Een positieve zwangerschapstest kun je pas verwachten in de vijfde of zesde week van de zwangerschap. Er gebeurt veel in het eerste trimester, dus in de eerste drie maanden van de zwangerschap.
Aangezien alle organen al gevormd zijn, heeft groei nu de hoogste prioriteit. Zowel de omvang als het gewicht nemen de komende maanden aanzienlijk toe. Uiterlijk in de 18e week van de zwangerschap kan ook het geslacht van de baby met zekerheid worden vastgesteld.
Naast rugpijn, problemen met de bloedsomloop en maag-darmproblemen kan het vasthouden van water in handen en voeten zeer onaangenaam worden. Door de buik van de baby wordt het ook steeds moeilijker om een geschikte slaaphouding te vinden.
Ben je zwanger? Dan heb je nu 40 spannende weken zwangerschap voor de boeg. En elke week is iets heel bijzonders. De ontwikkeling van het embryo vordert elke dag en je kunt je buik met de dag zien groeien. Maar hoe wordt de duur van de zwangerschap berekend? Wat gebeurt er in de afzonderlijke weken en welke tekenen van zwangerschap kun je voelen?
In onze gids kom je alles te weten over het verloop van de zwangerschap. Wij leggen in detail uit hoe de foetus zich in de afzonderlijke weken van de zwangerschap ontwikkelt en waar u in elke periode beslist op moet letten.
[button]Aanbevolen gidsen over zwangerschap[/button]
Inhoudsopgave
1. bereken de duur van de zwangerschap in weken
Globaal wordt aangenomen dat de gemiddelde zwangerschapsduur ongeveer 40 weken bedraagt. Omdat het uitgangspunt voor de berekening de eerste dag van de laatste menstruatie is, is de vrouw puur feitelijk gezien in de eerste twee weken van de zwangerschap (SSW) nog niet zwanger. De bevruchting vindt namelijk normaal gesproken plaats rond de eisprong. Dit betekent op zijn beurt dat de eerste tekenen van zwangerschap pas vanaf de officiële derde week van de zwangerschap kunnen optreden.
Een positieve zwangerschapstest kun je dus pas verwachten in de vijfde of zesde week van de zwangerschap. Er gebeurt veel in het eerste trimester, dus in de eerste drie maanden van de zwangerschap.
Als je niet precies weet in welke week van de zwangerschap je zit, kun je een zwangerschapscalculator gebruiken. Daarmee kun je heel gemakkelijk de SSW berekenen. Het uitgangspunt is altijd de datum van de eerste dag van je laatste menstruatie. Bij de meeste calculators op internet kun je ook je gemiddelde cyclusduur invoeren. Dit maakt de berekening nog nauwkeuriger.
Je kunt je SSW echter ook zonder rekenmachine van internet berekenen. Daarvoor moet je echter eerst je uitgerekende datum berekenen.
Daarvoor gebruik je gewoon de regel van Naegele:
- Eerste dag van de laatste menstruatie + 7 dagen – 3 maanden + 1 jaar
Deze berekening geeft je de verwachte geboortedatum. Nu kun je eenvoudig terugrekenen. Als basis dient de gemiddelde zwangerschapsduur van 40 weken of 280 dagen. Als uit de berekening bijvoorbeeld blijkt dat je al 7 weken en 5 dagen zwanger bent, zit je in de achtste week van de zwangerschap.
In de volgende hoofdstukken geven we je een zwangerschapskalender. Zo kunt u altijd bijhouden hoe uw kind zich ontwikkelt en hoe deze ontwikkeling uw gezondheid beïnvloedt.
https://www.youtube.com/watch?v=qIHKGeqBWJ4
2. organen en ledematen vormen zich in het eerste trimester
Het eerste trimester is waarschijnlijk de meest bewogen periode van de hele zwangerschap. Binnen enkele weken ontwikkelt zich een klein embryo uit een in de baarmoeder geïmplanteerde eicel. Eerst vormen zich de organen, zodat de hartslag al hoorbaar is. Daarna volgt de ontwikkeling van armen, handen, benen en voeten. Ook de zenuwcellen in de hersenen vormen dan de eerste netwerken.
Natuurlijk moet het lichaam van de vrouw zich eerst aanpassen. De borsten worden groter en de baarmoeder begint te groeien. Bovendien verandert de hele hormoonspiegel, zodat de eerste tekenen van zwangerschap duidelijk zichtbaar worden.
