Hobby’s voor kinderen: De populairste hobby’s voor peuters en basisschoolkinderen

De talenten van kinderen zijn heel verschillend en soms is het niet zo gemakkelijk om uit te vinden wat bij een kind past. Het is echter niet altijd belangrijk dat kinderen slechts in één richting …

Hobby’s voor kinderen: De populairste hobby’s voor peuters en basisschoolkinderen

hobbys-fuer-kinder
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Kinderen
  4. »
  5. Vrije tijd
  6. »
  7. Hobby’s voor kinderen: De populairste hobby’s voor peuters en basisschoolkinderen
Waarom zouden kinderen een hobby moeten hebben?

Een hobby heeft veel voordelen. Kinderen kunnen zich bijvoorbeeld langer leren concentreren of samen met andere kinderen plezier maken.

Hebben verlegen kinderen baat bij een hobby?

Hobby’s zijn vooral belangrijk voor verlegen kinderen. Zo kunnen kinderen op een veilig gebied een groter zelfvertrouwen ontwikkelen, dat later automatisch doorwerkt op andere gebieden.

Welke hobby’s zijn geschikt voor kinderen op de basisschool?

Vanaf de basisschoolleeftijd zijn er veel verschillende mogelijkheden. Zorg er echter voor dat in de eerste jaren de nadruk ligt op plezier maken.

De talenten van kinderen zijn heel verschillend en soms is het niet zo gemakkelijk om uit te vinden wat bij een kind past. Het is echter niet altijd belangrijk dat kinderen slechts in één richting kijken.

In ons artikel laten we u daarom kennismaken met verschillende hobby’s voor kinderen die bijzonder geschikt zijn voor zowel de kleuter- als de basisschoolleeftijd.
[button] Creatieve activiteitenideeën voor kinderen [/button]

1. hobby’s voor kinderen zijn belangrijk

ein kind malt
Ieder kind is in andere dingen geïnteresseerd.

Al op de kleuterschool beginnen veel kinderen enthousiast te worden over bepaalde dingen. Dit observeren kan heel boeiend zijn. Het vinden van een hobby is echter niet per se gemakkelijk als kinderen in heel veel verschillende richtingen geïnteresseerd zijn.

Veelzijdigheid is echter precies het criterium waarop u zich moet richten bij uw eerste overwegingen over een geschikte hobby voor kinderen. Als u zich te vroeg op één bepaalde richting richt, kan dit te veel zijn voor uw kind en is de hobby voor de toekomst opgebrand.

Om echter een gevoel te ontwikkelen voor welk gebied een bredere belangstelling heeft die verder gaat dan het aanvankelijke enthousiasme, kunt u verschillende mogelijkheden gebruiken om van de verschillende takken te proeven.

Tip: Vooral verlegen kinderen hebben baat bij een hobby. Zij ontwikkelen een groter zelfvertrouwen en kunnen dit ook op andere gebieden gebruiken.

2 Dit zijn de voordelen van een hobby

ein kind mit einer violine
Door een eigen hobby te hebben, ontwikkelen kinderen zich verder.

Door een hobby leren kinderen zich intensief met een onderwerp bezig te houden. Hoewel de lijst met mogelijke hobby’s voor kinderen lang is, zijn ze allemaal geschikt om kinderen het vermogen tot doorzetten bij te brengen.
Aangezien de smartphone maar een korte aandachtsspanne nodig heeft, is het des te belangrijker om te leren zich langere tijd zonder afleiding met iets bezig te houden.
Dat lukt zowel bij schilderen, muziek maken als bij sport.

Kinderen die het op de basisschool nogal slecht doen en niet kunnen uitblinken met topcijfers hebben daar vaak last van en ontwikkelen in de loop der jaren steeds minder zelfvertrouwen. Daarom is het bijzonder belangrijk om iets te vinden waarin de kinderen zich kunnen ontplooien en hun talent kunnen tonen.

Onderweg wordt de basis gelegd om later bewust tijd vrij te kunnen maken naast de stressvolle schoolroutine op de middelbare school.
Kinderen leren echter ook om samen met andere kinderen iets te creëren. Ze staan ook voor de eerste uitdaging om zowel met een nederlaag als met een overwinning te leren omgaan.

Let op: Discipline en ijver helpen wel om beter te worden in een hobby. De nadruk moet echter eerst liggen op plezier hebben.

3 De juiste hobby voor een kind vinden – zo werkt het

Het is voor ouders niet altijd gemakkelijk om geschikte hobby’s voor kinderen te vinden. Maar als u uw kind goed observeert, bent u op de goede weg.

Let vooral op de volgende gebieden en stel uzelf enkele specifieke vragen:

  • Is uw kind sportief?
  • Is uw kind enthousiast over muziek?
  • Houdt uw kind vooral van schilderen of knutselen?

Voor veel kinderen zult u alle drie de vragen met “ja” beantwoorden.

Let echter goed op de uitdrukking van uw kind tijdens de verschillende activiteiten en observeer hoe lang een kind een bepaald ding doet zonder uw tussenkomst.
Op die manier kunt u gemakkelijk conclusies trekken over het gebied waarin de hobby zich moet bevinden.

4. hobby’s voor jonge kinderen

ein kleiner junge mit einem fussball
Sommige kinderen worden al heel vroeg enthousiast voor een bepaalde hobby.

