- Vitamine K is verantwoordelijk voor de bloedstolling en de celgroei. Het is een van de vetoplosbare vitaminen, waartoe ook de vitaminen A, D en E behoren.
- Vitamine K-tekort kan bloedingen in de hersenen veroorzaken.
- Vitamine K-tekort komt vaker voor bij pasgeborenen.
Bij het onderzoek van een pasgeborene wordt specifiek gezocht naar symptomen van vitamine K-tekort. Vitamine K-tekort komt namelijk bijzonder vaak voor bij baby’s, wat betekent dat vitamine K door een arts moet worden toegediend als onderdeel van de preventieve medische controles.
Waarom vitamine K zo belangrijk is voor je baby en hoe je een gebrekssymptoom kunt herkennen, wordt uitgelegd in het volgende artikel.
Inhoudsopgave
1. vitamine K ondersteunt het cardiovasculaire systeem
Vitamine K is een van de vetoplosbare vitaminen met als belangrijkste functie de bloedstolling mogelijk te maken. Daarnaast ondersteunt vitamine K de stofwisseling, de botsterkte en beschermt het de slagaders tegen kalkafzettingen. Vitamine K heeft bijzonder positieve effecten op het menselijk hart- en vaatstelsel.
Tip: Vitamine K zit in veel voedingsmiddelen zoals groene groenten.
1.1 Baby’s nemen slechts weinig vitamine K op via de moedermelk.
Dagelijks moet tussen 65 en 80 microgram vitamine K via de voeding in het lichaam terechtkomen. Aangezien vitamine K gevoelig is voor licht, moet voedsel op een donkere plaats worden bewaard. Koken heeft geen invloed op het vitaminegehalte van voedsel omdat vitamine K hittebestendig is.
Deze voedingsmiddelen bevatten bijzonder hoge hoeveelheden vitamine K:
Voedsel | Dagelijkse behoefte |
---|---|
Peterselie | 10 gram |
Spinazie | 20 gram |
Spruitjes | 25 gram |
Kwark | 220 gram |
Champignons | 400 gram |
Pasgeborenen moeten extra vitamine K toegediend krijgen omdat ze maar heel weinig uit de moedermelk opnemen.
Let op: Een overdosis vitamine K is niet schadelijk voor een volwassene, maar kan de oorzaak zijn van het verval van rode bloedcellen bij baby’s.
2. blauwe vlekken kunnen wijzen op een vitamine K-tekort
Hoe weet je of je baby een vitamine K-tekort heeft? Artsen kijken bij het stellen van een diagnose meestal naar typische symptomen van vitamine K-tekort. Aanwijzingen kunnen zijn: neiging tot bloeden en snelle vorming van blauwe plekken. Spierpijn en petechiën wijzen ook op een vitamine K-tekort.
Maar wat zijn petechiën? Petechiën zijn rode vlekken (bloedingen) ter grootte van een speldenknop op de huid die meestal voorkomen op gewrichten of enkels.
3. De oorzaken van een vitamine K-tekort liggen vaak in de darm.
Bij baby’s ligt de oorzaak van het vitamine K-tekort in de moedermelk, die slechts een zeer laag vitamine K-gehalte heeft. Bovendien is de darmflora van pasgeborenen nog niet volledig ontwikkeld, zodat daar geen vitamine K kan worden aangemaakt.
Bij volwassenen zijn darmziekten of stofwisselingsstoornissen vaak oorzaken van vitamine K-tekort. Net als baby’s krijgen zij extra doses vitamine K en veranderen zij hun voeding.
Voordelen en nadelen van borstvoeding:
- Voedingsrijk
- Voeden kan altijd en overal
- Individueel afgestemd op de behoeften van de baby
- Goedkoop
- Versterkt de band tussen moeder en baby
- Laag vitamine K-gehalte
- Afhankelijkheid van (evenwichtige) voeding van de moeder
- Risico op melkstilstand
4. Bloeding door vitamine K-tekort kan ernstige handicaps veroorzaken
Omdat baby’s in de eerste levensweken zelf geen vitamine K kunnen aanmaken, krijgen ze van de kinderarts een orale dosis als onderdeel van de U1-, U2- en U3-controle.
De preventieve onderzoeken hebben de volgende aandachtspunten:
- U1: Volledig onderzoek van het kind onmiddellijk na de geboorte (in de verloskamer): Onderzoek van ademhaling, hart en huid, alsmede controle van de ledematen op mogelijke misvormingen, test op geelzucht, onderzoek van het bloed van de navelstreng, toediening van vitamine K-druppels.
- U2: eerste afspraak bij de kinderarts (ongeveer 5 tot 10 dagen na de geboorte): volledige screening van het heupgewricht, reflexen, test op neonatale geelzucht, vitamine K-druppels, eventueel eerste toediening van vitamine D.
- U3: hernieuwde controle (vierde tot vijfde levensweek van de baby) van het heupgewricht, vragen over het gedrag en de ontwikkeling van de baby, toediening van vitamine K.
Als een baby te weinig vitamine K krijgt toegediend, kan een deficiëntiebloeding in de hersenen optreden, met levensgevaar. Bovendien wordt de ontwikkeling van de hersenen belemmerd, wat gevolgd wordt door ernstige handicaps.
Tip: vertel de arts over uw waarnemingen tijdens de preventieve medische controles, zodat ontwikkelingsstoornissen of tekorten in de voorziening snel kunnen worden herkend en de juiste therapie kan worden gestart.
5. vitamine K2 maakt de opbouw van sterke botten mogelijk
K-vitaminen worden beschouwd als een groep voedingsstoffen die bestaat uit vitamine K1 en K2. Vitamine K1 is voornamelijk afkomstig van planten en wordt fylloquinon genoemd. Vitamine K2 is afkomstig van dierlijke bronnen en staat bekend als menachinon.
Vitamine K2 komt vooral voor in vlees, eieren en zuivelproducten.
De werking van beide K-vitaminen is zeer verschillend. Vitamine K1 beïnvloedt de bloedstolling en houdt de slagaders vrij van kalkafzettingen, terwijl vitamine K2 verantwoordelijk is voor de botvorming. Vitamine K2 zorgt voor de sterkte van de botten en voorkomt breuken.