2.1. 1e tot 4e week van de zwangerschap
In de 1e week van de zwangerschap ben je nog niet echt zwanger, omdat er dan nog geen bevruchte eicel is. Die kan pas ontstaan na de eisprong. Daarvoor wordt de baarmoeder echter al voorbereid op een zwangerschap. De eisprong vindt plaats tegen het einde van de 2e week van de zwangerschap. Het follikelstimulerend hormoon (FSH) wordt aangemaakt zodat er follikels worden gevormd. Zodra de follikel barst, kan de eicel door de eileider reizen. Als deze eicel nu bevrucht wordt, kan zich een embryo ontwikkelen.
Vanaf de 3e week van de zwangerschap begint de zwangerschap officieel. De bevruchte eicel nestelt zich in de baarmoederholte. De eicel bestaat nu uit 70 tot 100 cellen en wordt al een embryo genoemd. Tekenen van zwangerschap verschijnen dan nog niet.
Nu komt de delicate fase. In de 4e week van de zwangerschap is het risico bijzonder groot dat de zwangerschap wordt afgebroken. De placenta vormt zich om de groeiende baby van zuurstof en voedingsstoffen te voorzien. Op de echo is slechts een kleine uitstulping te zien. De verankering veroorzaakt bij sommige vrouwen een lichte bloeding.
U moet alcohol, nicotine en andere drugs vermijden vanaf de eerste week van de zwangerschap. Deze kunnen vooral in deze periode leiden tot een miskraam of misvorming. Als u regelmatig medicijnen moet gebruiken, moet u de verdere inname zeker met uw arts bespreken.
Om de ontwikkeling te bevorderen is het ook een goed idee om extra foliumzuur in te nemen. Dit bevat belangrijke vitaminen die een positief effect hebben op de hersenen en het zenuwstelsel van de baby. Voedingsmiddelen zoals fruit, groenten, vis en vlees zijn bijzonder rijk aan foliumzuur.
Om u te beschermen tegen listeria en toxoplasma moet u vooral in de eerste weken extra aandacht besteden aan de hygiëne in de keuken.
2.2. 5e tot 8e week van de zwangerschap
Een zwangerschapstest laat nu een betrouwbaar resultaat zien. In de 5e ZW begint het embryo zijn organen te ontwikkelen. Deze omvatten de longen, de darmen, het hart, de bloedvaten, het bindweefsel, het zenuwstelsel en de geslachtsorganen. De vruchtwaterholte is op de echo al te zien als een klein puntje. Het meet ongeveer één centimeter. Door het hormoon HCG voelen vrouwen al de eerste tekenen van een zwangerschap, zoals vermoeidheid, misselijkheid, braken, smaakveranderingen of een hongerige eetlust.
In de 6e week van de zwangerschap ontwikkelt het embryo zich snel. Het hart klopt voor het eerst en het ovale schijfje wordt een wormpje. Zenuwen ontwikkelen zich, de mond ontwikkelt zich en de maag en nieren beginnen hun werk. Het embryo is nu ongeveer twee tot vier millimeter groot. De eerste controle vindt plaats in de 5e-6e week van de zwangerschap. De arts controleert of alles in orde is en of er geen sprake is van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. U krijgt dan een zwangerschapspaspoort.
Nu ontwikkelt het embryo zich, vooral in het hoofdgebied. In de 7e week van de zwangerschap worden de ogen, de mond en de neus gevormd. Het embryo lijkt op de vorm van een boon en is ongeveer vijf tot tien millimeter lang. De eerste stuiptrekkingen en bewegingen verschijnen nu door de gevormde spierstrengen.
In de 8e week van de zwangerschap is het embryo ongeveer 9-16 mm lang en lijkt het steeds meer op een klein mensje. Op de echo zijn de handjes en voetjes al te zien. Ook de slagen van het hartje zijn duidelijk zichtbaar.
Door de hormonale veranderingen zijn de lichamelijke symptomen bijzonder uitgesproken. Deze symptomen kunnen uiterst vervelend en onaangenaam zijn. Meestal zijn ze echter ongevaarlijk. Besteed bijzondere aandacht aan een gezonde voeding. Dit versterkt het immuunsysteem, zodat infecties het best bestreden kunnen worden. Om de bloedsomloop op gang te brengen kunnen afwisselend douchen en veel bewegen in de frisse lucht helpen.
