Mondrot in kleuterscholen: waar u op moet letten!

Bij kinderen met spruw is een langdurige ziekte onvermijdelijk. Naast koorts en blaasjes in de mond is er vaak sprake van vermoeidheid en moeilijkheden met eten. Maar wat is eigenlijk de oorzaak van spruw? Mogen …

Mondrot in kleuterscholen: waar u op moet letten!

Mundfäule Kindergarten Ratgeber
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Gezondheid
 4. »
 5. Kinderziekten
 6. »
 7. Mondrot in kleuterscholen: waar u op moet letten!
Wat is spruw?

Spruw is een virale infectie die het tandvlees en het mondslijmvlies aantast.

De incubatietijd varieert sterk en is meestal enkele dagen, maar kan ook twee tot vier weken zijn. U moet de hygiënische maatregelen verhogen om de infectie te beperken.

Moet mijn kind medicijnen nemen tegen mondschimmel?

De behandeling van mondspruw bij kinderen vereist niet noodzakelijkerwijs het gebruik van medicijnen.

Bij kinderen met spruw is een langdurige ziekte onvermijdelijk. Naast koorts en blaasjes in de mond is er vaak sprake van vermoeidheid en moeilijkheden met eten.

Maar wat is eigenlijk de oorzaak van spruw? Mogen kinderen met spruw naar de kleuterschool?

In onze gids informeren wij u over het infectierisico en leggen wij uit hoe de ziekte verloopt. Daarnaast krijgt u belangrijke informatie over hoe de behandeling verloopt en of medicatie nodig is.

[button]Meer gezondheidsgidsen voor ouders[/button]

1. mondrot bij kinderen – de betekenis achter de term

Bläschen im Mund
Blaren en open zweren verschijnen meestal na een paar dagen.

De meeste ouders horen de term mondspruw voor het eerst op de kleuterschool. De virale infectie wordt veroorzaakt door het herpesvirus (herpes simplex type 1). De zeer onaangename ziekte tast vooral het mondslijmvlies en het tandvlees aan, zodat in de hele mondholte pijnlijke ontstekingen ontstaan.

Als orale herpes bij kinderen voorkomt, gaat dit meestal gepaard met hoge koorts, die tot vijf dagen kan aanhouden.

Het virus is zeer besmettelijk, zodat kinderen met mondherpes in geen geval naar de kleuterschool mogen. De ziekte wordt overgedragen door druppelinfectie. Nauw lichamelijk contact, zoenen of likken aan de speen kan vrij gemakkelijk tot besmetting leiden.

In tegenstelling tot volwassenen is het immuunsysteem van baby’s en peuters nog niet zo goed ontwikkeld, zodat het virus zich gemakkelijker kan verspreiden. In de regel worden daarom vooral kleine kinderen en ouderen met een verzwakt immuunsysteem getroffen.

Tip: Mondzweren ontstaan alleen als mensen voor het eerst met het herpesvirus worden besmet. Volwassenen die in contact komen met de ziekteverwekker krijgen meestal alleen een koortslip (ook wel koortsblaren genoemd) en geen mondherpes.

2. de symptomen van orale herpes

De term orale spruw:

De virale infectie van het mondslijmvlies is ook bekend onder de termen stomatitis aphtosa en stomatitis herpetica.

Vaak is koorts het eerste symptoom dat bij orale spruw optreedt. De typische symptomen van orale herpes manifesteren zich vaak pas na twee of drie dagen.
Er treedt ontsteking op van het mondslijmvlies, de tong, het hele tandvlees en de keelstreek.

Door de acute ontstekingen laat mondspruw in de kleuterklas zich ook voelen door een sterke slechte adem.

Er ontstaan blaasjes en zwellingen in het hele mond- en keelgebied.

nicht essen wollen
Sommige kinderen weigeren volledig te eten.

Door de vele ontstekingen wordt eten pijnlijk, waardoor het voeden voor peuters en baby’s problematisch wordt.
Sommige kinderen weigeren volledig te eten of te drinken, wat kan leiden tot ondervoeding en uitdroging.

Als een kind volledig weigert te eten, neem dan onmiddellijk contact op met een arts.

Ernstige gevolgen van de infectie treden zelden op. Als orale spruw echter kort na de geboorte optreedt, kan dit leiden tot ernstige gevolgen, zodat onmiddellijk behandeling nodig is.

Een korte en compacte opsomming vindt u ook in deze video:

Naar schatting loopt ongeveer 95% van de bevolking de virusinfectie niet op, ook al dragen ze het virus. Meestal leidt een verzwakking van het immuunsysteem tot het uitbreken van een herpesinfectie.

