Sterrenkinderen: betekenis en getuigenissen

Wanneer een kind sterft voordat het het levenslicht heeft kunnen zien, is dat een zware klap voor de ouders. Deze kinderen die tijdens, bij of vlak na de geboorte overlijden, worden sterkinderen genoemd. Ook nu …

Sterrenkinderen: betekenis en getuigenissen

sternenkinder
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Kinderen
 4. »
 5. Sterrenkinderen: betekenis en getuigenissen
Wat zijn sterrenkinderen?

Sterrenkinderen zijn kinderen die tijdens de zwangerschap, bij de geboorte of kort na de geboorte overlijden. Afhankelijk van het gewicht van de baby wordt meestal onderscheid gemaakt tussen miskraam en doodgeboorte.

Hoe gaan mensen om met het verlies van sterrenkinderen?

Veel mensen verwerken het verlies van een sterrenbaby beter als ze afscheid kunnen nemen in de vorm van een begrafenis. Daarnaast kunnen aandenkens helpen om herinneringen voor de eeuwigheid te creëren.

Waar kun je hulp vinden?

Als u zich alleen voelt staan met dit verdriet en daardoor contact zoekt met andere getroffenen, kunt u zich aanmelden bij geschikte internetfora en informatie uitwisselen over uw respectieve ervaringen met het verlies. Daarnaast kunt u zich aansluiten bij zelfhulpgroepen of naar een psychotherapeut gaan.

Wanneer een kind sterft voordat het het levenslicht heeft kunnen zien, is dat een zware klap voor de ouders. Deze kinderen die tijdens, bij of vlak na de geboorte overlijden, worden sterkinderen genoemd. Ook nu nog wordt er in het openbaar veel te weinig over hen gesproken.

In dit artikel willen wij u informatie geven over de wettelijke regelingen die er zijn met betrekking tot sterrenkinderen. Vervolgens leggen we uit hoe herinneringen en aandenkens kunnen helpen bij het verwerkingsproces en waar getroffenen hulp kunnen vinden.
[button]Herinneringen aan sterrenkinderen online kopen[/button]

1. overleden kinderen worden sterrenkinderen genoemd.

Miskraam vs. doodgeboorte
In het algemeen wordt onderscheid gemaakt tussen de termen “miskraam” en “doodgeboorte”. Van een miskraam is sprake wanneer de zwangerschap is geëindigd vóór de 24e week van de zwangerschap en het gewicht van het kind minder dan 500 g bedraagt. Als het kind ten minste 500 g weegt en in de baarmoeder of bij de geboorte is gestorven, is er sprake van een doodgeboorte. Omdat deze termen echter geen recht doen aan de kleine levende wezens en geen rekening houden met de intensieve band, worden al deze kinderen gewoonlijk doodgeboren kinderen genoemd.

Het schenken van een nieuw leven is voor veel ouders het grootste geluk ter wereld. Van het kopen van het eerste kledingstuk tot het inrichten van de kinderkamer – naarmate de zwangerschap vordert, blijft de verwachting van de geboorte groeien.

Maar helaas zijn er altijd gevallen waarin zich tijdens de zwangerschap of bij de geboorte complicaties voordoen. In het ergste geval sterft het kind in de baarmoeder of tijdens of kort na de bevalling.

De kinderen die voor, tijdens of na de geboorte overlijden worden sterrenkinderen genoemd. De termen vlinderkinderen of engelenkinderen worden in dit verband ook wel eens gebruikt.

Al deze termen vinden hun oorsprong in religieuze veronderstellingen. De achterliggende gedachte is dat deze kinderen de hemel of de sterren bereiken voordat zij het daglicht konden zien.

Hoewel er in onze samenleving zelden over dit onderwerp wordt gesproken, zijn er veel ouders die jaar in jaar uit door dit noodlot worden getroffen. Volgens het Bundesamt für Statistik waren er in 2020 alleen al in Duitsland 3162 doodgeborenen.

2. Sterrenkinderen vinden ook hun weg naar de Duitse rechtspraak

gesetzesbuecher
Volgens de wet is er geen meldingsplicht bij de burgerlijke stand.

De rechtspositie van sterrenkinderen is ook geregeld in het Duitse recht, meer bepaald in de verordening inzake de burgerlijke stand. Tot 2013 was een documentatie van sterkinderen bij de burgerlijke stand alleen mogelijk als het gewicht van het doodgeboren kind ten minste 500 g bedroeg.

