Slechte gewoonte: nagelbijten bij kinderen

Het is een onaantrekkelijk gezicht en kan ook echt pijn doen: afgebeten vingernagels bij kinderen. Naar schatting bijtongeveer een op de drie kinderen tussen vier en zes jaar en ongeveer 20 procent van de 7- …

Slechte gewoonte: nagelbijten bij kinderen

Kind kaut seinen Fingernagel
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Ouders
  4. »
  5. Onderwijs voor kinderen
  6. »
  7. Slechte gewoonte: nagelbijten bij kinderen
Wat is nagelbijten precies?

Het symptoom nagelbijten (onychofagie) is de gewoonte om in allerlei situaties op de nagels of nagelriemen te bijten.

Waarom bijten kinderen op hun nagels?

Kinderen die meer introvert en nerveus zijn, zullen bijten in angstige of overweldigende situaties. Zeer actieve of rusteloze kinderen gebruiken gewoonten als nagelbijten of tandenknarsen om overtollige energie op te bouwen.

Wat zijn de lichamelijke gevolgen van nagelbijten?

Hoe meer het kind op de nagels bijt, hoe groter de kans dat het nagelbed ontstoken raakt. Het knabbelen maakt de nagels vaak vochtig, waardoor bacteriën zich onder het nagelbed of in open zweertjes kunnen nestelen.

Het is een onaantrekkelijk gezicht en kan ook echt pijn doen: afgebeten vingernagels bij kinderen. Naar schatting bijtongeveer een op de drie kinderen tussen vier en zes jaar en ongeveer 20 procent van de 7- tot 10-jarigen min of meer regelmatig op hun nagels.

In onze gids leest u wat de oorzaak is van deze gewoonte en hoe u uw kind kunt helpen om te stoppen met nagelbijten.

[button]Bittere nagellak tegen nagelbijten[/button]

1. wat wordt bedoeld met nagelbijten

Angekaute Fingernägel eines Kindes
Nagelbijten kan zeer pijnlijk zijn, zelfs bij kinderen.

Het symptoom nagelbijten (onychofagie) is de gewoonte om in allerlei situaties op de nagels of nagelriemen te bijten. Het kan zowel volwassenen als jonge kinderen treffen. Omdat er vaak psychologische oorzaken zijn, hebben jonge kinderen er minder vaak last van.

Afhankelijk van de intensiteit wordt alleen gebeten op de witte, dode nagel of op het deel van de nagel dat verbonden is met het nagelbed. Zo verschillend als de manifestatie van nagelbijten bij kinderen is, zo verschillend is ook de mate van lijden en de impact op de gezondheid.

2. oorzaken van nagelbijten

Tic stoornissen

Tics zijn merkbare gewoonten zoals knipperen, fluiten of hoofdschudden die niet onder controle kunnen worden gehouden. In ongeveer 90 procent van de gevallen verdwijnen de tics spontaan weer.

De oorzaken van nagelbijten bij kinderen zijn bijna altijd psychologisch. De scheiding van de ouders, stress op school of angst kunnen triggers zijn. Soms is het echter gewoon verveling.

Er kan onderscheid worden gemaakt tussen twee soorten kinderen die nagelbijten:

  1. Kinderen die in principe meer introvert en nerveus zijn knagen in angstige situaties of op momenten dat ze overweldigd zijn door hun omgeving.
  2. Zeer actieve, motorisch onrustige kinderengebruiken gewoonten als nagelbijten of tandenknarsen om overtollige energie op te bouwen.

Meestal gebeurt nagelbijten onbewust, wat betekent dat de kinderen niet eens merken dat ze bijten.

Als kinderen heel bewust op hun nagels bijten en pijnlijke of zelfs bloedende wonden op hun handen accepteren, kan nagelbijten ook een symptoom zijn van een psychische stoornis. In dat geval wordt het bijten geclassificeerd als problematische obsessieve-compulsieve stoornis, impulscontrolestoornis of zelfverwondend gedrag.

Kinderen met ADHD, angst- en hechtingsstoornissen, ticstoornissen of andere sociale stoornissen hebben aanzienlijk meer kans op nagelbijten.

3. mentale en fysieke gevolgen

Kind kaut seinen Fingernagel
Vooral zeer gevoelige kinderen kunnen last hebben van nagelbijten.

