De zomer komt eraan: meer plezier met kinderen buiten met de juiste uitrusting

Om kinderen zoveel mogelijk tijd buiten in de frisse lucht te laten doorbrengen, moeten we ze er regelmatig samen op uit sturen. Vooral in het zachte voorjaar zijn de temperaturen ideaal om lange tijd buiten …

De zomer komt eraan: meer plezier met kinderen buiten met de juiste uitrusting

Ausflug mit Kindern: Worauf achten?
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Kinderen
  4. »
  5. Kinderopvang
  6. »
  7. De zomer komt eraan: meer plezier met kinderen buiten met de juiste uitrusting

Om kinderen zoveel mogelijk tijd buiten in de frisse lucht te laten doorbrengen, moeten we ze er regelmatig samen op uit sturen. Vooral in het zachte voorjaar zijn de temperaturen ideaal om lange tijd buiten door te brengen. Maar ook bij minder mooi weer zouden kinderen vaker naar buiten moeten gaan.

Ook wij hebben meestal van onze ouders of van leraren gehoord: “Ga naar buiten, de frisse lucht in”. Instinctief weten we dat het goed is voor ons en onze kinderen. Maar welk effect heeft tijd buiten doorbrengen eigenlijk op kinderen? En waar moeten opvoeders op letten bij het kiezen van materiaal?

1. Waarom moeten kinderen in de frisse lucht?

In de eerste plaats bevordert spelen in de frisse lucht de lichamelijke gezondheid van kinderen. Het immuunsysteem wordt versterkt, de stofwisseling wordt gestimuleerd en het lichaam produceert meer van het hormoon vitamine D bij blootstelling aan zonlicht. Deze vitamine versterkt de afweer van het lichaam tegen ziekteverwekkers en speelt een centrale rol bij de botstofwisseling.

Opmerking: een te laag vitamine D-niveau in de kindertijd kan in verband worden gebracht met een verhoogd risico op osteoporose op volwassen leeftijd, maar dit verband is veel complexer dan de hype over vitamine D-supplementen en voedingssupplementen, die door slimme marketing van sommige fabrikanten wordt ondersteund. Laat je kinderen dus gezond en natuurlijk opgroeien met zonlicht en daglicht in plaats van te proberen ze met kunstmatige vitamines te helpen tegen een tekort aan daglicht.

Minder stress, betere slaap, sterker immuunsysteem

Naast de positieve lichamelijke effecten is buiten spelen net zo belangrijk voor de geestelijke gezondheid van je kinderen. Bij het ravotten in de frisse lucht kan stress worden verminderd en kunnen indrukken beter worden verwerkt. Daardoor zijn kinderen over het algemeen evenwichtiger en gelukkiger. Ze ontwikkelen zich sneller als ze de vele indrukken en prikkels moeten verwerken en sorteren. Dit gebeurt tijdens de slaap, wat voor veel ouders een gevoelig punt is.

Het goede nieuws: actieve kinderen slapen beter. Slapen gaat veel gemakkelijker als het kind buiten veel nieuwe dingen heeft kunnen uitproberen en leren. In de meeste gevallen vallen kinderen die buiten spelen sneller in slaap en hebben ze een diepere, meer rustgevende slaap, wat weer een positief effect heeft op lichaam en geest. Bovendien ontlast een goede slaap voor jonge kinderen ook de ouders, die zelf vaak last hebben van slaapgebrek en weinig tijd vinden om uit te rusten.

Bovendien worden de zintuiglijke waarnemingen van kinderen gestimuleerd wanneer zij in verschillende jaargetijden buiten zijn. Of het nu gaat om ruiken, zien of voelen, elk seizoen biedt een breed scala aan verschillende zintuiglijke indrukken. De lucht ruikt in de lente heel anders dan in de herfst. Ook de huid en de slijmvliezen komen in elk seizoen in contact met heel specifieke lichaamsvreemde stoffen uit de omgeving. Dit bevordert de ontwikkeling van een gezond en sterk immuunsysteem.

2. Meer leuke uitstapjes op de kleuterschool

Aangezien veel kinderen het grootste deel van de dag op de kleuterschool doorbrengen, is het vanzelfsprekend dat de leerkrachten hen voor de verandering eens mee naar buiten nemen om te spelen. Dit kan op hun eigen speelplaats, maar er moeten ook regelmatig uitstapjes worden gemaakt om de kleuters andere ervaringen en indrukken te geven. Werkende ouders worden door dergelijke maatregelen ontlast en hebben toch de zekerheid dat hun kind goed wordt benut.