2.3. 9e tot 12e week van de zwangerschap
.In de 9e week van de zwangerschap zijn de organen volledig ontwikkeld. Aan de handen en voeten vormen zich vingertjes en teentjes. In de hersenen ontwikkelen zich nu afzonderlijke gebieden. Het embryo is nu ongeveer twee centimeter groot. De eerste grote controle vindt plaats tussen de 9e en 12e week van de zwangerschap. Tijdens de echo wordt de grootte gemeten. Hieruit kan de verwachte geboortedatum worden berekend.
In de 10e week van de zwangerschap worden de menselijke kenmerken steeds duidelijker. De vliezen op de tenen en vingers nemen af, de zintuigen van de baby worden steeds scherper. Vanaf dit moment wordt het embryo een foetus genoemd. De foetus, die ongeveer 2,5 cm groot is, wordt steeds beweeglijker en zwemt rond in de vruchtzak. De lippen, neus, oren en ogen zijn duidelijk zichtbaar op het echobeeld.
Afspraak bij de tandarts
Door het hormoon progesteron kunnen zich meer bacteriën vormen op het tandvlees en het mondslijmvlies. Om ontstekingen te voorkomen, moet u tandplak laten verwijderen rond de 10e of 11e week van de zwangerschap.
In de 11e week kan al een klein buikje zichtbaar zijn. De foetus is nu ongeveer 3 cm lang en beweegt veel. De geslachtsorganen worden langzaam zichtbaar, zodat de gynaecoloog een eerste inschatting kan maken van het geslacht. Deze gok is echter geenszins zeker. De groei van de baarmoeder verhoogt de druk op de urineblaas, zodat de reis naar het toilet frequenter wordt.
Vanaf de 12e week van de zwangerschap is de kritieke fase voorbij. Het risico op een miskraam wordt snel kleiner. Uw baby is nu ongeveer 5 cm groot en weegt ongeveer 14 gram. Op de echografie lijkt het hoofdje nog veel groter dan de rest van het lichaam. De baby kan nu zijn hoofdje draaien en begint vruchtwater in te slikken.
Als u genetische ziekten of hartafwijkingen wilt uitsluiten, kunt u in de 11e tot 14e week van de zwangerschap een nekplooimeting en eventueel een vruchtwaterpunctie laten doen.
Om uw bloedsomloop op gang te brengen, moet u in deze periode zo vaak mogelijk in de frisse lucht sporten. U kunt ook lichte sporten doen om de bekkenbodem te versterken.
Deze omvatten:
- Zwemmen
- Yoga
- Gymnastiek
- Fietsen
Sporten heeft een zeer positief effect op het welzijn van uw kind en natuurlijk op dat van uzelf. U moet alleen extreme of risicovolle sporten vermijden. Om in de verhoogde jodiumbehoefte te voorzien, moet u regelmatig zeevis eten.
3 In het tweede trimester ligt de nadruk op de groei.
Het tweede trimester is voor veel zwangere vrouwen de meest ontspannende tijd. De ongemakken van de zwangerschap nemen af, de bezorgdheid over een miskraam verdwijnt en de vreugde over het krijgen van een baby begint. Velen gebruiken deze tijd om de babykamer in te richten, de eerste uitrusting aan te schaffen of van een vakantie te genieten.
Aangezien alle organen al gevormd zijn, komt de groei nu op de eerste plaats. Zowel de omvang als het gewicht nemen de komende drie maanden aanzienlijk toe. Als de foetus aan het begin van het trimester slechts 20 gram weegt, is het gewicht aan het eind ongeveer 1000 tot 1100 gram. Uiterlijk in de 18e week van de zwangerschap kan het geslacht van de baby meestal met zekerheid worden vastgesteld.
3.1. 13e tot 18e week van de zwangerschap
In de 13e week van de zwangerschap is de foetus ongeveer zes centimeter groot. Nu is het tijd voor de botten om te stollen. De verhoudingen van het hoofd en het lichaam passen zich nu langzaam aan. Door de verbening van de gehoorbeentjes kan de baby nu geluiden en tonen horen. De stembanden vormen zich en de organen blijven groeien en groeien.
Om het slikken te oefenen, begint uw baby in de 14e week vruchtwater te drinken en uit te scheiden. Hij is nu ongeveer 7,5 cm groot. Zowel de handgreepreflex als de zuigreflex zijn nu al ontwikkeld.
Met een grootte van ongeveer 8,5 cm wordt het echobeeld in de 15e week van de zwangerschap steeds interessanter. In sommige gevallen kan het geslacht al worden bepaald. De arts kan nu ook de biparetale diameter (BPD) bepalen. Dit is de transversale diameter van het hoofd. Het hart is nu volledig ontwikkeld en heeft alleen nog een ovale opening, die zich bij de geboorte sluit.