3. de hygiënemaatregelen verhogen om besmetting te voorkomen

Om infectie te voorkomen zijn veel afstand en meer hygiëne nuttig. Daarom worden de volgende beschermende maatregelen aanbevolen:

Zahnbürsten im Glas
Doe niet alle tandenborstels in één potje.
 • Vermijd nauw lichamelijk contact
 • niet kussen
 • lik niet aan een gevallen speen
 • plaats geen tandenborstels direct naast elkaar
 • indien mogelijk, de handen niet in de mond stoppen
 • niet samen uit hetzelfde glas of flesje drinken
 • regelmatig de handen wassen
 • gebruik niet hetzelfde bestek

Aangezien jonge kinderen bijzonder gevoelig zijn voor besmetting met het herpesvirus, mogen kinderen met spruw niet naar de kleuterschool. Dit geldt totdat de infectie is genezen. Zodra er geen ontstekingen of blaasjes in de mond meer zijn, neemt de kans op besmetting snel af, zodat bezoek aan een kinderdagverblijf of peuterspeelzaal weer mogelijk is.

4 De behandeling van spruw

Arzneimittel
Medicijnen worden gebruikt om de symptomen bij kinderen te verlichten.

In de regel wordt geen geneesmiddelentherapie gebruikt om de infectie zelf te bestrijden. In plaats daarvan is de behandeling met medicijnen gericht op het verminderen van de pijnlijke symptomen.

Omdat de pijn in de mond soms vrij hevig is, kunnen in de handel verkrijgbare pijnstillers worden gebruikt. Bespreek dit echter met uw kinderarts en neem niet op eigen houtje uw toevlucht tot medicijnen.

Sommige medicijnen werken vooral pijnstillend, terwijl zalfjes of gels vooral dienen om de mond plaatselijk te verdoven.

Aangezien de ziekte een virale infectie is die ontstekingsprocessen veroorzaakt, is mondhygiëne in deze fase uiterst belangrijk.
Regelmatig tandenpoetsen is dus verplicht, ook al is het pijnlijk.

Om de andere symptomen, die sterk lijken op griep, te verlichten, helpen rust en voldoende vochtinname. Vooral bij koorts moet deze aanzienlijk worden verhoogd, omdat het lichaam anders sneller uitdroogt en zo verdere klachten veroorzaakt, zoals hoofdpijn.

Bekende huismiddeltjes, zoals een koel bad of kuitkompressen, helpen ook tegen hoge koorts.

Tip: Kamillethee werkt ontstekingsremmend, zodat de ontsteking in de mond wordt bestreden. U kunt ook uw vochtinname verhogen.

Gemiddeld nemen de symptomen na één tot drie weken af. Het kan echter nog wel even duren voordat grotere wondjes in het mondgebied volledig genezen zijn.

5. belangrijke vragen en antwoorden – FAQ’s

keine Impfung gegen Mundfäule
Er bestaat geen vaccin tegen mondrot.
Is mondspruw te melden op de kleuterschool?

Volgens §34 van de wet op de infectiebescherming is mondschimmel in kleuterscholen niet meldingsplichtig. Toch is de ziekte zeer besmettelijk, dus u moet de kleuterschoolleiding informeren.
Veel instellingen wijzen hier apart op in brieven aan ouders, zodat er een plicht tot samenwerking bestaat om de verspreiding van de ziekte te voorkomen.

Is het gevaarlijk om spruw op te lopen tijdens de zwangerschap?

De gezondheid van het ongeboren kind lijdt niet onder de infectie. Alleen zuigelingen lopen een bijzonder risico, zodat besmette personen moeten worden vermeden.

Is er een manier om besmetting te voorkomen?

Er bestaat geen vaccinatie tegen spruw. Algemene hygiënische maatregelen en een sterk immuunsysteem zijn daarom de beste bescherming.

Zijn kinderen achteraf immuun voor spruw?

Het is zeer onwaarschijnlijk dat spruw bij volwassenen opnieuw optreedt. Er is echter geen 100% bescherming. Aangezien het virus in het lichaam blijft, kan het opnieuw symptomen veroorzaken als het immuunsysteem verzwakt is.

In de regel uiten deze zich echter als koortsblaasjes op de lip en niet als een ernstige ontsteking met massale ziekteverschijnselen.

6. verdere gezondheidsadviezen voor ouders

No products found.

No products found.

No products found.

Gerelateerde berichten