Om sterrenkinderen met een lager gewicht op een waardige manier te kunnen behandelen, diende een echtpaar in 2009 een petitie in bij de Bondsdag, ondertekend door 40.000 mensen, om de vereisten voor registratie te wijzigen.

Als gevolg daarvan vond op 15 mei 2013 een nieuwe regeling van de wet op de persoonlijke status plaats. Sindsdien kunnen ouders hun overleden baby’s in het register laten opnemen, ongeacht de duur van de zwangerschap, het geboortegewicht en de grootte.

Registratie in het geboorte- of overlijdensregister is voor veel ouders erg belangrijk, omdat de kinderen door statistische registratie een plaats krijgen in onze samenleving.

Sterverkinderen die worden geboren met een gewicht van meer dan 500 g moeten worden begraven wegens de in Duitsland bestaande begrafenisplicht. Sinds de wetswijziging is het echter ook mogelijk kinderen van minder dan 500 gram te begraven. Begraven wordt meestal in gemeenschappelijke graven, zelden in individuele graven of familiegraven.

3. herinneringen en aandenkens kunnen helpen bij de verwerking

kindergrab
Graven van sterrenkinderen zijn meestal heel kleurrijk versierd.

De begrafenis van sterrenkinderen is een zeer belangrijke stap in het proces van rouwverwerking. Een begrafenis biedt namelijk de mogelijkheid om afscheid te nemen van het overleden kind. Daarnaast creëert het graf een plek van rouw die ouders altijd kunnen bezoeken.

Bovendien helpt het veel ouders om een aandenken te creëren, zodat ze hun sterrenkind altijd kunnen herinneren. Daarom hebben sommige fotografen zich gespecialiseerd in het fotograferen van sterrenkinderen. Zo worden liefdevolle herinneringen gecreëerd in een beschermde en vertrouwde omgeving.

Rituelen kunnen ook helpen om het verdriet te verwerken. Sommige stellen of families maken bijvoorbeeld een kaars om het sterrenkind in verschillende situaties te gedenken. Een andere mogelijkheid is om de verjaardag van de verwachte geboortedatum of de sterfdatum te markeren en deze dag op de gewenste manier te herdenken.

Andere afscheidsrituelen die kunnen helpen bij het verwerken van verdriet:

 • maak en vul een herinneringsdoos
 • maak een voet- en handafdruk
 • Geef het sterrenkind een naam
 • bewaar de echofoto
 • plant een boompje
 • raap een haarlok op
 • begraaf de placenta
Ouders kunnen hun sterrenkind ook herdenken op speciale gedenkpagina’s voor sterrenkinderen. Op deze sites is het ook mogelijk om in contact te komen met andere getroffen ouders.

4. ervaringen uitwisselen via internetfora en zelfhulpgroepen.

junges paar trauert nach einer fehlgeburt
Wees niet bang om gebruik te maken van rouwondersteuning
.

Het verdriet kan voor getroffen ouders echter ook zo groot en overweldigend zijn dat herinneringen en aandenkens alleen hen niet helpen om de dood van hun eigen kind te verwerken. In dat geval is het belangrijk dat ze passende hulp zoeken.

Als je hulp nodig hebt bij je verdriet, kun je je allereerst wenden tot naaste familieleden en vrienden met wie je je verdriet kunt delen. Praten over uw verdriet is meestal voldoende om u te helpen het te verwerken.

Zeggen “Misschien hoort het zo” is vaak goed bedoeld, maar helpt de rouwende in deze situatie niet. Als je een goede vriend wilt helpen, moet je in plaats daarvan mededogen tonen en er voor je vriend zijn.

Aan de andere kant, als u van gedachten wilt wisselen met andere getroffenen, kunt u zich inschrijven op verschillende internetfora. Via zo’n forum is het mogelijk om verslagen en verhalen van andere getroffenen te lezen. Hetzelfde geldt voor zelfhulpgroepen.

Maar omdat de steun van familie, vrienden of andere getroffenen voor sommige rouwenden niet voldoende is, moet u beslist weten dat er ook de mogelijkheid bestaat om gebruik te maken van professionele rouwverwerking. In Duitsland hebben moeders van sterrenkinderen recht op verloskundige hulp, waarvan de kosten door de ziektekostenverzekering worden gedekt. Ook psychotherapie kan helpen om het verlies te verwerken.

Er zijn ook stichtingen die getroffen ouders of broers en zussen in deze moeilijke situatie ondersteunen. De stichtingen bieden rouwbegeleiding en doorverwijzing naar andere ondersteunende diensten.

5 Liefdevolle aandenkens die herinneren aan een sterrenkind

No products found.

Gerelateerde berichten