Mnemonics: Hoe kinderen kunnen leren voor school met creatieve oefeningen

Woordenschat, wiskundige formules, historische gegevens – kinderen moeten op school veel uit het hoofd leren. Zogenaamde geheugensteuntjes kunnen helpen het geheugen te verbeteren. Ook al kunnen mnemonics het leren niet vervangen, ze zijn toch een …

Mnemonics: Hoe kinderen kunnen leren voor school met creatieve oefeningen

mnemotechniken
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Kinderen
  4. »
  5. Basisschool
  6. »
  7. Mnemonics: Hoe kinderen kunnen leren voor school met creatieve oefeningen
Waar zijn geheugensteuntjes voor?

Per definitie zijn mnemonics een methode waarmee u uw geheugenprestaties kunt verbeteren. Mnemonics maken gebruik van geheugensteunen en systematische oefeningen.

Welke technieken komen het meest voor?

Er zijn veel verschillende mnemonics die gebruikt kunnen worden om het geheugen te verbeteren. De meest effectieve technieken zijn de loci-methode, de nummer-vorm-methode, de vervangende woord-methode, de verhaaltechniek en mnemonics.

Hoe kunnen mnemonics in het dagelijkse schoolleven worden geïntegreerd?

De meeste mnemonics zijn al geschikt voor kinderen om hen te helpen woordenschat of andere leerinhouden te onthouden. De methode moet worden aangepast aan de desbetreffende leerinhoud. Door de technieken te gebruiken, leren de hersenen steeds beter informatie op te slaan.

Woordenschat, wiskundige formules, historische gegevens – kinderen moeten op school veel uit het hoofd leren. Zogenaamde geheugensteuntjes kunnen helpen het geheugen te verbeteren. Ook al kunnen mnemonics het leren niet vervangen, ze zijn toch een nuttige ondersteuning in het dagelijkse schoolleven.

In dit artikel leggen we uit wat mnemonics zijn en welke technieken worden onderscheiden. Aan de hand van voorbeelden laten we zien hoe de verschillende technieken het dagelijkse schoolleven kunnen vergemakkelijken.
[button]Verder lezen over het onderwerp[/button]

1. geheugen verbeteren met mnemonics

Memory Sports Wereldkampioenschap
De wereldkampioenschappen memory worden sinds 1991 jaarlijks gehouden. De deelnemers nemen het tegen elkaar op in verschillende disciplines, waarbij het er steeds om gaat bijzonder veel te kunnen onthouden. Volgens een studie zijn niet in de eerste plaats de genetische maar de technische voorwaarden doorslaggevend voor succes.

In principewerken onze hersenen als een spier. Als we een spier niet gebruiken, verslapt hij en verliest hij kracht. Hetzelfde geldt voor onze hersenactiviteit. Door training en gerichte oefeningen kunnen we dit functioneren actief verbeteren.

Stel dat we een lijst met 20 woorden krijgen die we moeten onthouden. Onze hersenen zijn echter maar in staat om ongeveer vijf tot zeven woorden te onthouden. Dat we er zo weinig kunnen onthouden, komt vooral doordat de woorden uitsluitend gegevens of feiten zijn. Als we ze daarentegen koppelen aan beelden of emoties, kunnen onze hersenen ze beter opslaan.

Zogenaamde mnemonics helpen om het geheugen te trainen. De reden waarom de uitspraak van de term zo moeilijk is, is dat de term “mnemo” is afgeleid van het Oudgrieks. Vertaald betekent het zoiets als “geheugen” of “herinnering”.

Volgens de overlevering was de uitvinder van deze techniek de dichter Simonides van Keos. Toen hij bij een feestelijke gelegenheid even de feesttent verliet, stortte het dak in op de rest van het gezelschap. Door zijn goede geheugen kon hij zich nog goed herinneren wie waar had gezeten. Zo kon hij de nabestaanden helpen hun overleden familieleden terug te vinden.

Volgens de definitie zijn mnemonics leerstrategieën die mensen helpen dingen beter te onthouden. Systematische oefeningen en mnemonics kunnen de geheugenprestaties enorm verbeteren. Wie met deze technieken werkt, kan ook leerinhouden sneller begrijpen.

2 Het trainen van het geheugen – een overzicht van efficiënte mnemonics

aelterer mann mit puzzleteilen
Om de achteruitgang van cognitieve vaardigheden tegen te gaan, moet je je hersenen jong houden, ook als je ouder wordt.

Telkens als we ons dingen willen herinneren, worden zenuwverbindingen in onze hersenen kortgesloten. Hoeveel je uiteindelijk kunt onthouden, hangt vooral af van hoeveel verbindingen er in totaal zijn.

