- Jodiumtekort tijdens de zwangerschap bevordert miskramen en groei- en ontwikkelingsstoornissen.
- Tijdens de zwangerschap is er een verhoogde behoefte aan jodium.
- De inname van voedingssupplementen wordt aanbevolen om te zorgen voor een voldoende hoge jodiuminname.
Een tekort aan jodium kan – tijdens de zwangerschap en borstvoeding – nare gevolgen hebben voor uw baby. Misschien bent u een van de 390 miljoen mensen die al voor de zwangerschap een jodiumtekort hadden. Aangezien de behoefte tijdens de zwangerschap toeneemt, brengt u de gezonde ontwikkeling van uw kind in gevaar – zonder tabletten om het tekort te compenseren.
Inhoudsopgave
1. jodium is een spoorelement, dat het lichaam niet zelf aanmaakt.
Jodium valt in de categorie sporenelementen. Het is van vitaal belang voor het menselijk lichaam en moet extern worden aangevoerd. Het menselijk lichaam kan zelf geen jodium aanmaken. Het is belangrijk dat het lichaam schildklierhormonen kan produceren. Deze zijn nodig om stofwisselingsprocessen optimaal te kunnen uitvoeren.
Als het jodiumgehalte niet goed is, kan dit leiden tot ziekten zoals aandoeningen van de spieren, het zenuwstelsel, de bloedsomloop, het hart en de stofwisseling.
Op de vraag “moet je jodium innemen?” kan geen duidelijk advies worden gegeven. De individuele behoefte bepaalt immers hoeveel jodium het lichaam nodig heeft. Vooral tijdens de zwangerschap is deze behoefte aanzienlijk verhoogd.
2. Jodiumtekort tijdens de zwangerschap: de behoefte is aanzienlijk hoger.
Zwangere vrouwen hebben om twee redenen meer jodium nodig.
- Ten eerste moeten ze meer van hun eigen schildklierhormonen produceren.
- en ten tweede moeten ze ook het ongeboren kind van jodium voorzien.
Het antwoord op de vraag wanneer de behoefte toeneemt is verrassend: de behoefte aan jodium wordt al duidelijk in de 12e week van de zwangerschap. Op dat moment begint de schildklier van het embryo te werken. Maar dat lukt alleen als je voldoende jodium binnenkrijgt voor jezelf en je baby. Je moet tijdens de zwangerschap en de daaropvolgende borstvoedingsfase goed voor je baby zorgen.
Vooruitzichten: Als u uw kind pap geeft, moet u erop letten dat de pap die u koopt jodium bevat. Als dit niet het geval is, wordt jodiumsuppletie met medicijnen aanbevolen. Praat hierover met uw kinderarts.
2.1 Op welk moment spreekt men van een jodiumtekort in de zwangerschap? Dit zijn de aanbevolen richtwaarden:
Groep personen | Behoefte per dag |
---|---|
Zwangere vrouwen | 230 microgram per dag |
Borstvoeding | 260 microgram per dag |
Zuigelingen (4 tot 12 maanden) | 80 microgram per dag |
Zuigelingen (0 tot 4 maanden) | 40 microgram per dag |
Een arts kan uitzoeken hoeveel jodium er in uw lichaam zit door een hormoontest te doen.
3. de symptomen van jodiumtekort kunnen tastbaar en zichtbaar zijn
Verspreidingsgebied
Hoewel Europa volgens de Wereldgezondheidsorganisatie geen jodiumtekortgebied meer is, lijden alleen hier al 390 miljoen mensen aan dit tekort. Wereldwijd lijden ongeveer twee miljard mensen aan een jodiumtekort.
Er zijn tal van symptomen die kunnen wijzen op een jodiumtekort. Haaruitval en huidveranderingen, vatbaarheid voor infecties, verminderde prestaties, slaapstoornissen, een koud gevoel, spijsverteringsproblemen, slechte concentratie en vermoeidheid kunnen wijzen op een jodiumtekort – tijdens de zwangerschap of zelfs daarvoor.
