Naast traumatische ervaringen leiden vooral te hechte of gebrekkige relaties tot angst voor verlies bij kinderen.
Enkele herkenbare symptomen zijn sterk huilen als de verzorger de kamer verlaat of niet naar de crèche kunnen gaan. Ook psychosomatische gevolgen, zoals buikpijn, zijn herkenbaar.
Onvermogen om met andere mensen om te gaan, controledwang of moeilijkheden in de omgang met vertrouwelingen behoren tot de mogelijke gevolgen van verliesangst.
Angsten zijn iets volkomen normaals. Ieder mens is bang voor bepaalde dingen. Tot op zekere hoogte is dit ook noodzakelijk en essentieel om te overleven. Het is logisch om bang te zijn voor roofkatten of niet onder een boom te gaan staan tijdens onweer.
Maar helaas kan angst ook verlammend werken en het leven onnodig moeilijk maken.
Angst voor verlies komt zowel bij kinderen als bij ouders voor. Maar wat zijn de oorzaken en wat zijn de symptomen van extreme angst voor verlies? In ons artikel kijken we naar de angst van kinderen voor verlies en leggen we uit hoe ouders hun kind kunnen helpen deze angst te overwinnen.
[button]Gids voor ouders voor de juiste hoeveelheid liefde en afstand[/button]
Inhoudsopgave
1.Traumatische ervaringen veroorzaken angst voor verlies bij kinderen
In sommige gevallen is angst voor verlies bij kinderen vrij duidelijk te wijten aan een gebrek aan vertrouwen. Verwaarlozing en een gebrek aan fysieke genegenheid kunnen kinderen zo bang maken dat ze zich voortdurend zorgen maken dat ze hun ouders teleurstellen en hen helemaal kwijtraken.
Vooral als de ouders zelf ziek zijn en slecht of weinig voor hun kind kunnen zorgen, kunnen deze angsten in de loop van de tijd zodanig toenemen dat ze extreme vormen aannemen en kinderen het nauwelijks zonder hun ouders kunnen stellen.
Tip: Wie zelf aan een depressie lijdt of zich gewoon overweldigd voelt, moet vroegtijdig hulp zoeken, zodat zich bij kinderen geen angst voor verlies kan ontwikkelen.
2 Scheidingen en ruzies creëren angst
Scheidings- en verliesangst:
Volgens een studie is scheidings- en verliesangst de meest voorkomende angststoornis bij kinderen. Het leidt vaak tot de ontwikkeling van andere angsten.
Als er binnen een relatie moeilijkheden zijn, pikken kinderen dit vaak op, ook al denken veel mensen dat dit niet het geval is.
Als er problemen zijn binnen de relatie, probeer die dan zoveel mogelijk uit de buurt van uw kind te houden en de meningsverschillen op te lossen.
Als deze niet opgelost kunnen worden en er een scheiding komt, geven veel kinderen zichzelf de schuld van de scheiding. Praat daarom zo open mogelijk met uw kinderen en maak vanaf het begin duidelijk dat de scheiding de relatie met uw kind niet zal beïnvloeden.
3. De oorzaken vinden is niet altijd gemakkelijk
Dat kinderen angst voor verlies kunnen ervaren na een scheiding is nog betrekkelijk duidelijk. Helaas zijn er echter ook redenen die minder ernstig zijn en waarvan veel ouders zich aanvankelijk niet bewust zijn.
Het volgende gedrag kan bijvoorbeeld al leiden tot verliesangst bij kinderen:
- gebrek aan oogcontact met een baby die aandacht zoekt
- constante versterking door onmiddellijk te reageren op hulpvragen
- veelvuldige verandering van verzorgers
- permanente nabijheid van het kind (geen gewenning aan andere verzorgers)
Zoals u uit deze korte lijst kunt opmaken, zijn er in wezen twee factoren voor de ontwikkeling van verliesangst bij jonge kinderen.
Zowel een te hechte gehechtheid als onvoldoende gehechtheid kunnen deze uitlokken.
Waarschuwing: Luister naar uw buikgevoel over wat goed is voor uw kind. Zorg er echter ook voor dat je jezelf niet te veel op de voorgrond plaatst, maar laat andere zorgverleners toe in het leven van jou en je kind.
