Kinderen in bad doen: Tips voor badtemperatuur, duur en badadditieven

Rondspetteren, water spetteren en schuim blazen – baden is voor de meeste peuters erg leuk. Maar te veel en te intensief contact met water kan de tere huid van kinderen beschadigen. In dit artikel leest …

Kinderen in bad doen: Tips voor badtemperatuur, duur en badadditieven

kinder baden
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Kinderen
  4. »
  5. Kinderen in bad doen: Tips voor badtemperatuur, duur en badadditieven
Hoe vaak moet een kind in bad?

Aangezien de huid van kinderen nog erg teer en gevoelig is, is het voldoende als u uw kind ongeveer twee keer per week in bad doet. Op de andere dagen volstaat de goede oude “kattenwas”. Het is belangrijk dat de huid na het baden voldoende vocht krijgt.

Waar moet ik op letten als ik mijn kinderen in bad doe?

Wanneer u uw kinderen in bad doet, moet u ervoor zorgen dat de temperatuur van het water tussen 35 en 37 graden is. Om de huid te beschermen moet een kind maximaal 10 tot 15 minuten in het badwater blijven.

Vanaf welke leeftijd mag een kind zelfstandig baden of douchen?

Een kind mag pas zelfstandig baden als het veilig kan zwemmen. Bovendien moet het verstandig genoeg zijn om niet te veel te ravotten of wild te spelen. Ook is het over het algemeen raadzaam om binnen gehoorsafstand te blijven.

Rondspetteren, water spetteren en schuim blazen – baden is voor de meeste peuters erg leuk. Maar te veel en te intensief contact met water kan de tere huid van kinderen beschadigen.

In dit artikel leest u hoe vaak en hoe lang kinderen in bad moeten gaan. We geven tips over de optimale watertemperatuur en het gebruik van badadditieven. Daarna verduidelijken we de leeftijd waarop kinderen zelfstandig kunnen douchen of baden. [button]Bestel huidverzorgende badschuim direct online[/button]

1. veel ouders overdrijven met hygiëne

Bijzonder geval: neurodermitis
Hoewel veelvuldig baden de huid kan belasten, hebben Amerikaanse wetenschappers in een studie vastgesteld dat dagelijks baden de huidproblemen van matige tot ernstige neurodermitis kan verlichten. Het is echter belangrijk dat de huid daarna altijd wordt gehydrateerd.

De meeste kinderen houden van baden en kunnen er geen eind aan maken. Maar veel ouders hebben het baden ook zo in hun dagelijkse routine geïntegreerd dat zij dit ritueel meestal willen behouden.

Hoewel hygiëne een zeer belangrijke rol speelt, overdrijven veel gezinnen bij de verzorging van hun kleintjes. De huid van kinderen is nog erg teer en gevoelig. Als die heel vaak en langdurig in contact komt met water en zeep, droogt ze snel uit.

Het lichaam moet ook langzaam wennen aan het bestrijden van enkele ziektekiemen, bacteriën en virussen. Alleen op die manier kan op den duur een gezond immuunsysteem worden ontwikkeld. Kinderen tussen vier en elf jaar moeten daarom maximaal twee tot drie keer per week baden of gebaad worden.

Op deandere dagen volstaat het om het kind te wassen met een washandje en een beetje water. Speciale aandacht moet worden besteed aan de oksels, de voeten en de billen. Natuurlijk moet ook het gezicht regelmatig worden gereinigd.

Het is belangrijk dat u de huid van uw kind daarna met geschikte producten verzorgt. Dit beschermt tegen uitdroging.

2. Kinderen baden – de juiste temperatuur is cruciaal

thermometer im badewasser
Voor de zekerheid kun je de watertemperatuur controleren met een geschikte thermometer.

De informatie over de badfrequentie is echter slechts een richtlijn en hoeft niet elke keer nauwgezet te worden gevolgd. Als een kind veel buiten in het vuil of de modder heeft gespeeld, is het absoluut legitiem om een peuter twee dagen achter elkaar in bad te doen.

Want niet alleen de frequentie, maar ook de duur en de watertemperatuur spelen een belangrijke rol bij het baden. Voor kinderen is een temperatuur tussen 35 en 37 graden optimaal. Bij kouder water zal een kind snel bevriezen. Bij hogere temperaturen kan oververhitting optreden.

Omdat warm water de huid zeer snel zacht maakt, moet u het badplezier beperken tot maximaal 10 tot 15 minuten. Daarna moet u uw kind snel afdrogen en/of in een warme en behaaglijke badjas wikkelen.

3. let op de ingrediënten van badadditieven

badespritztiere
Badspeelgoed zorgt voor badplezier, vooral voor oudere kinderen.

De huid van kinderen is nog erg teer en gevoelig. Gebruik daarom speciale douchegels voor kinderen. Deze zijn meestal huidneutraal en bevatten geen geurstoffen of andere schadelijke ingrediënten. Daardoor zijn ze bijzonder zacht voor de huid.

Hetzelfde geldt natuurlijk voor shampoos. Deze moeten ook speciaal voor kinderen zijn samengesteld. Ze zijn bijzonder mild, zodat ze niet in de ogen prikken.

Als een kind niet in bad wil, kunt u als ouders een beetje helpen door met uw kind in bad te gaan. U kunt het badplezier ook vergroten door verschillende badartikelen te gebruiken. Badspeelgoed, speciale badkralen of kinderverfzeep zijn geschikt.

Tip: Let er ook op dat het badspeelgoed BPA-vrij is. Dit betekent dat het plastic geen weekmakers bevat.

Vijf leuke en creatieve badkuip DIY’s voor kinderen vind je in deze video:

4 “Ik ben een grote jongen” – wanneer mogen kinderen zelf in bad?

junge schwimmt unter wasser und haelt die daumen hoch
Laat je kind pas alleen in bad gaan als het veilig kan zwemmen.

Terwijl kleine kinderen meestal nog graag spetteren, is baden voor veel oudere kinderen meestal meer een noodzakelijk kwaad. Het duurt meestal niet lang voordat een kind de wens uitspreekt om alleen te baden of te douchen.

De meeste ouders hebben echter een ongemakkelijk gevoel in hun maag als het over dit onderwerp gaat. Kinderen alleen in het water? Is dat niet gevaarlijk?

Nee. Doorslaggevend is de leeftijd van het kind, hoe zelfstandig het is en welke vaardigheden het heeft. In principe moet u uw kind pas alleen laten baden als het kan zwemmen. Dit is meestal het geval op een leeftijd van ongeveer vijf à zes jaar. Zo kunt u het risico op verdrinking sterk beperken.

Daarnaast moet u uw kind duidelijk maken aan welke regels het zich moet houden bij het baden of douchen. Leg bijvoorbeeld uit dat ze zich heel voorzichtig moeten bewegen omdat douchegels, shampoos en badadditieven de vloer van het bad en de douche erg glad maken. Stoeien is daarom ten strengste verboden.

Zorg er ook voor dat er niet zoveel water in het bad of de douchebak staat. Het volstaat dat een kind tot zijn buik in het water zit.

Tip: Blijf de eerste paar keer in de buurt. Zo kun je er meteen bij zijn als er gevaar dreigt.

5. Huidneutrale badadditieven voor de tere kinderhuid

No products found.

Gerelateerde berichten