Begrafenissen met en door kinderen: Een gids

Wanneer iemand overlijdt, zijn de pijn en het verdriet voor alle betrokkenen zeer groot. Hoe dichter de overledene bij ons stond, hoe dieper de gevoelens. Begrafenissen zijn er om samen afscheid te nemen van de …

Begrafenissen met en door kinderen: Een gids

trauriges maedchen am grab
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Kinderen
  4. »
  5. Begrafenissen met en door kinderen: Een gids
Moet ik mijn kind meenemen naar een begrafenis?

Vanuit psychologisch oogpunt is het heel zinvol om een kind mee te nemen naar een begrafenis. Zo kan een kind afscheid nemen en leren over het definitieve karakter van de dood. Hoewel er geen basisleeftijd is, moeten kinderen minstens 4 jaar oud zijn.

Hoe kan ik mijn kind voorbereiden op een begrafenis?

Zodra u met uw kind hebt afgesproken dat hij of zij naar de uitvaart komt, moet u de procedure in detail bespreken. Leg uw kind ook uit dat er normaal gesproken zwart wordt gedragen en dat er een droevige stemming heerst.

Wat is er bijzonder aan een kinderbegrafenis?

In de praktijk maakt het een groot verschil of een kind of een hoogbejaarde wordt begraven. De tijd tussen overlijden en begraven krijgt bijvoorbeeld een veel grotere betekenis. Bovendien zijn kindergraven meestal kleurrijker en versierd met veel versieringen.

Wanneer iemand overlijdt, zijn de pijn en het verdriet voor alle betrokkenen zeer groot. Hoe dichter de overledene bij ons stond, hoe dieper de gevoelens. Begrafenissen zijn er om samen afscheid te nemen van de geliefde.

Maar moet ik mijn kind ook meenemen naar de uitvaart? En kunnen kinderen daardoor psychische schade oplopen?

In ons artikel leggen wij u graag uit in hoeverre het raadzaam is om kinderen mee te nemen naar de uitvaart en welke voorbereidingen in dat geval getroffen moeten worden. Daarnaast geven wij u graag enkele ideeën over hoe u de uitvaart van uw eigen kind kunt organiseren.
[button]Koop geschikte kinderliteratuur over dit onderwerp direct online[/button]

1. uit psychologisch oogpunt is het zinvol om een kind mee te nemen naar de begrafenis.

trauriges maedchen am grab
Afscheid nemen bij de begrafenis kan het rouwproces van een kind versnellen.

Niemand gaat graag naar een begrafenis. Afscheid moeten nemen van een goede kennis of vriend kan iemands emotionele wereld behoorlijk op zijn kop zetten. Daarom is de vraag of ouders kinderen mee moeten nemen naar een begrafenis heel terecht.

Veel ouders vrezen dat hun kind schade kan oplopen en psychische gevolgen kan ondervinden van de aanwezigheid op een begrafenis. Deze zorgen zijn echter meestal volledig ongegrond, omdat veel volwassenen kinderen veel te weinig vertrouwen.

Samen afscheid nemen kan juist een heel belangrijke stap zijn in het rouwproces. Door de uitvaart leren kinderen over het definitieve karakter van de dood en ook dat sterven bij het leven hoort. Ze krijgen ook inzicht in wat er daarna met de overledene gebeurt.

Voor veel kinderen is het zelfs heel belangrijk om persoonlijk afscheid te nemen van de overledene. Dit geldt vooral als het iemand is die dicht bij hen staat. Als het kind niet bij de uitvaart aanwezig is, kan het afscheid bij de kist niet worden ingehaald.

Om alle bovenstaande redenen adviseren de meeste kinderpsychologen ouders om hun kinderen mee te nemen naar de begrafenis en de herdenkingsdienst.

Let op: Als uw kind expliciet besluit om niet naar een begrafenis te gaan, moet u deze wens respecteren en uw kind daar niet toe aanzetten.

2. deelname aan begrafenissen mag pas vanaf een bepaalde leeftijd plaatsvinden

Kinderen rouwen anders
Volgens schattingen van de kinderhulporganisatie Unicef zijn wereldwijd ongeveer 140 miljoen kinderen getroffen door ten minste één ouderlijk verlies. In Duitsland ligt het aantal wezen rond de 800.000. Als je kinderen ziet rouwen, zou je kunnen denken dat hun verdriet niet zo uitgesproken is als dat van volwassenen. Dit is echter vaak een misvatting, want zij rouwen gewoon op hun eigen manier.

