeeld bij een echtpaar dat ten tijde van de geboorte getrouwd is, wordt de echtgenoot voorlopig automatisch als vader erkend. Wil je toch een vaderschapstest kopen om zelf te doen, dan moet je die zelf betalen (bijvoorbeeld bij een apotheek). Als u het vaderschap erkent (ook zonder bewijs), hoeft u geen verdere stappen te ondernemen.

Let op: De functie van de vaderschapstest hoeft niet in het geding te komen, ook niet als het vaderschap wordt erkend (zonder huwelijk) of als dit door de rechter wordt vastgesteld.

3.4 Als men een DNA-test uitvoert zonder moeder – hoe werkt dat?

vater und kind am grab auf einem friedhof
Wat de reden ook is, een vaderschapstest zonder moeder is theoretisch mogelijk.

In feite kan een vaderschapstest worden gedaan zonder het DNA van de moeder. Hoewel de kans op een nauwkeurigere test nog groter is met de moeder, is het niet mogelijk om de test samen uit te voeren, bijvoorbeeld als de moeder al overleden is. In dat geval volstaan de DNA-gegevens van de vader en het kind. Als de moeder nog leeft en het kind minderjarig is, kan de vaderschapstest alleen met haar toestemming worden uitgevoerd.

Gerelateerde berichten