Oorpiercings voor baby’s: wanneer is het veilig?

Oorpiercings voor baby’s zijn een controversieel onderwerp. Sommige ouders vinden het schattig als hun kleine baby’s al oorsieraden kunnen dragen. In sommige religies maakt het piercen van oren op zeer jonge leeftijd deel uit van …

Oorpiercings voor baby’s: wanneer is het veilig?

Babys und Kinder mit Ohrlöchern
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Kinderen
  4. »
  5. Oorpiercings voor baby’s: wanneer is het veilig?
  • Oorpiercings voor baby’s zijn een controversieel onderwerp.
  • Sommige ouders vinden het schattig als hun kleine baby’s al oorsieraden kunnen dragen.
  • In sommige religies maakt het piercen van oren op zeer jonge leeftijd deel uit van de traditie.

Voor veel ouders een absolute no-go, voor anderen een volkomen normale zaak: oorpiercings voor baby’s en kleine kinderen. Terwijl men in Duitsland vaak op afwijzing en onbegrip stuit, zijn oorpiercings en sieradenin veel culturen en religies niet alleen een esthetische, maar ook een spirituele beslissing.

In dit artikel informeren we je over de risico’s van het piercen van oren en geven we belangrijke tips over waar je op moet letten bij sieraden en bij het verzorgen van de plugjes.

1. oorpiercings zijn een zeer gevoelig onderwerp

In principe moet een onderscheid worden gemaakt tussen morele en medische argumenten in dit debat, dat ook op internetfora regelmatig oplaait. Veel ouders vinden het ethisch onaanvaardbaar om de wil van de ouders op te leggen aan een baby die nog niet in staat is zelf te beslissen over oorsieraden – vooral als dit uitsluitend voor esthetische doeleinden gebeurt .

De mate waarin het vroegtijdig dragen van oorsieraden binnen bepaalde gemeenschappen een culturele relevantie heeft, kan ook besproken worden, maar met het nodige respect. Als in India het piercen van de oren al op de 10e, 12e of 16e levensdag gebeurt als integraal onderdeel van een religieuze ceremonie, roept dit bij veel Duitse ouders vooral onbegrip op. De reactie weerspiegelt dus eerder het culturele verschil, dat moeilijk met argumenten te weerleggen is.

In principe is het echter niet verboden de oren van een kind te laten piercen, ongeacht de leeftijd. Veel juweliers of piercers weigeren echter te vroeg oren te piercen en zullen de baby geen oorstekers geven ondanks de toestemming van de ouders.

1.1 Veel artsen raden oorsieraden voor baby’s en kinderen principieel af

baby mit kleinem ohrstecker
In principe mogen kleine kinderen geen oorbellen dragen, het risico op infecties en verwondingen is te groot.

De situatie is anders op het gebied van het medisch discours: Hier zijn er duidelijke tegenargumenten op basis van de gezondheidsrisico’s. De Beroepsvereniging van Kinderartsen en Jeugdartsen (BVKJ) pleit bijvoorbeeld voor een algemeen verbod op het piercen van oren bij zuigelingen, omdat vooral bij pasgeborenen ernstige complicaties kunnen optreden.

Ten eerste veroorzaakt het zeker pijn bij de baby of peuter, ook al duurt dat maar kort. Ten tweede is er, zoals bij elke verwonding, een basisrisico op infectie, wat kan leiden tot roodheid, irritatie en ontsteking. Als het prikken plaatsvindt onder omstandigheden die niet 100% hygiënisch zijn, zoals vooral het geval is bij het gebruik van een pistool, kan de wond nat worden, korstjes krijgen en pus vormen. Dit moet dan met medicijnen worden behandeld. Bovendien kunnen de pluggen ingroeien en moeten dan door een arts worden verwijderd.

Bovendien hebben sommige kinderen een allergie voor bepaalde metalen (vooral nikkel), en sommige winkels kunnen de zuivere samenstelling van de gezondheidspluggen niet garanderen. Idealiter is de plug alleen van titanium, goud zou een mogelijk alternatief zijn. Als je peuter ook gevoelig is voor neurodermitis of eczeem, moet je over het algemeen afzien van een oorpiercing.

1.2 De oorsieraden veroorzaken extra risico’s in het dagelijks leven

maedchen mit goldenen ohrringen
Oorbellen vormen een groot risico, omdat kinderen er tijdens het spelen gemakkelijk in verstrikt kunnen raken.

Omdat vooral jonge kinderen niet altijd aan hun oorbellen denken, kunnen ze ze tijdens het spelen per ongeluk verliezen of afscheuren. Dit veroorzaakt niet alleen hevige pijn, maar kan ook leiden tot blijvende schade aan de oorlel en littekens in het omringende weefsel.

Daardoor lukt het zelfs chirurgen niet altijd om de beschadigde oorlel zonder misvormingen weer aan elkaar te naaien. Vraag uw kinderarts welke artsen deze operatie bij u in de buurt uitvoeren. Om dit letsel te voorkomen, moeten de oorbellen tijdens het sporten worden verwijderd of met behulp van een pleister worden afgeplakt .

Voor baby’s bestaat ook het risico dat zij de kleine onderdelen van de oorbel inslikken als deze losraakt door over de vloer te rollen of te kruipen.

Bovendien brengen de piercing en de keuze van het sieraad kosten met zich mee die variëren van 10-40 euro.

Let op: Als je besluit de oren van je jonge kind te laten piercen, ga dan naar een gekwalificeerde piercer en niet naar een juwelier of sieradenwinkel. De piercer zal een veilige en hygiënische naald gebruiken, terwijl veel goedkope aanbieders werken met een pistool, waarbij het risico op infectie het grootst is.

2. op welke leeftijd kun je aan oorsieraden gaan denken?

Deze beslissing moet u aan uw kind overlaten. In principe adviseren artsen om geen gaatjes in de oren te laten zetten tot het begin van de puberteit. Vanaf 18 jaar kunnen uw kinderen hier zelf over beslissen en hebben ze geen toestemming van hun ouders meer nodig. De verzorging van de oorsieraden is vooral in de eerste 8 weken belangrijk en mag alleen met schone en steriele handen gebeuren. Bovendien mag de piercing de eerste weken niet worden verwijderd, maar alleen regelmatig met schoon, lauw water en een beetje ontsmettingsmiddel. Crèmes zijn niet nodig en kunnen leiden tot ontstekingen.

Heb je nog vragen over de verzorging, neem dan contact op met je piercer, die je ook kan adviseren over de aanschaf van verdere oorsieraden.
Hier zie je een overzicht van de voor- en nadelen:

  • In sommige culturen is het een belangrijk onderdeel van een heilige ceremonie.
  • Daarom creëert het een gevoel van verbondenheid met de gemeenschap.
  • Risico op infectie na de piercing
  • Baby kan nog niet zelf beslissen
  • Pijn bij het prikken
  • Verhoogd risico op ongelukken doordat per ongeluk aan oorsieraden wordt getrokken
  • Veroorzaakt kosten
  • Ingroei van de oorbel of overgroei van de gaatjes

Gerelateerde berichten