Tegen het einde van de 16e week is de foetus ongeveer 10 cm lang en weegt hij ongeveer 75 gram. Naast strekoefeningen oefent de baby al in het trekken van gezichten en zwaaien. Deze bewegingen kunnen heel goed worden vastgelegd op de echo.
Nu is het tijd om een vetlaagje aan te brengen om de lichaamstemperatuur te kunnen regelen. In de 17e week van de zwangerschap weegt de foetus al ongeveer 120 gram bij een lengte van 11 centimeter. De armen en benen worden steeds langer.
In de 18e week ontwikkelen de tepels zich langzaam, zowel bij meisjes als bij jongens. De navelstreng wordt langer, steviger en dikker. Met een lengte van 12 centimeter heeft de foetus nu nog genoeg ruimte om rond te zwemmen in de baarmoeder.
Vanaf de 13e week van de zwangerschap stijgt uw caloriebehoefte met ongeveer 300 kcal. Uw gewicht neemt vanaf dan met ongeveer 1,5 kg per maand toe. Dit is echter slechts een richtlijn, want de gewichtstoename tijdens de zwangerschap kan per vrouw sterk verschillen. Om striae te verminderen, kunt u geschikte oliën of lotions uit de apotheek gebruiken. Zorg er ook voor dat u veel beweegt en uw lichaam fit houdt. Dit helpt u ook om u voor te bereiden op de komende bevalling. Kraamverbanden helpen tegen vroegtijdige melkstroom.
3.2. 19e tot 27e week van de zwangerschap
Tussen de 19e en 22e week van de zwangerschap vindt de tweede grote controle plaats. Naast de gebruikelijke onderzoeken wordt opnieuw een echo gemaakt, waarop je je kind al heel goed kunt herkennen. In de 19e week is de baby al ongeveer 24 cm groot en weegt hij net geen 200 gram. Als je een tweeling krijgt, zal het al wat krap in de baarmoeder zitten.
Door de vorming van smaakpapillen kan uw baby in de 20e week al proeven wat u eet. Op het lichaam van je baby vormt zich een soort vacht van haartjes om hem te beschermen tegen vocht. Jij en je partner kunnen al bewegingen door de buikwand heen zien.
In de 21e week meet de baby ongeveer 26 cm. Hij weegt nu ongeveer 300 gram en ontwikkelt al gebaren en gezichtsuitdrukkingen. De hersenen groeien snel en de wimpers en het hoofdhaar beginnen te groeien.
In de 22e en 23e week van de zwangerschap is de ontwikkeling van het kleine wezen al bijna voltooid. De huid is volledig bedekt met een zogeheten kaassmeer, zodat deze soepel blijft. De baby weegt nu ongeveer 450 gram en is al bijna 28 cm lang.
Met een gewicht van ongeveer 550 gram en een lengte van 30 centimeter zou uw baby al een overlevingskans van 20 tot 25% hebben als hij in de 24e week geboren zou worden. Vanaf de 25e week komt de baby ongeveer 85 gram per week aan.
In de 26e week kan de baby heel goed onderscheid maken tussen licht en donker. Hij kan zelfs knipperen bij fel licht. In de 27e week is hij ongeveer 34 cm groot. Behalve de longen zijn de meeste organen nu volledig ontwikkeld.
Voeding speelt een zeer belangrijke rol aan het einde van het tweede trimester. Naarmate de baby groter wordt en steeds meer ruimte inneemt, komt brandend maagzuur vaker voor. Daarom is het beter om de hele dag door veel kleine maaltijden te eten om de maag te beschermen. Om pijn en incontinentie te voorkomen, moet u uw bekkenbodem zoveel mogelijk versterken. Zwangerschapsdiabetes kan goed worden beheerd met veel lichaamsbeweging en een evenwichtig dieet.
4 In het derde trimester ontwikkelen zich de volgende functies
De ontwikkeling van de organen, de hersenen en het zenuwstelsel is dan bijna voltooid. Naarmate de baby groeit en zwaarder wordt, wordt de ruimte in de komende weken van de zwangerschap krapper. De baby komt langzaam in de craniale positie, die optimaal is voor een natuurlijke geboorte . Zelfs als de baby te vroeg geboren wordt, is hij nog steeds levensvatbaar.
