Een geboortevoorbereidingscursus is vooral belangrijk voor vrouwen die hun eerste kind verwachten. Daar kunnen ze vragen stellen en over hun angsten en zorgen praten met andere aanstaande moeders.
Sommige cursussen zijn alleen voor zwangere vrouwen, andere zijn expliciet voor stellen. Aanstaande vaders krijgen vaak waardevolle tips en steun voor de bevalling en de tijd daarna.
De cursuskosten worden gedekt door de wettelijke ziekteverzekering voor maximaal 14 uur. Bij partnercursussen moet de aanstaande vader echter zijn deel uit eigen zak betalen.
De bevestiging van een zwangerschap is voor veel vrouwen een vreugdevolle gebeurtenis. In de komende maanden rijzen er echter veel vragen en onzekerheden. Om de angsten en onzekerheid weg te nemen, kunnen prenatale cursussen helpen. Maar welke onderwerpen worden in deze cursussen behandeld? Wanneer heeft het zin om deel te nemen en hoe zit het met de kosten?
Onze gids geeft antwoord op al je vragen over zwangerschapscursussen. We laten zien in hoeverre het zinvol is om deel te nemen en hoe lang de cursus duurt. Ook geven we je belangrijke informatie over de inschrijving en de cursus.
[button]Meer literatuur over dit onderwerp[/button]
Inhoudsopgave
1. een cursus geboortevoorbereiding neemt angsten en zorgen weg
Aan het begin van de zwangerschap vragen veel zwangere vrouwen zich af of ze al dan niet een voorbereidingscursus moeten volgen. Natuurlijk is het in Duitsland niet verplicht om zo’n cursus te volgen. Maar vooral voor het eerste kind kan het heel nuttig zijn.
Aanstaande moeders worden tijdens de zwangerschap met veel nieuwe situaties geconfronteerd. Vaak zijn er zorgen en angsten over de zwangerschap, de geboorte en de eerste tijd met hun baby. In een cursus geboortevoorbereiding kunnen zwangere vrouwen andere aanstaande moeders leren kennen en met hen van gedachten wisselen.
Een geboortevoorbereidingscursus bestaat meestal uit de volgende onderwerpen en inhoud:
- Rek- en sportoefeningen voor de zwangerschap (inclusief bekkenbodemoefeningen).
- Ontspannings- en ademhalingsoefeningen
- Kennismaking met de verschillende soorten bevalling
- Informatie over de geboorte (natuurlijke bevalling en keizersnede)
- Borstvoeding en verzorging van de baby
- Voorbereiding op het ouderschap
Natuurlijk kan het cursusprogramma en de focus van cursus tot cursus zeer individueel zijn. Ook de duur van de cursus is niet uniform. Gemiddeld duurt een normale cursus ongeveer 14 uur. Er zijn echter ook spoedcursussen die slechts één weekend duren.
Het beste is om een matje en comfortabele kleding mee te nemen naar deze cursus.
Een ander aanbod is een aparte prenatale cursus voor multipare vrouwen. Daar worden de onderwerpen die al in eerdere cursussen zijn behandeld, opgefrist. Ze zijn dus vooral bedoeld voor gezinnen die hun tweede of derde kind verwachten.
In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, worden dergelijke cursussen niet alleen aangeboden door verloskundigen, maar ook door veel andere consultatiebureaus.
Onder andere door:
- Gynaecologen
- centra voor gezinsvoorlichting
- consultatiebureaus
- opgeleide fysiotherapeuten
2. voorbereidingscursussen voor paren
Er zijn verschillende soorten prenatale lessen. Primair is een voorbereidingscursus op de bevalling voor zwangere vrouwen. In een vertrouwde omgeving kunnen ze met andere vrouwen praten en gevoelige vragen stellen. Maar er zijn ook cursussen die expliciet gericht zijn op paren. Zo kunnen ook aanstaande vaders hun zorgen uiten en actief deelnemen aan de oefeningen. De man leert bijvoorbeeld hoe hij steun kan bieden door middel van massage.