4. angst voor verlies bij kinderen herkennen
Of ze nu 2 of 5 jaar oud zijn, veel kinderen uiten hun angst voor de scheiding van hun moeder of vader niet rechtstreeks, maar tonen die via hun gedrag.
De volgende symptomen wijzen op angst voor verlies:
- Kinderen huilen heel hard zodra de verzorger de kamer verlaat.
- kinderen zijn meestal zelfs na een paar minuten niet te kalmeren
- wanneer de verzorger terugkeert, houdt het huilen niet onmiddellijk op, maar gaat het nog geruime tijd door.
- kinderen zijn meer dan twee tot drie weken ontroostbaar om naar de kleuterschool te gaan.
- naar de kleuterschool gaan is volledig onmogelijk
Naast deze symptomen die rechtstreeks verband houden met de angst voor verlies, zijn er vaak ook psychosomatische gevolgen. Deze kinderen hebben last van lichamelijke klachten zoals buikpijn of hoofdpijn. Sommige kinderen eten slecht omdat ze geen eetlust hebben. Sommige kinderen hebben ook de neiging om lang in bed te plassen of zijn gemakkelijk prikkelbaar omdat de situatie emotioneel zeer belastend is.
5. angstoverdracht – angst voor verlies wordt doorgegeven aan de eigen kinderen.
Als ouders zelf last hebben van angst, wordt dit gevoel vaak onbewust doorgegeven aan hun eigen kinderen. Kinderen merken het als hun ouders het heel moeilijk vinden om hen op te geven.
Probeer daarom zo vroeg mogelijk een andere verzorger in hun leven toe te laten en geef uw kind niet het gevoel dat dit slecht zou zijn.
Als u het erg moeilijk vindt om uw eigen angst voor verlies te bestrijden, zoek dan professionele hulp. Zo helpt u niet alleen uzelf, maar ook uw kind.
Enkele tips over omgaan met verliesangst als ouder vind je in deze YouTube-video:
6. angst voor verlies overwinnen – zo snel mogelijk handelen
Als je symptomen van verliesangst bij je kinderen opmerkt, moet je reageren. Vooral als het gedrag erg uitgesproken is, is het de moeite waard om professionele hulp te zoeken.
U kunt het beste uw kinderarts vragen of direct naar een kindertherapeut gaan.
Probeer in principe een gezonde relatie met uw kind op te bouwen die gekenmerkt wordt door vertrouwen. Gemeenschappelijke rituelen en vaste regels zijn van elementair belang om de ouder-kindrelatie te verbeteren.
Uw kind moet zich altijd veilig voelen. Besteed daarom speciale aandacht aan het nakomen van gedane beloften en versterk actief het zelfvertrouwen van uw kind.
Bij minder uitgesproken angsten is het niet per se nuttig om ze aan te pakken. Als u echter merkt dat de angst voor verlies al een groot deel van het dagelijks leven uitmaakt, stel het onderwerp dan openlijk aan de orde. Een kinderarts of een kinder- of jeugdtherapeut kan u precies laten zien hoe een uitweg uit de crisis eruit zou kunnen zien.
7 Gevolgen van onbehandelde angst voor verlies
Veel volwassenen die in hun jeugd aan verliesangst leden, hebben later nog steeds grote problemen met het opbouwen van relaties met andere mensen. Vooral in de omgang met naaste vertrouwelingen ontstaan vaak moeilijkheden omdat ze te close of juist niet close genoeg zijn. Vaak ontbreekt gewoon een goed gevoel voor verhoudingen.
Helaas is het niet ongewoon dat er controledwang ontstaat. Vanwege de dreiging van verlies proberen mensen situaties te controleren. Maar omdat niet alles te bepalen valt en er altijd grote omwentelingen in het leven zijn, hebben mensen met angst voor verlies de neiging depressief te worden. Ze trekken zich soms sterk terug om niet nog meer verliezen te laten optreden.
Tip: Zelfs bij uitgesproken en langdurige angst voor verlies is genezing mogelijk.
Het is nooit te laat om je leven te veranderen en het is geen schande om hulp te zoeken bij deskundigen.