Telkens wanneer een kind jonger dan 12 jaar of kleiner dan 150 cm wordt vervoerd, is een kinderzitje verplicht. Deze twee normen gelden elk afzonderlijk.
Bij diefstal van het kinderzitje dekt uw deelcasco de kosten van vervanging als er sprake is van duidelijke schade aan uw auto door inbraak of diefstal.
Met een Isofix-systeem kan het autostoeltje na de reis niet zomaar uit de bevestiging worden gehaald. Als u uw baby vaak meeneemt in de auto en het autostoeltje daarna als drager wilt gebruiken, is het Isofix-systeem onpraktisch.
Hoe kinderen veilig te vervoeren in de auto is een zeer relevant onderwerp kort na de geboorte van de baby. Welke plaats in de auto is het veiligst? Inwelke positie moeten de babyautostoeltjes en kinderzitjes worden geplaatst om de pasgeborene of het kind optimaal te beschermen? Welke rol speelt de ingebouwde airbag?
Onze gids geeft uitleg over de algemene veiligheidsmaatregelen bij het rijden met kinderen en geeft tips waarop u moet letten bij de aankoop van een kinderzitje.
[knop]Aanbevolen kinderzitjes[/knop]
Inhoudsopgave
1. van de wieg tot de stoelverhoger: het gewicht en de grootte van het kind zijn doorslaggevend
In het algemeen geldt: wanneer kinderen jonger dan 12 jaar of kleiner dan 150 cm worden vervoerd, is een kinderzitje verplicht. Deze twee normen gelden afzonderlijk, d.w.z. als uw kind op 10-jarige leeftijd al groter is dan 150 cm, mag het zonder kinderzitje op de achterbank rijden. Is uw kind op 13-jarige leeftijd echter nog kleiner dan 150 cm, dan moet er toch een kinderzitje worden gebruikt. Naast leeftijd en grootte speelt het gewicht van het kind een belangrijke rol bij de keuze van een geschikt autostoeltje. Het Wegenverkeersbureau geeft op zijn website een eerste overzicht van de vijf gewichtsgroepen:
- Groep 0: vanaf de geboorte tot 10 kg
- Groep 0+: vanaf de geboorte tot 13 kg
- Groep I: 9-18 kg
- Groep II: 15-25 kg
- Groep III: 22-36 kg
Deze lijst wordt ook gevolgd door de pagina’s van de fabrikant. Bij de aankoop van een autostoeltje moet je ook letten op hoe het stoeltje in de auto kan worden bevestigd: Het Isofix-systeem wordt beschouwd als de veiligste optie, omdat de kuip niet alleen met de gordel op zijn plaats wordt gehouden, maar ook stevig aan de achterbank van de auto is bevestigd. Stiftung Warentest adviseert te letten op het ECE-R44 testzegel met het huidige nummer 03/04, zowel om schadelijke stoffen in de bekleding uit te sluiten als om de naleving van ergonomische en veiligheidsnormen te waarborgen.
Let op: Babyzitjes kunnen ook tegen de rijrichting in op de passagiersstoel worden gemonteerd. Als zich in de zijdeur van de passagiersstoel echter een niet uitschakelbare airbag bevindt, mag het daar in geen geval worden gemonteerd!
Naast de aanbevelingen van Stiftung Warentest kunt u ook de lijst van de ADAC en AUTOBILD in aanmerking nemen. Let bij de aankoop ook op de gegarandeerde frontale en zijdelingse bescherming, zodat uw baby ook bij een zijdelingse botsing beveiligd is.
In het algemeen worden tweedehands aankopen sterk afgeraden. Hoewel de prijs u misschien bevalt en het kinderzitje op het eerste gezicht onbeschadigd lijkt, kunnen zelfs de kleinste gebruikssporen duiden op slijtageschade en gebreken. In ieder geval komt de veiligheid van uw kind op de eerste plaats!
1.1 Isofix-systeem: u kunt uw auto achteraf installeren
Vooral bij oudere automodellen ontbreekt vaak de verbinding tussen de carrosserie van de auto en het kinderzitje. Achteraf inbouwen is in de meeste gevallen mogelijk, maar er zijn verschillende varianten van het Isofix-systeem: Top Teather, Support Foot en Low Teather. Als uw kinderzitje als Top Teather is geproduceerd en deze specifieke uitrusting in uw auto ontbreekt, is montage achteraf helaas niet mogelijk. Voor informatie over installatiemogelijkheden kunt u contact opnemen met de autofabrikant of uw plaatselijke garage. Als u een Audi, Volkswagen of Ford rijdt, kunt u op internet een retrofitset kopen en de installatie zelf uitvoeren. De prijs voor zo’n set ligt tussen de 70 en 100 euro. Een werkplaats moet echter de correcte installatie controleren.