Er zijn talloze verschillende geheugensteuntjes waar vooral geheugenkunstenaars mee werken. In het onderstaande laten we je graag kennismaken met de vijf bekendste en meest effectieve methoden van geheugentraining:

  • Loci-techniek: Bij de loci-methode staat een kamer of een flat centraal. Kies onderscheidende punten in de vier door u gekozen muren en loop er in een bepaalde volgorde doorheen in uw geestesoog. Ken nu termen of nummers toe aan deze plaatsen. Voorbeeld: U wilt de volgorde van de nummers 7-8-3-9-5 onthouden. Je ontgrendelt je deur en hangt je sleutel naast 7 andere sleutels. Nu zet je je schoenen bij de andere 8 paar en hangt je jas aan het 3e haakje. Je gaat naar de woonkamer en zet programma 9 op je TV aan. Daar zie je 5 herten door het gras rennen.
  • Nummer-vorm methode: Om getallen in een bepaalde volgorde te onthouden kun je ook de nummer-vorm methode gebruiken. Nadat u aan elk getal een geschikt symbool hebt toegekend (bv. 1 = kaars, 8 = zandloper, enz.), kunt u de verschillende symbolen samenvoegen om een beeld te vormen wanneer u een reeks getallen onthoudt.
  • Verhaaltechniek: Als u bijzonder creatief bent, kunt u begrippen of leerinhouden die u moet onthouden ook verpakken in een zelf verzonnen verhaal. Met zogenaamde associatiekettingen kan ook de gewenste volgorde worden gevolgd. Tip: Hoe absurder en grappiger het verhaal, hoe gemakkelijker het te onthouden is.
  • Geheugenzinnen: Feiten worden het best onthouden met behulp van geheugenzinnen of geheugenbruggen. Onthoudbare zinnen waarvan de afzonderlijke woorden met dezelfde letters beginnen als de te onthouden begrippen zijn veel gemakkelijker te onthouden. Voorbeeld: Elke zondaglegt mijn vader mij onze nachtelijke hemel uit= volgorde van de planeten in het zonnestelsel: Mercurius, Venus, Aarde, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunus.
  • Vervangingswoordenmethode: Bij de vervangingswoordenmethode worden nieuwe woorden (bijvoorbeeld woordenschat) gekoppeld aan reeds bekende termen die vergelijkbaar klinken, bijvoorbeeld. Als je de term “laars” wilt onthouden voor “laarzen”, kun je je voorstellen dat je met laarzen in een boot stapt.
Het geheugenpaleis is een andere mnemoniektechniek die gebaseerd is op de loci-methode. Het doel is kennis op lange termijn op te slaan door de feiten in afzonderlijke kamers of plaatsen in het geheugenpaleis te plaatsen.

Hoe je begrippen onthoudt met het cijferrijmsysteem zie je in deze video:

3. hoe mnemonics kunnen helpen bij onderwijs en leren

junges maedchen hat probleme beim auswendiglernen
Het leren van woordenschat is veel gemakkelijker met mnemonics.

In de vroegste tijden werden mnemonics vooral gebruikt om de draad niet kwijt te raken tijdens een vrije speech. Sprekers verbonden de respectievelijke onderwerpen met een verhaal, cijfers of letters om zowel de inhoud als de volgorde te onthouden.

Of het nu gaat om namen, wachtwoorden of woordenschat van een nieuwe taal – tegenwoordig moeten we voortdurend dingen onthouden, zelfs in het dagelijks leven. De verschillende technieken kunnen ons helpen om namen, nummers en feiten veel gemakkelijker te onthouden en niet steeds de helft te vergeten.

Mnemonics kunnen echter niet alleen in het dagelijks leven nuttig zijn. Ze kunnen ook op school worden gebruikt om ons te helpen leerinhouden beter te onthouden. Slechte cijfers zullen binnenkort tot het verleden behoren. Het is echter belangrijk de techniek aan te passen aan de te leren inhoud.

Hier zijn twee voorbeelden:

Als het gaat om het onthouden van getallen zijn de getalvormmethode en de loci-methode het meest geschikt. Met een beetje creativiteit kan ook een wiskundige formule op deze manier beter in het geheugen worden opgeslagen.

Een groot deel van het leren van vreemde talen gaat over het onthouden van woordenschat. De loci-methode en de substituutwoordenmethode zijn bijzonder geschikt voor het leren van woordenschat. Er zijn echter ook grammaticale regels. Deze worden het best geïnternaliseerd met behulp van geheugensteuntjes.

Ook al worden mnemonics nog maar zelden gebruikt in lessen Duits als vreemde taal (DaF), ze kunnen ook hier enorm nuttig zijn.

4 Verder lezen over geheugentraining

No products found.

No products found.

No products found.

Gerelateerde berichten