Slaapstoornissen bij kinderen: hoe help je je kind aan een rustige slaap

Is het idee dat uw kind blijft liggen nadat het in bed is gestopt meer een wens dan een beschrijving van de werkelijkheid in uw gezin? Dan bent u ofwel een van die ouders die …

Slaapstoornissen bij kinderen: hoe help je je kind aan een rustige slaap

Müdes Kind mit Schlafproblemen im Bett
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Gezondheid
  4. »
  5. Ontwikkeling van het kind
  6. »
  7. Slaapstoornissen bij kinderen: hoe help je je kind aan een rustige slaap
Wat zijn de oorzaken als mijn kind niet in slaap kan vallen of de nacht niet kan doorslapen?

Slaapstoornissen bij kinderen kunnen heel verschillende oorzaken hebben: Misschien heeft je kind nare dromen, is het ’s nachts bang of is het zelfs een slaapwandelaar. Zo verschillend als de oorzaken zijn, zo verschillend zijn ook de remedies die u kunt gebruiken om uw kind te helpen.

Wat zijn de symptomen die wijzen op een slaapstoornis bij kinderen?

Voor slaapstoornissen bij kinderen zijn geen klassieke symptomen aan te wijzen. De slaapproblemen doen zich voor bij het inslapen en bij het doorslapen.

Hoe kunnen slaapstoornissen worden behandeld?

Medicijnen zijn de verkeerde keuze voor slaapstoornissen bij kinderen. Ondersteuning door homeopathie of kinesiologie kan helpen.

Is het idee dat uw kind blijft liggen nadat het in bed is gestopt meer een wens dan een beschrijving van de werkelijkheid in uw gezin? Dan bent u ofwel een van die ouders die een kind hebben dat zich ’s avonds helemaal niet moe voelt en test hoe vaak hij of zij uit bed kan kruipen voordat papa en mama boos worden. Of uw kind daarentegen wil wel slapen maar kan die rustfase niet vinden of wordt ’s nachts talloze keren wakker, dan moet u deze gids gebruiken om meer te weten te komen overslaapstoornissen bij kinderen. We hebben veel nuttige tips verzameld over slapen in het algemeen, maar ook over doorslapen en in slaap vallen.

[button]Meer literatuur over het onderwerp[/button]

1. slaapstoornissen bij kinderen hebben zeer verschillende oorzaken

Kind schläft in Schule
Als slaapproblemen het dagelijks leven van uw kind beïnvloeden, moet u naar een arts.

Slaapproblemen moeten altijd eerst individueel worden bekeken. Bij veel kinderen treden ze slechts tijdelijk op, omdat ze afhankelijk kunnen zijn van hun leeftijd en ontwikkeling. Soms is een verstoorde slaap het gevolg van een ziekte zoals pijn of reflux. In dat geval moet u met uw arts praten. Anders zijn slaapstoornissen bij kinderen gemakkelijk te behandelen en verdwijnen ze vaak spontaan.

De onzekerheid die u voelt is begrijpelijk. U vraagt zich waarschijnlijk af of en in hoeverre onrustig slapen bij kinderen nog “normaal” is. Met deze vuistregel kunt u beter bepalen wanneer u actie moet ondernemen:

Als uw kind overdag veel zeurt en moe is of zelfs als schoolkind ongeconcentreerd en slaperig lijkt, moet er worden ingegrepen. Dan verminderen de gevolgen van het slaaptekort de levenskwaliteit van uw kind.

Schoolkinderen die lijden aan massale slaapstoornissen klagen vaak over hoofdpijn overdag. Vaak hebben de kinderen een slechte gezondheid of ontwikkelen ze slaapproblemen door een ziekte in het verleden. Het omgekeerde kan echter ook worden waargenomen: Hyperactiviteit, verhoogde bewegingsdrang en ADHD kunnen ook wijzen op een slaapstoornis.

Veel kinderen hebben problemen met inslapen door een emotionele gebeurtenis of terugkerende stresssituaties. Sommige kinderen zijn bang om ’s nachts alleen te slapen en willen daarom niet eens naar bed.

Ze huilen vaak tot ze uitgeput zijn en het hele gezin lijdt onder de situatie. Deze situaties zijn vaak te zien bij baby’s die de nacht niet doorslapen. Alleen als u het probleem tot op de bodem uitzoekt, kan uw kind weer goed slapen.

1.1 Nachtmerries komen vaak voor bij jonge kinderen

De nachtelijke terreur

Bij nachtangst zit uw kind tussen slaap en waken in. Je kind herinnert zich de volgende ochtend niet dat het ’s nachts huilt, kreunt en gilt.

Een bijzondere vorm van slaapstoornis is de nachtangst. Dit is een onschuldige slaapstoornis die vooral voorkomt in de babytijd. Ook al is het moeilijk: vermijd het sussen of aanraken van uw kind tijdens deze periode. Het spook houdt vanzelf op na tien tot 15 minuten. Deze slaapstoornis hoort bij het normale slaapgedrag van een peuter, tast de gezondheid niet aan en behoeft geen behandeling. Vaak ervaart uw kind de nachtelijke angsten niet als een probleem om de nacht door te slapen.