Een geslaagd uitstapje met kinderen moet goed gepland zijn

Voor de opvoeders betekent een uitje veel werk. De bestemming moet vooraf worden gepland. Ook de bagage en het eten moeten zo comfortabel mogelijk worden opgeborgen en vervoerd. Tijdens de excursie mag men geen enkel kind uit het oog verliezen, wat met een grote groep veel energie kost. Bovendien is het lastig als de grote groep tegen het einde van de excursie moe is en niet verder wil lopen. Vermoeidheid kost nog meer energie voor de begeleiders.

Tip: Om het gemakkelijker te maken, is het een goed idee om handkarren te gebruiken. De kleintjes kunnen daarin rusten en als ze niet meer willen lopen, kunnen ze veilig teruggebracht worden naar de kleuterschool. Bovendien kan er veel bagage in vervoerd worden, wat de leerkrachten extra ontlast. Bovendien hebben de kinderen natuurlijk veel plezier met dergelijke wagens.

Om ervoor te zorgen dat deze positieve aspecten werkelijk worden vervuld, moet u echter niet de op één na goedkoopste bolderkar kopen, maar vooraf onderzoeken of aan belangrijke criteria is voldaan, met name wat betreft veiligheid, comfort en duurzaamheid.

3. Steekwagen voor kleuterscholen – waar moet op gelet worden?

Aangezien opvoeders veel verantwoordelijkheid hebben, is het belangrijkste criterium natuurlijk veiligheid. Het kind moet goed vastzitten, bij voorkeur met een 5-puntsgordel. Veiligheid tijdens de excursie omvat ook een goede bescherming tegen de zon, want zoals bekend is verhoogde UV-straling bijzonder gevaarlijk voor de gevoelige huid van kinderen.

Voor gebruik in de kleuterschool moet een bolderkar natuurlijk zoveel mogelijk ruimte bieden. De meeste fabrikanten bieden modellen aan die niet alleen voldoende ruimte bieden voor vier tot zes kinderen, maar ook opbergruimte voor de meegenomen uitrusting.


Voorbeeld WagonPro

Het bedrijf elvent biedt bijvoorbeeld de WagonPro, een vierzitter met XL-volume, waarin extra bagage in de wagen en vooral in de achtertas kan worden opgeborgen. Dit maakt het begeleiden van kinderen en het vervoeren van bagage letterlijk kinderspel.

In tegenstelling tot kale houten wagens zit je in deze wagen zeer comfortabel op gecapitonneerde stoelen. Omdat het duwen en trekken van de bollenkar van elvent heel eenvoudig is, kun je de kinderen er zelfs actief bij betrekken. De fabrikant heeft ook gedacht aan een verende trekstang die niet op de grond kan vallen. Hierdoor is er geen risico op letsel voor de kleintjes.


Aangezien de steekwagens in een kleuterschool intensief worden gebruikt vanwege de vele uitstapjes en vele kinderen, moet u vooral letten op hoge kwaliteit bij de afwerking en materiaalkeuze. De investering moet zich natuurlijk in de loop der jaren terugbetalen. Controleer of er fabrieksgarantie wordt geboden. Afneembare wielen zijn ook een groot pluspunt, omdat deze na verloop van tijd kunnen slijten. Ook andere reserveonderdelen en accessoires worden door veel fabrikanten geleverd indien nodig.

Voor oudere kinderen is een houten handkar spannend. Voorzichtigheid is echter geboden voor jonge kinderen!

U moet op de volgende punten letten

De gebruikte materialen moeten van hoge kwaliteit zijn. Veel online winkels voor kleuterschoolbenodigdheden bieden tegenwoordig houten handkarren aan. Hout is een trendy materiaal dat wordt gekenmerkt door vele zeer goede eigenschappen. Hout wordt steeds populairder als basismateriaal voor kinderspeelgoed. Hout is echter vrij ongeschikt voor een trekkar. Een volledig van hout gemaakte trekkar biedt meestal geen enkel comfort en heeft ook zwakke punten op het gebied van veiligheid.

In bijzonder goedkope modellen kunnen kinderen zelfs hun veiligheidsgordel niet vastmaken. Let op: dit is een no-go! Als er bovendien geen zon- of regenbescherming of enige vulling is, moet u afzien van aanschaf. Om te voorkomen dat de excursie een flop wordt, moet u op de genoemde criteria letten.

U zult waarschijnlijk iets meer moeten betalen voor bijzonder goede kwaliteit, maar deze investering betaalt zich relatief snel terug, in tegenstelling tot eenvoudige, goedkope kinderwagens van mindere kwaliteit. Uiteindelijk moet het belangrijkste aankoopcriterium de veiligheid van de kinderen zijn.

Gerelateerde berichten