Het laatste trimester is vaak erg vermoeiend voor de aanstaande moeders. Naast rugpijn, problemen met de bloedsomloop en maag-darmproblemen kan het vasthouden van water in handen en voeten zeer onaangenaam zijn. Door de buik van de baby wordt het steeds moeilijker om een geschikte slaaphouding te vinden.
4.1. 28e tot 33e week van de zwangerschap
In de 28e week van de zwangerschap ontwikkelt zich de iris van de baby. Het kan echter alleen wazig zien. De kleur van de ogen kan zelfs pas na de geboorte worden vastgesteld. Het zenuwstelsel en de functie van de hersenen worden steeds verfijnder in de 29e week. Het kind weegt nu ongeveer 1300 gram bij een lengte van 37 cm.
Om iets meer ruimte te hebben, neemt de baby in de 30e week van de zwangerschap de embryonale houding aan. Het hoofdje ligt meestal al naar beneden. In de 31e week van de zwangerschap kan de baby al zien, proeven, horen, reiken en aanraken. Tegen het einde van deze zwangerschapsweek is de longrijping bijna voltooid. De baby weegt nu ongeveer 1600 gram.
De laatste grote controle vindt plaats tussen de 29e en 32e week van de zwangerschap. Hier worden onder meer de harttonen en het vruchtwater gecontroleerd.
Om de longen te versterken oefent de baby in de 32e week het in- en uitademen. Door het toenemende ruimtegebrek gaat hij nu steeds vaker persen en schoppen. Vanaf de 33e week schuift de baby steeds dieper in het bekken, wat weeën oproept. De omvang is nu ongeveer 42 cm, het gewicht iets minder dan 1900 gram.
Om de fysieke en mentale belasting te verlichten, moet u nu regelmatig de tijd nemen. In deze weken van de zwangerschap kunt u het beste de vervelende papieren regelen, zodat er geen onnodige stress ontstaat. Om een perineale scheur te voorkomen, kun je alvast beginnen met dagelijkse perineale massages.
4.2. 34e tot 40e week van de zwangerschap
Binnenkort is het zover. De laatste weken van de zwangerschap komen eraan. Door zijn grootte kan de baby pas vanaf de 34e week van links naar rechts draaien. Om het skelet van de baby te versterken, moet je nu veel calcium innemen. In de 35e week kan de baby zelfstandig ademen. De overlevingskans bij de geboorte is dan ook ongeveer 99%.
In de 36e week van de zwangerschap weegt uw baby gemiddeld 2700 gram. Hij is ongeveer 46 cm groot en al klaar voor de geboorte. De 37e week van de zwangerschap markeert het begin van de 10e maand van de zwangerschap. Het beestje slaapt veel en zuigt met plezier op zijn duim.
Vanaf de 38e week is uw baby niet langer een premature baby. Het gewicht is nu ongeveer 3100 gram. Vanaf de 39e week worden de bewegingen steeds minder, omdat er een enorm ruimtegebrek is. In de 40e week weegt een baby gemiddeld 3500 gram en is hij ongeveer 51 cm groot. De controles vinden nu ongeveer om de twee dagen plaats.
Als uw baby in stuitligging of dwarsligging ligt, is in de meeste gevallen een keizersnede nodig.
Zes weken voor de bevalling mag u niet meer gaan werken – dit is voorgeschreven door de wet op de bescherming van het moederschap (Mutterschutzgesetz, MuSchG). Dit betekent dat u voortaan een zwangerschapsuitkering ontvangt. Bereid u voor op de “noodsituatie” en pak uw ziekenhuistas in. Als het kind nog niet goed ligt, kan een osteopaat of een verloskundige u helpen het kind voorzichtig te draaien.
5. checklist voor de zwangerschap
Er zijn veel verschillende dingen te organiseren tijdens de zwangerschap. De taken variëren van het kopen van de eerste spullen tot het inschrijven voor een cursus geboortevoorbereiding. Om een klein overzicht te krijgen, hebben we een checklist voor je samengesteld:
- vanaf de 5e ZW: zoek een verloskundige
- vanaf de 12e-13e week van de zwangerschap: vertel je baas over je zwangerschap
- vanaf de 15e week: schrijf je in voor een cursus geboortevoorbereiding
- in het 2e trimester: kies een kraamkliniek, vraag een zwangerschapsuitkering aan, zoek een plaats bij een kinderdagverblijf
- in het laatste trimester: de eerste spullen halen, de crèche inrichten, ouderschapsuitkering aanvragen.
- 4 tot 6 weken voor de geboorte: uw ziekenhuistas inpakken.
6. Aanbevolen gidsen over het thema zwangerschap
No products found.