De eerste tandjes: 10 tips voor ouders bij doorkomende tandjes

Meestal zijn kinderen vijf tot zes maanden oud als de tandjes beginnen. Sommige baby’s laten het niet merken. Op een ochtend is het eerste tandje er gewoon. Anderen hebben pijn. Hoe kunnen ouders deze moeilijke …

De eerste tandjes: 10 tips voor ouders bij doorkomende tandjes

 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Gezondheid
 4. »
 5. Ontwikkeling van het kind
 6. »
 7. De eerste tandjes: 10 tips voor ouders bij doorkomende tandjes

Meestal zijn kinderen vijf tot zes maanden oud als de tandjes beginnen. Sommige baby’s laten het niet merken. Op een ochtend is het eerste tandje er gewoon. Anderen hebben pijn. Hoe kunnen ouders deze moeilijke fase gemakkelijker maken voor hun baby?

1. wanneer krijgen kinderen tandjes?

kind-zahnt
De eerste tandjes zijn vaak de onderste snijtanden.

Vanaf de derde levensmaand kun je verwachten dat het eerste tandje van je kind doorkomt. Maar uiterlijk op de eerste verjaardag begint de hele vreugde en verdriet rondom tandjes bij baby’s. De tanden beginnen meestal te groeien in het onderste, voorste deel van het gebit, d.w.z. de onderste snijtanden beginnen, gevolgd door de bovenste snijtanden. De hoektanden komen meestal als laatste aan de beurt.

Bij sommige kinderen kan het tandvlees pijnlijk en gevoelig aanvoelen. De meeste baby’s voelen pijn voordat dit gebeurt. Dit is een drukpijn. Het gebeurt omdat de groeiende tand op het periosteum drukt. Dit veroorzaakt een ongemakkelijk gevoel in de kaak. Sommige kinderen hebben helemaal geen pijn bij sommige of alle tanden – zoals alles is dit voor elk kind individueel.

Hoeveel tanden heeft een kind? Het gebit van een kind wordt gevormd als het drie jaar oud is en bestaat uit 20 tanden en kiezen. Tussen de leeftijd van 7 en 11 jaar vallen deze zogenaamde melktanden weer uit en worden ze beetje bij beetje vervangen door de blijvende tanden. Het gebit van een volwassene bestaat uit 28 tot 32 tanden en kiezen, afhankelijk van de vraag of er verstandskiezen zijn gevormd of niet.

2. gedrag: 5 tekenen dat de tandjes beginnen

kind-weint
Doorkomende tandjes zijn vaak pijnlijk en vooral stressvol voor kinderen.

Er zijn verschillende tekenen waaraan je kunt zien dat je baby zijn of haar eerste tandjes begint te krijgen. De meeste kinderen laten zien dat ze veel knagen en kauwen op speelgoed. Maar er zijn ook andere tekenen waar we bij kita.de in de volgende hoofdstukken op in zullen gaan.

Als de stemming van de baby verandert, moeten ouders opletten. Als de baby de hele tijd onrustig en ongelukkig lijkt, gaat het vaak om tandjes. Als de baby sinds kort voorwerpen in zijn mond stopt en erop kauwt, is dat ook een teken. Misschien huilt de baby meer dan gewoonlijk, slaapt hij bijzonder slecht of lijkt hij veel aanhankelijker dan gewoonlijk.

De typische tekenen dat uw kind tandjes krijgt ziet u in het volgende overzicht

 1. Uw kind knabbelt en kauwt op verschillende voorwerpen en speelgoed.
 2. De speekselvloed neemt toe, je kind kwijlt vaker
 3. Verhoogde lichaamstemperatuur of zachte ontlasting zijn symptomen van doorkomende tandjes.
 4. De wangen zijn rood
 5. Je kind is rusteloos en kribbig

Hoe kunnen ouders hun baby ondersteunen tijdens het doorkomen van de tandjes?

Er zijn drie dingen nodig om de baby door deze moeilijke tijd te helpen: kauwmiddelen, pijnstilling en ouderlijke liefde.