In sommige cursussen ter voorbereiding op de geboorte daarentegen neemt de partner alleen deel aan enkele sessies waarin onderwerpen aan bod komen die voor beide ouders belangrijk zijn.
Mannen in de voorbereidingscursus
Volgens een enquête uit 2011 zou bijna 50 % van de ondervraagde mannen willen deelnemen aan een voorbereidingscursus voor de bevalling wanneer hun partner zwanger is.
Sommige verloskundigen pleiten er daarentegen voor dat aanstaande moeders de cursus zonder hun partner volgen. Zo kunnen moeilijkheden en onaangename vragen soms beter worden opgehelderd. Het gaat er echter vooral om wat de koppels willen en wat ze vooraf besproken hebben.
Zo’n geboortevoorbereidingscursus kan zeker nuttig zijn voor beide ouders. De meeste stellen voelen zich achteraf veel beter geïnformeerd en ook voorbereid. Door de gezamenlijke voorbereiding kan de angst voor de bevalling aanzienlijk worden verminderd.
3. Schrijf je vroeg genoeg in voor een cursus geboortevoorbereiding
In principe is het zeer raadzaam om vroeg genoeg op zoek te gaan naar een geschikte cursus, want in sommige wijken is de vraag erg groot. Het is verstandig om je tegen de 15e week van de zwangerschap in te schrijven. De cursus moet beginnen als je ongeveer 25 weken zwanger bent. Dit geeft je voldoende tijd om je intensief voor te bereiden op de komende bevalling.
Hoe vaak de cursus plaatsvindt varieert sterk. Een wekelijkse cursus duurt meestal zeven tot acht weken. Weekendcursussen zijn echter bedoeld om binnen twee dagen te worden afgerond.
Wanneer de cursus eigenlijk moet beginnen, hangt af van het soort cursus. Weekendcursussen kunnen ook pas in de 30e tot 33e week worden gevolgd.
In ieder geval moet de cursus ongeveer drie tot vier weken voor de verwachte geboortedatum worden afgerond. Zo kunnen zwangere vrouwen zichzelf wat rust gunnen voor de inspannende fase.
4 De kosten worden gedekt door de ziektekostenverzekering
Natuurlijk zijn er ook kosten verbonden aan prenatale lessen. De cursuskosten voor zwangere vrouwen worden echter gedekt door elke wettelijke ziektekostenverzekering. Het maakt niet uit of je je eerste, tweede of derde kind krijgt. Je moet alleen na de sessies een bewijs van deelname aan de cursus voorleggen aan de zorgverzekeraar.
Als uw partner echter wil deelnemen aan de prenatale cursus, moet u zeker vooraf bij uw ziekenfonds nagaan of deze kosten ook worden gedekt. Helaas is dat in de meeste gevallen niet het geval.
Maar als uw ziekenfonds de kosten voor uw partner niet dekt, is dat geen groot probleem. Het cursusgeld voor de aanstaande vader bedraagt gemiddeld zo’n 50 tot 80 euro.
Sommige cursussen laten zelfs broers en zussen toe. Bespreek dit wel vooraf met de cursusleider.
5 FAQ’s – Belangrijke vragen en antwoorden
Kan ik een gemiste les inhalen?
Helaas is dit in de meeste gevallen niet mogelijk, omdat het om gesloten cursusonderdelen gaat. Als u echter belangrijke informatie mist, moet u dit zeker bespreken met de cursusleider of uw verloskundige.
Heb ik een verloskundige nodig tijdens de zwangerschap?
Een verloskundige is een betrouwbare hulp zowel voor als tijdens en na de bevalling. De meeste moeders stellen deze preventieve zorg zeer op prijs. Bovendien kunnen veel preventieve onderzoeken door de verloskundige worden uitgevoerd.
Hoe vind ik een geschikte zwangerschapscursus?
Op internet of via uw gynaecoloog kunt u cursussen bij u in de buurt vinden. U kunt ook uw kennissen vragen of iemand u een bepaalde cursus kan aanbevelen.
6 Verdere literatuur over het onderwerp
No products found.