1.2 Kalmerende woorden en een lichtbron helpen bij nachtmerries.

Kind beim Nachtschreck
Als je kind ’s nachts wakker wordt, kan het een nachtmerrie of een nachtangst zijn.
Als je kind een nachtmerrie heeft, kan het een nachtangst zijn.

Wordt je kind ’s nachts vaak wakker en staat het dan huilend naast je bed omdat het een nachtmerrie heeft gehad? Praat met je kind in rustige woorden en plaats preventief een extra lichtbron in de kamer. Zo kan je kind iets zien zodra het schrikt van een droom.

Probeerje kind niet helemaal uit zijn slaap te halen door te vragen of het wil eten of drinken. U kunt proberen de deur een beetje open te laten, zodat uw kind nog geluiden van u kan horen en zich veilig voelt.

1.3 Preventie is vooral belangrijk bij slaapwandelende kinderen.

Een andere reden voor slaapproblemen kan het slaapwandelen van een kind zijn. Als u dit bij uw kind opmerkt, begeleid hem of haar dan voorzichtig terug naar bed en zorg er vooral voor dat de kleine slaapwandelaar zichzelf geen pijn kan doen.

1.4 Bedplassen vraagt om begrip en niet om schelden

Sommige kinderen plassen ’s nachts in bed en kunnen daardoor niet meer in slaap vallen. In dat geval is uw steun als ouders heel belangrijk. Anders kan het zelfvertrouwen van de kinderen ernstig worden aangetast. Onbegrip van uw kant kan leiden tot verstoringen in de psyche.

2 Hoe helpt u uw kind om rustig te slapen?

Alsje kind moeite heeft om in slaap te vallen, vermindert dat jullie tijd als koppel, jullie avondrust en uiteindelijkjullie slaapschema. U moet beide opties beetje bij beetje oplossen, zodat u en uw kind ’s nachts allebei rust ervaren.

Deze tips zullen u daarbij helpen:

  • Dezelfde bedtijdrituelen kunnen zeer nuttig zijn tegen lichte problemen met inslapen en doorslapen. Het ritueel moet een kalmerend effect hebben: een verhaaltje lezen of praten over de afgelopen dag is zinvol. Mediaconsumptie daarentegen werkt averechts.
  • De slaapbehoefte van het kind wordt vaak verkeerd ingeschat. Maak niet de fout om uw kind bij u in bed te krijgen – alleen om te voorkomen dat het ’s nachts wakker wordt. Dit gedrag helpt kinderen niet om beter te slapen. Het probleem blijft bestaan.
  • Baby’s en peuters kunnen moeilijk verwoorden wat het is dat ze niet kunnen slapen. Bij oudere kinderen helpt het vaak om erover te praten. U kunt ook de kleuterleidsters of de leerkrachten op school vragen naar het gedrag van uw kind overdag om te begrijpen waarom uw kind problemen heeft met inslapen of doorslapen.

2.1 Homeopathische middelen helpen bij in slaap vallen

Voor baby’s en kleine kinderen helpen globules of Bach-bloemen om hen te kalmeren. Deze aanbevelingen zijn verkrijgbaar bij globuli.de:

  • Aconitum helpt bij slaapproblemen die gepaard gaan met angst en onrust.
  • Arsenicum album is het aanbevolen middel bij slaapproblemen die ontstaan door overbelasting of als uw kind bang is om alleen te zijn.
  • Belladonna kan helpen als uw kind vaak wakker wordt en de slaap wordt ontnomen door vreselijke dromen.
  • Coffea helpt om uit te schakelen als uw kind moeite heeft om geestelijk in een staat van rust te komen.
  • Als uw kind laat in slaap valt en ’s ochtends vroeg wakker wordt, kan Nux vomica helpen.
  • Chamomilla is een goede keuze bij slaapproblemen bij baby’s.
  • Fosfor helpt uw kind als de behoefte aan slaap heel minimaal is en uw kind heel vaak wakker wordt.

Vergeet niet dat geneesmiddelen niet geschikt zijn voor kinderen om slaapproblemen te behandelen – tenzij er sprake is van gediagnosticeerde ziekten die behandeld moeten worden.

2.2 Kinesiologie kan slaapproblemen helpen verlichten

Kinesiologie kan uw kind helpen om angst, problemen en andere stressoren kwijt te raken. Een kinesiologiesessie helpt uw kind op energetisch niveau om mentale en fysieke problemen te minimaliseren. Idealiter kan uw kind dan weer beter slapen.

Opmerking: Psychotherapeutische therapieën kunnen uw kind ook helpen om weer beter te slapen.

3. verdere literatuur over het onderwerp

No products found.

Gerelateerde berichten