3.1. 3 geschikte hulpmiddelen op een rijtje

U kunt uw kind door de tandjes heen helpen met verschillende hulpmiddelen. Ze verlichten pijn en stress:

Hulpmiddelen Beschrijving
Bijtringen
 • Kauwen verlicht het onaangename gevoel van druk in de kaak.
 • Bijtringen helpen wonderwel en moeten vooraf in de koelkast worden gelegd.
 • Ze mogen nooit in de vriezer, anders kunnen ze bevriezing in de mond veroorzaken.
Babytandenborstels
 • Kindertandenborstels met zachte haren en een zacht siliconen handvat zijn ook geschikt.
 • De baby bepaalt zelf of hij liever op de zachte borstelharen of op het handvat kauwt.
 • Laat de baby echter nooit alleen met de tandenborstel.
Koele flanel
 • Een koele, vochtige molton is de beste keuze voor gezwollen tandvlees.
 • U kunt deze tegen de buitenkant van de wang van het kind houden om de pijn te verlichten en de hitte op het hoofdje te verminderen.

Let op: Het is niet raadzaam om viooltjeswortel te gebruiken, wat vaak wordt aangeraden. Natuurlijke kiemen hechten zich aan dit natuurproduct. Zelden is het immuunsysteem van de baby erop afgestemd.

3.2 Hulp bij pijnbestrijding

Homoöpathie – Globuli aus Kamille als Alternativmedizin
Diverse bolletjes zouden de pijn en stress tijdens doorkomende tandjes verlichten.

Als koelmiddelen niet helpen, biedt de apotheek hulp. Vier homeopathische middelen zijn ideaal gebleken:

 • Calcium phosphoricum,
 • Chamomilla,
 • Belladonna en
 • Magnesium phosphoricum.

Een kinderarts of homeopaat moet beslissen in welke potenties ze moeten worden gebruikt.

Bijtgel wordt alleen aanbevolen bij echt hevige pijn. Het bevat verdovingsmiddelen en moet het laatste middel zijn als niets anders helpt.

3.3 Mentale steun voor de baby

Ouders kunnen hun kind het beste helpen met liefde en aandacht. Met wandelingen en afleiding vergeet het de pijn. Begrip en geduld helpen de baby als hij kribbig is of huilt. De baby heeft in deze periode veel nabijheid van de ouders nodig. Zachtjes sussen en knuffelen in het bed van de ouders geven de baby innerlijke steun om deze bijzondere ontwikkelingsstap samen met de ouders door te komen.

4 Een goede verzorging van de eerste tandjes

Het eerste bezoek aan de tandarts

Wacht niet te lang met een bezoek aan de tandarts. Dat kan al zodra het eerste tandje is doorgekomen. De kindertandarts zal u ook graag adviseren over de juiste verzorging en verdere tips geven.

Ook ouders moeten de eerste tandjes verzorgen. Daartoe behoort het goed poetsen van de tanden vanaf het begin, ook als er nog maar één of twee tandjes zijn doorgekomen. Wij van kita.de adviseren daarom twee keer per dag te poetsen – ’s morgens en ’s avonds.

Gebruik een vingertandenborstel, ook wel vingertang genoemd, van zachte siliconen. U vindt deze in de baby- en peuterafdeling van elke drogisterij. Maar ook speciale, bijzonder zachte kindertandenborstels worden vaak aanbevolen.

Op de vingerstift of kindertandenborstel moet een slokje kindertandpasta ter grootte van een rijstkorrel. Let bij het kiezen van een tandpasta op de leeftijdsaanbeveling van de fabrikant.

Wanneer u de tanden van uw kind voor de eerste keer poetst, volgt u dezelfde procedure als bij normaal tandenpoetsen. Poets de tand van het kind in cirkelvormige bewegingen met zachte druk.

Als uw kind wat ouder is en zelf zijn of haar tanden gaat poetsen, moet u uw kind dit zelfstandig laten doen, maar poets altijd weer als ouder.

Gerelateerde berichten