De aanbeveling dat kinderen een begrafenis moeten bijwonen is echter niet universeel. Of het zinvol is om afscheid te nemen bij het graf hangt ook af van de leeftijd van het betreffende kind.

Het is niet wettelijk vastgelegd op welke leeftijd een kind een uitvaartdienst mag bijwonen. Wel is het raadzaam om kinderen pas vanaf 4 jaar mee te nemen naar een begrafenis.

Jongere kinderen zijn meestal nog niet in staat om de situatie volledig te begrijpen. Zij begrijpen de achterliggende betekenis niet, zodat ook vanuit psychologisch oogpunt geen overeenkomstige aanbeveling kan worden gedaan.

In het ergste geval kan een klein kind zelfs de andere rouwenden storen. Als de kinderen nog te klein zijn, zijn de rouwende ouders ook zo druk bezig de kleintjes stil te houden dat zij zich niet kunnen concentreren op hun eigen verdriet en het afscheid nemen.

Pas vanaf de leeftijd van ongeveer 9 tot 12 jaar begrijpen kinderen dat de dood iets onherroepelijks is. Voor die tijd hebben kinderen de neiging om het onderwerp dood eerder objectief dan emotioneel te bekijken.

3 Een goede voorbereiding is essentieel

mutter troestet ihre kleine Tochter
Neem voor de uitvaart voldoende tijd om je kind voor te bereiden en te begeleiden in het rouwproces.

Als je hebt besloten je kind mee te nemen naar de begrafenis, moet je passende voorbereidingen treffen. Het eerste is om het kind uit te leggen wat een begrafenis inhoudt.

Boeken en verhalen kunnen bijvoorbeeld helpen om een kind te leren over de dood en rouw. Praat open met uw kind en beantwoord eventuele vragen over het onderwerp.

Ook de procedure van een begrafenis moet van tevoren uitvoerig worden besproken, zodat een kind weet wanneer en hoe het zich moet gedragen. Leg uit waarom zwart wordt gedragen en dat de sfeer heel stil en verdrietig is.

Daarnaast kan een kind, als het om een zeer naaste en geliefde gaat, actief betrokken worden bij de ceremonie. Een kind kan bijvoorbeeld de bloemenmand vasthouden of de urn versieren, afhankelijk van de mogelijkheid. Soms is het ook mogelijk om een geschilderd plaatje op de kist te plaatsen.

Tip: Neem een naast familielid of vriend mee naar de uitvaart, die uw kind bij twijfel kan opvangen en de uitvaart eerder kan verlaten.

4. Je eigen kind begraven – het moment van afscheid is onherstelbaar

kindergrab
Kindergraven zijn meestal veel kleurrijker.

Voor ouders is er waarschijnlijk niets ergers dan hun eigen kind te moeten begraven. Zelfs de mooiste spreuken kunnen op dat moment niet helpen. In deze situatie is het des te moeilijker om je te concentreren op hoe de begrafenis moet verlopen. Daarom geven wij u hieronder een aantal ideeën over hoe u de uitvaart kunt organiseren.

Volgens uitvaartondernemers en rouwbegeleiders zijn de dagen tussen het overlijden van het kind en de uitvaart van groot belang voor het rouwproces. Deze dagen zijn zeer kostbaar en onherstelbaar. In veel gevallen worden ouders in staat gesteld om samen met hun kind de laatste paden te bewandelen om afscheid te kunnen nemen.

Bespreek het verloop van de uitvaart in detail met een rouwbegeleider of uitvaartondernemer, zodat de uitvaartdienst naar wens kan verlopen. Veel ouders vinden het bijvoorbeeld heel belangrijk dat de toespraak, de teksten en de liedjes worden aangepast aan het karakter van het kind.

Daarnaast kunnen rouwrituelen ouders helpen in hun rouwproces. Ouders worden vaak aangemoedigd om hun overleden kind nog een paar dagen thuis te laten om het op gepaste wijze op te leggen. Dit geeft hen meer tijd om afscheid te nemen.

Het graf ziet er doorgaans ook heel anders uit bij het begraven van een jong kind dan bij het begraven van een volwassene. Kinderkisten kunnen bijvoorbeeld door de familie samen worden beschilderd. Naast kleurrijke bloemdecoraties kunnen er ook speelgoed en knutselwerkjes in worden gelegd.

Omdat begraven in Duitsland verplicht is, worden ook ongeboren kinderen begraven als zij meer dan 500 gram wegen. Als deze zogenaamde sterrenkinderen in gemeenschappelijke graven worden begraven, zijn er geen kosten voor de ouders.

5. de beste kinderboeken over dood en rouw

No products found.

No products found.

No products found.

Gerelateerde berichten