2. hoe de stoel correct te bevestigen
Het beste kinderzitje heeft geen nut als het niet correct in de auto is geïnstalleerd. Als de autogordels verkeerd door het zitje worden geleid of niet strak genoeg worden aangetrokken, kan dit bij een ongeval leiden tot ernstig of zelfs dodelijk letsel voor het kind. Het is daarom essentieel dat u de installatie-instructies van de fabrikant volgt of, in geval van twijfel, het zitje laat installeren door opgeleide specialisten.
De babydrager wordt meestal tegen de rijrichting in vastgemaakt, terwijl het autostoeltje meestal in de rijrichting wordt vastgemaakt. Als u het autostoeltje op de achterbank vastmaakt, moet u erop letten dat de diagonale of heupgordel correct wordt geleid. De driepuntsgordel van het autostoeltje mag niet te strak of te los om het lichaam van het kind zitten. Als richtlijn moet uw eigen hand plat tussen de gordel en het kind passen.
Als u meer dan één kind wilt vervoeren, moet u de uitrusting van uw eigen auto controleren. Zeer weinig auto’s hebben voldoende ruimte voor drie kinderzitjes op de achterbank. Met een jong kind kan om redenen van ruimte geen zitkussen worden gebruikt, omdat bij een botsing noch de rug noch het hoofd voldoende beschermd zijn. Als alternatief kan de passagiersstoel voorin worden gebruikt als het kinderzitje daarvoor is ontworpen en er geen airbag is.
3. verzekeringsclaim: wie betaalt een nieuw kinderzitje?
Als algemene regel geldt dat kinderzitjes na een ongeval naar de fabrikant moeten worden gestuurd voor een veiligheidscontrole, want u mag uw kind in geen geval terugplaatsen in een beschadigd zitje. Als u en uw kinderen buiten uw schuld bij een ongeval betrokken raken, betaalt de autoverzekering van de veroorzaker van het ongeval meestal de kosten van een nieuw zitje als er zichtbare schade aan het zitje is. Zelfs als die er niet zijn, moet het zitje ter controle aan de fabrikant worden voorgelegd, die dan beslist over de staat van het zitje. Dit geldt ook voor kinderzitjes die tijdens het ongeval niet zijn gebruikt. Of de verzekeringsmaatschappij zal betalen voor de vervanging van lege kinderzitjes is echter ter beoordeling van de verzekeringsassuradeuren. Soms wordt alleen de dagwaarde van de zitjes betaald. Als u de oorzaak van het ongeval bent, wordt u meestal gedekt door een omniumverzekering. Onafhankelijke vergelijkingsportalen zoals www.autoversicherung-vergleich.info vertellen u op welke voordelen en tariefkenmerken u moet letten bij het afsluiten van een autoverzekering en leggen de voor- en nadelen van de respectieve polissen uit. In geval van diefstal van het kinderzitje zal uw deelverzekering de kosten van de nieuwe aankoop dekken als er duidelijk sprake is van schade door inbraak of beroving.
4 Verdere tips voor het kiezen van een zitje
Naast de veiligheidstests die Stiftung Warentest regelmatig op kinderzitjes uitvoert, zijn ook andere parameters interessant voor de aankoop. Als u voor een Isofix-systeem kiest, kan het autostoeltje na de reis niet zomaar uit de bevestiging worden gehaald. Als u uw baby vaak meeneemt in de auto en hem daarna als drager wilt gebruiken, kan het Isofix-systeem enigszins onpraktisch zijn. Het kind moet echter sowieso niet te lang in de draagzak blijven, omdat de enigszins gehurkte houding tot houdingsproblemen kan leiden. Britax-Römer en Maxi-Cosi, de belangrijkste fabrikanten van kinderzitjes, bieden daarom ook kinderdraagzakken met een liggende positie aan. Als u van plan bent uw kind veel lange reizen te laten maken, is het raadzaam om bij de keuze van een zitje te kijken naar een vliegtuigcertificaat of een aangewezen reissysteem.