Breien van kinderkleding – 3 tips voor de juiste materiaalkeuze

Als volwassenen is onze kledingkeuze meestal pragmatisch of modebewust. We dragen wat we mooi vinden of wat geschikt is voor een bepaalde situatie, sociaal of praktisch. Bij jonge kinderen en vooral bij baby’s ligt dat …

Breien van kinderkleding – 3 tips voor de juiste materiaalkeuze

Kinderkleidung einfach selber stricken
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Kinderen
  4. »
  5. Breien van kinderkleding – 3 tips voor de juiste materiaalkeuze
Waar moet je op letten bij kinderkleding?

Kinderkleding moet bijzonder weinig schadelijke stoffen bevatten. Textielkeurmerken geven de geschiktheid van gekochte kleding aan.

Op welke eigenschappen moet je letten bij het breien van kinderkleding?

Verschillende stoffen zijn beter geschikt voor de zomer of de winter, en niet alle materialen zijn gemakkelijk te reinigen. En als u voor jonge kinderen breit, zijn sommige stoffen te kriebelig voor direct huidcontact.

Wat is de materiaalkeuze bij het breien van kinderkleding?

De meest gebruikte materialen bij het zelf breien van kinderkleding zijn wol, katoen, linnen, zijde en fleece, soms in een gemengde verhouding.

Als volwassenen is onze kledingkeuze meestal pragmatisch of modebewust. We dragen wat we mooi vinden of wat geschikt is voor een bepaalde situatie, sociaal of praktisch. Bij jonge kinderen en vooral bij baby’s ligt dat anders. Door de gevoeligere huid is de betrokkenheid bij het kledingmateriaal iets wat niet mag worden verwaarloosd.

Natuurlijk hebt u de volledige controle als u de kinderkleding zelf breit, haakt of anderszins maakt. Deze gids is bedoeld om nuttige impulsen te geven bij de materiaalkeuze, zodat uw kind zich bijzonder prettig voelt in zijn kleding.

1. let op weinig vervuilende stoffen bij het kopen van kleding en breiwerk voor peuters

Voor kinderen moet speciale aandacht besteed worden aan weinig vervuilende kleding.

Voor de gevoelige, doorlaatbare huid van baby’s en peuters is het essentieel dat stoffen die in contact komen met de huid bijzonder weinig schadelijke stoffen bevatten. Natuurlijk is dit ook een verstandig idee voor volwassenen, maar hun huid is meestal veel beter bestand tegen kleine chemische resten of soortgelijke schadelijke stoffen.

Bij het kopen van kleding kunt u op zoek gaan naar textielkeurmerken die aangeven dat de betreffende producten zijn getest op schadelijke stoffen. Het meest gangbare is het Standard 100 by Oeko-Tex zegel, dat alle elementen van een kledingstuk test op schadelijke stoffen, in vier verschillende productklassen.

Productklasse Betekenis
Productklasse 1 Producten voor baby’s en peuters met de strengste eisen
Productklasse 2 Producten met huidcontact zoals ondergoed en sokken
Productklasse 3 Producten zonder huidcontact zoals jassen
Productklasse 4 Meubelstoffen zoals gordijnen en tafelkleden

Als u zelf kinderkleding breit, is het risico met de grondstoffen veel kleiner. Als u wol koopt, bijvoorbeeld op https://www.trendgarne.de/wolle-garne, kunt u vanaf het begin bepalen welke materialen in de kleding van uw kind worden gebruikt.

2 Wat beïnvloedt de keuze van de verschillende materialen?

Bij het breien voor peuters is het belangrijk dat de meeste stoffen gemakkelijk te reinigen zijn.

Als je kinderkleding wilt breien, beperkt dit het mogelijke materiaal enigszins, maar de keuze blijft nog steeds ruim. Er zijn hier opties die meer geschikt zijn voor dagelijks gebruik dan andere. Bovendien dicteert het seizoen natuurlijk ongeveer welk materiaal wordt aanbevolen om warm of koel comfort te bieden in de winter of de zomer.

Als u van plan bent een kinderjack te breien, moet u ook rekening houden met het lagere huidcontact. Daarentegen moet de stof bijzonder soepel zijn als u een kinderrokje of -hemd breit. Anders zal de kleding onaangenaam krassen, wat je bij peuters meteen hoort.

Kindertruien breien voor beginners

Wil je een kindertrui breien, aan één stuk door? Beginnen is soms moeilijk. Maar je hoeft geen boek na boek te lezen om te beginnen. Om kindertruien te breien kun je online gratis instructies vinden. U kunt ook talloze maattabellen vinden voor het breien van kindertruien.

Bovendien is er bij het breien van kinderkleding iets waarmee een ouder maar al te goed rekening moet houden – peuters zijn meesters in het binnen enkele seconden bevuilen van schone kleding. Je trekt de kleine een shirt aan, draait je een keer om … en allerlei lichaamsvloeistoffen zijn al verspreid over de kleren die net vers uit de kast kwamen.

Daarom is het bij de keuze van materialen belangrijk dat ze gemakkelijk te reinigen zijn. Als er blijvende sporen van vlekken achterblijven, is de betreffende stof al gediskwalificeerd voor veel mogelijk gebruik.

Welke materialen zijn beschikbaar voor het breien van kinderkleding?

Voor kinderkleding zijn vooral natuurlijke materialen geschikt. Maar ook hier zijn er uitzonderingen, want niet alle synthetische materialen zijn meteen ongeschikt of schadelijk.

Bij het breien voor peuters moet je bij de stofkeuze op verschillende aspecten letten.
  • Wol: Kleding van zuivere wol is bijzonder warm. Het houdt de huid ook droog, omdat vocht meteen naar buiten wordt afgevoerd. Merinowol is ook minder kriebelig dan scheerwol, waardoor het geschikt is voor kleding die veel contact heeft met de huid. Het schoonmaken van wollen kleding is echter vaak een probleem, omdat het voorzichtig moet gebeuren en de stof niet altijd helemaal schoon wordt.
  • Katoen: Soepel en ademend, maar houdt niet zo warm als wol. Schoonmaken is daarentegen geen probleem, want katoen is bijzonder onderhoudsvriendelijk. Een goede keuze voor kinderkleding, vooral voor warme seizoenen.
  • Linnen: luchtdoorlatend, verkoelend en gemakkelijk te onderhouden en daarom ideaal voor de zomer. Alleen direct contact met de huid kan wat kriebelen, dus linnen is niet voor alle soorten kleding even geschikt. Het voordeel van linnen stof is dat het heel gemakkelijk te bewerken is. U kunt daarom veel soorten linnen goedkoop per meter bestellen om zelf te naaien.
  • Zijde: klinkt soms extravagant, maar is heerlijk geschikt voor de gevoelige huid. Zijde voelt glad en koel aan op de huid. Je moet er wel rekening mee houden dat het geurtjes absorbeert en moeilijk schoon te maken is.
  • Synthetische vezels: Vooral fleece is erg populair als synthetisch materiaal. Het is meestal gemaakt van polyester. Het is gemakkelijk schoon te maken en houdt warm. Als u een kindermuts of truien en jassen wilt breien, is fleece een goede keuze.

Tip: Met textielmengsels kunt u eigenschappen van materialen combineren, zoals kleding van wol en zijde.

Gerelateerde berichten