Leveringsdatum calculator: Hoe vindt u uw leveringsdatum?

Zwangerschap is een heel bijzondere tijd in het leven van een vrouw. Hoe dichter de uitgerekende datum nadert, hoe groter de vreugde dat je je baby eindelijk in je armen kunt houden. Maar hoe kun …

Leveringsdatum calculator: Hoe vindt u uw leveringsdatum?

Geburtsterminrechner-Ratgeber
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Zwangerschap
  4. »
  5. Tijdens de zwangerschap
  6. »
  7. Leveringsdatum calculator: Hoe vindt u uw leveringsdatum?
Waar is een geboortedatum calculator goed voor?

U kunt een geboortedatumcalculator gebruiken om uit te rekenen op welke datum uw kind naar verwachting geboren zal worden. Normaal gesproken wordt hiervoor de Naegele-regel gebruikt.

Voor wie is de geboortedatum belangrijk?

Het is voor u en uw gezin belangrijk om uw uitgerekende datum te kennen. U moet echter ook uw werkgever tijdig op de hoogte brengen van de bevallingsdatum.

Waarom moet ik ondanks de zelftest de datum opnieuw laten berekenen door de arts?

Natuurlijk vervangt de zwangerschapscalculator niet het doktersbezoek. Om de gezondheid van het kind en de moeder niet in gevaar te brengen, moeten er regelmatig onderzoeken plaatsvinden.

Zwangerschap is een heel bijzondere tijd in het leven van een vrouw. Hoe dichter de uitgerekende datum nadert, hoe groter de vreugde dat je je baby eindelijk in je armen kunt houden. Maar hoe kun je precies de uitgerekende datum berekenen? En vervangt een geboortedatumcalculator een bezoek aan de dokter?

In onze gids vind je alle informatie over de geboortedatumcalculator. We leggen uit hoe je gemakkelijk zelf je uitgerekende datum kunt berekenen. Ook leggen we uit waarom het zo belangrijk is om de uitgerekende datum te weten.

[button]Meer literatuur over de bevalling[/button]

1. bereken de geboortedatum correct

ab Eisprung
Je kunt een geboortecalculator gebruiken om de verwachte geboortedatum te berekenen.

Alsje zwanger bent, besteed je meestal veel tijd aan de voorbereiding op de komende bevalling en de nieuwe fase in je leven. Natuurlijk is het goed om te weten wanneer het kind verwacht wordt.

Gemiddeldduurt een zwangerschap ongeveer 38 weken. Met behulp van een geboortedatumcalculator kunnen zwangere vrouwen gemakkelijk de zwangerschapsweek en de verwachte geboortedatum berekenen. Er zijn veel van dergelijke calculators te vinden op internet, waar je gewoon de datum van de eerste dag van je laatste menstruatie invoert. U kunt ook de datum van conceptie invoeren, als u die weet.

Helaas is het niet mogelijk om de exacte datum van conceptie te berekenen. Ook hier wordt uitgegaan van de gemiddelde dag van de ovulatie.

Om de datum van de bevalling te kunnen berekenen is alleen de datum nodig waarop de laatste menstruatie is begonnen. Aangezien de eisprong gemiddeld op ongeveer de 14e dag van de cyclus plaatsvindt, bedraagt de totale duur van de zwangerschap 40 weken.

Destandaardformule voor het berekenen van de uitgerekende datum is de Naegele-regel:

  • Eerste dag van de laatste regel + 7 dagen – 3 maanden + 1 jaar

of

  • Eerste dag van de laatste menstruatie + 9 maanden + 7 dagen

Deze berekening is gebaseerd op een gemiddelde cyclusduur van 28 dagen. Omdat dit echter van vrouw tot vrouw en ook van periode tot periode sterk kan verschillen, kan de bevallingsdatum natuurlijk niet tot op de dag nauwkeurig worden berekend. De geschatte datum is veeleer een tijdsperiode. Deze omvat meestal de drie weken voor en de twee weken na de berekende uitgerekende datum.

Zelfs als je de exacte dag van bevruchting weet, betekent dat nog niet dat de berekende geboortedatum precies klopt. De ontwikkeling van een baby is altijd individueel en kan niet met een rekenmachine worden voorspeld.

2 Waarom het zo belangrijk is om de geboortedatum te weten

Woche und Tag
De geboortedatum is ook belangrijk voor de werkgever.

Allereerst is het berekenen van de geboortedatum belangrijk voor de moeder en het hele gezin. Zo kunnen alle gezinsleden plannen maken en zich voorbereiden op de komende geboorte.

Veel stellen gebruiken deze tijd om een cursus ter voorbereiding op de bevalling te volgen, de eerste spullen voor de baby te kopen en misschien al een geschikt kinderdagverblijf te kiezen.

Maar de datum speelt ook een belangrijke rol in de ontwikkeling van het kind. Door de week van de zwangerschap te berekenen, kunt u begrijpen in welke ontwikkelingsfase de baby zich momenteel bevindt.

Seizoensgebondenheid van geboorten

Volgens een onderzoek van het Federaal Bureau voor de Statistiek worden de meeste kinderen geboren in de zomermaanden juli, augustus en september.

Ten slotte is het belangrijk dat u uw werkgever op de hoogte brengt van de geboortedatum. Hij of zij moet weten wanneer u uw kind verwacht, zodat hij of zij u op het juiste moment zwangerschapsverlof kan geven. Kort voor het begin van het moederschapsverlof (dus rond de 33e week van de zwangerschap) moet uw arts ook een officieel attest afleveren, dat zowel naar de werkgever als naar het ziekenfonds wordt gestuurd.

Uiteraard hoeft niemand behalve uw werkgever te weten wanneer de uitgerekende datum is. Zo kun je je ontspannen zonder elke dag te worden lastiggevallen door vrienden en familieleden.

3 Een geboortedatumcalculator vervangt geen bezoek aan de dokter.

rückwärts
In totaal zijn er ongeveer 10 controles tijdens de zwangerschap.

Natuurlijk kun je de uitgerekende datum eerst voor jezelf uitrekenen. Dit betekent echter niet dat je jezelf een bezoek aan de dokter kunt besparen. De regelmatige controles zijn enorm belangrijk om er zeker van te zijn dat het goed gaat met je kind.

Met behulp van echografisch onderzoek kan de arts vaststellen of de zwangerschap en de ontwikkeling van het kind normaal verlopen. Daarom kan de berekende geboortedatum nog een paar keer worden uitgesteld. Vooral de meting van de kruin-romplengte is een belangrijk onderzoek aan het begin van de zwangerschap dat nauwkeurige gegevens kan opleveren.

Door middel van een bloedonderzoek kan de gynaecoloog ook vaststellen welke bloedgroep en welke Rh-factor je hebt. Bovendien kan zo worden vastgesteld of je last hebt van infecties die gevaarlijk kunnen zijn voor de baby.

Vooral in het laatste trimester wordt regelmatig een CTG (cardiotocogram) opgenomen om de hartslag van de baby te controleren.

Denk eraan: diagnostiek op afstand is tijdens de zwangerschap niet mogelijk. De ontwikkeling is zeer individueel en moet altijd door een gynaecoloog worden geobserveerd.

4. verdere literatuur over de geboorte

No products found.

Gerelateerde berichten