Als u al vóór uw zwangerschap een jodiumtekort had, zullen de symptomen en het tekort tijdens de zwangerschap aanzienlijk toenemen, omdat uw ongeboren kind nu ook van jodium voorzien wil worden.
Andere symptomen die kunnen wijzen op een jodiumtekort zijn voelbaar en misschien zelfs zichtbaar. Dit zijn vooral tekenen in het nekgebied – een grotere nekomtrek, veranderingen in de aderen in de nek, een gevoel van benauwdheid in de nek en moeite met slikken en ademhalen.
4. Jodiumtekort tijdens de zwangerschap en de gevolgen voor het ongeboren kind
Een jodiumtekort tijdens de zwangerschap is verraderlijk omdat de gevolgen fataal kunnen zijn. Als je zelf tijdens de zwangerschap een tekort aan jodium hebt, wordt ook je baby niet goed gevoed.
Als je geen jodium hebt ingenomen, kunnen dit de gevolgen zijn:
- De kans op vroeggeboorte neemt toe.
- Groeistoornissen in de rijping van de longen (vooral bij premature baby’s) en in de botgroei.
- Ontwikkelingsstoornissen in de hersenontwikkeling (verminderde intelligentie) en hypothyreoïdie (pasgeboren struma).
- Late effecten bij pasgeborenen: Gehoorstoornissen, verminderde cognitieve ontwikkeling/hersenrijping, groeiachterstand, ademhalingsnoodsyndroom, slechte kookrijping.
4.1 Jodiumtekort heeft ook gevolgen voor adolescenten en volwassenen
Adolescenten die in hun jeugd onvoldoende jodium kregen toegediend, lijden vaak aan struma of hebben geheugen- en leermoeilijkheden als gevolg van verminderde hersenprestaties. Zij hebben meer kans op aderverkalking en veranderingen in de schildklier.
Een gebrekkige werking van de schildklier is het gevolg waarmee volwassenen met een jodiumtekort te maken krijgen. Zij lijden vaak aan hypo- of hyperthyreoïdie. Dit kan soms leiden tot vruchtbaarheidsproblemen. Vaak wordt een schildklierstoornis uitgelokt door een afwijking in de bloeddruk, d.w.z. een te hoge bloeddruk zet letterlijk druk op de schildklier. Ook struma is een frequent gevolg.
5. Voedingsmiddelen kunnen slechts in beperkte mate helpen bij jodiumtekort in de zwangerschap.
.
Een evenwichtige voeding is in principe belangrijk voor jou en je baby tijdens de zwangerschap en het geven van borstvoeding. Als je een jodiumtekort tijdens de zwangerschap wilt tegengaan, kun je gebruik maken van
- twee keer per week zeevis (kabeljauw, schelvis, schol, koolvis),
- elke dag zuivelproducten,
- gejodeerd zout als smaakmaker en
- jodiumhoudend voedsel (worst, kaas, brood, gebak).
Ondanks een bewust jodiumrijk dieet kunt u als zwangere vrouw slechts zelden aan uw dagelijkse behoefte voldoen. In de regel wordt 150 tot 200 microgram via tabletten toegevoegd. Wat u eet kan dit jodiumgehalte in tabletvorm hooguit minimaliseren.
Let op: Ondanks een bewust jodiumrijk dieet is het meestal niet mogelijk een jodiumtekort tijdens de zwangerschap te voorkomen. Om de reeds genoemde gevolgen te voorkomen, is het zinvol om na overleg met uw arts jodiumtabletten in te nemen.
6 Het is gebruikelijk om jodiumtabletten in te nemen tijdens de zwangerschap.
De meeste zwangere vrouwen vertrouwen op jodiumsupplementen om zichzelf en hun ongeboren baby zo goed mogelijk te verzorgen. Hiervoor worden meestal jodiumtabletten voorgeschreven. Een zwangere vrouw komt echter alleen in aanraking met jodiumhoudende zalf als zij heeft besloten tot een keizersnede. Jodium in vloeibare vorm dient als antisepticum.