Hobby’s zijn niet alleen voor oudere kinderen. Zelfs voor peuters vanaf 4 of 5 jaar zijn er al verschillende manieren om hun vrije tijd te besteden.

Kinderen kunnen bijvoorbeeld een zwemcursus volgen of hun eerste ervaring opdoen met voetbal of turnen.
Aangezien volgens het DLRG bijna 60 % van alle 10-jarige kinderen niet veilig kan zwemmen, zou deze hobby zeer hoog op uw lijstje moeten staan, in ieder geval voor korte tijd.

Met voetbal, waarschijnlijk de populairste hobby voor jongens, kunnen de kleintjes hun gevoel voor de bal verbeteren. Bovendien bevorderen gedeelde hobby’s met andere kinderen de communicatie- en teamworkvaardigheden.

In de gymnastiekclub daarentegen leren kinderen hun lichaam uitgebreid te gebruiken. Vooral dit aspect komt kinderen ten goede bij latere hobby’s op vele sportgebieden.
Bovendien zorgt de controle over hun eigen lichaam ervoor dat kinderen zich beter in hun vel voelen.

Naast sport mag echter ook muziekonderwijs op jonge leeftijd en de bevordering van andere creatieve talenten niet worden onderschat.
Idealiter zouden kinderen daarom in het begin op verschillende gebieden ervaring moeten kunnen opdoen.

5. hobby’s voor kinderen op de basisschool – deze mogelijkheden zijn er

Vanaf 6 of 7 jaar kunnen kinderen zich meestal veel langer concentreren en zijn ze ook motorisch wat fitter.
De overgang naar de basisschool is in het begin een uitdaging, maar het is ook de perfecte gelegenheid om met een hobby te beginnen.

In de volgende paragrafen stellen we kort diverse hobby’s voor kinderen op verschillende gebieden voor, die u gerust als inspiratie kunt gebruiken.

Tip: Het is zeker niet vanzelfsprekend dat kinderen maar één hobby hoeven te hebben, want terwijl sommige hobby’s heel geschikt zijn voor thuis, lenen andere activiteiten zich juist voor het sportveld met andere kinderen.
Zorg er echter wel voor dat kinderen niet overweldigd worden door te veel verschillende hobby’s.
Er is echter niets mis met 2 tot 3 verschillende hobby’s.

5.1 Sportieve hobby’s voor kinderen

De lijst van mogelijke sportieve hobby’s voor kinderen is bijzonder lang.

Daarom hebben wij enkele typische sporten op verschillende gebieden voor u samengevat in de volgende tabel:

Type Voorbeeld sport
Balsporten (team) Voetbal, Handbal, Basketbal, Hockey, Honkbal, Volleybal
Balsporten (solo) Tennis, tafeltennis, badminton, squash
Lichaamssporten (solo) Boulderen, gymnastiek, atletiek, vechtsporten, parkour, zwemmen
Individuele sporten (met specifieke belasting) Fietsen, hardlopen, inlineskaten, skiën

5.2 Creatieve hobby’s die kinderen inspireren

ein maedchen beim basteln eines vogelhaeuschens
Stimuleer de creativiteit van je kind.

Creativiteit kan zich op heel verschillende gebieden manifesteren. Terwijl sommige kinderen graag tekenen, geven anderen de voorkeur aan zingen of het bespelen van een instrument.

Op het gebied van kunst is het een goed idee om kinderen te voorzien van hoogwaardige schilderaccessoires, zodat zij zich kunnen uiten.

Voor kinderen die op 7- of 8-jarige leeftijd al beginnen met het schrijven van eigen teksten is een mooie ringband geschikt.

Op muziekgebied kunnen kinderen zich vrijwel onbeperkt uitleven. Maar omdat sommige instrumenten vrij duur zijn, bieden veel muziekscholen de mogelijkheid om ze in het begin te lenen.
Zo stort u zich niet meteen in de uitgaven, om er na 3 maanden achter te komen dat uw kind geen interesse meer heeft in dit instrument.

5.3 Een hobby met dieren – een bijzondere uitdaging

ein kleines maedchen reitet
Paardrijden is een dure hobby.

In tegenstelling tot veel andere hobby’s is betrokkenheid bij dieren een taak waar het hele gezin bij betrokken is. Als een kind een konijn, een kat of een hond wenst, brengt dit een grote verantwoordelijkheid met zich mee die een kind van deze leeftijd nog niet alleen aankan.
Geef daarom als ouders alleen gehoor aan deze wens als je zelf een dier in huis wilt en het leuk vindt om met dieren te gaan wandelen of spelen.

Veel meisjes willen ook een paard, wat je ook voor een financiële uitdaging stelt. Zelfs met een rijdeel moet je rekening houden met kosten tussen de 150 en 300 euro per maand.
Dit is exclusief dierenartsbezoeken. Bovendien hebben kinderen veel tijd nodig voor het rijden en de verzorging van het dier.

Daarom is het raadzaam om kinderen eerst te laten oefenen met pony’s en op zijn vroegst op 12-jarige leeftijd aan een eigen paard te denken.

6. Zo kunnen kinderen zich in hun vrije tijd creatief bezighouden.

No products found.

Gerelateerde berichten