Behalve dat je het leuk vindt om met kinderen te werken, vereist de baan als kleuterleidster, kleuterjuf, assistent of opvoeder vooral een goed stressmanagement en veel geduld.
Beide opties hebben hun verdiensten. Wat betreft het latere salaris en het langetermijnperspectief biedt een opleiding echter voordelen.
Als leraar heeft u het grootste verdienpotentieel. U kunt uw salaris ook verhogen door managementtaken op u te nemen.
Een pedagogisch specialist houdt zich dagelijks bezig met de opvoeding of het onderwijs van kinderen, jongeren of volwassenen.
Opvoeders, leraren, kinderverzorgers of sociaal pedagogen zijn allemaal pedagogische beroepen. Er bestaat echter geen uniforme definitie van het beroep, vooral omdat het geen beschermde term is.
In ons artikel lees je hoe de functieomschrijving van een pedagogisch specialist in een kinderdagverblijf eruit ziet, welke opleidingsmogelijkheden er zijn en welke persoonlijke eisen je moet meenemen.
[button]Verdere literatuur voor het dagelijks leven als pedagogisch medewerker[/button]
Inhoudsopgave
1. de pedagogisch specialist in het kinderdagverblijf – meer dan alleen het opvangen van kinderen
Als je pedagogisch specialist wilt worden, moet je eerst beslissen op welk gebied je je pedagogische vaardigheden wilt inzetten.
Als u besluit kleine kinderen op te voeden en te begeleiden in een kinderdagverblijf en kleuterschool, zult u zeker een of twee nogal denigrerende opmerkingen moeten aanhoren.
Hoewel voorschools onderwijs steeds belangrijker wordt, worden opvoeders nog steeds soms belachelijk gemaakt.
In de praktijk blijkt echter dat een opvoeder in een kinderdagverblijf een breed scala aan taken moet beheersen en dat dit veel meer omvat dan alleen spelen met kinderen.
Daarom moet je over de volgende competenties beschikken om een opleiding of studie als pedagogisch specialist in de kinderopvang te starten:
- uitstekende emphatische vaardigheden
- graag met kinderen werken
- Weerstand tegen stress (vooral tegen harde geluiden)
- verantwoordelijkheidsgevoel
- Zelfdiscipline en een onafhankelijke manier van werken
- Creativiteit en spontaniteit
Hoewel je tijdens je studie en opleiding veel kunt leren, moet de basis goed zijn zodat je op den duur met plezier in de betreffende instellingen werkt.
2 De taken van een pedagogisch specialist zijn talrijk
Afhankelijk van welk gebied van de pedagogie je kiest, zijn er grote verschillen met betrekking tot je takenpakket.
Op de peuterspeelzaal en in het kinderdagverblijf ben je verantwoordelijk voor zowel de kinderopvang als de expliciete begeleiding. Je bereidt individuele portfolio’s voor, voert oudergesprekken, organiseert excursies en bent beschikbaar als contactpersoon voor ouders, collega’s en kinderen.
Tijdens de kleuterperiode ben je een belangrijke referentiepersoon die als rolmodel dient voor kinderen in deze vormende fase.
Werk je daarentegen als maatschappelijk werker, dan houd je je intensief bezig met de problemen van adolescenten en jongvolwassenen.
Als leerkracht in het basisonderwijs is je status als referentiepersoon al enigszins verzwakt en bestaat deze nauwelijks in het voortgezet onderwijs. Het gaat hier veeleer om het overdragen van kennis.
Natuurlijk kun je als pedagogisch specialist ook werken met gehandicapte kinderen of ouderen ondersteunen.
Pedagogisch specialisten zijn ook in trek in het volwassenenonderwijs.
Afhankelijk van hoe vroeg je een focus legt, heb je de mogelijkheid om je relatief lang op verschillende gebieden te oriënteren.
3. opleiding of studie – je kunt op verschillende manieren kleuterleidster worden
De kwalificatie als rijkserkend opvoeder kan op verschillende manieren worden behaald. Op de traditionele manier heb je de mogelijkheid om een stage te volgen.
Afhankelijk van het diploma en de deelstaat moet u voor de opleiding 2 tot 5 jaar uittrekken.
Als uw opleiding tot opvoeder aansluit op een verdere opleiding op pedagogisch gebied, verkort dit de opleidingsfase. Hetzelfde geldt voor een hoger diploma, zoals de Abitur.
Met de Abitur of een vooropleiding (bijvoorbeeld als kinderverzorgster) heb je de mogelijkheid om een opleiding op pedagogisch gebied te volgen.
Het duurt gemiddeld zes semesters, ofwel drie jaar, om een bachelordiploma te behalen. Als je daarna een masteropleiding wilt volgen om het hoogst haalbare diploma te behalen, kun je rekenen op ongeveer vier extra semesters.
Uiteindelijk heb je ook de mogelijkheid om na het afronden van een stage op elk moment bij te scholen. U kunt verschillende aanvullende pedagogische kwalificaties verwerven of uw diploma verbeteren via afstandsonderwijs.
Hoewel je met een diploma over het algemeen meer kans hebt op een baan, is dat niet altijd het geval. Het salaris zou ook moeten stijgen door uw kwalificatie, maar in de praktijk blijft het vaak achter bij de verwachtingen.
In de toekomst zullen echter steeds meer onderwijsprofessionals een diploma hebben, zodat managementfuncties met een reguliere opleiding moeilijk te bereiken zijn.
Dus voordat je voortijdig besluit tot een stage en later moet nadenken over een vervolgopleiding, kun je ook de directe route nemen met een vakdiploma.
Tip: Omdat er in 2019 en de komende jaren nog veel pedagogisch specialisten in de vroegschoolse sector zijn, is de kans op een goed betaalde baan als carrièreswitcher relatief groot. Je hebt ook de mogelijkheid om je om te scholen tot pedagoog.
4. verdiensten – zo zien je kansen in de pedagogische sector eruit
Als docent aan een middelbare school zijn je kansen om te verdienen het grootst. Je startsalaris als ambtenaar-leraar is al gebaseerd op graad A 13, wat overeenkomt met een knap maandelijks brutosalaris van ruim 4.200 euro in 2019. De bijbehorende federale salaristabel vind je hier.
In het lager onderwijs word je betaald volgens graad A 12. Kleuterleidsters moeten echter genoegen nemen met een aanzienlijk lager inkomen. Volgens salarisgroep S 8a van het TVÖD SuE ontvangt u een aanvangssalaris van iets minder dan 2.800 euro per maand. Klik hier voor de salaristabel.
Als kinderverzorger zien de loonperspectieven er vrij slecht uit. Afhankelijk van uw kwalificaties zal uw salaris als maatschappelijk werker in de buurt van het salaris van de opvoeder liggen.
Als je al langer als opvoeder in de instelling werkt, als je extra taken op je neemt, zoals groepsleider, of als je een kinderdagverblijf beheert, zal je salaris aanzienlijk stijgen.
In dat geval verandert de focus van de baan echter ook naar meer administratieve taken. Dus als je een hogere functie ambieert, moet je je hiervan bewust zijn.
5. verdere literatuur voor het dagelijks leven als pedagogisch specialist
No products found.