De gevolgen van nagelbijten bij kinderen zijn onder te verdelen in psychische en lichamelijke gevolgen. Hoe meer het kind op de nagels bijt, hoe groter de kans dat het nagelbed ontstoken raakt. Door het knabbelen zijn de nagels heel vaak vochtig, waardoor bacteriën zich onder het nagelbed of in open zweertjes kunnen nestelen.

Mädchen mit bunten Fingernägeln
Kleurrijke nagellak of kunstnagels kunnen het knabbelen ontmoedigen.

Ingegroeide nagels, ongelijke vingernagels en andere soorten misgroei kunnen voorkomen. In bijzonder erge gevallen kan een beenmergontsteking optreden, die medisch behandeld moet worden.

In het ergste geval worden kinderen die knagen geplaagd door klasgenoten of in het kinderdagverblijf. Dit verergert meestal het nagelbijten en leidt tot meer druk en schaamte. Als gevolg daarvan kan nagelbijten leiden tot verdere problemen voor kinderen, zoals slechte cijfers of volledige weigering om naar school te gaan.

4. tips om de gewoonte te doorbreken

Nagellack wird gegen Nägelkauen aufgetragen
Een bitter smakende nagellak kan worden gebruikt als middel tegen nagelbijten.

Als het kind er geen last van heeft, moeten ouders niet per se ingrijpen. Het is vaak een tijdelijke gewoonte die vanzelf verdwijnt als het kind ouder wordt. Als je echter merkt dat er meer achter het nagelbijten zit, praat dan met je kind en observeer het.

U moet observeren wanneer uw kind op zijn of haar nagels bijt. Zijn er triggers die u kunt identificeren? Vaak is nagelbijten een uiting van te hoge eisen. Druk op school, te veel hobby’s, een stressvol dagelijks leven of moeilijkheden in het gezin kunnen zich uiten in dit symptoom.

Meestal zijn er goede redenen voor nagelbijten. Als ouder moet je ook zoeken naar mogelijke triggers bij jezelf en in de gezins- en schoolomgeving.

Kinderhand mit Pflaster
Pleisters kunnen worden gebruikt om onbewust knagen te voorkomen
.

In geen geval mag u uw kind uitschelden, geïrriteerd reageren of uitlachen. Neem het serieus en praat er met hem over. Ga na of hij of zij hulp wil bij het doorbreken van de gewoonte.

Als hij hulp van u zoekt, kunt u bijvoorbeeld aanbieden om samen een signaal of codewoord te ontwikkelen. Wanneer uw kind knabbelt, geeft u hem een duwtje of roept u het afgesproken codewoord. Dit is vooral nuttig als het kind zelf niet merkt wanneer het knabbelt.

Tip: Oudere meisjes kunnen de gewoonte vaak beteugelen als ze kunstnagels krijgen of een kleurige nagellak dragen.

Als het kind geen hulp wil om de gewoonte te doorbreken, neem dan geen maatregelen zoals het aanbrengen van een nagellak om nagelbijten te voorkomen. Dit komt op een kind eerder over als straf dan als ongevraagde steun.

Hier vindt u de bekendste remedies tegen nagelbijten die ook bij kinderen tot succes kunnen leiden.

Aanbeveling Effect
Nagelverzorging Vooral als nagelbijten bij kinderen onbewust gebeurt, is het zinvol hen bewust te maken van hun nagels en de verzorging van hun handen. Regelmatig trimmen, vijlen en schoonmaken kan kinderen bewust maken van het thema “mooie, verzorgde nagels”.
Bittere nagellak In de apotheek zijn speciale transparante nagellakken verkrijgbaar die zeer bitter en onaangenaam smaken. Als kinderen onbewust op hun nagels bijten, kan de smaak hen bewust maken van hun gedrag en zo het nagelbijten stoppen.
Het dragen van handschoenen of pleisters Het dragen van handschoenen of pleisters kan kinderen ervan weerhouden te knabbelen.
Gewoonte-omkeringstraining Oudere kinderen kunnen een dagboek bijhouden waarin zij situaties beschrijven waarin zij op hun nagels hebben gebeten. Zodra specifieke situaties zijn geïdentificeerd als triggers, wordt voor dergelijke momenten een alternatieve reactie geïntroduceerd (bv. nootjes knabbelen, ademhalen of de hand tot een vuist balanceren).

Als uw kind last heeft van nagelbijten en het knagen tot ernstige verwondingen leidt, moet u uw kind door een arts laten onderzoeken om zo nodig een therapie in te stellen.

5. Bittere nagellak tegen nagelbijten

No products found.

Gerelateerde berichten